קריאת כיוון

טחג

New member
../images/Emo26.gifקריאת כיוון../images/Emo36.gif

בהמשך לזחל הרעב של הזברה - ספרים לקטנים
ספרי קרטון או ספרי בד? כל אחד בשלב אחר? משקיעים בספרים לקטנטנים (סביבות גיל שנה) או שיש בבית רק מה שמקבלים מתנה? ולשאלה שמעניינת אותי במיוחד - ספרים זה רק בידיים של אמא או שאתן נותנות את זה כצעצוע שאפשר להשתמש בו עצמאית? מי שעונה - שתגיד גם איזה ילד זה שלה - ראשון, שני והלאה. בסוף אני אגיד מה ראיתי על עצמי. שבוע נפלא לכולן
בתקווה שירד כבר גשם

נאשא

New member
../images/Emo22.gifאצלנו היה ככה

ללידה של התמגוצ'י קיבלנו הרבה ספרים מהארץ, חלקם רגילים וחלקם קרטון. התלהבתי מאד כשגיליתי שיש את הקלאסיקות של ילדותי כספרי קרטון (יש אותם גם באנגלית כמובן). בכל ביקור בארץ קונה כמה וגם מבקשת הרבה כמתנות מהארץ. בכל מקרה, קרטון או לא, אני מרשה להן להשתמש ולדפדף ולהפוך דף לבד וכאלה. הלגעת והלמשש זה חלק מהחוויה של הקריאה לדעתי, שלא נדבר על מוטוריקה עדינה וכאלה. על ספרים שומרים ולא זורקים או מלכלכים, אבל אם יש מה שנקרא באנגלית wear and tear טבעי, אז זה חלק מהעניין. ממש נרגעתי בנושא אחרי מה שחברה שיש לה 4 ילדים ושאני גם מאד מעריכה את דרך החינוך שהיא מעניקה לילדיה אמרה לי פעם אחרי שהערתי הערה חצי מתנצלת על המצב האיום בו נמצא ספר שלנו (זה היה "האריה שאהב תות" אגב
): "זה רק מראה שזה ספר שמשתמשים בו ונהנים ממנו". אגב, לא סובלת ספרי בד. מעצבנים אותי כמו שגם ספרים עם תמונה ומילה אחת מעצבנים אותי.

נאשא

New member
ואם כבר מדובר בקטנטנים אז../images/Emo207.gif

אתחיל ואומר שאני לא הכי דואגת בעולם אבל שואלת בעצם האם אני שאננה מידי: הקטנה, בת שנתיים וכמעט ורבע, ישבה רק פעם אחת בחייה לשמוע סיפור. כן, רק בקריסמס אצל ההורים היא התישבה על האח של ק' והקשיבה לסיפור וגם נרדמה עליו. ברגיל אין סיכוי שהיא יושבת ומקשיבה לסיפור מהתחלה ועד הסוף. אפילו לא רק להתחלה: מתישבים איתה או שוכבים לידה במיטה והיא מיד חוטפת את הספר ומדפדפת, לא נותנת לגמור אפילו משפט כך שאפילו ספרים שבהם רק משפט בדף לא עובדים כי היא מיד מנכסת ומדפדפת לבד ואבוי אם נפריע לה. ניסינו לתת לה ספר ביד ולהקריא אחר, לא עובד. בעצם רק כשמקריאים לגדולה ספר במיטה והיא כביכול יכולה לשמוע את הסיפור מהצד שלה של המיטה. אבל מספיק שנסובב אליה ונראה לה גם את התמונה, והיא מנכסת ונגמר הסיפור
. המצחיק הוא שנגיד ללכת לישון היא חייבת ללכת מחבקת ספר
לפעמים שניים
. ממש מחבקת ספרים כמו שילדים אחרים מחבקים
. היא גם מסוגלת לפני השינה בעיקר אבל גם בכלל לתפוס ספר ולהתבונן בו ולדבר אליו (בשפתה הלא מובנת עדיין) דקות ארוכות, ארוכות מאד. מאד חששתי שזו בעיה של ריכוז אבל מצד שני הסיבה שאני לא דואגת בינתיים היא שהיא בהחלט יכולה להתרכז בהמון דברים אחרים במשך זמן רב מאד אפילו חצי שעה ויותר. דברים כמו פאזלים, ציורים, "בישול", תוכנית טלויזיה, או כל משחק או פעילות שהיא ממציאה לעצמה. אה, וגם בעלעול בספרים כמובן. אז אני שאננה מידי? נתקלתן פעם בתופעה כזאת? סתם חבל לי שבינתיים היא מפסידה חוויה כה נעימה, ובהזדמנות מפסידה גם פיתוח שפתי כמובן.

