שאלות, הודעות
ושונות

My Shepherd

New member
../images/Emo23.gifשאלות, הודעות../images/Emo32.gif ושונות../images/Emo203.gif../images/Emo70.gif../images/Emo35.gif

2 שאלות

1.בברית החדשה מתואר שה' אמר ליוסף שיברח למצרים עם ישוע כי הורדוס רוצה להרגו.. מי זה הורדוס ולמה רצה להרוג את ישוע? 2.הברית החדשה מבוססת רק על הפסוק , אני חושבת שזה היה בירמיהו אני לא בטוחה , שאלוקים אומר שהוא יכרות ברית חדשה עם העם? או על עוד פסוקים? בבקשה אם תוכלו לענות לי בעברית ולא בערבית כי אני לא מדברת ערבית..תודה ויום טוב :)

My Shepherd

New member
../images/Emo23.gifשמאס סלימאן ענה לך כבר לילוש

על שאלתך הראשונה..שאכן הירודוס שמלך ושלט על האזור בזמנו, חשש מאוד מבשורת המגושים שמלך היהודים נולד ושבאו לסגוד לו, הוא ישר חשב במדובר במלכות ארצית ושישוע יגדל ויקח ממנו את הכסא.. אז חיפש להרוג אותו. לגבי שאלתך השנייה טיפה לא מובנת, כי אכן אלוהים הבטיח ברית חדשה,וכרת עם העם ברית, ובואו של ישוע הוא הבטחת המועדים הללו ותחילת הברית החדשה.

salt of earth

New member
בנוסף לנבואות בברית הישנה

שהתממשו במשיח. אבל חשוב מאוד לזכור כי מאז כנסיית השליחים מעולם לא ביטלו את הברית הישנה אבל ההסתכלות הייתה שהברית הישנה הושלמה עם הברית החדשה אך לא בוטלה... וההלכה של משה شريعة موسى כעת לא נחוצה ובנצרות היא נחשבת לזמנית עד שיבוא המשיח כי באמונה בישוע קיבלנו את מלכות השמיים. אפשר לראות את זה כך: המסע לגאולה התחיל מאברהם שכרת עם אלוהים ברית וכל פעם בני האדם היו מפירים את הברית הזאת ואלוהים היה כורת איתם ומתפייס עם האדם...וכל פעם אלוהים היה מטפטף עוד מסר ועוד מידע על עצמו זה כמו תחנות לעבר הגאולה והתחנות הסתיימו בבואו הראשון של ישוע אשר הביא את הכפרה...

shamas sliman

New member
תגובה

הירודוס הוא שהיה שולט כשבאו אלמגוס לירושלים ואמרו שהם ראו כוכב של מלך חדש נולד בגגל זה הוא היה צריך להרוג את ישוע בגלל שהוא חשב שישוע יהיה מלך במקומו. אז הוא הרג את כל תינוקות מגיל יום עד שנתיים. ולהיום בתוך כנסיית המולד בבית לחם יש בית קבורה לתינוקות שהרג רותם הירודוס

lion 7

New member
בקשר לחלק הראשון של השאלה

אם תעשי חיפוש כאן , תחת הערך ``הורודוס`` , (נדמה לי בשרשורי הלימוד על ספר מתי ), אז כתבתי על שושלת הורדוס האכזרית ,דורות מלפני ואחרי ישוע ,,

RedGrass1

New member
בקשר להודעה ששלחתי

לא ידעתי שאתם בודקים כל הודעה, בכל אופן אם בהודעה הקודמת לא ראוי להתפרסם, הייתי שמח לקבל תשובה פרטית לשאלות שלי. תודה.

My Shepherd

New member
../images/Emo23.gifברוך הבא לפורום, נא לקרוא את הודעת

המנהל/ת לפני שתשחזר את הודעתך. ונשמח לענות על שאלותיך. בעיקר מפנה אותך לעובדה ששמו של אדוננו המשיח הינו ישוע. כל טוב

RedGrass1

New member
כמה שאלות

מצטער אם קודם פעגתי במישהו בכל אופן זה נעשה בשוגג. 1. איך זה שכשהולכים להתוודה אצל כומר הוא אומר שסלחו לך על החטאים? הוא יודע אם ד' סלח או לא? 2. מה זה בעצם אומר להיות נוצרי מאמין? להאמין שישוע הוא המשיח ולקיים את עשרת הדיברות? האם יש ציווים נוספים ביחוד בדברים שבין אדם לאל, כמו חוות תפילה ועוד? 3. האם אתם מתפללים לישוע עצמו? 4. האם ישוע אמר מפורשות שהוא המושיח ויש ברית חדשה? 5. מה זאת אומרת שהוא הבן של ד'? הקוונה היא פיזית? 6. לאיזה כנייסה משתייכים רוב הערבית בישראל? תודה.

