Vodka connecting people

maxiusis

New member
../images/Emo41.gif Vodka connecting people ../images/Emo48.gif

Vodka connecting people כתבה מתוך השבועון הקיבוצי - הדף הירוק מאת נועה יחיאלי זה לא עוד סיור מחנות השמדה. זו משלחת שעניינה הוא להפגיש אנשים צעירים משתי מדינות זרות ולתת להם לשתות הרבה וודקה ביחד עד שכל החומות ביניהם יפלו. כבר הרבה זמן שבאופן מוזר יש לי תשוקה לטייל בארצות מזרח אירופה. יערות לבנה רחבים, נהרות קפואים ומיני דומדמניות שעין אדם מהלבנטין לא ראתה כמותם מעולם. כשקיבלתי את ההזמנה להצטרף למשלחת דיאלוג ישראלית-פולנית של האוניברסיטה, התשוקה הזו מייד עלתה בדעתי. זו לא הייתה "משלחת שואה". מדובר בפרויקט מיוחד ומקורי (היחידי בישראל, לצערי, כרגע) המפגיש סטודנטים מישראל ומפולין לשבוע של טיול בישראל ולאחר מכן לשבוע נוסף של טיול בפולין. התכנים כוללים, כמובן, גם דיון בעבר המשותף שהוא המכתים עד היום את יחסי שני הלאומים, אבל גם ובעיקר התמקדות בעתיד - בקשר, במציאת שפה משותפת, במלחמה בבורות ובדעות הקדומות. ובשורה התחתונה, לא היה זה עוד סיור מחנות השמדה. זו משלחת שעניינה הוא להפגיש אנשים צעירים משתי מדינות זרות ולתת להם לשתות הרבה וודקה ביחד עד שכל החומות ביניהם יפלו. חלק א' - פולין זה כאן כשהחברים שלי שמעו שאני עומדת לארח בדירתי סטודנטית פולנייה במשך שבוע, הם התחילו לנג'ס. מחויבת לכל הבקשות והתחנונים שלהם חיכיתי לחברי המשלחת הפולנית בדריכות, וכשאלה נכנסו איתרתי מייד את הבלונדינית כחולת העיניים היחידה שהייתה בחבורה (אחת מתוך 15!!) והתחלתי בפעולות שתוצאתן הייתה אמורה להביא אותה להתארח אצלי. אבל מאלבינה הייתה מבוקשת וחיש קל עטו עליה שלוש ישראליות אחרות וביקשו את ידה (כנראה שגם עליהן הופעל לחץ מכוון החברים) ואני נאלצתי להסתפק בפולנייה שחרחורת שבכלל לא דומה לסטריאוטיפ. אבל באנו בשביל לשבור סטריאוטיפים, לא?... במהלך השבוע טיילנו את ארץ ישראל היפה לאורכה ולרוחבה. כמו תיירים טובים העפילו הפולנים למצדה; צפו על הגב בים המלח; נשרפו עד אימה בשמש של שבת בפארק הירקון וקשרו את החולצות סביב הפנים הוורודות שלהם; הזדעזעו מהפרת זכויות אזרח בכנסת ישראל; הופחדו על ידי המדריכה בפיגועים מפיגועים שונים בעיר העתיקה (ואני שהתרעמתי בקול רם זכיתי לכינוי "שמאלנית מתיפייפת שחושבת שכל האנשים בעולם טובים") ושוכרו עד חורמה בביקור טעימות ביקבי רמת הגולן. בביקור הזוי בבסיס הגדוד הפולני של האו"ם, שיושב על הגבול עם סוריה בקונטרה, הדגימו לנו החיילים הפולנים כיצד מפנים בדרכי שלום ציבור מתלהם, ואנחנו הישראלים צחקקנו בהתנשאות (ובעברית) "כאילו שלאירופאים האלה יש מה ללמד אותנו בעימות מוגבל". אחרי ההדגמה הזמין אותנו המג"ד הפולני לסעוד על שולחנו, מרק בשר עשיר בנקניקיות, סלט כרוב ונתחי חזרזיר קר. "תתרגלי", לחש לי חבר למשלחת שכבר ביקר בפולין בתיכון. "זה מה שהם אוכלים. ככה את הולכת לאכול שבוע כשנהיה שם". אני דווקא הייתי מאוד מרוצה, אוכל זר זה חלק מהעניין של חוץ לארץ. ובכל זאת, לא יכולתי שלא לתהות, הרי אצלי כל דבר הוא "פולני": סבתא שלי שדוחפת לי שקיות עם שניצלים בכל מפגש - פולנייה. אמא שלי שלא מרשה לי מתוק לפני האוכל - פולנייה. אבא שלי שטוען שיהיה לי קר בלי סוודר - פולני. וגם האוכל שלנו פולני, אפילו השם של הקיבוץ שלנו פולני (אילון = אלה ואלון. האגדה מספרת שהאות י' נמצאת שם כאות להיגוי הפולני של ותיקי הקיבוץ). התובנה, לפיה כל מה שקרוי "פולני" אצלנו הוא בעצם "יהודי פולני" ובדרך כלל לא ממש מייצג תרבות של פולנים מפולין, לא התאחרה להגיע. ועל התובנה המתבקשת הבאה, שפולין היא עוד מדינה אירופאית רגילה, בחלק ב' של המאמר. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ כחבר קיבוץ, וכמי שדוגל בלב שלם במפגשי נוער וצעירים ישראלים ופולנים, מתוך הכרה, שיש לשבור סטריאוטיפים, שמחתי להביא כתבה זו. אשתדל להביא גם את חלקה השני, כאשר יתפרסם בדף הירוק. בברכה, Maxiu

