למה...?

Motti18

New member
../images/Emo4.gifלמה...?

מירות האור היא דווקא 300 קילומטר לשניה? למה לא 350 או 250 קילומטר לשניה?

vizini

New member
זה פשוט

לאחר שנקבע שיחידת האורך היא קילומטר (אחד חלקי 40000 מהיקף כדור הארץ) ויחידת הזמן היא שניה (אחד חלקי 86400 של יממה) יצא שמהירות האור ביחידות האלה היא 300000 קילומטר בשניה. אילו היו בוחרים יחידות אחרות, היתה יוצאת תוצאה אחרת. למשל, יש מערכת יחידות שבהן מהירות האור היא 1.

pelegs

New member
אני חושב שהכוונה כאן היתה בטבע למה

הרי למה שהגבלת המהירות תיהיה דווקא מהירות האור? למה לא מהירות סופית?... קשה לי אישית לענות על זה - אבל אני מקוה שמישהו פה יוכל.

לפעמים

שוכחים, בתוך כל התאוריה, שגם בפיסיקה יש "תוצאות ניסויים". לפעמים התשובה לשאלה למה, היא "ככה". ככה פשוט נמדד. ניסוי מייקלסון-מורלי הוכיח כי לא ניתן לעבור את מהירות האור. האור עצמו לא יכול לעבור את מהירותו שלו ולכן מהירות האור היא דבר קבוע. הדבר מזכיר לי תרגול בביוכימיה א´... המתרגלת מסבירה על תגובה של אנזים-סובסטרט (E+S<>ES>E+P) ואחד החבר´ה, כנראה מביואניפורמטיקה, עם יותר מדי מתמטיקה בראש שואל "למה P לא חוזר אחורה?"... הביולוגים, כולל המתרגלת היו קצת המומים מהשאלה. התשובה כמובן הייתה - "כי זה מה שגילו בניסוי". המדעים, עם כל התאוריות היפות, בסופו של דבר צריכים להסתמך על מה שקורה בטבע.

ailag

New member
לא הצליחו לעשות ניסוי קטן בסגנון?

זכור לי ניסוי שעבר את מהירות האור, אבל רק שמעתי עליו בלי לקרוא, אז אני לא יכולה להתחייב. זה משנה אילו משוואות בעייתיות? אני יודעת ממש מעט משוואות מתורת היחסות, אבל אני יודעת שיש משוואות שמתחלקות ב-0 כשv=c. לדעתי אפשר לעבור את מהירות האור. מה שטוב במדע, שמה שאנחנו אומרים לעצמנו שהוא בלתי אפשרי, בסוף יתברר כאפשרי. ואנחנו כאן כדי לגלות איך. ברור שגוף כבד ייפול מהר יותר מגוף קל. בלתי אפשרי שהם ייפלו באותה מהירות? וכדור הארץ לא סובב סביב השמש (אחרת היינו נופלים?).

אל תתפוס אותי במילה

אבל אני חושב ששמעתי על ניסוי שבו השתמשו במאיץ חלקיקים כדי לגרום לשני חלקיקים להתנגש. מהירותו של כל חלקיק הייתה נמוכה ממהירות האור אבל אם מסתכלים ממערכת יחוסו של חלקיק אחד, אזי החלקיק הנע בכיוון הנגדי נע במהירות גבוהה ממהירות האור. שוב, ממש לא בטוח במה שכתבתי.

vizini

New member
לא יכול להיות.

גם אם במערכת המעבדה כל אחד מהחלקיקים נע קרוב למהירות האור, עדיין במערכת היחוס של כל אחד מהחלקיקים החלקיק השני נע במהירות שאינה עולה על מהירות האור.

vizini

New member
ישנו ניסוי שבו הדגמה תופעה שבה

"נראה" כאילו הצליחו להאיץ פולס של אור למהירות פנטסטית של פי 300 ממהירות האור. שיגרו פולס של אור לתוך מיכל צסיום, והפולס יצא כמעט לפני שנכנס... היה לי לינק על הניסוי הנ"ל. אולי אמצא אותו מאוחר יותר. בכל אופן, ניתוח מדוקדק מראה שהפולס עצמו לא עבר את מהירות האור. מה שקרה הוא שזנב הפולס הגיע למיכל הרבה לפני השיא, וגרם ליצירת פולס זהה מהצד השני, תוך כדי הריסת הפולס המקורי. האינפורמציה אודות הפולס, שנישאה ע"י הזנב, נעה בדיוק במהירות האור...

