אירוח בפורום

yaakii

New member
../images/Emo26.gifאירוח בפורום../images/Emo36.gif

מחר, יום חמישי 15/5, בשעה 19:00 ייתארח בפורום מר רועי צזנה, דוקטורנט בננו-טכנולוגיה וננו-מדעים בטכניון. בעל תואר ראשון בביולוגיה. משמש ככתב מדעי באתר 'הידען' ו- The Future of Things. מתמקד בעיקר בביולוגיה ובננו-טכנולוגיה. רועי צזנה עושה מחקר מעשי בהנדסת רקמות וננו-טכנולוגיה, ומציאת הדרך לשלב בין השניים על מנת ליצור רקמות במעבדה שניתן יהיה להשתיל בבני-אדם פצועים וחולים. רועי צזנה ישמח לענות על שאלות בנושאים הקשורים בביולוגיה ובננו-טכנולוגיה, ובאופן כללי לשאלות אחרות בתחומי המדע השונים (בהם הוא מתמצא במידה מסויימת כתוצאה מעבודותו). מזומנים לשרשר שאלות

yaakii

New member
שלום רועי! שאלה על עטלפים

העלו בפורום את העובדה הידועה כי עטלף היוצא ממערה יפנה תמיד שמאלה. זה נכון? יש לזה הסבר? תודה

Duppleganger

New member
כנראה שמדובר באגדה אורבנית, ללא סימוכין לקיום

שלום יקי, אני חושש שמדובר באגדה אורבנית נפוצה. למיטב ידיעתי, עטלפים אינם מעדיפים את הימין או את השמאל כאשר הם יוצאים מהמערה / כוך שלהם. אפשר, כמובן, לוודא זאת בניסוי פשוט : לעקוב אחר עטלף בצאתו מהמערה ולגלות האם בכל לילה הוא פונה שמאלה.

tweeg

New member
שאלות

*יש חומרים כימיים בעין שאפשר להפיק בעזרתם אנרגיה? כמובן בלי לפגוע בעין עצמה *מה המאפינים של אינטילגנציה חוץ מיכולת עיבוד נטו? אני יוסיף שאלות כל כמה זמן,הזיכרון שלי לא משהו

tweeg

New member
*

*כבר גילו מה "השפה" של המוח? כמו הבינארית של מחשבים והa,c,f,g, של הdna *מה גורם לבנאדם להתעורר מקומה אחרי עשרות שנים? *האם אנשים חולמים בקומה? *אני יכול להיכנס לחלום צלול של שנים אם אני בקומה? *אתה חושב שבעתיד יהיה אפשרי לבנות אדם בוגר מהיסודות הכימיים שלו? *האם אופי הוא גנטי?

Snir2121

New member
שפת המוח "בינארית" -

או שתא שולח סיגנל, או שהוא לא שולח. 0, 1. ב- DNA, אגב, הבסיסים הם A, T, G, C.

