חידונת

../images/Emo35.gif חידונת

פלוני גזר פאון (לאורך המקצועות) ושלח את כל הפאות לאלמוני, ואלמוני הרכיב מהן פאון חדש. האם הפאון החדש זהה בהכרח לפאון המקורי?

lupoN

New member
שלום שלום וברוך השב../images/Emo39.gif

יש חוויות?
ובקשר לחידה, לא יודעת אם לכך כוונתך, אבל במקרים רבים ניתן להפוך בין פאון קמור לקעור. כך, למשל, אם יש לנו פאון בצורת "בית" (מעין קוביה שמחוברת אליה פירמידה שבסיסה ריבוע כפאת הקובייה, וגובהה קטן ממש מאורך הצלע של הקובייה), אזי, לחלופין, ניתן לחבר את ה"גג" שלה גם כך שיהיה שקוע.

ברוכות הנמצאות וברוכים הנמצאים ../images/Emo45.gif

א. חוויות למכביר. אספר בהזדמנות. ב. היצגת דוגמה מצוינת. ג. הגג השקוע עונה על שאלה נוספת: האם אפשר להרכיב את הפאות בצורה שונה, גם כאשר ה"חיבורים" סומנו מראש (כלומר, כל זוג פאות שכנוֹת שומר על אותה השכנוּת)? ד. ומה בנוגע לפאונים קמורים בלבד?

the YOOK

New member
בקשר ל- ג'...

הדוגמא של הבית לא עונה עליו? הרי כל הפיאונים חוברו לאותם פיאונים באותם מקצועות (אם אתה מבין למה אני מתכוון) אבל הפיאון שונה.

lupoN

New member
לדעתי../images/Emo27.gif

עדיין לא. משום שישנן צורות כמו מקבילית למשל, שיש להן סימטריה סיבובית, אבל לא סימטריה סביב ציר, ולכן, ניתן להפוך (אנכית למשל) ולחבר כך שהחלק שהיה פנימי קודם יהפוך לחיצוני. ניסיתי לצייר כאן איזו דוגמא. בסיס הצורה אינו סימטרי כלל, כדי להמחיש את הרעיון. אין לי תוכנת שרטוט, ולכן השרטוט להלן מאד מאד מאד לא מדוייק, מבחינת המימדים, הזוויות וכו', אבל הוא איכשהו קרוב, ואני מקווה שכוונתי תובן. הפכתי את המקביליות אנכית ואז חיברתי. המקבילית שבשרטוט מימין מתחברת לאותו מקום, רק הפוך. בשני הפיאונים - הצד הצבעוני שבציור הוא החיצוני. מקווה שיש בזה משהו...

lupoN

New member
הנה דוגמא "קמורה" על אותו עקרון

(הדוגמאות מתייחסות לסעיף ד') ... שוב השרטוט מאד מאד לא מדויק. את הפריסה שבתמונה הבאה (כמו הקודמת, שפשוט שירטתי בשני אופנים) ניתן לקפל הן פנימה והן החוצה. גם כאן, כמדומני, מתקבלים שני פיאונים שהאחד הוא תמונת ראי של השני. את הדוגמא הקודמת בדקתי בתלת מימד, ואת זאת לא, אז ייתכן כי טעות בידי. איני מכירה את ההגדרות. האם כאשר פיאון אחד הוא תמונת ראי של השני הם נחשבים פיאונים שונים? כך חשבתי גם קודם ולכן העליתי את הדוגמא.

אני חושב, שכוונת השואלים היתה,

שתמונות-ראי נחשבות לפאונים זהים. אבל בכל אופן נחמד מאוד
עכשיו, נוותר על הדרישה שהפאות והחיבורים מסומנים, ונשאיר את דרישת הקמירוּת. במקרה זה לא קשה למצוא פאונים שונים, שגם אינם מהווים תמונות-ראי הדדיות.

lupoN

New member
והנה דוגמא../images/Emo27.gif

המצולעים המרכיבים את הפאונים שלנו יהיו: ארבעה ריבועים; ארבעה טרפזים שווי צלעות, אורך בסיסיהם הארוכים שווה לאורך צלע הריבוע; ארבעה משולשים שווי שוקיים קהי זווית (כדי לשמור על הקמירות בכל אחד מהפאונים הסופיים); אורך בסיסם שווה לאורך צלע הריבוע, אורך השוקיים שווה לאורך שוקי הטרפז. ההרכבות כבשרטוט המצורף
(כל הקווים מסמנים קיפולים של "גבעות"). למעשה זו קוביה שמלבישים עליה "גגות". פעם משני צדדים נגדיים ופעם על שתי פאות סמוכות. שונים, לא תמונת ראי וגם קמורים.

