החרדים מתנדבים יותר מכולם

http://www1.cbs.gov.il/reader/newhodaot/hodaa_template.html?hodaa=200619028 מבין הישראלים בני ה20 ומעלה, בשנת 2004: מבין המתנדבים היהודים, 36% חרדים, 27% אחוז דתיים, 14%מסורתיים ו13% חילונים (מצאצתי את הקישור בפורום אקטואליה-http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?forum=54
 
איזה תגובה לא יפה !

למה אתה אומר שהם לא עובדים ??? תראה לי נתונים לגבי מה היחס בין החילונים שלא עובדים לבין החרדים שלא עובדים .
 
בבקשה

האמת מעט קשה להעריך במדויק את שיעור ההשתתפות בכוח העבודה במגזר החרדי (יש בעיה של ההגדרה של "חרדי"), אך אם ניקח, למשל, השוואה בין הערים הגדולות ותוך שימוש בהנחה שבני ברק מאוכלסת בעיקר ע"י חרדים, נראה את ההבדלים. שים לב, שעל פי הנתונים (כאשר בני ברק כוללת גם את פרדס כץ המאוכלסת ברובה ע"י לא חרדים שרובם דווקא עובדים) רק 31.5% מהגברים בבני ברק שייכים לכוח העבודה האזרחי (כלומר אלו שרוצים לעבוד, מתוכם יש להוריד גם את המובטלים). זאת בהשוואה ל 60-70% בשאר הערים. אם ננטרל את פרדס כץ, אני מניח שהאחוז בפועל ירד לסביבות 20%. אני יכול להפנות אותך גם לאתר הקורס "כלכלת ישראל" שהעביר פרופסור דן בן דוד, גם שם הוא חוזר על נתונים דומים, שים לב לשקופית בעמוד 6, לפיה בגילאי 15+ 80% מאוכלוסית הגברים החרדית נמצאת מחוץ לכוח העבודה ובגילאי 24-65 69% ממנה. דרך אגב, גם נשים חרדיות, בניגוד להנחה הרווחות, ממעטות באופן יחסי להשתתף בכוח העבודה האזרחי (ראה נתוני הלמ"ס), אולם הדבר לא בולט כל כך כמו אצל הגברים החרדים.
 
תודה רבה לך על הנתונים !!!

אתה יכול למצוא גם כמה אחוז מהתקציב השנתי של הממשלה הולך למגזר החרדי ?? וגם למצוא כמה עניים חילונים יש לעומת עניים חרדים .
 
בדיוק כתבתי על זה למטה

עשיתי בעבר חישוב בפורום על התקצוב העודף שעובר למגזר החרדי. בעקרון התשובה מתחלקת לשלושה חלקים. הראשון, והוא הקריטי ביותר, הוא שיעור ההשתתפות הנמוך בכוח העבודה. מי שלא עובד לא מייצר והנזק שנגרם למשק הוא אדיר. השני הוא תשלומי ההעברה, בדגש על קצבאות הילדים ששימשו כצינור העיקרי להעברת כספים למגזר החרדי (וגם הערבי), אך לא רק, זה כלל, כמובן, תמיכה כספית באברכים, במערכות החינוך, משרד הדתות וכיוצא בזה. השלישי הוא החלק היחסי שלהם בצריכה של שירותי המדינה, מאחר וחתך הגילאים שם יותר נמוך, הצריכה של שירותי המדינה (חינוך, בריאות וכו) היא יותר גבוהה ומאחר ובכל מקרה המקור התקציבי לכך הוא ממיסים שבעיקר הציבור החילוני משלם (וזאת מאחר והחרדים לא משתתפים בכוח העבודה, וגם אלו שמשתתפים משתתפים בעבודות בעלות מיומנות נמוכה כתוצאה מחוסר ההשכלה (הרלוונטית) המוחלט שלהם), הרי גם צריכה "שווה" היא למעשה "ניצול" יתר של התרומה היחסית שלהם לכך. לגבי עניים שני העשירונים התחתונים מורכבים בעיקר מחרדים וערבים. אני לא זוכר את האחוזים המדויקים, אבל שיעור העניים אצלם היה בסביבות פי 3 או משהו כזה מקבוצת הרוב.
 
