jazzis

New member
חדשים על המדף

2 items added today: SANTANA - ABRAXAS 2nd album from 1970. Continuing the style and direction set by the revolutionary debut album, this is another masterpiece of the genre. The group expands their approach and includes material by other rock icons, especially Peter Green`s Black Magic Women, which will become their anthem for years to come. The bonus tracks include material recorded during their 1st visit to the UK at the Royal Albert Hall. SANTANA - SANTANA (III) 3rd album from 1971 and the last album by the original `Woodstock` line-up. After scoring immediate success and immense popularity with their first 2 albums, the group (and mainly Carlos) decide to move into more challenging and jazz oriented material, placing them firmly in the early Fusion genre. This direction will be expanded even more on the next albums. Have Fun! Adam Baruch Jazzis Web Shop https://www.jazzis.com/shop/

jazzis

New member
עוד חדשים

3 items added today: MANN, HERBIE - AMERICA/BRASIL Recorded live in 1995 during Herbie`s 65th birthday celebration in New York`s Blue Note club with a stellar cast including such jazz greats as Paquito D`Rivera, Randy Brecker and Claudio Roditi. The material here is superb, and the playing top-notch. The emphasis is on Brasilian music, but some jazz standards are also inlcuded (All Blues, Summertime). Now that Herbie has sadly departed from us, this is a true celebration to his extraordinary skills. MANN, HERBIE - 65TH BIRTHDAY CELEBRATION Recorded live in 1995 during Herbie`s 65th birthday celebration in New York`s Blue Note club with a stellar cast including such jazz greats as Paquito D`Rivera, Randy Brecker and Claudio Roditi. The material here is superb, and the playing top-notch. It includes some of the classic tunes that brought Herbie his fame, such as the funk-jazz Memphis Underground. Now that Herbie has sadly departed from us, this is a true celebration to his extraordinary skills. WEST, LESLIE - AS PHAT AS IT GETS West`s 1999 return after many years of silence. The legendary Mountain guitarist returns as if nothing ever changed with his playing powers fully intact. The support cast includes many rock greats and the material covers a wide range of styles, but is all dominated by West`s heavy guitar riffs. If you like your rock & roll heavy, this one`s for you. Have Fun! Adam Baruch Jazzis Web Shop https://www.jazzis.com/shop/

../images/Emo32.gif אורפנד לנד

היום התפרסמה ב"הארץ" כתבה על ההצלחה והאלבום החדש של הרכב המטאל 'אורפנד-לנד', שבו מנגן בקלידים עדן רבין, מלהקת רייט-און טיים (שבת הקרובה בבארבי כפ"ס). כתבה מעניינת

Jam Head

New member
בהחלט אחד ההרכבים הישראלים

הבולטים לפי דעתי , גם ההופעה שלהם שהייתה במועדון התיאטרון ביפו ביום ראשון השבוע הייתה מאוד מרשימה.

HelterSkelter1

New member
../images/Emo32.gifאורפנד לנד

חבר שלי שהיה בהופעה, סיפר שבין הקטעים היותר מטאליים, היה קטע פרוגי לגמרי, עם קלידים והכל. אני לא מאה אחוז בטוח בהכרתו עם עולם הפרוג, מספיק כדי שיוכל לזהות בוודאות קטע פרוג כשהוא שומע אותו, אבל זה די הגיוני, משום שהלהקה ציינה את הפרוג בכלל וקרימזון בפרט כאחת ההשפעות עליה.

Jam Head

New member
הוא צדק במאה אחוז.

אורפנד לנד מכילה חבורת נגנים מהשורה הראשונה , ובאלבום החדש שלהם " מבול " יש הרבה מאוד עיבודים ארוכים ומעניינים , לא יודע אם זה פרוג טהור כי אין פה שילוב של מוסיקה קלאסית אבל בהחלט אורפנד לקחו מטאל אגרסיבי ושילבו אותו בצורה מעולה עם מוסיקה מזרחית ( הכוונה למקצבים ערביים , כלים של המזרח התיכון וליריקה שמתייחסת לדת) בהחלט שווה שמיעה.