חייםלוי

Member
מנהל
תודה על הכתבה. היא חמודה

אמנם את החזירזירים לא הייתי אוכל
אבל האווירה כפי שמשתקפת בכתבה מוצאת חן בעיני. שבירת סטיגמות מכל הכיוונים היא תמיד טובה ומועילה. גם הסטיגמה שפולניה חייבת להיות
רק בקשה אחת יש לי לפני שאתה מביא את חלקה השני של הכתבה. תשיג לי אישור מהמערכת לפרסום הכתבה בפורום. זאת מטעמי שמירת זכויות יוצרים.

maxiusis

New member
../images/Emo41.gifVodka connecting people../images/Emo13.gif ../images/Emo48.gif

From: hadaf_hayarok Sent: Sunday, May 28, 2006 8:34 AM Subject: Re: Vodka connecting people שלום
אני שמחה שאהבת את הרשימה של נעה וגם אעביר אליה את תגובתך. אין שום בעיה לפרסם את המאמר, רק תן לנו קרדיט בתחתית העמוד: "מתוך הדף הירוק". בברכה,

maxiusis

New member
../images/Emo48.gif Vodka connecting people ../images/Emo41.gif

חלקה השני של הרשימה,יתפרסם בדף הירוק השבוע. כעת, שיש לי לכך אישור, אשתדל להביא גם אותה. בברכה, Maxiu

