שלומס הטודוס

אסטרלו

New member
../images/Emo24.gifשלומס הטודוס

מואה אלגרה
אייר טורנימוס דה איסטנבול. אסטובו מוי בואנו. מה יילי אי פידרי לה בוס, פור אסטו נו ב'ו אבלאר אקי
סולו ב'ו אסקריביר.

may55

New member
ברוכה החוזרת מארץ הנוסטלגיה ספרי

לנו בבקשה איך היה הטיול החזרה לשורשים???

Sarika

New member
../images/Emo24.gif אסטרלולולולו..ברוכים הבאים

מוס מאנקאטיס אקי מונג'וווווו...... קרידה יה נו טי דישי קי נו סאלגאס אל באלקון דיספואס די.......
? פרומודו די אסטו טי יילאטיס. סאלו בואנה קרידה אי מועדים לשמחה.

Nava5

New member
אסטרלו../images/Emo24.gif

יו טאמביין קיירו אוייר. בואנה וונידה. (למקרה ששגיתי: גם אני רוצה לשמוע. ברוכה הבאה. )

קון מונצ'ו גוסטו אסטרלו בין ונידה|ל

זוכרת כל פעם שאני נוסעת לטורקיה חייבת להביא לשכן שלי טורקי אסלי גבוהה ג'נג'י עם שפם משהו משהו את המתוקים לדוגמא:טולומבה-טאטאסי. ואייי זה מתוקקקקקקק.יאמי יאמי בוקר אור חברים

אסטרלו

New member
ודאי חברה, איך אפשר בלי טולומבה?

הבאתי טולומבה ולוקום וחבייאר וסארדלה סאלאדה והחברים שלי הביאו גם פסטירמה. לו יכולתי לסחוב הייתי קונה שם שוק שלם של גבינות וירקות.

אסטרלו יאמי יאמי קרידה לבריאות

אוי זוכרת את הקפלי-ג'רג'י מקווה שאומרת נכון שוק ענד מלא סמטאות הרבה חלונות ראווה של זהב גדולים.נחמד וסבר פנים מקבלים אותך ישר עם כוס תהה בטעם פירות.ואלללה מבינו גאנה אסוביר אל מטוס ואיידה הטורקיה.

אסטרלו

New member
../images/Emo6.gif היידה צאי לשלום

אכן קאפאלי צ'ארשי (השוק המקורה). שוק עם 4000 חנויות נקי מאוד ו - יקר מאוד! היום לא משתלם לקנות בטורקיה. המחירים לא סבירים ואין להם כבר שום דבר מיוחד שאין לנו בארץ.

Uranium

New member
ובאותה הזדמנות...

בגלל שאני חדש... רציתי לספר באותה במה שהשורשים שלי לא מתורכיה... אלא יוגוסלביה, אבל יוגוסלביה ישן, זת'ומרת שלפני 300 שנה הם היו ביוגוסלביה והגיעו לארץ... יש הבדל בלאדינו?

Sarika

New member
ברוך הבא אורניום ../images/Emo140.gif

הלאדינו המדוברת בפי יוצאי הקהילות הספרדיות (שמוצאם מגלות ספרד) ביסודה היא אותה שפה, רק שבמשך השנים בכל קהילה השאילו מילים או ביטויים משפה המקום.

אסטרלו

New member
איסטנבול....

איסנבול נו אז "שורשים" פארה מי. פור קה סמוס דה איזמיר. יה קדי דאקורדו קון מי פאדרה, קה אל אוטרו אנייו- קה ב'נגה אן בואנו- מוס ב'אמוס איר אה איזמיר. יה סה קה טודוס ב'יירון איסטנבול. סולו יו - לה אוליטימה בוב'ה - מה פואי סולו אגורה. יה סאבש קה מה אספאנטו דה "בולאר" אי מה אספאנטו דה לה מאר
מה פואי אנדה אונה "איצ'יזרה" קה מה לו קיטה אל אספאנטו, אי מה איודו מונצ'ו. אסטה ב'ז סאלי סין אספאנטו. ב'וס קרו קונטאר דוס קוזאס: לאונה - טומימוס פאסיאו אה בויוקאדה, קה אז אדה אן אל מדיו דה לה מאר, קון קאזאס מוי ארמוזאס דה לוס ריקוס. לו מאס דה לוס ריקוס סון ג'ידיוס. און אומברה ב'נדיו לאקרדה מונדאדה מוי ארמוזה
. לה דישי אה מי אמיגה - אסטה סה ב'ייאה ג'ידיו, אי איה דישו "היידה, אב'לה קון אל אספניול". אל אומברה סינטיו "אספניול" אי פישין מה אמפסו אבלאר. טנייה מונצ'ו פלאזר דה סינטיר לאס קונסז'אס דה אל, אי מה פארסה קה אסטבה אלגרוזו אבלאר קון מי. מה קונטו קה טודוס לוס ג'ידיוס אספראן קה סה אסקאפה כיפור אי סה ב'אן אה איסטנבול פור אל אינב'יירנו. סולו אן אל אנב'ראנו סה אסנטאן אן לה אדה. אחחחחח קה ב'ידאס! לה סיגונדה: דיה דה מיירקולס אה לאס סז' אי מדיה, מה אסנטי אה רפוזאר קן לה קאמארטה קון ליב'רו קה מה טרושי אה מלדאר. אנסופיטו, לה קאמרטה אנטרה סה מניו. סאלטי דה לה סיאה אי לה גריטי אה מי מארידו, קה אסטב'ה דורמיינדו: אלב'נטה פרסטו, קה אי "רעידת אדמה". לה פארסיו קה מה אסטו סונייאנדו. אמה דספואס אב'רימוס לה טלביזיה אן טורקו, אי ב'ימוס קה ארה 4 אן אל אסקאלון דה ריכטר. קה אספאנטו! לה ארוגי אל דיו - סי אז מוריר, דה קה אקי? לשוס דה קאזה? לה קאמרטה ארה אל אטז' 15 אי מוס קונסינטימוס מוי פוארטה. אלאבאר אל דיו קה טודו דה אסקפו קון בואנו.

