אין יציאה

../images/Emo26.gifאין יציאה../images/Emo36.gif

The eagles – hotel California
You can check out any time you like But you can never leave (הנשרים נותנים את שורת המחץ של כל הזמנים, ומתארים היטב את שהרגיש כל בן אנוש שטחן את 'מלון קליפורניה' במערכת למעלה מאלף פעמים...)
עשרה דברים שתמיד חוזרים אליהם 1. במבה – לא משנה כמה זה נדבק לשיניים, ולא חשוב כמה טעם הבוטנים יצא מהאף, עדיין כולנו אוכלים במבה, שנים אחרי הטיול השנתי האחרון שלנו... 2. אמא ואבא – נו, אין צורך להסביר (ולא בגלל California dreaming). 3. דודה ברכה – כי משפחה לא עוזבים (וגימיק טוב צריך לסחוט עד הסוף...) 4. דאגלאס אדאמס – כי מי עוד יתן לך כל כך הרבה תשובות מחץ לכל שיחה?... 5. זכרונות ילדות – כי פעם היה פה ממש שמח, לא?! (אז למה הקשיבו לסינדי לאופר, אם היה כ"כ טוב???) 6. קרובים קרובים –יהורם גאון מבקש ממולי אקמול, מקבל צעקה מליאורה ריבלין וכאב ראש חוזר מאילן ומתיקי, חנה צועקת כל הזמן 'פתווווח' ועוד קוראים לזה הקומדיה הישראלית של כל הזמנים... רק בישראל. 7. התנ"ך – כשאתה צעיר מכריחים אותך לקרוא, כשאתה מתבגר אתה פותח רק בשביל לבדוק אם מלכים ב' עדיין מופיע אחרי מלכים א'. 8. הסמל פפר של החיפושיות – כמו הרגל רע של י. קוטנר שנדבק לך לרגל ולא רוצה ללכת, כך גם האלבום שמכיל יציאות אידיוטיות דוגמת 'מתקן חור' ו'כשאהיה בן 64', מוצא תמיד את דרכו בחזרה למערכת. 9. האזנה בפעם המיליון למלון קליפורניה של הנשרים, כי גם אם תנסה להתחמק, תמיד ימצא שדרן מתלהב שישדר לך אותו בכינון ישיר מהרדיו אל תוך מושב הנהג באוטו... 10. ויכוחים על 'מלון קליפורניה' בפרט ועל 'הנשרים' בכלל.
הנשרים פשטו עם שחר (מיני-ביוגרפיה) לא לשווא נושאים הנשרים את תואר 'הלהקה שליטשה באופן סופי את צליל קליפורניה', על אף שמרבית חבריה לא הגיעו מהאיזור. שורשיה של הלהקה בקאונטרי רוק ובפולק-רוק, שמחדשיו הגדולים ביותר היו ה-byrds. למעשה אחד מחברי הלהקה (ברני לידון) הגיע מהפליינג בוריטו בראדרס, שהונהגה באותו זמן ע"י פורשי הבירדז - פרסונס את הילמן. גם להקות כמו poco (רנדי מייזנר) תרמו את חלקם ללהקה, שהיתה בבסיסה להקת הליווי של לינדה רונשטדט ב-1971. הבולטים שבחברי הלהקה היו דון הנלי – מתופף ושירה (ואחד המוזיקאים האמריקאים העשירים כיום) וגלן פריי – גיטרה ושירה, ולמעשה ה-front man של הלהקה ברוב השירים. מאוחר יותר הצטרף ללהקה גם דון פלדר, וטרם האלבום 'מלון קליפורניה' הגיע ג'ו וולש שהחליף את לידון. לאחר האלבום 'מלון קליפורניה' הוחלף גם מייזנר בטים שמידט. הלהקה הוציאה בסה"כ שישה אלבומי אולפן בין השנים 1972-1979, ואלו הם: The Eagles - אלבום הבכורה המצויין של הלהקה, הניב שלושה להיטי ענק, כשאחד מהם - TAKE IT EASY – נכתב בסיועו של ג'קסון בראון, השני הוא Witchy Woman המעצבן והשלישי הוא Peaceful Easy Feeling שבהחלט משרה רוח טובה של האזנה נעימה באוזן. Desperado – אלבום עטיפת המערבון, כולל להיטי ענק כמו שיר הנושא ואת טקילה סאנרייז, מהמוצדקים שבבבלדות הרוק אי פעם. On the Border – מכונת הלהיטים ממשיכה לייצר נון-סטופ. הפעם Already Gone וכן The Best