maxiusis

New member
../images/Emo41.gifVodka connecting people ../images/Emo41.gif

חלק ב' של הכתבה מתוך השבועון הקיבוצי - הדף הירוק מאת נועה יחיאלי קיבוץ זה כאן - פולין זה כאן, חלק ב' - (Vodka connecting people) נעה יחיאלי יחיאלי חוזרת מפולין, מולדת זקני אבותיה, כשהיא מהורהרת יותר ופילוסופית יותר, אך התובנה הכי משמעותית שלה היא: "ברשותכם, תנו לי להיות פולנייה, להחזיר את הסלט למקרר ולהתקמצן על מונית. העיקר שאני אעשה את זה כאן, בארץ היהודים". הנסיעה לפולין התחילה בשיעור אזרחות קצר ומרתק בכניסה לנמל התעופה הלאומי. המאבטחת חמורת הסבר שהציצה לתוך הרכב שלנו גילתה מיומנות מופלאה בזהותה את הערבי הבודד שבמשלחת שלנו, עמר החביב מדיר-חנא, וזאת בהתעלמות מושלמת משי השחום שישב לידו, ושגם עליו אפשר בקלות להגיד שהסבים שלו לא לבשו מעילים בחורף, איף יו נו וואט איי מין. "אפשר לראות תעודה שלך בבקשה?" פנתה מזהת-הערבים אל עמר לא בנחמדות יתרה. "הוא אתנו, אנחנו משלחת של סטודנטים מאוניברסיטת ת"א", פנינו אליה במקהלה אחידה של קולות שלום ודו-קיום. "יופי לכם. תעודה מזהה בבקשה", ענתה לנו ביובש מסכלת האחווה. "הרגשנו עכשיו לשנייה כמו שהוא מרגיש פעם ביום כל החיים שלו", לחש לי חבר כשעמר יצא מהרכב לסיים את ענייני המיעוט המדוכא שלו, ואני חשבתי שזו יופי של הרגשה להתחיל אתה את מסע המיעוט ההיסטורי של כולנו. כלומר, של כולנו חוץ מעמר. השבוע שלנו בפולין כלל בעיקר הרבה הליכות מפרכות ברחובות וארשה, לודג' וקראקוב, עם דגש מיוחד (כמו בכל טיול בערים אירופאיות) על כנסיות שיש בהן ציורים מתקופת הבארוק ועל מוקדים יהודיים כמו בתי כנסת, בתי קברות, גטאות ואתרי השמדה המוניים. בכל זאת, מביאים 15 ישראלים לפולין, מה יראו להם? עלינו גם להרים, נסענו ברכבל בנוף נהדר, סיירנו בחורש בחיפוש אחר פטריות וצלינו נקניקיות בלילה מעל המדורה. ובערבים שתינו הרבה וודקה, וניסינו שוב להבין מה לנו ולהם. אחד הדברים שהכי חשוב לפולנים היה שנדע, שגם העם הפולני סבל רבות כקורבן של הנאצים. סגן השגריר הישראלי בפולין, שנפגש אתנו בביה"ס לכלכלה לשיחה מרתקת בת כמעט שלוש שעות, הטעים בדבריו כשאמר שברגע שנופלים להתנצחות "מי סבל יותר במלחמה" מפספסים את ההזדמנות לדיאלוג אמיתי. "היו פולנים מעטים שהלשינו ושסייעו לנאצים. היו מעטים שעזרו והצילו יהודים. רבים היו אלו, שפשוט לא עשו שום דבר. לפני ששופטים חשוב לזכור שסיוע ליהודים בזמן המלחמה סיכן את חייך ואת חיי משפחתך, וחשוב גם להבין שפולין הייתה מדינה כבושה ושאזרחיה הפולנים היו נתונים תחת כיבוש נאצי אלים בתנאים קשים מאוד של מחסור". אני לא שופטת. אני לא יודעת כמה הומנית הייתי אם הייתי במקומם אז, אני בקושי יודעת כמה הומנית אני היום כשאני פה. ובכלל, כלום אינו פשוט. אני מבינה פתאום כמה פנים רבות ושונות לה להיסטוריה. (ההדגשה שלי - M) בהיסטוריה של מאלבינה, חברתי כחולת העיניים, הם עם מדוכא וסובל שלא יכול לעשות דבר עבור היהודים, אזרחי ארצו, בסבלותיהם; ובהיסטוריה של סבא שלי הם עם של אנטישמים צמאי דם שמחככים כפותיהם בהנאה כשהם רואים את היהודים, שנואי נפשם, מובלים אל הטבח. איזו היסטוריה נכונה יותר? מהי האמת? הגישה הפוסט מודרנית מלמדת אותי שאין אמת אחת ושהכל סובייקטיבי, והטיול שלי לפולין מלמד אותי שכל עוד נפתח אוזניים ונקשיב, נפתח עיניים ונקרא ונלמד ונרחיב אופקים, נפתח פיות ונשוחח אלו עם אלו (גם אם, לצערי כי רב, באנגלית) - אזי נצליח למצוא מכנה משותף על אף הפערים והמחלוקות. (ההדגשה שלי - M) ועוד אני לומדת, כמה חשוב לזכור ולהוקיר עבר מפואר בן מאות שנים של יהודי פולין ושל יהדות פולין. היו שם המון חיים לפני שהיה המון מוות, והחיים האלה ניבטים מכל פינה בכל עיר אם רק רוצים לראות אותם. ובכל זאת, התובנה הכי משמעותית אתה אני חוזרת מפולין היא זו הצפויה. זו שגורמת לי להיאנח בהקלה כשכולם מסביבי מדברים בעברית, זו שגורמת לי לשמוח שעל המטוס שלי יש מגן דוד בצבע כחול. נכון לעכשיו ונראה לי שעד להודעה חדשה, אני לא מסוגלת להבין איך אפשר להיות יהודי בשום מקום אחר בעולם, חוץ מכאן. ברשותכם, תנו לי להיות פולנייה, להחזיר את הסלט למקרר ולהתקמצן על מונית. העיקר שאני אעשה את זה כאן, בארץ היהודים. (ההדגשה שלי - M) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~כחבר קיבוץ, וכמי שנולד בפולין, בעיר קרקוב, כבן יחיד להורים,ניצולי השואה,ילידי קרקוב גם הם. אשר על אף כל מה שעבר עליהם במחנות הריכוז וההשמדה הנאציים על אדמת פולין, השכילו לא להרעיל אותי בשנאה לפולין ולפולנים. כמי שדוגל בלב שלם במפגשי נוער וצעירים ישראלים ופולנים, מתוך הכרה, שיש לשבור סטריאוטיפים, ולעשות למציאת מכנה משותף על אף הפערים והמחלוקות, שמחתי להביא כתבה זו, שהתפרסמה בשבועון הקיבוצי הדף הירוק על שני חלקיה. תודתי לדף הירוק על מתן הסכמתו לפרסום הכתבה בפורום תרבות פולין. בברכת חג שמח! Maxiu

למעלה