סתם ע"מ לסבר את האוזן

אם התוצר במדינה הוא בקירוב 520 מילארד ש"ח והתקציב עומד על כ 270 מיליון ש"ח (הכל בחישוב שנתי), הרי בהנחה הסבירה שהחרדי הממוצע, בבסיסו, מוכשר בדיוק כמו החילוני הממוצע, ואם נניח כי אין שום סיבה ששיעור ההשתתפות שלהם לא יהיה זהה, הרי מדובר על הפרש של קרוב ל 25%, כלומר אם יש 10% חרדים באוכלוסיה, אפשר להוסיף 2% (חישבתי על בסיס של 20% הפרש) לתוצר ולתקציב אם ישנו את הרגלי העבודה שלהם. כלומר, הנזק השנתי לתוצר הוא בגובה 10 מילארד ש"ח, ולתקציב המדינה 5.5 מילארד ש"ח. אם נזכור שרוב החרדים העובדים עובדים בעבודות שאינן דורשות הכשרה גבוהה, הרי למעשה ניתן בקלות להכפיל את הסכום הנ"ל + נזקים כתוצה מההעברה הכספית ומנטל המס הגבוה יותר ששאר האוכלוסיה נאלצת לשלם, נגיע להערכי למשהו בסביבות נזק כלכלי של 25 מילארד ש"ח (כל שנה!) ו כ 13 מילארד עלות תקציבית. מדובר אבל בהערכות גסות למדי.
 
../images/Emo13.gif לא הסברתי את עצמי כראוי

ניקח דוגמה מספרית. יש 100 אנשים באוכלוסיה. מתוכם 10 חרדים. אם שיעור ההשתתפות בכוח העבודה אצל החרדים הוא 30%, הרי 3 מתוכם עובדים. בהנחה שהם בדיוק כמונו, ומאחר ואצלנו השיעור הוא 60%, הרי בתיאוריה 3 נוספים היו צריכים לעבוד לפרנסתם. עכשיו בהנחה שהאנשים מייצרים את כל התוצר, הרי אם הוספתי 3 אנשים למגזר היצרני, משמעות הדבר היא שלמעשה הוספתי 3% יצרנים, ולפיכך אפשר היה להגדיל הן את התוצר והן את תקציב המדינה בממוצע בדיוק ב 3%... ומכאן החישוב
לזה צריך להוסיף את התוצר הנמוך יותר שמייצרים חרדים חסרי השכלה מודרנית (שוב, כמובן שאין שום סיבה לכך, מי שלומד תלמוד ותורה בהחלט יכול ללמוד מתמטיקה, כלכלה והנדסה) לזה את הנזק במיסוי היותר גבוה הנדרש לצורך החזקתם והן את התקציבים העודפים.
 
כול הכבוד שציינת לאיפה הולך כול הכס

הכסף שהם מקבלים . אבל השאלה היא מה האחוז שהם מקבלים מתוך התקציב השנתי של המדינה !! אני מתאר לעצמי שיש יש גם הרבה מאוד כסף שהולך למקומות שלא מענינים את החרדים . ( מעניין מה היחס בין הכסף שהולך לחינוך החילוני לבין הכסף שהולך לחינוך החרדי )
 