salt of earth

New member
כבר ענינו על שאלות דומות ../images/Emo13.gif

וברוך הבא
1. איך זה שכשהולכים להתוודה אצל כומר הוא אומר שסלחו לך על החטאים? הוא יודע אם ד' סלח או לא? כל נוצרי מאמין בכפירה, כלומר כל נוצרי כדי להיות אכן נוצרי מאמין כי דבר האל (הפרסונה השנייה) ירד לארץ התגשם מרוח הקודש התאנש ממרים הבתולה ומת על הצלב כדי לפדות את האנושות מהחטאים שלה וגם מהחטא הקדמון. ולכן אנו מאמינים כי חסד ישוע מכיל את חטאינו, אבל אנו צריכים להתחרט ולא רק להתחרט אלא להצטער ולגלות שאנו אכן חוזרים לדרך הישרה ואלוהים סולח, הכומר משמש (זה קיים בכנסייה הקתולית+אורתודוקסית אך לא הפרוטסטנטית) כמי שיש לו שלטון מישוע עצמו אבל מי שסולח זה אך ורק אלוהים. כתבתי כבר על הווידוי בכנסייה בפורום, >>מסירת השלטון על המחילה ניתן לתלמידים וזה רואים בבירור מהברית החדשה, אלוהים אמר לפטרוס השליח : "וגם-אני אמר לך כי אתה פטרוס ועל-הצור הזה אבנה את-קהלתי ושערי שאול לא יגברו עליה ואתן לך את-מפתחות מלכות השמים וכל-אשר תאסר על-הארץ אסור יהיה בשמים וכל-אשר תתיר על-הארץ מתר יהיה בשמים" (מתי 19:16) ואלוהים חזר על ההבטחה לתלמידים: "אמן אמר אני לכם כל אשר-תאסרו על-הארץ אסור יהיה בשמים וכל אשר-תתירו על-הארץ מתר יהיה בשמים" (מתי 18:18) ואלוהים חזר שוב על ההבטחה אחרי תחייתו: " ואחרי דברו זאת ויפח בהם ויאמר אליהם קחו לכם את-רוח הקדש: 23 והיה כל-אשר תסלחו לחטאתם ונסלח להם ואשר תאשימו יאשמו" (יוחנן 20 :21-23) והיו כל מי שהאמינו במילה מתוודים בחטאיהם לשליחים וליוחנן המטביל "ויטבלו על-ידו בירדן ויתודו את-חטאתם" (מתי 6:3) וגם "ויבאו אל-אפסוס ויניחם שם והוא הלך לבית הכנסת וידבר עם-היהודים" (מעשי השליחים 19:18) בקשת יעקב השליח בהודאה בחטאים ואמר : "התודו עונותיכם איש לפני רעהו והתפללו איש בעד רעהו למען תרפאו כי-גדול כח תפלת הצדיק הקרא אל-אלהים בחזקה" (אגרת יעקב 16:5) ויוחנן האנג'ילי אמר "ואם-נתודה את-חטאתינו נאמן הוא וצדיק לסלח לחטאתינו ולטהרנו מכל-עון" (יוחנן הראשונה 9:1) מסירת הסקרמנט לא רק לשחרור אלא גם לקשירה בחטא לצמיתות, כך קשר פטרוס הקדוש את שמעון המכשף ואחר כך גם שחרר אותו מהחטא אחרי שהודה בחטאו "ויאמר אליו פטרוס כספך יהי אתך לאבדון יען אשר אמרת לקנות במחיר את-מתת האלהים: אין-לך חלק וגורל בדבר הזה כי לבבך איננו ישר לפני האלהים: ועתה שוב מרעתך זאת והתחנן אל-האלהים אולי תסלח לך מזמת לבבך: כי-ראה אנכי כי-באת בידי מרורת רוש וחרצבות רשע" (מעשי השליחים 21-23:8) פטרוס הקדוש קשר את הנואף בעיר קורנזוס, ואחרי שהרגיש בחמלה, הוא סלח לו על חטאו כדי שלא יאבד את התקווה בבקשת הסליחה וביקש מהאחים שיקבלו אותו איתם פעם נוספת, פטרוס הקדוש הזכיר זאת במכתב השני לקורנטיים 2-11 "כי אם-אני אעציבכם מי אפוא ישמחני בלתי אם-הנעצב על-ידי: 3 וזאת כתבתי לכם פן-אבא והיה-לי עצב מאתם אשר היה-לי לשמח עליהם ובטח אני בכלכם ששמחתי היא שמחת כלכם: 4 כי מרב צרה ומצוקת לבי כתבתי לכם ובדמעות הרבה ולא להעציבכם רק למען תדעו האהבה היתרה אשר אהבתי אתכם: 5 ואם-העציב איש לא-אתי העציב אלא כלכם ושלא-אפריז על-המדה אמר מקצתכם: 6 ודיו לאתו האיש התוכחה ההיא מפי הרבים: 7 ובכן להפך תסלחו ותנחמו כדי שלא יבלע האיש