מנסה להרגיע (פחחח)

המרכזי לא היה מוכן לשמוע סיפור על גיל כמעט 3. ביום אחד זה פתאום הגיע. והוא החל לשבת לבד עם ספרים ולהמציא לעצמו סיפורים. עכשיו כל ערב הוא מבקש מאחותו הגדולה שתקריא לו ואין כל בעיית ריכוז פתאום מה שעשיתי כדי לא לפספס את הפיתוח השפתי, היה להקריא את הסיפור לאחותו, וכך הוא היה משחק בדברים אחרים אך מאזין בקשב רב. כמו שאת מתארת, אם הייתי פונה אליו עם הסיפור זה היה נגמר באותו רגע. וגם - הספרים אצלי מצויים בחדר שלהם במדף שהם מגיעים אליו, כך שהוא היה יכול לגשת מתי שרצה. אה, ואצלי (בספרים של הגדולים שאני מאוד מכבדת ואוהבת ולא עושה אוזניים, תמיד אפשר לנחש מה אכלתי כשקראתי את הספר. אות של כבוד) איך פספסתי אותך, איך??

נאשא

New member
אז למרות זאת אפשר לצאת טיליגנטים../images/Emo9.gif

מרגיע מאד אם כך. כמו שאולי ניסיתי ולא הבהרתי מספיק, אנחנו כן מנסים להקריא לגדולה כשהקטנה בסביבה, בעיקר בערב לפני השינה
. הבעיה היא שלגדולה כבר מקריאים ספרים של גדולים, אפילו של גדולים ממש, והיא משתעממת מכל הפלוטואים והבלונים והתירסים. אבל מה לעשות, לילדה בת שנתיים שלא מדברת כן צריך את כל הבום-טראכים והבים-בם-במים למיניהם לפיתוח השפה... בעיה. (נתגבר). ועוד מעט פסח ת'יודעת.

אםדניאל

New member
שאלה

אתן באמת חושבות שאם לא מקריאים סיפורי בים בם וכאלה השפה לא תתפתח? לפחות אצלנו, גם ככה יש כל מיני כינויי חיבה שיוצרים הברות ובכלל, נראה לי שגם לפני שמרים רוט כתבה ילדים פיתחו את השפה שלהם...

נאשא

New member
ברור שזה לא רק זה

אבל קריאה זה אחד הכלים להקניית שפה ובמקרה הזה הוא לוקה בחסר (לא חסר לגמרי אבל כמעט). סתם חבל שאין אותו וגם חבל שאין את החוויה של מקריא-מקשיב שהיא, בטח תסכימי איתי, מאד כייפית (כשלא עייפים ולא מעוצבניםשטומן את ראשו בחול זה שנים בעניינים הכלכליים, ולא מדוכאים מהמצב בחשבון הבנק כמו שאני עכשיו, שניה לפני שלוקחת את הגדולה לישון).

אםדניאל

New member
ברור זו פעולהמאוד כייפית

(בהנחה שכל הדברים שכתבת, ואחרים, לא מתקיימים) ולכן אם זה כייף לה פשוט לעלעל - תעלעל הנערה,
אם נעים לה לשמוע סיפורים של ממש גדולים שמספרים לאחותה - מה טוב.
והכי טוב שכל זה יקרה כשגם את נהנת - ומכייפת
ואנ מקווה שיום אחד היא תגלה גם את הכייף בלשבת עם אמא ולשמוע סיפור תוך כדי עילעול בדפים - בקצב סביר

נאשא

New member
בדיוק ככה../images/Emo9.gif

והגדולה אגב, עדיין לא הלכה לישון.

ברור שפיתוח שפה לא תלוי בהקראת סיפורים.

אבל אני חושבת שיש בה חשיבות - האזנה לסיפור היא פן אחד של פיתוח שפה מתוך מגוון פנים. השפה הדבורה היא אחרת מהשפה הכתובה, גם אם מדובר על ספר ילדים. שלא לדבר על מגוון הנושאים שיש בספרים שלא עולים בחיי היומיום. בעיניי יש בה יופי מיוחד (כמובן, אם הספר שווה משהו).