Deathatred

New member
גוף כבד וגוף קל נופלים באותה תאוצה

ואם הם נמצאים בריק מוחלט ללא התנגדות האוויר והחלו ליפול מאותה גובה ובאותה מהירות התחלתית הם יפלו גם באותה מהירות. זהו אחד מהניסויים המפורסמים של גלילאו.

pelegs

New member
היה משהו עם טכיונים

גילו איפשהו באוסטרליה בשנות ה-70 שיש חלקיקים בשם טכיונים שנעים במהירות העולה על מהירות האור. לכן, הם נראים לנו כאילו הם נעים אחורה או קדימה בזמן - לפי "רצונם". אני יכול להסביר את זה גיאומטרית אם אתם רוצים...

Deathatred

New member
אם אני לא טועה

טכיונים הם חלקיקים בעלי מסה שלילית והיחס אל תיאוריה שחוזה את קיומם הוא שיש בה משהו לא בסדר או שהיא לא עקבית. מצד שני, ריצ´רד פיינמן היהודי, ממציא דיאגרמות הפינגווין הראה שאפשר להתייחס לאנטי-חומר כאילו הוא נע אחורה בזמן.

Motti18

New member
תודה רבה על התגובות אבל...

כנראה שנסחפנו יותר מידי ושכחנו את השאלה המקורית... לא שאלתי האם ניתן לעבור את מהירות האור אלא למה דווקא מהירות זאת היא המהירות הגבולית ומדוע היא נעה במהירות c? מה שחשבתי שזה בגלל האופי של המרחב - זמן שמגביל את מהירות האור לערך סופי. לא הייתי בטוח בזה ולכן שאלתי בפורום... ואם אפשר לקבל תשובה יותר אפקטיבית מ: "אבל ככה זה יוצא בניסויים" או "זה מה שנובע מהמשוואות" אז אני אשמח...

Henryf

New member
אולי תסתכל הפוך.

קיימת מהירות גבולית כלשהיא C שבא ניתן להעביר מסה/אנרגיה (זה גם לא לגמרי לא אינטואיטיבי, לא כן?). גופים בעלי מסה לא מסוגלים להגיע לאותה מהירות מירבית גבולית. גופים חסרי מסה כן מסוגלים. ולכן האור כן מצליח להגיע למהירות הגבולית המירבית C. כלומר, המהירות המירבית לא מוגדרת כמהירות האור. ב"מיקרה" האור הוא אחד הדברים שכן מסוגל להגיע למהירות המירבית C.

pelegs

New member
אבל אתם שוב מפספסים את הנקודה

הוא התכוון כנראה שלמה זה דווקא 300,000 ק"מ/שניה, למה לא 4,537,234 ק"מ בשניה?, למה לא 654 ק"מ בשעה?...

arifell

New member
אם התמיהה היא לגבי

איך ייתכן שמהירות האור היא מס´ שלם בקילומטרים לשנייה (300000) אז התשובה היא: שהיא לא. 300000000 מטרים לשנייה זה קירוב ותו לא!

אני חושב שהבנתי

הכוונה היא, מה הגורמים הפיזיקליים, שבעצם מגבילים את מהירות האור? למה אין מהירות גבוהה יותר? למשל - המהירות הגבוהה ביותר של אופל קורסה, למשל, היא 220 קמ"ש, בגלל שהמנוע לא מספיק חזק לעבור את המהירות הזאת (או שהאוטו יתפרק
) האם מבנה היקום, או תכונות מרחב-זמן הן המגבילות את מהירות האור? אם התנאים היו אחרים, האם מהירות האור הייתה גבוהה/נמוכה יותר? אם הבנתי (עכשיו) נכון את השאלה, אז באמת איני יודע להשיב עליה. אני מאמין שאילו היו יודעים, אזי היו מפרסמים (וזה היה תופס את החלק שלו בהרבה עיתונים) - ואולי גילו ופספסנו?

pelegs

New member
אני לא אדיוט...

למה זה דווקא C, ולא מספר אחר? (אני מתכון למספר המדויק עצמו, שאותו אינני זוכר בע"פ) - הרי זה היה יכול להיות אין-סוף מהירויות אחרות במקום...

למעלה