בעקרון הם מקבלים חלק יותר גדול

במערכת החינוך יש הפליה לטובתם, הראתי את זה בפורום (בחישוב פר תלמיד). במערכת ההשכלה הגבוהה יש בעיה מאחר ותקציב האוניברסיטאות כולל מחקר שמועיל למדינת ישראל (ולפיכך גם למגזר החרדי), עם זאת בנושא התקצוב פר סטודנט יש הפרש עצום לטובת החרדים. בבריאות אני מניח שהחלוקה דיי זהה, אם כי נראה שמאחר והחרדים יותר עניים, הם פחות משתמשים ברפואה פרטית ועל כן יותר מנצלים את זו הציבורית. בהוצאות ביטחון מדובר בהוצאה שווה. לגבי פשיעה ועלות החזקת הפושעים, החרדים כאן מצויים ב"זכות" של כמה עשרות מיליוני שקלים (חישבתי את זה בפורום, אתה יכול לחפש בארכיון). המדינה לא תורמת יותר מידי למוזיאונים, תאטרונים וכיוצא בזה. אל תשכח, כל העברה כספית שכזאת צריך לחלק ב 10 ע"מ לבצע השוואה מדויקת יותר (כלומר אם מעבירים, למשל, מילארד ש"ח לתרבות שאינה חרדית, הרי מאחר ויש פי 10 לא חרדים, צריך לחלק את הסכום ב 10 ע"מ למצוא את ההקצאה העודפת) בסופו של דבר, אם הגעתי למסקנה כי הנזק התקציבי מגיע ל 13 מילארד (בחישוב גס אמנם), הרי מספיק שנוריד 30% החזר חובות וסעיפים "שווים" נוספים (כמו בריאות, בטחון וכו) נישאר אולי עם 80 מילארד ש"ח תקציב שאין לנו מושג איך הם מתחלקים באוכלוסיה. מכאן, גם אם נניח שהאוכלוסיה הלא חרדית מקבלת כפול ממנו (הנחה מופרכת לחלוטין דרך אגב...), הרי נישאר עם 40 מילארד עודף, אשר מחולק ב 10 נגיע ל 4 מילארד עודף. כלומר בהנחות הכי הכי "טובות" (מבחינתם) לגבי התקציב, אנחנו מגיעים למסקנה כי הנזק מצורת חייהם גדול עשרת מונים מהתועלת מצורת חיים זו. (וזה בהנחה שבכלל מגיע להם חלק "שווה", לא ברור לי למה מי שלא משלם מיסים צריך בכלל לקבל חלק "שווה")
 
החרדים כן משלמים מיסים !

שאלה פשוטה לי עליך : מה אחוז הכסף שהולך לחרדים מתוך התקציב השנתי של הממשלה ??? כמובן שהחרדים משלמים פחות מיסים, בגלל שהם משתמשים בפחות שירותים, מאשר שהחילונים משתמשים . אתה נראה לי דמגוג .
 
בשביל לשלם מיסים צריך לעבוד

אל תיעלב אבל השאלה שלך מטופשת. אין כמעט שום דרך לבצע הפרדה בין התקציבים, מדובר בעבודת נמלים, סעיף סעיף, תוך ביצוע סקרים ספציפיים. הראתי בגסות מדוע הם "עולים" למדינת ישראל ביוקר. הנזק הכלכלי שנגרם מאי העבודה שלהם הוא כל כך גדול, שאין צורך אפילו לבדוק את התקציבים לעומק, למרות זאת הראתי חישוב גס מדוע החסם העליון (כלומר הגבול העליון) של התקציבים ה"עודפים" של החילונים (מה שלדעתי ממש לא נכון, אבל לקחתי את מקרה הקצה) הוא נמוך עשרת מונים מהנזק שהחרדים גורמים לכלכלת המדינה. אני חייב לתקן טעות נוספת שלך, אין קשר בין תשלום המיסים לבין השירותים בהם אתה משתמש (ותתפלא, החרדים משתמשים ביותר שירותים מהחילונים, תקציב החינוך הוא הדוגמה הבולטת לכך). החרדים משלמים פחות מיסים רק בגלל שהם פחות עובדים, היו עובדים כמו החילונים, היו משלמים מיסים כמו החילונים. עד כמה שאנשים אהבו להשמיץ את ביבי, המרחק בין הכלכלה שלנו לבין כלכלה קפיטליסטית קיצונית נוסח ניוזיק הוא עצום. תשלום המיסים שלך אינו קשור לשירותים אותם אתה מקבל.
 
תורה רבה על ההסבר !!!!

אתה בטוח תקציב החינוך של החרדים גבוה יותר ?? קצת קשה לטעון שהנזק שלהם לכלכלה גדול, בלי לדעת מה האחוז של התקציב שהם מקבלים (באתר אחר מישהו כתב שזה רק אחוז אחת מהתקציב השנתי של הממשלה {אני לא יביא לכאן את קישור, בגלל שהוא לא הביא שום קישור, שיוכל להשאר את מה שהוא טוען } פעם אתם אומרים החרדים לא משלמים מסים, ופעם אתם אומרים '''החרדים {כן} משלמים פחות מיסים רק בגלל שהם פחות עובדים, היו עובדים כמו החילונים, היו משלמים מיסים כמו החילונים''' אתה לא עקבי, אבל אני סולח לך בגלל שהתופעה הזאת מאוד שכיחה בפורום הזה. חוץ מזה אתה כותב יפה !!(אני ממליץ לך לכתוב ספר, אבל לא בנושא חרדים, משהו אחר, אולי ספר מדע בדיוני {אני השמח מאוד לקרוא אותו !! } )
 
