כמה קל להוציא מההקשר

מי שאמר זאת - במקרה אני מכיר אותו - לא התכוון לאחיו הישראלים מחיפה ומעכו. "רוב החברה הערבית" יושבת אצלך בישראל? כשבסעודיה אסור לנשים עפ"י חוק לנהוג - אני קורא לזה "נחשלות" ו"עולם שלישי". כנ"ל לגבי האיסור לגלוש באינטרנט בסוריה. ביקשתי ממך ללמד אותי להציג את ההבדל ה"קטן" הזה בין סעודיה לבין קנדה (לדוגמא) באופן "נאור" - ואת התחמקת וסירבת. כלומר - האחריות היא שלך.

לא נחותים מבחינה גנטית / גזעית

הרוב החילוני רואה, לדעתי, בשמרנות ובהיצמדות חזקה למסורת עתיקה - דבר המאפיין חלק גדול מהחברה הערבית (אך לא רק אותה) - מעין סוג של "נחיתות חברתית". זה כמובן לא מתיר את דמו של שום ערבי ולא מצדיק כל סוג של יחס מזלזל בפועל.

כהניסט

New member
בוא נפרק את אותו "רוב חילוני"

לכמה חלקים. הוא אשכנזי, משכיל, חילוני, מעמד ביניים ומצביע למר"צ\העבודה\קדימה (שכחתי משהו?). כמובן שיש לו ייצוג רחב מאוד בתקשורת, שבזכותו הוא נחשב "נאור" ו"ליבראלי" בזמן שאני נחשב סתם גזען משיחי.

אילו ידעתי את דעתך לא הייתי שואל

ולי אישית אין צל צילו של מושג. השערה: החברה החילונית מסוגלת להסתגל לשינויים במהירות ביחס לחברה המסורתית, ולכן די צפוי למצוא נציגים שלה בעמדות מפתח.

כהניסט

New member
לא הבנתי את הכותרת שלך

השליטה של הסמול בתקשורת נובעת מראשונית (הם הקימו אותה) ושמירה על הקיים (מניעה מאנשים אחרים להשתלב בה).

masorti

New member
../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif

התיאוריה שלך נסתרת ע"י העובדה שבאיראן דווקא נציגי החברה הדתית נמצאים בעמדות מפתח כולל התקשורת. אני אתן לך רמז למה מוצאים כמעט רק חילונים-שמאלנים בתקשורת.... חבר מביא חבר. אתה לא מאמין? תסתכל על בית המשפט העליון, ותראה איך פרופסורית נכבדה (פרופ. גביזון) שאיימה על האג'נדה של ברק נחסמה בצורה בוטה. לא כל שכן דוס ימני שמנסה להיכנס לתקשורת.

יש צדק בדבריך - אבל זה לא ממש סותר

באיראן מתקיים משטר דתי. ברור ששיטת המשטר היא כזו שהייצוג הוא של דתיים בלבד. אבל, היכן ממוקמת מדינה זו מבחינת הישגים בינלאומיים? והאם היא מסוגלת לדעתך להסתגל לשינויים בקצב דומה למתרחש במדינות חילוניות? (רמז: בדוק את מצב האינטרנט שם לעומת כאן. טלפונים וטלויזיות כבר יש להם).

כהניסט

New member
סתם שאלה: מה אתה עושה בארץ?

אם אתה מחפש "הישגים בינלאומיים", "הסתגלות לשינויים כמו במדינות חילוניות", "אינטרנט מהיר", מה אתה עושה כאן? הרי אנחנו לעולם לא נהיה כמו ארה"ב, צרפת, יפן, בריטניה, או קנדה. במקרה הטוב אנחנו נפגר קצת אחרי טורקיה. מה יש לך לחפש במקום שמוקף במוסלמים שרובם רוצים להרוג אותך?

נולדתי כאן והמקום מוצא חן בעיני

לא מספיק? חוץ מזה, בכל מקום אחר אליו אהגר, תמיד אדבר במבטא זר. לא רוצה להיות זר - אוהב להרגיש בבית, וזה יקרה רק כאן.

masorti

New member
זה כן סותר...