of My Love במוקד. One of These Nights - אולי האלבום הטוב ביותר של הנשרים, שיר הנושא הוא פיצוץ קצבי מדהים בעיניי, וגם Lyin' Eyes ו- Take It to the Limit, I Wish You Peace אינם קוטלי קנים. Hotel California – בטרם הוצאת האלבום הזה חלו שני מהפכים חשובים בחיי הלהקה. הראשון שבהם - וולש הגיע היישר מ-james gang, ונתן ללהקה עוד גיטריסט משובח ודומיננטי. אבל הארוע העיקרי היה הוצאת אלבום האוסף הראשון שלהם, שהפך ברבות השנים לתקליט שאף בית אינו שלם בלעדיו, וכולל את כל השירים שפירטתי לגביהם קודם לכן :):):). ולגבי מלון קליפורניה? מה יש להגיד – כל זב חוטם מכיר את שיר הנושא מכאן, כל גיטריסט חובב ניסה לנגן את הסולו – הכל ידוע. וחוץ מזה, בואו נשאיר משהו לחלק הביקורת של הטור. The Long Run – שירת ברבור מאכזבת. שני שירים, בכל זאת, למזכרת - The Long Run וגם Heartache Tonight. אבל השוק מוצף באוספי להיטים שונים ומשונים שלהם. אחד מהם – שיצא, כאמור, טרם מלון קליפורניה, הוא אלבום המוזיקה הנמכר של כל הזמנים (27 מיליון עותקים בארה"ב לבדה, ועוד היד נטויה), וגם שאר האלבומים אינם קוטלי קנים. מיליון עותקים הוא רף שהנשרים לא התקשו לחצות באף לא אחד מאלבומיהם! הלהקה הצטיינה במספר רב של להיטים, שאין אמריקאי שלא יודע לזמזם, רובם בניחוח קאונטרי מתוק, עם דומיננטיות של גיטרות ועוד גיטרות בכל אלבומיהם. הלהקה התפרקה בתחילת שנות ה-80, כשחבריה נפוצים לכל עבר. דון הנלי בלט במספר אלבומי סולו שנמכרו היטב במהלך שנות ה-80, וגם גלן פריי רשם הצלחה יחסית. זאת, עד לאיחוד המפתיע באמצע שנות ה-90, שהחל כהופעה חד פעמית ל-MTV, אבל משך כ"כ הרבה תשומת לב, ומכר למעלה משישה מיליוני עותקים תחת השם hell freezes over. שם ההופעה ניתן לה, כיוון שחברי הלהקה התבטאו לפני כן במשך שנים, כי הגיהנום יקפא לפני שהנשרים יעלו שוב על במה אחת... אבל כנראה ש'מצלצלים' יכולים להקפיא גם את הגיהנום.
העשור האבוד אז מה הבעיה הגדולה עם הנשרים? למה כולם כ"כ אוהבים לשנוא אותם? מה יש בדון הנלי, גלן פריי ושות', שמוציא לכל כך הרבה אנשים את הארס מבלוטות הטעם הרע? ואיך זה מתיישב עם העובדה שהם אחת הלהקות הנמכרות בהיסטוריה של הרוק??? התשובה הפשוטה תהיה – קנאה. אף אחד לא אוהב לראות מישהו אחר מצליח. אין תכונה אנושית יותר מזו – כולנו רוצים לראות מהפיכות ואת ראש המלך מותז קיבינימאט לסל וחסל... תשובה מורכבת יותר – הנשרים כתבו להיטים בקצב מסחרר, רובם דומים מאד האחד לשני, והם מתחלקים לשני סוגים בעיקר: בלאדות קאנטרי שמאלציות שניחוח עבה של צמר גפן מתוק, אך עבש, עולה מהן, ולהיטי רוק בסיסיים בשלושה-ארבעה אקורדים שנשענים על עוצמה של חטיבת גיטרות מוכשרת, אך לא יצירתית במיוחד. לחובבי מוזיקה רבים נמאס פשוט מהנוסחאות שנטחנו עד דק, והם מחרימים בצהלה את תקליטי הלהקה. רון מיברג (כבר הזכרתי אותו כאן פעם או פעמיים, לא? :):):) מעלה סברה אחרת – וקורא לזה "מוזיקת 'פאק יו' יהירה: הרמוניות קוליות על סף פגיעה בסתימות השיניים: התרסה נגד סגנון חיים הדוניסטי, תוך כדי טבילה בג'קוזי עם שש נשים עירומות וחמישה בקבוקי שמפניה"... ושלא תהיה טעות, האיש משוגע על הנשרים.