כן, למרות שגם זה בעייתי

השוואה פר תלמיד מראה על תקצוב עודף, מבקר המדינה הראה את זה במספר דוחות. בעצמי ניתחתי את זה בעבר בפורום, הנה כאן. אני לא טענתי שהם לא משלמים מיסים אלא שהם משלמים הרבה פחות מיסים באופן יחסי. עכשיו, אם הנושא מעניין אותך, אתה לא צריך לשאול אותי אלא אתה יכול לחפש בעצמך. אל תתעצל, הסתכל בעצמך בתקציב המדינה ובדוק את הדברים. הפעם אני אעזור לך קצת. את הנזקים מאי השתתפותם בכוח העבודה הראתי כבר. נסתכל על התקציב עצמו (תיכנס ללינק של "הצעת התקציב). הוא כולל 270 מילארד ש"ח. מתוך זה נתחיל להפחית את התקציבים שדיי ברור שהשימוש בהם דיי שווה באוכלוסיה. למשל, סעיף החזר חובות שהוא בגובה 60 מילארד, מן הסתם "משותף" לכולם. רזרבה בגובה 5 מילארד גם היא משותפת. תשלום ריבית ועמלות בגובה 35 מילארד גם הוא משותף. ביטחון בסכום של 42 מילארד. מתוך תקציב ממשל ומנהל, בסכום של 25 מילארד, צריך להשאיר לבדיקה את תקציב המשרד לבטחון פנים (בשל הטענה, שאני לא אכנס בנתיים לבדיקה שלה, לפיה החרדים פחות מבצעים פעילות עבריינית), כלומר סה"כ נשאר לנו סכום של 18 מילארד. סיכום ביניים, הגענו מתוך תקציב של 270 מילארד, לכך ש 160 מילארד משותפים דיי בוודאות. הלאה, משרד החינוך, ללא השכלה גבוהה, 25 מילארד ש"ח (ששם יש כאמור עדיפות דווקא לחרדים, אבל נניח שההקצאה זהה) משרד הבריאות עוד 15 מילארד (שוב, לדעתי החרדים צורכים יותר מאחר והם פחות משתמשים ברפואה פרטית, אבל נניח לצורך העניין שהצריכה זהה). העברות לביטוח לאומי עוברות בעיקר לחרדים (ע"ע משפחות ברוכות ילדים אשר נוגסות חלק גדול מהתקציב) אך מאחר וקצבאות זקנה "פחות" מגיעות למגזר החרדי בשל הרכב הגילאים הנמוך, אני אניח ששוב מדובר בהקצאה זהה, סה"כ 22 מילארד נוספים. לזה צריך להוסיף את משרד הרווחה (ששוב, בגלל שאחוז העניים אצל החרדים גבוה יותר, למעשה הם צורכים יותר) בסכום של 3 מילארד. סיכום חלקי, מתוך אותם 270 מילארד, כבר 225 מילארד משותפים (ודווקא יש בנתיים יתרון בחלוקה לחרדים). לזה נוסיף את תקציב הפיתוח של התחבורה, מים, תיירות ושיכון (ושם דווקא יש העדפה מסורתית לחרדים) וכבר הגענו ל 230 מילארד "משותפים". ביננו, אפשר להעלות הלאה את הסכום המשותף ו/או הנוטה לטובת החרדים אבל זה כבר מיותר. גם אם נניח ששאר 40 המילארד הולכים רק לחילונים וגם אם נניח שה 230 המשותפים אכן משותפים (כאמור, בחינוך, ברווחה ובדברים אחרים יש יתרון בולט לחרדים), אזי מאחר ורק %10 מהאוכלוסיה היא חרדית, הרי אותם 40 מגיעים ל 90%, כלומר, אם "נשווה" את הבסיס נצטרך לחלק ב 9 ונגיע לעודף תקציבי של 4.5 מילארד. שים לב, לקחתי כאן הנחות מאוד מאוד מאוד מאוד מפליגות לטובת החרדים, בפועל המצב הוא כנראה שהחלקם היחסי של החרדים בתקציב גדול מחלקם היחסי של החילונים. עם זאת, גם בהנחות סופר זהירות אלו, הנזק שנגרם מאורך החיים שלהם, עובר להערכתי את עשרת מילארדי השקלים (כפי שחישבתי בהודעה הקודמת), כלומר בהנחות הכי "טובות" מבחינת החרדים, הגענו לנזקים עצומים כל שנה. למען הסר ספק, אותם 4.5 מילארד "עודפים", הם בחישוב בלתי הגיוני בעליל, ראשית מאחר ותקציבים שאנחנו יודעים שיש בהם יתרון לחרדים (למשל תקציבי הרווחה) התייחסתי אליהם כתקציבים שווים ומאחר והנחתי שכל מה שלא רשמתי רק החילונים מקבלים (שזאת כמובן שטות מוחלטת). בפועל אני דיי משוכנע החרדים נוגסים בחלק יותר גדול מתקציב המדינה ממה שהם אמורים היו לנגוס בהתאם למספרם באוכלוסיה. אפשר להוכיח את זה, כמו שהוכחתי לגבי החינוך, אבל זה דורש באמת הרבה עבודה מבחינתי, עבודה שאין צורך להשקיע אותה מאחר ובכל מקרה הוכחתי את הטענה הבסיסית שלי, שהיא שצורת החיים החרדית גורמת לנזקים כלכליים אדירים לכלכלת המדינה וזה, כאמור, גם כאשר אני מניח את ההנחות ה"טובות" ביותר האפשריות "לטובת" החרדים.
 