זה מעלה בפני תהייה

אנחנו יודעים שבשנות השבעים לפחות, האמנים שהמציאו את הפרוג רצו לעשות רוק בצורה אחרת ולכן הם פנו למוסיקה הקלאסית ויצרו את השילוב הזה. האם, אם כן, זוהי הדרך היחידה ליצור פרוג באמת? הרבה להקות פרוג עכשיוויות מושפעות ישירות מפרוג, ולכן רק בעקיפין ממוסיקה קלאסית, אם בכלל. האם יש אילושהם מוטיבים ששייכים רק לפרוג ולא למוסיקה קלאסית שמאפשרים למוסיקאי הפוסט-מודרני ליצור פרוג רק בעזרת האזנה לפרוג? או שבעצם אנחנו נידונים לתקופה של מוסיקה של בני-כלאיים בין פרוג לסגנונות אחרים? לא שיש משהו רע בזה, כלומר. שמעתי את המבול ומשמיעה ראשונה זה אחלה אלבום. יש בו מטאל, פרוג ומוסיקה מזרחית שלא מגעילה אותי כשאני שומע אותה.

kurush

New member
מאוד תלוי איך אתה מגדיר פרוג

ושוב לדיון הישן נושן. יש אנשים שבשבילם פרוג זה חיקוי של ג'נסיס, יס, או קינג קרימזון. יש פרוג-מטאל, שזה מטאל מושפע מפרוג. למרות שפרוג במקור מגיע מהשפעות קלאסיות. אבל לדוגמה מבול, הוא סוג חדש לגמרי של מוסיקה מתקדמת. זה לא מטאל מושפע פרוג (להקות כמו דרים ת'יאטר ואלפי החיקויים שקמו להן), אלא מטאל (או דת' מטאל למעשה) מושפע מוסיקה מזרח תיכונית ופיוז'ן. אבל זו גם אחת היצירות היותר מתקדמות מבחינה מוסיקלית ששמעתי בשנים האחרונות. ושוב - מה שמוגדר היום כ-Progressive צריך למעשה להיות מוגדר כ-Progressed. כלומר - התקדם ונעצר. אין שום התקדמות בלהקות כמו מריליון, דרים ת'יאטר (שהתחילו באיזשהי התקדמות - לפחות של המטאל אם לא של הרוק), או פלאוור קינגס. זה לא אומר שהמוסיקה לא טובה, אבל היא לא מחדשת שום דבר מבחינה סגנונית. לעומת זאת, להקות כגון Orphaned Land או Pain of Salvation אכן יוצרות סגנון ייחודי וחדש, ופה היופי שבעניין. אולי כדאי להגדיר אותן כ-Progressing?

לך תצפה במצגת של ברייטמן

הרוק המתקדם מעולם לא התקדם לשום מקום. זה כולה שם. על להקות כמו Orphaned Land ו Pain Of Salvation הייתי אומר שהן מקוריות, חדשניות, וכו. מאחר שחדשנות זהו מושג יחסי, אי אפשר לייחס אותה לאף סגנון באמת. ברגע שלהקה לוקחת סגנון אחד ומשנה אותו, היא כבר יוצרת סגנון אחר בעצם.

לגבי עניינים כמו אורפנד לנד

מאוד נפוץ להתבלבל בין המילה "מתקדם" לבין סוג של חשיבה מופשטת על התקדמות בעולם. ולא הוא כך. הרוק המתקדם איננו "מתקדם" כי כל אחד מגדיר התקדמות בצורה שונה. הרוק ה'מתקדם' מבוסס על שילוב בין רוק (שיש לו הרמוניות משלו, ומאפיינים עצמאיים משלו) ובין מוסיקה קלאסית (שהיא מורשת מוסיקלית עשירה ומגוונת, ומבוססת על מסורת אירופאית ארוכת-שנים). אורפנד לנד בכלל לא נוגעים במוסיקה קלאסית אירופאית, ולכן אי אפשר להכליל אותם בעולם הפרוג. כל זה לא אומר שהמוסיקה שלהם לא "טובה" או לא "מעניינת". זה פשוט אומר שהגדרת הפרוג לא חלה עליהם. שילוב בין מטאל למזרחי - זו מהות אורפנד לנד, ואין בכך שום דבר 'טוב' או 'רע' לשכעצמו.

כן, אבל

אמנם רוב המהות של הלהקה זה השילוב בין מטאל למזרחי, אבל יש בהחלט השפעות של פרוג ניכרות באלבום "המבול". הנוכחות של עדן רבין בלהקה, למשל, היא חלק מהסיבה לכך. זאת השאלה שלי בעצם. יש הרבה להקות שמושפעות מפרוג ומשלבות מוטיבים שהפכו לסממנים של הפרוג, ולא של המוסיקה הקלאסית. האם אפשר בעצם לשמוע פרוג, לקבוע שזה מוצא חן בעיניך ולהחליט שאתה מעוניין ליצור תחת הסגנון הזה גם, באותו אופן שבו אתה שומע מטאליקה ומחליט שאתה רוצה ליצור מוסיקה כמו שלהם, למרות שאתה לא מחובר בכלל לכל ההשפעות שלהם?