אין יציאה (חלק 2)

וכמובן, ישנו העניין הקטן של שנות השבעים. הנשרים 'בחרו' זמן לא טוב לחיות בו, וכיוון שהצליחו כ"כ (למעשה הם היו הלהקה המצליחה בעולם באותו זמן) הם הפכו להיות סמל של התקופה. עכשיו, כל אחד רוצה להיות סמל של שנות ה-60, שמזוהות עם מהפכות תרבותיות, חברתיות ומדיניות, אבל שנות ה-70 נתפסות בעיקר כ'האנג אובר' שאחרי המסיבה הגדולה – זה הזמן שבו כל ההיפים התברגנו, השחורים חזרו לשכון לבטח בגטאות שלהם בלי לחולל מהומות, אחרוני החיילים האמריקאיים שבו מוויאטנם הביתה (אם בארון ואם על שני רגליים, אבל עם שריטה תמידית במח) וכל המסוממים עברו ממריחואנה תמימה או סיגריית חשיש בלתי מזיקה ל'קראק'. הנשרים הם, לפיכך, סמל של האנג אובר – מוזיקה שמנותקת לגמרי מההוויה הנוכחית, מזיינת את המוח על חיים בכנופיית ג'סי ג'יימס (באלבום דספרדו), שרה שירי אהבה מפוקפקים בטקסטים שרק בן 10 יכול להאמין בכנותם, וקוראת להתנתק מהחיים במסלול המהיר, בזמן שהם דופקים את הראש עם עוד חומר טוב בלימוזינה...
אז מה המסקנה מכל זה? באמת שאין לי תשובה חד משמעית. אבל כשאני עוזב את כל הברבורים בצד ופשוט מאזין לאלבומים של הנשרים – אני תמיד יוצא מרוצה. זה העיקר.
הילד הכי פופולארי בשכונה (ביקורת אלבום) אז מה יש בו באלבום הזה שעושה אותו לכל כך מוכר ונמכר? יש בו את המנון הקיטש של כל הזמנים. בלדת הרוק שבלתי אפשרי שלא להתאהב בה בשמיעה ראשונה. אתם כבר שכחתם את ההרגשה אולי, ואפשר להבין את זה, אבל כשנתקלים בפעם הראשונה במלון קליפורניה – הזמן עומד מלכת, כל העולם נאלם, אתה שרוי על ענן של אושר עילאי, מחייך כמו אידיוט למשך שעה ארוכה... מעטים הם השירים שעומדים בסטנדרט כה גבוה של כתיבה וביצוע. האלבום, עם זאת, לא חף מטעויות חציו הראשון עולה על השני עשרות מונים – זה ברור. מלבד זאת, האלבום מעלה ביתר תוקף את השאלות: כמה שמאלץ דרומי מתקתק אפשר לדחוף לאלבום? ואיך זה עדיין לא יצא מהאף לאנשים? זה מה שהם עשו 18 חודשים מאז התקליט הקודם? אי אפשר היה להסתפק באלבום האוסף??? (התשובה הנכונה, אגב, בסוף הטור) בסה"כ תשעה שירים (למעשה שמונה). נסיעה נעימה. Hotel California – אולי השיר הכי מוכר אי פעם בהיסטוריה של הרוק. הקול של דון הנלי והגיטרות המופלאות נותנות כאן מופע של שש דקות ומחצה, שלא ניתן להפרד מהן לעולם. הטקסט זכה לפרשנויות אינספור, העיקרית שבהן מדברת על חוסר היכולת להיגמל מסמים. השיר עצמו זכה לאינספור חידושים וביצועים