הדיון לא היה איזו חברה מסתגלת לשינויים, אלא האם הסתגלות זו היא הגורם להתפלגות האנשים בתקשורת. אתה טענת שכו, ואני הוכחתי לך שלא. באיראן המשטר דתי ולכן התקשורת בשליטת הדתיים, ואילו בישראל המשטר ובעיקר האליטות חילונים ולכן התקשורת בשליטת החילונים.

ישראל אינה מדינה חילונית. טורקיה כן

ישראל היא אולי מדינה חופשית - לא חילונית. במדינה חופשית ניתנת הזדמנות שווה לכולם להגיע כמעט לכל מקום. באיראן ההתפלגות הבלתי טבעית נשמרת באמצעות משטר אימים וסתימת פיות.

masorti

New member
שוב אני נאלץ להעלות אייקון של ../images/Emo6.gif

ההבדל בין ישראל לתורכיה הוא שבתורכיה השלטון החילוני נכפה ע"י כוח גלוי ואילו בישראל מדובר על רשת בלתי רשמית של אליטה שלטת שמהווה כוח סמוי. בתורכיה אדם דתי שיהיה מועמד לשר המשפטים עלול להיעצר ע"י הצבא בתואנת שחיתות. בישראל אדם דתי שיהיה מועמד לשר המשפטים עלול לגלות שנתפר לו תיק בפרקליטות ושעליו להתפטר/לוותר עקב משפטו (שבו כמובן ייצא זכאי). השם יעקב נאמן מצלצל לך מוכר? התוצאה היא בדיוק אותה תוצאה.

חשבתי שהדיון הוא על התקשורת

ועל העובדה שבאיראן התקשורת מוגבלת בכוח לתכנים דתיים - לכן אין לדתיים בעייה לנהל אותה, להיפך. בישראל התכנים אינם מוגבלים, ורוב הקהל אינו מעוניין בתכנים בעלי אוריינטציה דתית. אנשי תקשורת דתיים מתקשים להסתגל לשינויים בהרגלי הצריכה של הקהל - ולפיכך מוצאים עצמם מחוץ למשחק. לא ראיתי בדבריך שום סתירה לכך.

masorti

New member
הדיון הוא על פתיחות עמדות המפתח...

כולל התקשורת אבל לא רק. הקביעה ש"רוב הקהל אינו מעוניין בתכנים בעלי אוריינטציה דתית" היא טיעון סרק של האליטה השולטת בתקשורת. ברור שרוב העם לא רוצה טלויזיה שמשדרת פסוקי תנ"ך מבוקר עד ערב, אבל גם די ברור שרוב העם היה רוצה יותר מסורת יהודית במובנה הרחב ולא את מה שמלעיטים אותנו בו. שים לב שבכל רגע נתון תהיה בטלויזיה סדרת דרמה העוסקת בחיי צעירים חילונים באיזור ת"א, כמה תוכניות בישול גורמה, קצת אייטמים של ניו-אייג', תוכנית על לבוש אופנתי ומותגי, והרבה הרבה תוכניות פטפטת שכל משתתפיהן מכירים זה את זה ואת המראיין מאותם בתי קפה תל אביביים. בקיצור, הסלט הטלויזיוני מותאם לטעמו של הצרכן החילוני המצוי החי במרכז ת"א. תוכניות על דת ומסורת או על ציבורים שאינם השמאל החילוני נדחקים ל"גטאות" או ניתנות במשורה בכפייה שהושגה כתוצאה מלחצים פוליטיים. (עיין ערך מכרז ערוץ 2 והתרבות התוכניות ה"גבוהות" לקראת המכרז) אנשי תקשורת דתיים הם מחוץ למשחק לא בגלל שהם מתקשים להסתגל אלא בגלל שהברנז'ה חוסמת את דרכם פנימה. עובדה שתחנות הרדיו של ש"ס פרחו ופורחות בלי בעיות, וכנ"ל ערוץ 7 עד שנסתם פיו בכוח הזרוע של האליטה השמאלנית. מן המפורסמות היא שעד לפני שנים ספורות רק מי שהיה מזוהה כ"שיינקינאי" היה יכול להתקבל לגל"ץ. וגם כיום מספרם של אנשי התקשורת הדתיים שהצליחו לפרוץ את תקרת הזכוכית הוא קטן, וגם זה הושג משום שהמגזר היחידי בו הימין והדתיים לא נחסמים הוא הכנסת (... מה לעשות, הייצוג בכנסת הוא יחסי לאוכלוסיה) ומשם הופעל לחץ פוליטי לקבל שויון בתקשורת. אני אגב מציע לך לבדוק סטטיסטית את זהות העתונאים שמוזמנים כפרשנים לתוכניות החדשות בטלויזיה. תמהני איך זה ש- 99.9% מהם עובדים בעתון ה"ארץ", ואילו הסיכוי שיוזמן עתונאי מ"מקור ראשון" קטן מהסיכוי לשלג בת"א. אז אל תספר לי סיפורים על התקשורת החופשית הפתוחה לכולם באופן שוויוני.