Duppleganger

New member
ועוד תשובות

לגבי שפת המוח, אנחנו עדיין לא מכירים את התמונה המלאה. אנחנו יודעים שתאי עצב יכולים לתקשר בינם לבין עצמם באמצעות מסרים חשמליים וכימיים, אך דרכי התקשורת רבות מאד. כל תא יכול להשפיע על פעולתם של תאים אחרים, ולדכא או לתגבר את יכולתם לשלוח מסרים לתאי המטרה שלו. לפעמים תאים מעבירים מסרים רק לתאים שלידם, ולפעמים יש תאים שמעבירים מסרים לאיזורים שרחוקים מאד מהמקום בו הם יושבים (הדוגמא היפה ביותר לכך היא עצב הואגוס, המגיע מהמוח עד הבטן). אנו יכולים לדעת באופן כללי איזה איזורים במוח עובדים בזמן נתון, על-ידי שיטות דימות שונות, כגון fMRI. אך ברמת התא הבודד, עדיין קשה לנו מאד לדעת איך תשפיע הפעלתו או דיכויו על שאר התאים במוח. באופן דומה, אנחנו עדיין לא יודעים מה גורם לאנשים להתעורר מקומה לאחר עשרות שנים. קרוב לוודאי שמדובר, בין היתר, בשינויים מטבוליים שמתרחשים באותם אנשים כאשר הם מזדקנים. ידוע כי התרופה L-DOPA, למשל, הצליחה להעיר אנשים רבים שהיו שרויים במצב דמוי-קומה. יתכן כי קיים כימיקל אחר המסוגל להעיר אנשים בקומה, וכאשר הגוף מזדקן הוא מייצר את אותו חומר בצורה כלשהי. אפשרות אחרת היא שהאנשים שבקומה מסוגלים לשמוע ולחוש את המתרחש מסביבם, אך עדיין אין הוכחות חותכות לכך, למיטב ידיעתי. המוח כמעט ואינו פועל כאשר האדם בקומה, מה שמרמז גם שמי שבקומה אינו מסוגל לחלום. למרות שאנשים רבים יצאו מקומה, אף אחד מהם לא סיפר על חלומות שחווה בזמן הקומה. האם ניתן לבנות אדם בוגר מהיסודות הכימיים שלו? זו שאלה טובה. אנו יודעים כיום כי האדם הוא סך האטומים והמולקולות המרכיבים אותו. התשובה הנגזרת מכך היא כי במידה ונצליח למקם כל אטום ומולקולה במקום הנכון, נוכל גם 'לבנות' אדם בוגר. בכל מקרה, זו אינה משימה קלה, ואיני מאמין שנגיע לרמה שכזו של ננו-טכנולוגיה לפני סוף המאה הנוכחית. האם אופי הוא גנטי? קיימים מחקרים שונים המעידים כי גנים מסויימים אחראים על הנטיות שלנו. לאחרונה, למשל, נערך מחקר שהראה כי אנשים בעלי גן מסויים הם נדיבים יותר. אנו יודעים גם כי תכונות רבות עוברות בתורשה – למשל אלכוהוליזם. אך עם כל זאת, חשוב להדגיש כי לדרך בה מגודל האדם יש חשיבות רבה על אופיו הסופי.

Duppleganger

New member
תשובות

שלום Tweeg, קיימים חלבונים (רודופסינים) בתאים שבעין, אשר מסוגלים לקלוט את האנרגיה המתקבלת מהפוטונים (האור) ולהשתמש בה כדי לשנות את צורתם. שינוי הצורה הזה מאפשר להם להעביר את האות על קבלת האור לתוך התא. במובן מסויים אפשר לאמר כי האנרגיה המתקבלת מהאור אכן הופכת לאנרגיה פוטנציאלית בחלבונים אלו, שמאפשרת להם לבצע עבודה חשובה. בלעדיהם, לא היינו יכולים לראות דבר. לגבי אינטיליגנציה, זהו מונח רחב-משמעות, שאנשים רבים עושים בו שימוש ככל הבא על רוחם. באופן כללי, אינטיליגנציה מעידה בדרך-כלל על יכולתו של אדם לקשר בין דברים שונים, למצוא את הדומה ואת השונה, לפתור בעיות מתמטיות, לתכנן לעתיד, לחשוב בצורה מופשטת, להבין וללמוד מושגים ורעיונות חדשים וללמוד שפות חדשות.

tweeg

New member
עוד שאלה

האם קיים חומר אטום שיכול לקלוט קא"מ במצב אחד ולהפוך לשקוף בתגובה לזרם חשמלי? האם אפשרי לעשות בתוך החומר צינוריות שיכולות להעביר חמצן אבל לא אור?

Duppleganger

New member
אכן קיים חומר כזה

קרוב לוודאי שקיים חומר כזה, בדומה לגבישים הנוזליים הקיימים בחלק מהמסכים, או חומרים פיאזו-אלקטריים אחרים. חומרים אלו משנים את תכונותיהם כתוצאה מקרינה אלקטרו-מגנטית (הכוללת גם זרם חשמלי), ומשום כך יכולים לשנות גם את צבעם. לגבי צינוריות שכאלה, אני לא בטוח שהבנתי את השאלה. האם תוכל לספק דוגמא?

tweeg

New member
אממ

אני לא מכיר שמות ספציפים,אני מדבר כללי על חומר "מהונדס" שיורכב מצנוריות שיסננו קא"מ אבל יאפשרו מעבר חמצן מיכוון שזה לא יכול להיות על גודל החורים אני מניח שמדובר על שבירות/פיתולים במבנה הצינור אני מניח שבסגנון של נאנו צינוריות פחמן רק אם שבירה/זיגזג במבנה הצינוריות כך שלא יעבור קא"מ(תחום האור הנראה) אבל החורים יהיו מספיק גדולים להעביר מולקולות חמצן