בעצבונו כי רב הוא: 8 על-כן אבקשה מכם שתתיעצו להראותו אהבה: 9 כי לזאת כתבתי למען אדע את-תמתכם אם-בכל תשמעון: 10 ואיש אשר תסלחו לו אסלח-לו גם-אני כי גם אם-אנכי סלחתי לאיש סלחתי לו למענכם לפני המשיח: 11 פן-יונה אתנו השטן כי לא-נעלמו מאתנו מזמותיו" אז שלא נירא כשניפול בחטא כי אלוהים הוא זה שמשלים את חסרוננו ועוזר לנו כדי שנגיע לשלמות וקדושה בו "בני הנני כתב אליכם את-הדברים האלה לבלתי תחטאו ואם-יחטא איש יש-לנו לפני אבינו מליץ ישוע המשיח הצדיק: והוא כפרה על-חטאתינו ולא על-חטאתינו בלבד כי גם-על-חטאת כל-העולם" (יוחנן הראשונה 1-2:1)<< >>על הווידוי בכנסייה: על הווידוי צריך לדעת שתי עובדות: 1) היחיד אשר יוכל למחול על חטאים הוא אלוהים באמצעות דם המשיח אשר נשפך על הצלב. 2) כל נוצרי הוא חלק מגוף המשיח החי שמהווה את הכנסייה וראש הגוף הזה הוא המשיח יתברך שמו. וכדי לשמור על "הגוף" הזה נתן אלוהים מתנות רוחניות והוא נתן לחלק להיות שליחים וחלק נביאים וחלק מבשרים וחלק אבות רוחניים ומלמדים << והוא נתן את-אלה שליחים ואת-אלה נביאים ואת-אלה מבשרים ואת-אלה רעים ומלמדים: 12 להשלים את-הקדשים למעשה העבודה לבנין גוף המשיח>> (אל האפסיים 4: 11-12) ולכן כאשר אנו חוטאים אנחנו לא רק פוגעים בעצמו אלא פוגעים לגוף המשיח שאליו אנו שייכים וגם פוגעים באלוהים הקדוש. ולכן כאשר האדם חוטא עליו להתחרט ולתרחק מהחטא ויכיר בחטא שלו מול כל הכנסייה. וזה מה שקרה אצל המאמינים הראשונים כפי שזה מתואר בשליחים 18:19 "ורבים מן-המאמינים באו ויתודו ויודיעו את-אשר עשו". ולכן הכנסייה ממשיכה את הסקרמנט הזה שהכשיר ישוע באומרו "ואתן לך את-מפתחות מלכות השמים וכל-אשר תאסר על-הארץ אסור יהיה בשמים וכל-אשר תתיר על-הארץ מתר יהיה בשמים" (מתי 19:16) וגם באומרו לתלמידים אחרי התחייה שלו " ויפח בהם ויאמר אליהם קחו לכם את-רוח הקדש: 23 והיה כל-אשר תסלחו לחטאתם ונסלח להם ואשר תאשימו יאשמו" (יוחנן 20:22-23) והשלטון הזה ניתן למנהיגי הכנסייה אשר הייתה מיוצגת בשליחים ורואים כי התושבים של קורינטוס לא יכלו לממש את השלטון הזה אלא פאולוס השליח עשה זאת עם הנואף של קורינטוס " הקול נשמע בכל-מקום שזנות ביניכם וזנות אשר אין כמוה בגוים עד-שיקח איש את-אשת אביו: 2 ואתם מתגאים תחת אשר תתאבלו להסיר מקרבכם עשה המעשה הזה: 3 ואנכי הרחוק מכם בגופי וקרוב ברוחי כבר דנתי כאלו הייתי אצלכם על-האיש אשר-עשה כדבר הזה: 4 בשם אדנינו ישוע המשיח בהקהלכם יחד ורוחי אתכם עם-גבורת אדנינו ישוע המשיח" (1 קורנטיים 1, 1-5) ובגלל זה אנו מתוודים לכומר שהוא קיבל את השלטון מהשליחים, וצריך להדגיש כי המחילה אינה באה מהכומר אלא המקור של המחילה הוא מהכפרה שעשה ישוע על הצלב. כי החסד שלו יכסה את כל החטאים שלנו אם נתחרט ונחזור בתשובה (توبة) אל עלאמה תרתיליאן (العلامة ترتليان) (160-240) אומר כי "רבים שמים לב לבושה יותר מאשר לגאולה והם בורחים מהווידוי ודוחים אותו מיום ליום כמי שחולה והרופאים הסתירו ממנו את הבושה והוא ימות בגלל הבושה שלו, ואם אנחנו נחשוב שנוכל להסתיר את החטאים שלנו מפני האנשים. האם נוכל להסתיר אותה מאלוהים. והאם זה יותר חשוב לנו למות וחטאינו מוסתרות מאשר להיגאל וחטאינו גלויות ואחרי שהתחרטנו עליהם"<< להמשך. מקווה שזה ברור כעת

