עם כיפה

tamarhp

New member
../images/Emo22.gifעם כיפה

כשהייתי ילד קטן עם כיפה עניתי לשכנה אחת בחוצפה מיד היא אמרה: "בושה וחרפה כך מדבר ילד עם כיפה?" כשהייתי נער ולא קמתי לזקנה (אולי שקעתי בשינה) היא מיד נעצה את כתפי בכתפה "לא מתבייש? בחור עם כיפה?..." כשהלכתי לצבא ו"שברתי" שמירה הקצין קצת כחכח והעיר הערה "דווקא ממך איש לא ציפה סוף סוף, בכל זאת... עם כיפה" אז הורדתי את הכיפה והנחתי בפינה והתחלתי לענות בחוצפה לשכנה ובאוטובוס לא קמתי לזקנה ובשמירות "הרבצתי" כזו שינה! אז דתי אחד, שראה אותי, אמר בלי חיוך "זה הכל כמובן עניין של חינוך... רואים שזה חילוני מלידה, בלי ערכים טיפה כך לא מתנהג בן אדם עם כיפה..." מה דעתכם? (לא אני חיברתי...)

דעתי היא

שאם הסיפור הזה אכן מייצג את מה שהציבור חושב על בעלי הכיפות, אז חובשי הכיפה יכולים להתגאות בכך שהם נתפסים כבעלי נורמות התנהגות שהיא מעל הממוצע. השאלה היא אם זה באמת המצב בשטח. וחוץ מזה... קטע משעשע. אם לא לוקחים אותו יותר מדי ברצינות (קצת מזכיר את יהודה אטלס)

tamarhp

New member
מממממ

באמת מזכיר את יהודה אטלס
אם תראה אדם עם כיפה עוקף בתור, או עובר באדום, לא תגיד "אוי באמת, בנאדם עם כיפה?" אני יודעת שאצלנו בכיתה, למשל, מתייחסים ככה לחרדים - כשרואים אדם עם חליפה ומגבעת מתנהג קצת לא יפה, ישר אומרים "איזה חרדי זה.. נו באמת". אדם שחובש כיפה מיייצג ציבור מסויים, ובמקרה זה - ציבור שהתורה מחנכת אותו לערכים מסויימים שדי ידועים בציבורים אחרים (לא תגנוב, והדרת פני זקן וכו'). כשאדם לא מכבד את אחד הערכים (המצוות), אנשים מעבירים עליו ביקורת. כעקרון זו צריכה להיות בעיתו בלבד, אבל אנשים אף פעם לא מסתכלים במה הם צריכים להשתנות אלא רק במה האחרים צריכים להשתנות. זו המציאות, ואני חושבת שצריךם להתמודד איתה. בנאדם שחובש כיפה - מייצג ציבור שמאמין באלוקים והולך עפ"י תורה מסויימת, וכשהוא לא הולך על פי הערכים שהוא מייצג הוא גורם לחילול ה' ולמעילה באמון הציבור, שסמך עליו שייצג אותו בכבוד.

אני מאמין ומקווה

שגם תנועות הנוער החילוניות מחנכות לערכים שהזכרת ("לא תגנוב, והדרת פני זקן") וערכים נוספים. חוגי הסיור, למשל, מחנכים לערכים שהם נפלאים בעיניי. מצד שני, בוגר חוג סיור לא מסתובב עם כלנית באוזן (חסר לו שיעיז לקטוף כלנית...) אז הוא נטמע בתוך כלל הציבור חסרי הכיפה. גם הרפורמים והקונסרבטיבים להערכתי מחנכים לערכים טובים ומבורכים.

tamarhp

New member
ברור!

הרבה תנועות נוער מחנכות לערכים כאלו, אבל כמו שאמרת - אין פה "ייצוג" של ציבור. אי אפשר לדעת מי היה בתנועת נוער שחיכנה לערכים כלשהם, ואם הבנאדם מחונך - אשריו, אבל אין הוא מייצג ציבור מסויים ואף אחד לא מצפה ממנו לדברים מסויימים. הכי גרוע - יגידו שהוא בנאדם מגעיל.

tiptip4u

New member
אז ככה,

כשאתה מייצד ציבור מסוים, אכן עדיף שתייצג אותו בכבוד. אם אני אלך, למשל, עם חולצת תנועה, אני אנהג ע"פ ערכיה. כבן אדם, אני אקח איתי את הערכים שנראים לי המתאימים לי- ואשתמש בהם גם ביום יום (למשל, לא ללכלך את הארץ בחומרים שאינם מתקלים זהו ערך שאני דוגלת בו) אם הדתי יילך עם הכיפה, ולא ייצייט לדברים שנראים ברורים, או ייחשב כעושה מעשה שאינו נכון, כן? הרי הוא אמור להיות כך וכך. עוד נקודה בשיר (שאגב, מחולק לבתים שווים ובלה בלה שיעור ספרות) היא ששאר האנשים ראו את הדתי באור שונה ממה שהוא, הוא נהיה "דתי" וזהו. האם הוא רק "דתי"? אפילו הדתי השני, שהעיר לו בבית האחרון, תפס את הדתי כ"דתי" ולא כבנאדם שטועה לפעמים, או שיש לו סיבות משו (למשל, מדוע לא קם באוטובוס לזקנה? קראתי בספר על חולת סרטן שביקשו ממנה לקום אחרי שעברה את הזריקות, כשיש לה בחילה והיא במצב רע. לא ראו עליה, והיא אינה קמה, כן? הסיפור ממשיך בדוגמא הזאת שהזקנה שאמרה לה שהיא אינה קמה וזאת חוצפה אינה ידעה את סיבתה המוצדקת) אפשר להגיד שהשיר עוסק גם בסטיגמות של דתי חולוני... שדפוס ההתנהגות שלהם הוא אחר כאילו הם אינם דומים בכלל
.

למעלה