Duppleganger

New member
שאלה טובה

אני לא מכיר חומר כזה. אבל האפשרות נשמעת מעניינת. לאיזו מטרה אתה חושב שהוא יהיה שימושי?

tweeg

New member
אז ככה

כל השאלות האחרונות מדובר על עדשות מגע עם מסכים: חומר בעל שני מצבים אחד של ראיה רגילה,השני לראות את המסכים ולכן צריך לסנן אור יגיב לחשמל בשביל להחליף מצבים ויוכל לקלוט קא"מ(אור נראה,uv) ולהפיק ממנו מספיק חשמל בשביל כל זה חומר שמעביר חמצן ולא קא"מ-שהעין תוכל לנשום והאור שמגיע מהשמש לא יכנס לעין במצב האטום יפוזר על חלק מהשטח במחשבה שהחמצן יעבור לשאר חלקי העין כמובן מערך המסכים עצמם,שכבר פיתחו בסופו של דבר אתה מקבל עדשות בעלות שתי מצבים: אחד ראיה רגילה שתיים ראיה של המסך בגלל שהחומר מעביר חמצן אז אין הגבלה לזמן(אין נזק לעין) שאלות: האם אספקה של חמצן לאזורים נבחרים בעין לא תגרום נזק? יש סתירה בין המצב השקוף של החומר הראשון לבין קליטת קא"מ או במילים אחרות אפשר להעביר את האור הנראה ולהפיק אנרגיה מהuv? ובכללי מה דעתך על הרעיון?

Duppleganger

New member
עדשות מגע אלקטרוניות כבר קיימות במעבדות

כתבתי על זה בעצמי לפני מספר חודשים. אני מצרף קישור לכתבה : http://www.hayadan.org.il/wp/contact-lenses-with-circuits-2001085/

tweeg

New member
lol ../images/Emo6.gif על זה דיברתי עד עכשיו

*האם אפשרי בעזרת הדברים שדיברתי עליהם קודם להפוך את ההקרנה ל100% ראיה של המסכים במקום הקרנה על גבי הראיה הקיימת? *האם בעזרת חומר השני אפשר להשאיר את העדשות להרבה זמן בלי נזק לעין? *אתה יודע בערך מה הרזולוציה של העדשות האלה? *האם זה בנוי על ledים? *מאיפה המקור אנרגיה של זה?והאם אפשר להשתמש בקא"מ בשביל אנרגיה? לא ידעתי שאתה כתבת את זה,אני לא מסתכל אף פעם על שם הכותב פירסמתי את זה בפורום לפני שבוע

Duppleganger

New member
תשובות

אני לא מכיר את העדשות האלה ברמת הפרטים שאתה שואל, אבל אענה על מה שאני יודע : העדשות המתוארות בכתבה אינן פוגעות בעין, מכיוון שהן אינן מכסות את כל העין, בדומה לעדשות מגע רגילות. מכיוון שכך, העין עדיין מקבלת את החמצן לו היא זקוקה. אפשר באופן עקרוני להשתמש בקרינה אלקטרומגנטית כדרך להעברת אנרגיה, אך זו אינה בהכרח דרך יעילה במרחקים גדולים.

גראוס

New member
האם יש אפשרות לשבט בני אדם?

אם כן/כשיהיה אפשר: זה נוגד חוק כלשהו?

Duppleganger

New member
עדיין לא הצליחו לשבט בני-אדם כיום

שלום גראוס, כיום עדיין לא ניתן לשבט בני-אדם. קיים רופא באיטליה הטוען כי הצליח לשבט כבר -=שלושה=- בני-אדם, אך הוא מסרב לספק עדויות למעשה גדול שכזה, ורוב עמיתיו אינם מאמינים לו. באוסטרליה ובאנגליה קיים חוק האוסר על שיבוט בני-אדם למטרות רביה (ליצירת בני-אדם משובטים). חשוב להדגיש כי שיבוט במדע כיום אינו מיועד ליצירת בני-אדם משובטים, אלא למחקר ופיתוח של תאים ורקמות אותם ניתן להפיק מאנשים חיים.

Snir2121

New member
שלום רועי,

מספר שאלות: * כיצד ננו-טכנולוגיה משתלבת בהנדסת רקמות? * האם בישראל העיסוק בננו-טכנולוגיה קיים ומפותח (יחסית לעולם, אפשר להגיד)? * איך "ננו-מבנה" מסוגל לשכפל את עצמו, ואיך משליטים בקרה על השכפול? תודה מראש
שניר

למעלה