תודה על כול הנתונים שהבאת !!

ובכול זאת אני חושב שיותר ממחצית מהתקציב שהולך לבתי הספר החילונים(לפחות לתיכונים) הוא ביזבוז . יותר ממחצית מהתלמידים בתיכון שלי, הם ערסים אלימים ונרקומנים . אם הסכום שמןשקע בכול תלמיד הוא שווה, אז יוצא שיותר ממחצית הכסף שאנחנו מקבלים הם בזבוז, וגורמים לנזק כלכלי עצום !! האופי של התלמידים האלו הוא שהם לא לומדים, אלימים מנבלים את הפה כול הזמן!! . הם מבריזים מרוב השיעורים , ואלו שלא מבריזים מפריעים לכול הכיתה ללמוד ( כמעט בכול שיעור !! הם כול הזמן צוחקים ומדברים ביניהם בקול חזק, מתחצפים על המורים. לגבי שאר הנתונים שהבאת תודה רבה . הכתבות שלך בפורום הזה, הן הפעם הראשונה שאני קורא על כלכלה, וזה מאוד מצא חן בעיני (מאוד מעניין !) . תודה שאתה הקדשת מהזמן שלך כדי להסביר לי את כול הדברים האלו !! חז פורים שמח לכולם !!
 
אל תבלבל בין חלק יחסי לחלק אבסולוטי

אין ספק שמבחינה אבסולוטית החילונים/דתיים מקבלים יותר, אבל זה בגלל שיש יותר חילוניים/דתיים מחרדים. מה שמעניין היא ההקצאה היחסית, במקרה של החינוך "פר תלמיד" (כאן צריך קצת להיזהר, מאחר וחתך הגילאים של החרדים יותר נמוך (בגלל מספר הילדים הרב), הרי גם אם ההקצאה פר תלמיד זהה (ולא כך הדבר), הרי בגלל צורת החיים אם נעשה חישוב מדויק יותר שהוא "פר משפחה", נראה שיחסית הם מקבלים הרבה יותר. מצד שני, מה שמועבר extra בגילאים נמוכים יותר, חוזר בהקצאות לגילאים בוגרים יותר, בעיקר קשישים). עכשיו, אתה נגעת כבר בנקודה אחרת, שהיא איכות החינוך החילוני, ובכן, ראשית לא חוכמה להשתלט על כתה בכתות קטנות (שים לב לדוח המפרט זאת), שנית, צורת החינוך החרדית יש לה מעט יתרנות, אך הרבה מאוד חסרונות, בראשן אדם שיוצא לשוק המודרני עם השכלה חרדית הוא למעשה "חסר ערך" לחלוטין. שלישית, אין קשר בין זה לבין הנזק הכלכלי שנגרם כתוצאה מאורך החיים החרדי
 
