תימחור (המחרה).
קביעת המחיר היא אמוציונאלית בלבד. קודם כל - לפני הכל - עניין של היצע וביקוש. לא מדובר במשהו שיש לו "ערך" מספרי, לא ניתן למדוד את "איכות" העבודה שלך וה"ניסיון" הוא מושג שלא ניתן לכמת. דרך מקובלת היא להתחזות ללקוח שצריך עבודה דומה, להתקשר לשלושים וחמש סטודיואים שמתמחים בנישה של הלקוח (או בנישה שלך) ולקבל הצעות מחיר. לעשות חשבון טוב-טוב בשביל כמה שווה לך לעבוד - וקחי בחשבון שאם היום את זולה - את תישארי זולה לנצח. זו לא קלישאה. אין סיכוי שבעולם שהלקוח שלך ישלם לך היום מעט ומחר הרבה, לא הוא ולא החברים שלו. אל תתמחרי נמוך מדי. אף פעם. קו אדום שאסור לחצות. א. את תפסידי מזה כסף. לא ש"לא תרוויחי" אלא ממש תפסידי. ב. את תורמת למעגל החאפרים ולהתחזקותם בשוק. לעסק בתחילת הדרך מותר לעבוד ללא רווח, אך אל תיכנסי להפסדים. יש לך ניסיון = יש לך תיק עבודות. לכן אין סיכוי שכל הלקוחות שלך אסטרטגיים. אלו שהם כן - ותבררי אותם היטב, הם כאלו שתרוויחי מהם לאו דווקא דרך תמורה כספית מיידית (למשל, סגרי איתם ריטיינר על בסיס תנאי: פרוייקט ראשון במחיר עלות, שאר הפרוייקטים מותנים בהצלחת הראשון). דוגמא אישית שלי: לקוחה ללא תקציב רצתה הפקה גדולה. הלכה למעשה "הורדתי את המכנסיים" - הרווחתי מעט מאד ממנה יחסית להרבה מאד שעות (כ-80 שעות עבודה נטו) ולא לקחתי שקל על הפקה. מחירי עלות + שכר שהספיק לי בקושי לסנדוויצ'ים במשך זמן העבודה. עבדתי על הפרוייקט שלה בשעות הנוספות על חשבון שעות המשפחה והשינה. הרווחתי לקוחה מאד מרוצה, הקרדיט שלי מפוזר על המון חומר שהופץ באירוע גדול, הביזנס שלה תפס תנופה - והופה הלקוחות שלה הופכים להיות לקוחות שלי. על אף ההימור וחוסר הוודאות שהייתה לי: ההשקעה לא בטוח שהחזירה את עצמה, אבל משהו מתחיל לזוז וכבר קיבלתי 4 לקוחות בתיווך שלה. אם 2 מהם יקחו אותי - יצאתי ברווח. אפילו עמלה קטנה היא תקבל על הלקוחות האלו בצורת בארטר - שיפוץ אתר האינטרנט שלה ON THE HOUSE. לזה אני קורא לקוח אסטרטגי.