salt of earth

New member
שאלה מספר 2

2. מה זה בעצם אומר להיות נוצרי מאמין? להאמין שישוע הוא המשיח ולקיים את עשרת הדיברות? לא רק זה
קאנון האמונה מסכם בצורה מצוינת את עקרונות האמונה הנוצרית: "אני מאמין באלוהים אחד, האב הכול יכול, בורא שמיים וארץ, כל הגלוי וכל הסמוי. ובאדון אחד, ישוע המשיח, בן יחיד לאלוהים, אשר נולד מן האב לפני כל הדורות. אל מאל, אור מאור, אל אמת מאל אמת. לא נברא כי אם מולד; עצמו עצם האב ועל ידו נעשה הכל, בעבורנו, בני האדם, ולמען ישענו ירד מן השמיים; ונהיה בשר מרוח הקודש ברחם מרים הבתולה ונעשה אדם. נצלב למעננו, סבל בימי פונסיוס פילטוס, ונקבר. וביום השלישי קם לתחיה כדבר הכתוב, ועלה השמיימה, והוא יושב לימין האב. ושוב ישוב בהוד לשפוט את החיים ואת המתים ולא יהיה קץ למלכותו. אני מאמין ברוח הקודש, האדון, המחייה, הנובע מהאב ומהבן. לו סוגדים ולו נותנים יקר - כלאב וכלבן, והוא אשר דיבר בפני הנביאים. אני מאמין בכנסייה האחת, הקדושה, הכוללת והשליחית, ואני מכיר בכך שישנה טבילה אחת למחילת החטאים, ומצפה לתחיית המתים ולחיי העולם הבא. אמן." מה הנצרות דורשת מאמיניה? החובות של הנוצרי לפי האינג'יל: להאמין באלוהים ולעבוד אותו ברוח מלאת צדק, להאמין באהבה האבהית של האלוהים, אהבת האדם, טוהר הלב, להיות אמיתיים וכנים, להתנגד לשקר, צניעות, ולחיות חיי קדושה כי כולם מוזמנים להיות קדושים (דברי ישוע) במה על הנוצרי להאמין? להאמין שהברית הישנה והברית החדשה היא דברי האל החיים, להאמין בישוע שהוא הפרסונה השנייה (וכי ישוע הוא בן אלוהים, כלומר שייך לאלוהים) ולהאמין בשילוש הקדוש الله المثلث الاقانيم ולהאמין באלוהות של ישוע ובמעשה ההתגשמות سر التجسد וכי ישוע הוא אדם שלם ואלוהים שלם, להאמין בגאולה של ישוע על הצלב וכי ישוע הוא המושיע שלו سر الفداء, להיטבל سر المعمودية ולהפוך חלק מגוף המשיח الكنيسة المقدسة, לקבל את קאנון האמונה, לקבל את הכתבים והאמונה שהועברה אלינו באמצעות השליחים ואבות הכנסייה التسليم الرسولي. כמובן לשאוף לחיי קדושה, להימנע מהחטאים, לאהוב את אחינו ואפילו את אויבינו ולנהוג בחיינו כפי שהורה לנו ישוע. ישנם גם שבעת הסקרמנטים הקדושים של הכנסייה (נמצאים אצל האורתודוקסים והקתולים) בעוד שהפרוטסטנטים מכירים בשניים שזה: סקרמנט הטבילה, סקרמנט הקונפירמציה, סקרמנט הלחם הקדוש, סקרמנט הווידוי (עליו פירטתי בשאלה הראשונה), סקרמנט משיחת החולים סקרמנט הכמרות (كهنوت), סקרמנט הנישואין הקדוש. לגבי התפילה, אז ישוע אמר שצריך כל הזמן להתפלל כדי לא ליפול לניסיונות השטן... כדי להסדיר את עניין התפילה יש לנו ספר תפילות שמורכב מתהילים וקטעים המשבחים את האל אבל אפשר גם להתפלל ולשוחח עם אלוהים מהלב
אבל העניין של סידורי התפילה זה בגדר המלצה כדי לעזור למאמינים. וכמובן יש לכל קבוצה את המסורת הנוצרית שלה (למשל בפלג הביזנטי נקבע כי מתפללים שבע פעמים ביום כפי שכתוב בתהילים ), ישנה גם את התפילה שלימד ישוע "אבינו בשמיים" שהיא כמו דוגמא לאיך צריך להתפלל, ויש גם את תפילה ישוע המפורסמת בהר הזיתים שהיא נמצאת ביוחנן

