בנתיבי העפלה

נויקה

New member
../images/Emo32.gif בנתיבי העפלה

מאגר מידע לתיעוד והנצחה. "בנתיבי העפלה" הממוקם באתר מחנה מעצר למעפילים בעתלית, הוא מאגר מידע ממוחשב. אנו מבקשים לתעד במאגר את למעלה מ120,000 המעפילים שהגיעו לארץ משנת 1934 ואילך. פתחנו במבצע איתור ותיעוד מעפילים, פעילים, אנשי ים אויר ויבשה, פעילי מחנות המעצר, אנשי "הבריחה" ואנשי סוד- כדי שלא יאבד זכר האנשים ולא ישכח מפעלם. כל מי שהיו מעפילים או פעילים, בני משפחתם או חברים ומכרים- אנא מלאו שאלון והוסיפו אליו ככל שניתן: תצלומים, תעודות, מסמכים, עיתונים או חפצים. את כל החומרים ניתן לשלוח סרוקים או כפי שהם ואנו נסרוק ונשיב לכם. חשוב לציין שאנו אוספים שמות גם של אנשים שנפטרו וגם עדויות של מעפילים שהגיעו באוויר או ביבשה ולאו דווקא בים. כמו כן, העדויות נאספות לא רק ממי שהיה עצור בעתלית אלא בכל מחנה מעצר אחר או שלא היה עצור כלל והצליח להיכנס לארץ. את השאלון ניתן להוריד מהאתר של המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות: www.shimur.co.il תחת הכפתור "בנתיבי העפלה". יש שאלון שונה למעפילים ולפעילים. את השאלון המלא יש לשלוח לכתובת: מחנה המעפילים בעתלית ת.ד. 189 עתלית. לשאלות נא לפנות אלי במסרים. תודה על שיתוף הפעולה.
 
גם זה אוסף! ומכובד מאוד.

כבן למי שהגיעה ארצה על ה"אקסודוס", יש בי חלק מאוד סקרן לגבי כל מידע על ההעפלה. מבצע איסוף מידע כזה הוא מאוד מבורך בעיני, ומעלה את השאלה איך זה שעד היום לא נעשה שום נסיון לתעד את פרטיהם וסיפוריהם של אותם מעפילים. אני כבר העברתי את השאלון למעפילה הפרטית שלי, ותודה לנעה. מעניין אם הפורום שלנו יצליח למצוא עוד "פריטים" לאוסף הזה. בעצם, השאלה היא לא אם אלא כמה.
 

rachelea

New member
אכן חשיבות רבה לנכס ולתעד הסטוריה

הנה, כבר אתמול כתב פיתוני כי לסבתו, שהגיעה גם היא בעלי ב', יש מסמכים ותמונות. פיתוני, הנה לך משימה. להוריד מהאינטרנט את השאלון, לשבת עם סבתא, למלאו ולשלחו. האם יש עוד קרובי משפחה, חברים, שכנים שהעפילו, נתפסו הובאו לעתלית או נשלחו לקפריסין? אם כן, כדאי שהדברים יועלו על הכתב.
 

python 4

New member
will do!../images/Emo45.gif

סבי ז"ל וסבתא שלי נעצרו בעתלית ונשלחו למאסר בקפריסין. אני אשב עם סבתא שלי על הטופס יום שישי ואסרוק את המסמכים שיש לה.
 

wimpi

New member
רישומים בשרות הוד מלכותה

ערב טוב אולי כדאי לפנות לשגרירות הבריטית ישירות או דרך גורם ממשלתי על מנת לקבל מממשלת הוד מלכותה את הרישומים המקוריים. הם תיעדו "אחד לאחד" את הנתפסים באוניות ואת שוכני מחנות העקורים. בעברי הרחוק..בלימודי ההיסטוריה של א"י/עם ישראל (כן.יש עדיין שלומדים זאת לתואר) נתקלתי במסמכים אינפורמטיבים כאלו. כמו כן הייתי במוזיאון ההגנה הבריטי בלונדון וראיתי שיש להם רישום כמעט לכל דבר. אפשרות נוספת, אולם קלושה יותר, לפנות לממשלת קפריסין ולהגיע למרשם האוכלוסין. התינוקות שנולדו במחנות העקורים קיבלו אזרחות מקומית זמנית. אני מכיר כמה מהם שמנסים לחדש כעת את האזרחות הקפריסאית משום שהם מקווים להצטרפות "מולדתם החדשה" לאיחוד האירופי. בהצלחה מתן
 

broadaxe

New member
קפריסין קיבלה עצמאות רק באמצע שנות

השישים, כך שמי שנולד שם במחנות המעצר לא יכול להיות אזרח קפריסאי (האפשרות לפחות נראית לי קלושה). כמונו קפריסין היתה מושבה בריטית ועד היום יש שם מחנות צבא בריטים שהם אקס-טריטוריה.
 

wimpi

New member
תיקון...