שאלה מרתקת

אני אנסה לענות בעזרת אנלוגיה - אם אתה רוצה ליצור מחשב חדש, המגמה המקובלת היא לעשות "הנדסה לאחור" (Reverse Engineering), דהיינו אתה מפרק את המחשב הקיים ומבין איך הוא עובד, ואז משפר אותו. מי שעושה פרוג בלי לפרק אותו קודם למרכיביו, למעשה רק מחקה את הפרוג בלי להבין איך הוא עובד. לכן - מי שעושה זאת מצמצם את הסיכוי שלו ליצור משהו מעניין וחדש. להקות רבות מחקות להקות פרוג, ולכן הן נחשבות חקייניות, כי הן לא מבינות מהי המהות של הפרוג. אם אתה מנסה לחקות את הפרוג - אתה מה שנקרא "ניאו פרוג". אתה שוכח את העבר ומתרכז רק במה שאתה מכיר היום. זו גישה די שטחית, ולא פלא שהיא זוכה לתגובות שליליות. הסיבה, למשל, שלהקת אנגלגארד לא נחשבת לניאו-פרוג מובהק, היא שהם באמת פירקו את הפרוג למרכיביו (בעיקר באלבום אפילוג) והרכיבו אותו מחדש. זה מה שהפך אותם לייחודיים. הם בעצמם אמרו שבאלבום הראשון היתה מגמה יותר חקיינית, בעוד שבשני היתה מגמה יצירתית יותר. אני לא חושב שנוכחות של קלידן בתוך להקה, דומיננטי ככל שיהיה, יכולה להוביל את הלהקה כולה לכיוון הפרוגי. נדרשת מודעות יותר רצינית לתחום הזה כדי ליצור משהו מהותי. אני מבין שהשילוב בין פרוג ובין מוסיקה מזרחית הוא הסימן המסחרי שלהם, והם ימשיכו ללכת בכיוון הזה בעתיד. יכול להיות שבמצב כזה, מר רבין ימצא את עצמו בחוץ אם יתעקש להכניס פרוג בדלת האחורית. זאת, כמובן, רק הערכה.

תיקון לסוף

כתבתי בטעות: "אני מבין שהשילוב בין פרוג ובין מוסיקה מזרחית הוא הסימן המסחרי שלהם" והיה צריך להיות: "אני מבין שהשילוב בין ***מטאל*** ובין מוסיקה מזרחית הוא הסימן המסחרי שלהם"

ומה לגבי פרוג-מטאל למשל?

אני לא יודע עד כמה האנלוגיה הזאת מדויקת. לי דווקא נדמה שאם תיקח את אותן השפעות של להקות פרוג של רוק של הביטלס נגיד ומוסיקה קלאסית, אז בסוף תצא לך מוסיקה שתשמע בדיוק כמו להקות הפרוג של שנות ה70. הרבה פעמים קורה שיש שתי להקות שנשמעות כאילו הן מחקות זו את זו, למרות שהן מעולם אפילו לא שמעו זו על זו, וכל זאת בגלל שההשפעות המוסיקליות שלהן חופפות. לא שאני אומר שצריך להתעלם מהמורשת הקלאסית, אבל כדאי להיות יותר מושפע מהמוסיקה היותר "מתקדמת" (גם מבחינה כרונולוגית וגם מבחינה מוסיקלי), כי רק אם תדע מה עשו בפרוג עד כה תוכל לעשות משהו שעוד לא עשו. מצד שני, הכשרה קלאסית לא יכולה להזיק.

פרוג-מטאל זה אפילו יותר מסובך

"הרבה פעמים קורה שיש שתי להקות שנשמעות כאילו הן מחקות זו את זו, למרות שהן מעולם אפילו לא שמעו זו על זו" זה יכול לקרות, אבל יכול להיות שהן מחקות להקה שלישית
מעט מאוד אנשים לא שמעו על יס, ג'טרו, פינק, ג'נסיס... "לא שאני אומר שצריך להתעלם מהמורשת הקלאסית, אבל כדאי להיות יותר מושפע מהמוסיקה היותר "מתקדמת" (גם מבחינה כרונולוגית וגם מבחינה מוסיקלי)" תשמע, גוסטב מאהלר היה יותר 'מתקדם' (מבחינת העושר המוסיקלי הצרוף) מהרבה מוסיקאים שבאו אחריו. עולם המוסיקה איננו לינארי, וקשה לומר שבאך עשה מוסיקה יותר פשוטה מלהקות כמו יס או קרימזון. בסופו של חשבון אין כאן התקדמות הדרגתית אלא עליות וירידות לאורך הדרך. הכשרה קלאסית, אגב, כן יכולה להזיק - אם אתה מתאמן יותר מדי שעות, אתה הורס את הידיים