salt of earth

New member
שאלה 3+4

. האם אתם מתפללים לישוע עצמו? אנו מאמינים כי ישוע הוא אלוהים אשר התגלה בגוף אדם. לפני שאתן לך תשובה על זה קצת הסבר לגבי הפרסונות... >>אנחנו מדברים כאן על הפרסונות (اقانيم) או במילה הסריאנית "אקאנים" ואב, הבן ורוח הקודש מהווים 3 פרסונות, האב הוא אלוהים, הבן הוא אלוהים ורוח הקודש הוא אלוהים (אך האב אינו הבן והבן אינו רוח הקודש). כלומר זה אלוהים אחד, מהות אחת, יישות (كيان) אחת, אלוהות (لاهوت) אחת. 3 פרסונות אשר מאחודים אך בלי ערבוב ולכל אחד יש את הייחוד שלו מבלי שיהיו נפרדים, וכל פרסונה היא נצחית (קיימת מאז ומתמיד), אינה מוגבלת לא במקום ולא בזמן, הכל יכול וכל השלטון לה כי הפרסונות זאת מהות אחת. המילה "אקאנים" שמקורה היא סריאנית (המבטא הארמי-נוצרי) היא המילה היחידה אשר מבטאת את המשמעות של ייחודיות כל פרסונה מבלי הפרדה או עצמאות אחת מהשנייה ולא מדובר על מרכיבים לאלוהים חלילה. ההתגלות של אלוהים בדבר המופלא שנקרא השילוש הקדוש אמנם קשה להבנה למוח האנושי אך הוא אפשרי כי היא מייצגת תכונות (תרגום לא משהו) וזה היה קיים מאז ומעד אך אלוהים בחר לגלות את הסוד המופלא הזה בבוא הזמן המתאים... לגבי הייחודיות של הפרסונות (تميز الأقانيم) הנצרות מאמינה כי 3 האקאנים מתאחדים במהות ובאלוהות ולכל פרסונה שלמה מכילה את האלוהות אך באותו העת כל פרסונה היא ייחודית אך לא נפרדת. כלומר לכל פרסונה יש מעשים אי אפשר לשייך לשאר הפרסונות כלומר יש יחודיות ואיחוד אך אין ערבוב ולכן לא ניתן לומר כי האב הוא הבן או הבן הוא האב למרות שהאב והבן ורוח הקודש זה אחד.<< אז אנחנו מתפללים לשילוש הקדוש (שהוא מבחינתו המהות של אלוהים) וגם לרוח הקודש וגם לישוע וגם לאב, כי כל אחד מהם הוא אלוהים במהות אבל כל אחד יש לו ייחוד אך לא נפרד. 4. האם ישוע אמר מפורשות שהוא המושיח ויש ברית חדשה? כן
ישוע אמר שהוא בא כדי להביא את הגאולה וכי הוא בן אלוהים (כלומר שייך לאלוהים), והמשיח אליו ציפו וזה רואים לדוגמא כאשר הוא פונה ליהודים ביוחנן ה 18-47 (קטע די ארוך). עוד הסבר שכתבתי: >>ישוע הביא לנו את מסר הגאולה ועל כן כל אחד שמאמין במסר הגאולה של ישוע יזכה למלכות השמיים. ישוע השלים את דברי נביאי ישראל שהרי אנחנו הנוצרים מאמינים כי אלוהים תמיד רצה לגלות את המהות שלו (يظهر نفسه) בפני בני האנוש ולכן הוא שלח את נביאי ישראל לעשות את המשימה הזאת ואנו מאמינים כי כמו שהברית הישנה והברית החדשה הן חלק מהמסע אל הגאולה (مسيرة الخلاص) וכל פעם הייתה תחנה במסע הזה שבו אלוהים היה מתגלה את עצמו לעולם ועושה ברית עם האדם אותה ברית שהאדם היה מפר ואז שוב פעם אלוהים מרוב אהבתו לנו היה מקיים עוד ברית עם האדם. וכך זה היה עם נביאי ישראל שהעבירו את המסר של אלוהים לעולם וזה הסתיים בישוע אשר יבוא שנית באחרית הימים. למה היה צורך להשלים? אנו מאמינים כי אלוהים התייחס לאנושות כמי שמנסים ללמד משהו לילד קטן, אנחנו קודם כל מלמדים אותם את האותיות ואח"כ מתקדמים לפי היכולת השכלית שלהם להבין ואחרי שהילד גדל אנחנו מעמיקים מה שהוא למד באופן שטחי. וכך מדמים את התהליך בין הברית הישנה לברית החדשה. שאלוהים כל פעם היה מעמיק את הידע על עצמו ולכן השילוש הקדוש לא הוזכר במפורש בברית הישנה אלא נרמז לו והוא התגלה לנו בבירור בברית החדשה.<<