נחמד ../images/Emo45.gif

אם הגבעות אינן פירמידות ישרות (סימטריות), גם אפשר לסובב אחת מהן, ומייד מתקבל פאון שונה. וכו' וכו'.

../images/Emo35.gif../images/Emo70.gif אלו נקראים פאונים?!

פאונים הם לא רק צורות במרחב הבנויות ממצולעים משוכללים? אגב, יש רק 5 כאלה (קוביות הדי.אנד.די...). שזה גם דיי מתמיה. הייתי מצפה שיהיו יותר. עדיין לא הבנתי את זה...

תודה ../images/Emo13.gif

עדיין מוזר לי שיש רק 5 משוכללים, אבל ממה שהבנתי, אני צריכה ממש ממש הרבה ידע גיאומטרי כדי להבין את זה... בכל מקרה תודה על הקישורים

lupoN

New member
ועוד הסבר../images/Emo27.gif

הנה הסבר שלא דורש ידע גיאומטרי מתוחכם במיוחד, לדעתי: קודם כל, נזכור שפאונים משוכללים הם פאונים קמורים המורכבים כ"א ממצולעים משוכללים זהים. כדי ליצור פינה של גוף מרחבי תלת מימדי קמור צריכים להתקיים התנאים הבאים:
לפחות 3 מצולעים יוצרים אותה (לפחות שלושה קודקודים של שלושה מצולעים המחוברים זה לזה לאורך הצלעות צריכים להיפגש בנקודה אחת);
סכום הזוויות שליד קודקודי המצולעים הנפרדים המתחברות לאותה פינה צריך להיות קטן מ - 360 מעלות. לכן, האפשרויות היחידות להשתמש במצולעים משוכללים זהים וליצור פאונים קמורים הן:
3 משולשים שווי צלעות - סכום הזוויות 180 מעלות
4 מש"צ - סכום הזוויות עדיין קטן מ - 360 מעלות
5 מש"צ - כנ"ל (6 משולשים שווי צלעות, המחוברים בצלעותיהם, נמצאים במישור אחד - 360 מעלות, ולפיכך, זו אינה פינה, ולגבי מספר גדול יותר של מש"צ - הסכום יהיה גדול ממש מ - 360 מעלות)
3 ריבועים (סכום הזוויות כאן הוא 270 מעלות, וארבעה ריבועים יוצרים משטח ולא מרחב, כי סכום הזוויות הוא כבר 360 מעלות בדיוק)
3 מחומשים משוכללים (עדיין פחות מ - 360 מעלות. סכום הזוויות במספר גדול יותר של מחומשים משוכללים יהיה גדול מ - 360 מעלות). הערה נוספת: 3 משושים משוכללים מחוברים יצרו משטח, וסכום זוויות של כל שלושה מצולעים משוכללים בעל מספר צלעות רב מזה יהיה גבוה מ - 360 מעלות. משלושה משובעים/ מתומנים משוכללים וכו' כבר אי אפשר ליצור פינה. אז נשארו לנו חמש אפשרויות בסה"כ:
3 מש"צ לכל פינה - ארבעון (טטרהדרון)
4 מש"צ לכל פינה - תמניון (אוקטהדרון)
5 מש"צ לכל פינה - עשרימון (איקוסהדרון)
3 ריבועים לכל פינה - קובייה
3 מחומשים משוכללים לכל פינה - תריסרון (דודקהדרון)

n u t

New member
טלמון!../images/Emo24.gif

ברוך השב!! היה נחמד?? התגעגנו

למעלה