לא, אני ממש לא חושבת.

ולא רק בהקשר של ספרי בים בם בם. אני חושבת ששמיעת סיפורים וקריאה, תורם מאוד לאוצר מילים עשיר ולא רק יומיומי, לדמיון ובכלל. ואני לא מקריאה ספרים בגיל חצי שנה כי אני פחות מתחברת לזה, אבל בגיל שנתיים אני חושבת שיש לזה ערך מוסף. לא עושה את זה בכוח ולא חושבת שאי אפשר בלי. אבל מאחר ואני מאוד מאוד אוהבת לקרוא, חשוב לי להנחיל זאת גם לילדים שלי (עד כמה שאני יכולה). וגם אנחנו משחקים בשטוזים ומשתעשעים במילים לא מילים, אבל זה לא בא על חשבון ולא מבטל את החלק הראשון של דבריי.

איפה ראית שהקישוא אמרה שהוא טליגנט?

לא שאני רוצה לסכסך (בטח לא ביני ובין הקישוא) אבל אם עוסקים בקריאה - אז נא לדייק. ורק לגבי הקשב - יש סוגים שונים של קשב/ריכוז, ויכול להיות שיכולת הריכוז הויזואלית/מוטורית שלה בסדר גמור אבל הקשב השמיעתי קצת נמוך. ואם הגדולה אוהבת ספרים, יכול להיות שזה קצת אנטי, ליצור בידול מול אחותה הגדולה. מה לגבי שמיעת קלטות באוטו? זה גם יכול להראות על משהו...

ברבי28

New member
פששש הוצאתם את הקישוא ממרבצה

וזה עוד בלי אקונומיקה אורנים. סחתיין

עלק מרבצה..

אתמול אמרו לי לא להגיע עם גמל, היום מוציאים אותי מהמרבץ ואני בכלל חשבתי שקישוא זה ירק, לא בהמה.. (שעה, שעה נופפתי לך אתמול מהחלון ולא ראית אותי..נסלח לך בגלל השעה המוקדמת..)

ברבי28

New member
איפה נופפת לי נשמה?

ומה קרה? מרוב ניפופים לא יכולת לשלוח ידך אל הפלאפון ?

עדיקים

Active member
מכירה לא מעט ילדים שבגיל הזה עדיין לא מסוגלים

לשבת לשמוע סיפור. יכולה לספר לך שהקטנה שלי אמנם בגיל צעיר יותר אהבה מאוד ספרים ואז זה עבר לה לגמרי ורק לפני כמה חודשים היא חזרה שוב לאהוב ספרים. בטוחה שזה יבוא אל תדאגי.

evemon

New member
גם האמצעית שלי כזו בדיוק

עדי (הגדולה) תמיד אהבה מאוד ספרים ומגיל שנה וחצי כבר היתה יושבת במשפחתון ומדפדפת בספרים בזמן שחברים שלה היו קורעים את העמודים. לעומתה אחותה הקטנה קרעה בספר הרבה הרבה זמן ורק לאחרונה היא מתחילה להרגע. לקרוא לה סיפור זה דבר בלתי אפשרי כי היא מייד חוטפת את הספר ומתחילה לדפף בו וכמו שלך - אבוי אם נפריע. כנ"ל הצלחתי כמה פעמים להקריא לגדולה סיפור והיא במיטה ליד "מקשיבה" אבל אז היא משתוללת ומרעישה בלי הפסקה וממש מפריע לנו. גם אני חשבתי על בעיית קשב כי היא לא יושבת על התחת שלה לרגע וגם כשהיא משחקת לרוב זה לקחת את הקופסאות ולפזר כמה שיותר כמה שיותר מהר. אני חושבת שזה היחודיות שלה שהיא כזו פלפלית ואני משתדלת להנות מהצד הזה שלה. בנוסף יש לי הרגשה (ויכול להיות שאני משלה את עצמי) שעם הזמן זה נרגע קצת. הנה למשל היא מצאה ספר כזה של 100 מילים ראשונות והיא כל הזמן מביאה לי אותו שאני אעבור איתה עליו ונלמד מילים ביחד. כך שיכול להיות שזה רק עניין של גיל וזה יעבור בקרוב...