salt of earth

New member
ושתי שאלות אחרונות

5. מה זאת אומרת שהוא הבן של ד'?הקוונה היא פיזית? חלילה, הכוונה היא בהחלט לא פיזית. אלא באומרנו "בן אלוהים" הכוונה שהוא שייך לאלוהים. ישוע מהווה את הפרסונה השנייה ואת דבר האל. אנו מאמינים כי אלוהים הוא קיים במהותו, דובר בדברו, וחי ברוחו. (תרגום מאוד גרוע מערבית
) 6. לאיזה כנייסה משתייכים רוב הערבית בישראל? מרבית הערבים-נוצרים במדינת ישראל שייכים לכנסייה שנקראת "הכנסייה היוונית-קתולית מלכיתית" שהם 68,000 ומדובר על כ58%. הכנסייה הזאת היא ייחודית כי היא כנסייה מזרחית-ביזנטית (דומה לאורתודוקסים) אבל מאז שנת 1724 היא שייכת לוותיקן. מבחינה מספרית באים אח"כ האורתודוקסים, ואחרי זה הלטינים, המרונים, הפרוטסטנטים, הקופטים ושאר כנסיות קטנות מאוד. כך שאם מחשבים ביחד את הכנסיות הקתוליות (מלכיתים, מרונים ולטינים) שהם 68,000+12,000+9,000 = 89,000 מתוך 120,000 ערבים-נוצרים יוצא שהקתולים מהווים 74% מהערבים-הנוצרים בישראל. אם תרצה ישנו מאמר בפורום שמפרט על הכנסיות בארץ: "הכנסיות המקומיות בארץ הקודש" וזהו, מקווה שעניתי לך בסדר

salt of earth

New member
אין בעד מה ../images/Emo140.gif

רואה כאשר שומרים על תקנון הפורום... הכל מתאפשר. כי תשובות עושים מאהבה או לא עושים בכלל

My Shepherd

New member
../images/Emo23.gifהוא אדם עצום ידע../images/Emo45.gif

האתר שלו מאוד מאוד מומלץ ועשיר..והרבה פעמים אם אתם זוכרים שהבאתי פרשנויות לפסוקים השתמשתי בו

למעלה