באופן כללי אני כמובן מצטרף אלייך לגבי הביקורת
על החרדים, העולם שלהם מבוסס על ההנחה שהם לבדם צודקים וכל האחרים טועים וזה כמובן גורר אנטגוניזם, אבל זה לא עומד להשתנות... וחוץ מזה- הדתיים שותפים מלאים לאי ההכרה בגיורים/נישואין רפורמיים (עם זאת, הם לא שותפים לאי ההכרה בלגיטימיות שלהם), ומסיבה די טובה לדעתי: כל נושא הגיור/נישואין האורתודוכסיים מתבסס על תנאים שצריך למלא בשביל שהדבר ייחשב, כמו ש(לדוגמא) פתיחת חשבון בנק מתאפשרת אך ורק אם ממלאים תנאים בסיסיים שבלעדיהם לא יהיה לך אצלם חשבון, כמו מילוי טפסים והצגת תעודות וכו'. הדברים האלה נדרשים כדי ליצור חוזה, להסדיר כל מקרה שייווצר בעתיד ולוודא שהכל נעשה בצורה מסודרת וכו' וכו'. אם פתאום יצוץ בנק שבו לא ידרשו את כל הדברים האלה אלא דברים סמליים ומאוד קטנים- הבנקים האחרים כמובן יקבלו את זה, אבל לא יהיו חייבים לשתף איתו פעולה (שת"פ כלכלי, מבצעים לעוברים מהבנק הזה לבנק שלהם וכו') בגלל שבבנק הזה לא מתקיימים לדעתם התנאים הבסיסיים שיוצרים סדר ואמינות בסביבית העבודה, וזה יהיה לגיטימי לגמרי. (אני מקווה שהדוגמא הממש מסורבלת הזאת הייתה מובנת
) דוגמא קצת יותר פשוטה- במדינת ישראל יש חוק נגד נהיגה במהירות מופרזת. אם יגיעו לישראל אנשים שאצלם במדינה מותר לנהוג במהירות מופרזת, וינהגו במהירות מופרזת- הם ייעצרו. למה? אנחנו כאלה לא נאורים ולא מכירים בזכות שלהם לחשוב שזה בסדר? התשובה היא שאנחנו מקבלים את העמדה הזאת שלדעתם זה בסדר, אבל ברגע שהיא מערבת אותנו (את מדינת ישראל)- אנחנו לא נוכל לקבל את זה, כי אנחנו לא נכופף את החוקים של עצמנו רק בגלל שאצלם החוקים שונים. כך גם אורתודוכסים לא יכולים לכופף את החוקים של עצמם רק בגלל שאצל הרפורמים החוקים שונים. ולגבי החילונים- קודם כל, לך יש ידע וחיבור ליהדות ולעם היהודי שלעולם לא תהיה כנראה לאשתו הסינית של בן דוד של הילה. מגיל אפס את מכירה ויודעת את החגים היהודים, מה בערך הם מסמלים ומה המנהגים שלהם. מגיל אפס מספרים לך סיפורים על התנ"ך ועל היסטוריה קרובה ורחוקה של העם היהודי. והכי משמעותי- מגיל אפס את שייכת לעם היהודי ויושבת בתוכו, שייכת למשפחה יהודית וחיה בתוכה. יכול להיות שאין לך באמת חיבור עמוק עם זה, אבל את בטח שייכת לעם היהודי יותר מאשר לעם הסיני, האמריקאי או התוניסאי. זה לא כך עם אלה שמתגיירים בשביל להתחתן עם יהודי. אין להם כמעט כלום ממה שכתבתי בפסקה הקודמת, בעיקר את נקודת הפתיחה היהודית, ולכן אני חושב שבשביל להפוך ליהודי אדם כזה צריך להתאמץ קצת יותר, ולהשלים את הידע הזה בזמן יותר קצר (ואני חושב שזה יותר ידע ממה שאת חושבת...). למרות שאם את מתעקשת- כן, גם יש לי בעיה עם זה שהרבה חילונים היום לא מרגישים קשר לעם היהודי וליהדות. אבל זה נראה לי בעיה הרבה יותר קטנה מאשר עם שלם של אנשים שרואים את עצמם כיהודים אבל אין לזה שום משמעות מעבר לתואר (וכבר הסברתי שאני לא חושב שכך המצב עם החילונים). וכן, יש לי בעיה עם שיטת לימוד התנ"ך וההיסטוריה בבתי הספר כיום (גם בבתי הספר הדתיים, דרך אגב). ויש לי בעיה עם זה שאין שלום עולמי. ועם אינספור דברים אחרים. אבל שוב, כמו עם הבעיות שיש לי עם החרדים- זה לא עומד להשתנות בזמן הקרוב, ולכן אין ברירה אלא לחיות עם זה.