הניווט האסטרונומי
בימינו הסקסטאנט עולה יותר מ GPS, כך שזול ונוח יותר לקנות GPS נוסף לצורך גיבוי מאשר לסמוך על הניווט האסטרונומי. עדיין יוצא לי מדי פעם ללמד חניך סקרן כיצד מורידים שמש או כוכב והוא תמיד מופתע מהדיוק. אגב, היום לא צריך ספרי ניווט כדי לחשב ניווט אסטרונומי, ניתן למצוא תוכנות שמחשבות פיקס אם רק תכניס להן את נתוני התצפית. לפני כ 5 שנים ביצעתי הפלגה שמטרתה היתה ניווט אסטרונומי, בדרך חזרה הוצאתי את הפיוז מה GPS ביציאה מתעלת רודום, קבעתי נתיב ים פתוח שלא ניתן לראות את החוף לאורכו, והגענו לחיפה בעזרת הסקסטאנט בלבד. דבר שאני עדיין מרבה להשתמש בו זה בדיקת שגיאות מצפן לפי כוכב. הזכרנו כאן פעם בעיות דויאציה שנובעות מהנחת חפצים מתחתיים בקרבת המצפן, התמצאות במעט אסטרונומיה יכולה תמיד להדליק אור אדום כאשר המצפן לא תקין. בדיקה מטמטית יותר (חישוב מדוייק של השגיאה) יכול גם לגלות אם התקנת הרמקולים השפיעה ועד כמה על המצפן. בחייל הים זוכרים את ספינת הטילים שעלתה בלילה חשוך על החוף הסעודי לפני כ 20 שנה, אם קצין המשמרת היה מבחין בכוכבים ששינו את מיקומם היה יכול למנוע את כל הסיפור. אני גם תמיד מוקיר תודה לניווט האסטרונומי שעזר לי להתחיל עם אשתי... שימוש לא פחות חשוב להכרת השמיים.