נגיד וכול מה שאמרת נכון ( אני מאמין

לך ) עדיין אני חושב שהחרדים הם אנשים בהרבה הברבה יותר טובים מהחילונים !! הם תמיד מוכנים לעזור לאחרים, יש להם סבלנות, הם לא מנבלים את הפה כמו החילונים (אתה לא יכול לתאר לעצמך איך הילדים מדברים בבית הספר שלי, מאוד מאוד לא יפה, והם גם מאוד אלימים !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) הם צנועים, ולא שונאים ( יכול להיות שיש להם בעיתונים דברים נגד חילונים כמו שכתבו בפורום הזה, אבל אני חושב שזה כתגובה אל גזענים שונאי חרדים (כמו אלו שיצרו את התשדיר המאוד לא יפה של שינוי, וגם אלו שלא אכפת להם מהרגשות של החרדים, ותמכו בתשדיר המאוד מאוד לא יפה הזה)) בבית הספר שלי אין בכלל אנשים כאלו, אצלנו לאף אחד לא אכפת מהרגשות של האחר (גם ללא ערסים, לא אכפת), הם אף פעם לא יגידו מילה טובה, הם רק רוצים לפגוע, לקלל . לפי דעתי גם אם כול מה שאמרת נכון (ואני מאמין שזה נכון) החברה החרדית עדיפה !!!
 
עם "טוב" לא קונים במכולת

אם לא הייתה להם קבוצת רוב לחיות על חשבונה, החרדים היו עושים אחת מהשתיים, מתים ברעב, או עובדים למחייתם, משרתים בצבא וכו. לגבי בית הספר שלך, אני לא יודע. לי מאוד אכפת מהחברים שלי ולחברים שלי מאוד אכפת ממני. דווקא נראה שלחרדים פחות אכפת ממני אם הם מוכנים שאני אסכן את החיים שלי במהלך השירות הצבאי והמילואים, לבד, ובשביל להגן על החיים של כולנו. גם נראה לי שלחרדים לא בדיוק אכפת מהרגשות שלי. למשל, בצעירותי (לפני שהוצאתי רישיון נהיגה), לא היתה לי דרך להגיע ממקום למקום בשבתות. לא אכפת להם שאני נאלץ לשלם מחיר יותר גבוה עבור בשר פחות טעים (אכן כן, זה המחיר של הכשרות). גם לא אכפת להם להכריח אותי להתחתן בטקס שאני רואה כברברי. לא אכפת להם לסגור צומתי תנועה מרכזיים רק בגלל שכואב להם לראות מישהו נוסע בשבת. גם לא אכפת להם, לחלקם, לסכן חיי נהגים שנוסעים בשבת (זריקת אבן על מכונית נוסעת זו סכנת נפשות) ע"מ לכפות על כולם לקיים את מה שהם מאמינים בו. המגזר החרדי רחוק מלהיות טוב, מדובר במגזר פנאטי, בנוסח אירן למעשה, אשר מהווה נטל איום על החברה בישראל ומהווה סכנה גדולה עוד יותר לאופיה הדמוקרטי של המדינה. רוב העוני בישראל נובע מצורת החיים שלהם (עצוב, אבל ככה זה), ככה שלא נראה לי שאכפת להם מהפגיעה שנגרמת לכלכלה בגלל שיותר נוח להם לא לעבוד ולחיות על חשבוננו. גם לא אכפת להם מהילדים שלהם עצמם, ככל הנראה, כי אחרת לא ברור לי מדוע הם בוחרים להוליד 10 ילדים תוך שהם גורמים לכולם להיות עניים. לסיכום, אם אתה רוצה לעזוב את הכלכלה ולדבר על נושאים אחרים, זה גם בסדר, אבל גם כאן אתה נמצא על קרקע רעועה. נ.ב החרדים אינם גזע כך שההאשמות בגזענות אינן מדויקות.
 
למעלה