בתעודת הזהות כתוב , ארץ לידה - קפריסין. אני ראיתי אצל אחד מילדי המחנות, אישור שניתן לאימו כי הילוד..קפריסאי הוא... אברר שוב מהיכן האישור, אולי פיספסתי את הגוף הנותן. סביר להניח שזה תהיה ממשלת הוד מלכותה.
 

rachelea

New member
מתן, ../images/Emo51.gifעל עצתך לפנות לבריטים

אין צורך בכך. מקורות אלה גלויים וידועים. שים לב: השאלון עליו דיברה נעה נערך במשותף ע"י גופים מכובדים במדינתנו - מרכז ההסברה, המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות, מחנה המעפילים עתלית והחברה להגנת הטבע. הם מבקשים, בנוסף לחומר המתועד הקיים, לתעד גם חומר מפי המעפילים עצמם. כל זאת לדורות הבאים של חוקרי ההיסטוריה של א"י והעם היהודי (שלמדו כמוך באוניברסיטאות היסטוריה של עם וארץ ישראל). לכן, אם בסביבתך ישנם אנשים בגילאי 70+ עד ל-55+ שהגיעו בעליה ב' אנא הורד בעבורם את השאלון ודרבן אותם למלאו.
 

נויקה

New member
אז ככה

אני אישית הגעתי ל p.r.o שזה המשרד הבריטי לרשומות או משהו בסגנון, דבר ראשון עד כמה שהבריטים מתיימרים להיות מסודרים אתה לא מאמין איזה בלאגן יש בארכיון הזה, אולי בגלל הכמויות האדירות של החומר. דבר שני, הבריטים לא ממש גאים במה שהם עשו (בדיעבד אנחנו יודעים שהבריטים סגרו את שערי הארץ בפני 6 מיליון יהודים שהיו יכולים להנצל) ולכן גם הרשומות שפתוחות לציבור הן לא רשימות, הרשימות האלה לא קיימות היום. לעומת זאת, לגנזך המדינה יש את רשימות המעפילים, הרשימות יוקלדו למאגר המידע, אנו מחפשים אחרי הפרטים האישיים, תצלומים, זכרונות וקורות חיים של אותם מעפילים. ברשימות של גנזך המדינה אי אפשר למצוא סיפור כמו זה: מרגלית בר און היתה נערה צעירה כשעלתה עם ידיד שלה, חיים קוזניצקי על האוניה "חיים ארלוזרוב". במשך כל המלחמה כתבה מרגלית יומן והמשיכה לכתוב בו גם במהלך ההפלגה. היומן לא מש מידיה ולו לרגע אחד במשך כל שנות המלחמה. כשהבריטים השתלטו על האוניה, הם הורידו בכוח את המעפילים מהאוניה. כנראה במהלך ההתפרעויות שבר חיים את ידו וקרא לעזרה את מרגלית. היא הניחה לרגע את היומן שלה במטרה לעזור לו ללכת ולרדת מהאוניה. כשהבריטים ראו אותה חוזרת בחזרה כדי לעזור לו, הם תפסו את שניהם בכוח והורידו אותם. מרגלית לא ראתה יותר את היומן שלה. דבר שלישי, בנוגע לילידי המחנות- גם את הרשימות האלה יש בידי גנזך המדינה ואפילו היה כנס גדול של ילידי קפריסין לפני שנתיים בערך. נעה
 

תמיר1991

New member
הייתי שם בטיול שנתי בשנה שעברה.

מקום נחמד ומעניין. אבל אין לי קשר משפחתי להעפלה... מצטער... תמיר.
 

רוזן71

New member
הג'וינט הנפיק עבור...

בס"ד. הג'וינט הנפיק עבור העקורים בקפריסין כסף פנימי בשילינגים. רוזן.
 
למעלה