שונים, כולל של כל אחד מכם בבית, אני בטוח. הקטע שבזכותו יזכרו הנשרים לעולמים, גם אחרי שאחרון המעריצים יעבור מן העולם... New Kid in Town – אלמלא שיר הפתיחה האלמותי, היה השיר הזה נותר כדובדבן האמיתי של האלבום. עוד בלדת קאונטרי מתרפקת ומחממת. מעדן של ממש. אלוהים, החבר'ה האלה שרים ומנגנים כמו שרק הם יודעים. Life in the Fast Lane – שינוי כיוון באלבום. מעבר לגיטרות חשמליות מנסרות. הנשרים מלמדים את ZZ TOP איך צריך לנסר בגיטרות ולשיר מחוספס, אם אתה רוצה להכתיב למנהל הבנק את החיים שלו, במקום שהוא ישאל אותך על המינוס... Wasted Time – ובחזרה למתיקות המרירה של בלדות רוק צובטות לב. הפעם בליווי פסנתר בעיקר. הנשרים מוכיחים בפעם המי יודע כמה, שלא רק בלפרוט על גיטרות הם הכי טובים בעולם, אלא (ובעיקר) בלפרוט על מיתרי נפשו של המאזין Wasted Time (Reprise) – החבורה מושכת עוד קצת את השיר עם כלי מיתר ותזמור גדול מהחיים, וכמעט נוגעים ברוק מתקדם, חס וחלילה. Victim of Love – בחזרה לרוק חזק וטוב, בסגנון דרומי חופשי. אין מה להגיד, החברה של הנלי, וולש ופריי מכירים רק שני דרכים לנגן שיר (בלאדה איטית שמאלצית או רוק חזק ובסיסי, חף מכל שמץ חדשנות), אבל הם יודעים את שניהם היטב. Pretty Maids All in a Row – עוד קאונטרי איטי ושמאלצי, שמתאים במיוחד לריקוד בערב חמים בדרום טקסס. מזל שטקסס היא מדינה מאוכלסת - יש מספיק פתיים שחושבים שזה בדיוק השיר לאוהבים עבורם... Try and Love Again – שום דבר חדש. אותו רוק דרומי מבוצע לעילא ולעילא ו... זהו. The Last Resort – למעלה משבע דקות לנעילת האלבום, של... שום דבר בעצם. פיוט ארכני, שמבוצע על רקע אקורדים ענוגים של פסנתר. וכך זה נמשך ונמשך ונמשך, עד השהאלבום נגמר...
דבר חבר השופטים אני נמצא כאן בבעיה לא קטנה, בבואי לסכם את האלבום. אני קרוע בין אהבתי הבלתי מסוייגת לנשרים – הנשענת על המלודיות הפשוטות וכ"כ יפות שלהן, שתמיד מבוצעות בשלמות מעוררת הערצה, לבין ההכרה המקננת אצלי תדיר באחורי הראש, שבסה"כ מדובר במוזיקה שחוזרת על עצמה שוב ושוב במינימום חדשנות, חפה מכל נסיון להתקדם ומנותקת לגמרי מהעולם הסובב אותה. המסקנה אם כן פשוטה, זה אינו אלבום מופת לכל הדורות, אבל זהו אחד מהאלבומים הבודדים שבלתי אפשרי להתנתק מהם, גם אם יעשו ניסיונות גבורה. המתיקות של ה-eagles כ"כ צובטת לב וטעונה בזכרונות, שלעולם לא אוכל להותיר אותה מאחור. נכנסתי מרצוני, ועכשיו – אין יציאה!