כשמדובר ברוק

אז יש לך ממד נוסף למוסיקה, מלבד התווים. זה כמובן בכל הנוגע לסאונד. גם במוסיקה קלאסית קיים ממד הסאונד אבל במערך יותר מצומצם של בחירת כלים. קשה לומר שבאך עשה מוסיקה יותר פשוטה מיס, אבל קל לומר שיס נשמעים יותר חדשים, ושבאך נשמע די ישן. הכוונה שלי הייתה שלהקה אשר שואפת לחדש באמת צריכה להיות מתקדמת גם מבחינת מורכבות המוסיקה שלא נעה באופן ליניארי, וגם להתאים את עצמה לסאונד בן זמננו. אני יודע שנדמה שזה קצת סותר את מה שאמרתי בדיון הקודם על הפלאוור קינגז, אך למעשה לא ממש טענתי שהם להקה שמחדשת, אלא פשוט כזו שעושה מוסיקה טובה ומעניינת. "הרבה פעמים קורה שיש שתי להקות שנשמעות כאילו הן מחקות זו את זו, למרות שהן מעולם אפילו לא שמעו זו על זו" זה יכול לקרות, אבל יכול להיות שהן מחקות להקה שלישית" יכול להיות, אבל במקרים רבים מדובר בהשפעה משולבת של כמה להקות שיוצרת כמה להקות המדברות באותה שפה מוסיקלית מבלי שיהיה קשר ממשי ביניהן. ואם אנלוגיות, אפשר להשוות את זה דווקא לעיצוב של רכב חדש. על מנת לעצב מכונית חדשה בימינו, לא תצטרף באמת ללמוד את הסכמה של האוטומוביל המקורי של הנרי פורד, אלא די לך לבחון את הדגם הכי מתקדם כיום, ולהמשיך משם. מצד שני, סביר שכמו שברימון יש שיעור על תולדות המוסיקה, גם בבית ספר למכונאות יש שיעור על תולדות הרכב.

חדש או ישן

"קל לומר שיס נשמעים יותר חדשים, ושבאך נשמע די ישן" אני לא יודע מה זה חדש ומה זה ישן. אני שומע צלילים, והמוח שלי מקבל גירויים, שעליהם הוא מגיב בחיוב או בשלילה. אין כאן משמעות לתאריך ההלחנה. יש מוסיקה שמאהלר כתב, שנשמעת לי יותר מעוררת-מחשבה יותר ממה שאני שומע ברדיו כל היום. "אבל במקרים רבים מדובר בהשפעה משולבת של כמה להקות שיוצרת כמה להקות המדברות באותה שפה מוסיקלית מבלי שיהיה קשר ממשי ביניהן" אני מסכים, אבל מה ניסינו להוכיח? "על מנת לעצב מכונית חדשה בימינו, לא תצטרף באמת ללמוד את הסכמה של האוטומוביל המקורי של הנרי פורד, אלא די לך לבחון את הדגם הכי מתקדם כיום, ולהמשיך משם" בשביל לבנות אוטו, אתה חייב להיות סופר-בקיא בכל רכיב ברכב. מהנדסים עושים קריירה מלימוד שיטתי של הנושא הזה. אתה לא יכול לומר שכל אחד יכול לקחת אוטו קיים ולהמשיך איתו הלאה. זה לא מציאותי. "סביר שכמו שברימון יש שיעור על תולדות המוסיקה, גם בבית ספר למכונאות יש שיעור על תולדות הרכב." זה פשוט לא כך - בשביל להלחין, אתה חייב לדעת מה זה חמשה ומה זה דו. אי אפשר אחרת. כל מהנדס-רכב צריך לדעת איך עובד קרבורטור. אין קיצורי דרך, בעניין הזה. באופן כללי, כאשר אתה מדבר על "חדשנות" או על "חדש", קח בחשבון שאלו מונחים מאוד מאוד מאוד מאוד מופשטים ולא ברורים, שכמעט בלתי אפשרי למדוד אותם. אני חושב שהמוסיקה נעה כל הזמן קדימה ואחורה. יש גבול ליכולתו של הציבור הרחב, והמלחינים כל הזמן בודקים את הגבול הזה. אם תפריד את נושא הסאונד (טכנולוגיה, מיקסרים, דיגיטציה), תראה שהמוסיקה עצמה לא השתנתה הרבה בחמישים השנים האחרונות.