עדיקים

Active member
אז אצלנו...

אין ספרי בד - לא אוהבת וגם לא קיבלתי מתנה. בהתחלה קניתי לה ספרים מקרטון (מה שאפשר) אבל גם ספרים רגילים. את ספרי הקרטון היה לה יותר קל להחזיק בהתחלה כי הם קטנים יותר וקל יותר לדפדף בלי לקרוע. את הספר הראשון קניתי לכבוד השן הראשונה ומאז מדף הספרים רק גדל. אני נותנת לה לדפדף חופשי בספרים מאז ומתמיד אבל זה דבר שגורם לספרים לא תמיד להשאר שלמים והחצי לוקח את זה יותר קשה ממני. אני כועסת כמובן אבל מבינה שלפעמים זה לא בכוונה ומסבירה. היום כשהיא גדולה זה כמובן כמעט ולא קורה. היום אנחנו במצב שאני קוראת לה סיפור ואחרי כן היא לוקחת את אותו ספר ומספרת לי את הסיפור בדרך שלה. זה מאוד נחמד.

קרטון ../images/Emo45.gif בד ../images/Emo31.gif../images/Emo31.gif

אני לא אוהבת ספרי בד. ולדעתי הם לא מתאימים לקטנטנים כי קשה להם להחזיק את הספר הלא יציב הזה. אצלינו ספרי הבד נכנסים, אם בכלל, כשהלידים יותר גדולים מגיל שנה, ואז זה הספרים שיש בהם פעילויות (להרים את המכסה ולראות מה בתוך התיבה, למשוך את החוט וכו'). ספרי קרטון אני מאד אוהבת. יש לנו די הרבה וכשהם נאכלים/נתלשים אני קונה חדש. וגם אני אוהבת את סדרת ספרי הנוסטלגיה במהדורת הקרטון (הזחל הרעב, 5 בלונים, איה פלוטו וכו'). בעיקרון אני חושבת שאין מה לקנות לתינוק משחק מכל סוג שהוא שיש בו מגבלות שימוש. זה לא שאני מעודדת את השקדייה לרייר דווקא על הספרים, אבל אין מה לצפות שהיא תקפיד לשמור על הספרים. הלהיט שכבש את כל הילדים שלי - ספרי הפרצופים של ג'יין קבררה - כשלנו יש את snappy teeth (בתרגום לעברית הוא נקרא : שיניים חדות). מנסה לצרף קישור... http://www.zap.co.il/model.aspx?modelid=444331 היא מאיירת בחסד, לדעתי, והסדרה של הפרצופים היא בדיוק לבני חצי שנה-שנה. יש על שיניים, אזניים, עיניים ואף. להיט. נאשא לתשומת ליבך - היא גרה לא רחוק ממך...

evemon

New member
לא אוהבת ספרי בד

לא יודעת למה... אני מרגישה שספר צריך להיות ספר ולא כרית רכה. זו לא ממש סיבה אני יודעת סתם, לא מתחברת אישית. ספרים של גיל שנה זה אחלה, למה לא. יש לי אוסף קטן של הקלאסיקות - מעשה ב5 בלונים, תירס חם, ברכבת יושבת ארנבת וכאלה וזה מספיק לגיל שנה לא צריך יותר. - כולם מקרטן אגב. לדעתי ספרים נועדו להסתכל ולדפדף בהם. שני (הילדה שניה שלי בת השנה ו8) קרעה לא מעט ספרים וכמה שזה עיצבן אותי ואת אחותה הגדוה בעיקר זה היה לדעתי חלק מאוד חשוב בגדילה שלה והיום נראה לי שהיא יותר מעריכה את הספר וכבר הרבה זמן שהסלוטייפ לא יצא מהמגירה להדביק איזה עמוד או חצי עמוד שיצא מהמקום. אני מרגישה איך לאט לאט היא מתחילה להנות ולהעריך את הספר. אפילו אתמול בגן סיפרו לי שהיא ישבה עם ספר ודיפדפה בו בהנאה. וממש סיפרה להם את הסיפור (זה היה ברכבת יושבת ארנבת אגב). אז זה עשה לי ממש טוב על הנשמה לראות כמה שהקטנה הזו מתפתחת

למעלה