ThE RhythM

New member
וואו!

בתזמון פשוט מושלם, איך שסיימתי לקרוא את הטור שלך הולדן, התחיל hotel california ב-88 (אני מתכוון ממש על השניה). אז לכבוד המאורע הייתי חייב להגיב ולאמר שאני לא אזייף פה חיבה לנשרים, אבל הולדן נשאר הולדן ואתה תמיד

LadyG

New member
גם אצלי קרה אותו פלא

ואיך שסיימתי לקרוא התחיל 88 לנגן את המלון הארור הזה. יופי של כתיבה הולדן, כרגיל אתה ענק. לגבי האיגלס אני פחות משוכנעת בענקיותם.

Tomer 123

New member
ענק!

כרגיל, הולדן, היה תענוג לקרוא ביקורת על האלבום המופלא הזה, וכל מילה נוספת מיותרת...

Miss CB

New member
../images/Emo45.gif או יה...

אבל איזה אוסף...? אני מבולבלת. יש למישהו תמונה שלו? כי לי יש אוסף אחד מעולה בבית שכבר הספקתי לשמוע אותו כמה (וכמה)(וכמה) פעמים, אחלה של דבר, בזכותו הכרתי כמעט את כל השירים שהזכרת פה, אבל באוסף יש גם את המלון. האוסף שאתה מדבר עליו יצא לפני המלון לא?

Miss CB

New member
לא, לא כמו שיש לי.

והנה תמונה של האוסף שיש לי
הוא טוב לדעתי, יש בו הרבה מאוד שירים מפורסמים שלהם.

לגבי האוסף שאת מחזיקה בידיך...

אמנם זה אינו האוסף שזכה לתהילת עולם כ"שובר הקופות" ההיסטרי של כל הזמנים, אבל הוא בהחלט אוסף שלם יותר, שנותן תמונה מלאה יותר של הקריירה של הנשרים. ב-17 שירים בסה"כ הצליחו לסכם בצורה ממצה את כל מה שצריך לשמוע על הנשרים, בדומה לאוסף של CCR (כרוניקלס), שעושה דבר דומה ב-20 שירים. בשני המקרים - יש צורך רק בהשלמות בודדות לאחר מכן, כדי להכיר "כל מה שצריך". ולא, אין כאן כוונה לרמוז לדלות היצירה של שתי הלהקות. להיפך. לדעתי, נדירות הן הלהקות שיש להם יותר מ-20 שירים ראויים למאכל אדם. (כשאני חושב על זה, אפשר לספור באצבעות שתי כפות ידיים, את כל הלהקות שיש להן יותר מזה להציע. ואם מכלילים גם אומנים בודדים, יש צורך אולי בתוספת של אצבעות כף רגל אחת...)

Miss CB

New member
כן, זה אוסף מעולה...

גם אם לא ה-אוסף. אם אין לכם את ה-ה-ה-אוסף, ואתם רוצים אחד, הייתי ממליצה גם על זה.

giba70

New member
Joshua Tree

שמתם לב? האוסף הזה יצא ב-1994. באלבום של יו-2 משנת 1987 מצולם אותו עץ, או לפחות עץ ממש דומה מאותו סוג.

GeForce 5

New member
האלבום שמעלה אבק אצלי...

כמו שכבר אמרתי להולדן... אני מזמן נטשתי את האלבום הזה לטובת המדף... אולי הגיע הזמן לנקות ממנו את האבק ולראות מה יש לו להגיד הפעם (קרה לי ולא פעם שאלבום שלא אהבתי הפך אחרי כמה שנים לחביב עליי... אז ניתן צ'אנס שני... אולי האלבום גם טוב כמו הביקורת ;)

איך תגיד לי איך

הוצאת סקירה כל כך מעניית למשהו כל כך משעמם?, אני חושב שזו המקבילה של כתיבת הרוק להוצאת מים מהסלע, מאז משה רבנו לא נראו ניסים כאלו בקרב הקהל הקדוש הזה.

למעלה