ובכן

זרקתי השערה לגבי בניית הרכב. טעיתי. ישן נגד חדש זה לא מעוררת מחשבה נגד... לא מעורר מחשבה. י מה ניסיתי להוכיח? שלהקה שמושפעת מהמקורות של הפרוג תוכל לעשות פרוג, אבל לא בהכרח תחדש משהו בפרוג. "בשביל להלחין, אתה חייב לדעת מה זה חמשה ומה זה דו." כנראה יש לנו הגדרה שונה למושג הלחנה. אני די משוכנע שחברי להקת הסקס פיסטולס לא ראו חמשה בחיים שלהם, אבל בכל זאת הם הלחינו מוסיקה. טוב, בערך... אבל יש מספיק מוסיקאים ברוק שאין להם מושג בתווים, וכאלה שאפילו לא יודעים איך קוראים לאקורדים שהם מנגנים. "כאשר אתה מדבר על "חדשנות" או על "חדש", קח בחשבון שאלו מונחים מאוד מאוד מאוד מאוד מופשטים ולא ברורים, שכמעט בלתי אפשרי למדוד אותם. " אתה מדדת אותם, בדיוק חצי עמוד למטה, כשאמרת: "להקת אבק, שלא משחזרת כלום ויוצרת דברים חדשים שלא נשמעו אף פעם." "אם תפריד את נושא הסאונד (טכנולוגיה, מיקסרים, דיגיטציה), תראה שהמוסיקה עצמה לא השתנתה הרבה בחמישים השנים האחרונות." למה שאני ארצה לעשות את זה? הרי אני נהנה כל כך מהמוסיקה כפי שהיא, מכלול של תווים וסאונד, מה טוב בלהפריד? זאת בדיוק הפואנטה שלי, אגב. מוסיקה זה לא רק תווים, מוסיקה זה צלילים, מוסיקה זה תדרים. לפעמים רעשים שאין להם שום תו על החמשה יכולים לעשות את כל ההבדל בין סתם שיר לשיר שמרגש מיליונים.

ובכן כפול שתיים

"להקה שמושפעת מהמקורות של הפרוג תוכל לעשות פרוג, אבל לא בהכרח תחדש משהו בפרוג" יכול להיות שכן ויכול להיות שלא. הסיכוי שהיא תחדש משהו יילך ויגבר ככל שהיא תבין טוב יותר איך נולד הפרוג. "אני די משוכנע שחברי להקת הסקס פיסטולס לא ראו חמשה בחיים שלהם" אני לא חושב שאפשר להגדיר את חברי הלהקה כמלחינים. הם ללא ספק רוקרים, אבל לא מלחינים. "יש מספיק מוסיקאים ברוק שאין להם מושג בתווים" זה נכון, אבל לפחות תדע מה זה אומר. פרינס לא יודע תווים, אבל יודע מה זה תווים. "אתה מדדת אותם, בדיוק חצי עמוד למטה, כשאמרת..." זה נכון שאמרתי שאבק יוצרים דברים חדשים, אבל לא אמרתי שהם מחדשים בפרוג. הם יצרו צלילים שמעולם לא שמעתי כמותם קודם. אני לא חושב שהפרוג מתאפיין בהכרח בחדשנות. בכל אופן, אין ספק שקשה למדוד חדשנות. "הרי אני נהנה כל כך מהמוסיקה כפי שהיא, מכלול של תווים וסאונד, מה טוב בלהפריד?" אם אתה נהנה מאוד מאכילת עוגה מסוימת, לא תוכל להכין אותה בלי מתכון, שמפריד בין המרכיבים. לכן - אין קשר בין ההנאה שלך ובין היכולת שלך ללמוד איך להכין משהו בעזרת פירוקו למרכיביו הבסיסיים. רבים נהנים מן הסימפוניה החמישית של בטהובן - אבל רק מי שקרא את התווים יוכל לנגן אותה מההתחלה ועד הסוף על הפעם הראשונה (להבדיל ממי שרוצה לזכור את כולה בעל פה).

למעלה