אהבתי מה שכתבת.. האם אתה לומד ביפן?
כל כך מעט לומדים קליגרפיה סינית/יפנית, כך שחשוב לי לשמוע כל דיעה או חוויה שלהם בנושא. אני לומד הרבה מדברים כאלה, ובגלל זה אהבתי את מה שכתבת. מתוך דבריך - אני מניח שאתה לומד קליגרפיה ביפן, נכון ? לגבי שלבי לימוד הסימניות - תנוח דעתך - לא חייבים לכתוב אלפי פעמים אותן סימניות בסיסיות, ולמעשה אני מלמד את הסימניות אחת, שניים שלוש (一, 二, 三) בשניים-שלושה שיעורים, וממשיך הלאה. אם תלמיד רוצה לכתוב אלפי פעמים - הוא יכול לעשות זאת בביתו בזמנו הפנוי. אני תמיד מדגיש (וזה גם מהניסיון שלי) שאין מצב שתלמיד יכתוב נכון בשנה הראשונה - וזה לגיטימי לחלוטין. הכתיבה משתפרת רק עם השנים, ולכן אימונים זה דבר חשוב. הזיכרון, המודעות והרפלקסים של הכתיבה מעמיקים ומשתפרים במהלך שנות האימונים. ברור גם לי שככל שמתקדמים - ההתפכחות מן האשליות והמודעות למציאות של השגיאות הולכות וגוברות - זה מה שלדעתי, אתה עובר בלימודי הקליגרפיה שלך [זה דומה לתהליך הארה: בהתחלה סימניות הם פשוט סימניות, כשאתה לומד ומתפתח - הסימניות הן כבר לא מה שראית בעבר, כשאתה מואר - הסימניות חוזרות להיות רק סימניות]. גם הסימניות שאני מתרגל - הן לא רק ע"פ שלבי ה-kyuu של הג'ויו קאנג'י, ואני הרבה פעמים משלב סימניות לפי בקשות התלמידים, או מנסיבות אחרות - כמו כתיבת 猪 inoshishi (חזיר הבר - חיית המזל של שנת 2007), אומנויות הלחימה (居合道, 剣道) והרבה סימניות אחרות. וגם אני לא מעט פעמים נהנה לכתוב מבלי לדעת מהן הסימניות, שאני מעתיק שירה סינית קלאסית של לי-פו, או-יאנג ואחרים
מה שחשוב לי שהתלמיד ייראה ויהיה מודע לכתיבה הנכונה של הסימניות ב-kaisho (בעיקר: איכות הקווים, פרופורציות הקווים, המרחק בין קו לקו והמבנה הכללי של הסימנית). מניסיון - אין בארץ הרבה תלמידים שממשיכים באימוני קליגרפיה מעבר לשנה-שנתיים, ולדעתי זה לא טוב שתלמיד יכתוב עם שגיאות מן ההתחלה, ואין שום טעם שיתאמן שוב ושוב בכתיבת סימניות שגויות, כי לדעתי - כמה שעובר יותר זמן, זה יותר קשה לשרש ולתקן שגיאות כתיבה שהתקבעו בתודעת התלמיד וברפלקסים של היד עם המכחול. אולי, אם אני הייתי יודע שהתלמיד ימשיך ללמוד עוד כמה שנים, הייתי מוותר על השגיאות שלו, בידיעה שבעתיד אוכל לתקנן ולשפר את הכתיבה. קליגרפיה חופשית (free style) אני לא מלמד, וחושב שזה משהו מאד אינדיבידואלי - שכל אחד יכול להתבטא בה (ורצוי עם ידע בסיסי ב-kaisho) עם המכחול מתוך האמת הפנימית והאמיתית שלו...