אסטרלו

New member
תראדוקסיון.....

איסטנבול אינה שורשים עבורי, מאחר ואנחנו מאיזמיר. אני יודעת שחוץ ממני כולם כבר היו באיסטנבול, אלא שאני סובלת מפחד טיסה וממעטת לנסוע לחו"ל. עברתי טיפול כלשהו להוצאת הפחד וזה כנראה עבד. מרגש היה לפגוש יהודי מבוגר ב"בויוקאדה" שאיתו ניהלתי שיחה נחמדה בלאדינו. נראה היה לי שגם הוא נהנה מאוד ל"השתמש" בלאדינו. באי הזה גרים הרבה יהודים עשירים אשר מגיעים לשם רק לחודשי הקיץ. הם מחכים עד לאחר כיפור ואז חוזרים לעיסוקיהם בעיר הגדולה. וגם משהו מפחיד: ביום רביעי לפנות ערב היתה רעידת אדמה באיסטנבול ואנחנו, שהיינו בחדר בקומה ה-15 הרגשנו את זה חזק מאוד. תודה לאל שהכל עבר בשלום.

tsiporganeden

New member
אסטרלו קרידה בואנה וינידה, מוס

מאנקאטס, אי בואנו קה יה אסטאס אקי, אל דיו קה טה גואדרה.

Nava5

New member
אסטרלו../images/Emo140.gif

גם אני עדין לא בקרתי שם...(יו טאמביין דאינדה נו סטובי הייא- איך אתם כותבים "שם"?) סטו אלגרה סינטיר קה טניאס (בעבר?) פלזיר אן טורקיה. בטח (?) ספאנטטס מונצ'ו קואנדו ארה רעידת-אדמה. ביאן טורנדה, סנה אי רזייה קי סטס!
בטח התייאשתם מהלאדינו החורקת שלי...

זיזיקה

New member
קרידה אסטרלו רעידת אדמה בטורקיה

זה באמת מפחיד אך העקר שבסופו של דבר נהנתם והעקר שתבריאי מהר ויהיה לך רק סיפורים מענינים לספר לנו.

Sarika

New member
../images/Emo12.gif אסטרלו קי אספאנטו !!!

אן לה טורקיה יה סי סאב'י קי איי מונג'וס טיריטימבלוס, בנדיצ'ו אל דיו קי ססקאפו קון בואנו. אי מי אמוציוני אה מלדאר קי אנקונטארטיס ג'ידיו אי אבלאטיס קון אל אן לאדינו. לוס ג'ידיוס אאי טיינין ב'ידה בואנה, פאריסי קי פורמודו די אסטו נו אזין "עליה".

אסטרלו

New member
סיגורו שריקה,

ב'ידי מונצ'אס מוצ'אצ'יקס אסנטאדאס אן אל קאב'נה ב'יסטידאס דה לאס פ'ירמאס מאס בואנאס, אי לאס מוסאס מרקאנדו אי אלימפיאנדו לאס קאזאס. סי מואסטרוס פאדרס, אראן ריקוס, אסטו סיגורה קה נו איב'אן אה ב'יניר אקי, פור קה לה טורקיה נונקה ארה נגרה קון לוס ג'ידיוס. נו אב'יה דה קואלו פואיר.

Sarika

New member
יה סי סאב'י אסטו, אמה אה סלוניקי

מי נונו, אס פורמודו די לאס פאראס קי נו קיריאה דישארלאס, סקאפו לה ב'ידה סויה אי די סו פאמייה אן אושוויץ. מי מאדרי קי סטאבה אקי למאנדו ליטראס קי ב'ינגה, אמה אל טניאה קאפיטאל(רכוש), טניאה פיקאדו די דשארלו.

למעלה