לגבי התכנים הנוכחיים בטלויזיה

נוכחתי לדעת שאתה מכיר אותם הרבה יותר טוב ממני, אולי מהסיבה הפשוטה ש... אין לי טלויזיה בבית כבר כמה שנים טובות. בעיני צפייה במכנה המשותף הנמוך ביותר היא אחת הדרכים המשעממות ביותר לבזבז את הזמן. לדעתי הסיבה לריבוי סדרות הדרמה "העוסקות בחיי צעירים חילונים באזור ת"א" היא שהקהל פשוט חושק "להציץ", לשיטתו, אל תוך החיים ה"נחשקים" האלה. כך הוא לגבי אותם סרטים וסדרות אמריקניות שראינו עוד בשנות ה- 50. תוכניות על דת ומסורת, ואפילו סרטי תעודה בנוסח ה- BBC, סביר שיזכו לרייטינג הרבה פחות גבוה מתוכנית בוקר עם איזו דוגמנית.. לא הסברת מדוע דווקא התקשורת נשלטה מלכתחילה בידי "ברנז'ה" תל אביבית? מה מנע מהדתיים לתפוס בה מקום?

masorti

New member
תשובה...

בהנחה שאתה לא חרדי, קצת מוזר לי שאין לך טלויזיה (ולו רק כדי לצפות בחדשות). אבל רצונו של אדם כבודו. הסיבה לריבוי הסדרות שציינתי אינה כי זה מה שהקהל רוצה. הסיבה היא שזה מה שהברנז'ה רוצה, וזה מה שהיא חושבת שכולם רוצים, וזה מה שטוחנים לך במוח יומם וליל בפרסומת העצמית בטלויזיה (כלומר: בקדימונים האינסופיים לתוכניות). המצב היום בענין התקשורת קצת דומה לגן העדן הסוציאליסטי של צפון קוריאה ו/או ברה"מ של סטאלין, בהם שכנעו את העם שגורלו טוב מההמונים הסובלים במערב. היום האזרח מן השורה בארץ יכול לבחור בין תוכנית-זבל בערוץ 1, להעתק כמעט זהה שלה בערוץ 2, ולשכפול שלה בערוץ 10. והוא משוכנע שזה המיטב שניתן לקיים. (הרי גם בעתון המבקרים מהללים את תכנית הגורנישט החדשה שעלתה לאויר....) אתה מדבר על "זה מה שהקהל רוצה". אתה באמת בטוח שמה שחסר לתושב עיירת פיתוח הוא עוד סדרה על דירה בפלורנטין ששלושת השותפים בה שוכבים זה עם זו וזה עם זה (כשכל 3 פרקים יש חילוף בזוג התורן) ומהגגים בפאב המקומי על בעיותיהם? אתה באמת משוכנע שמה שעולה חדש קשה יום צריך זה עוד תוכנית שבה הדוגמגישה (דוגמנית-מגישה) התורנית מלבישה מישהו על חשבון התוכנית בבגדים בחנות יוקרה בככר המדינה? הרי מעניין אותו כקליפת השום שהשנה השמלה של ג'וצי היא "אאוט" והשמלה של פוצ'י היא "אין". מדוע התקשורת נשלטת ע"י ברנז'ה תל אביבית? כי התקשורת הוקמה ע"י השלטונות, והשלטונות היו חילוניים. אז ברור שהדור המייסד היה חילוני. ומכאן זה כבר "חבר מביא חבר" ו"חבר חוסם יריב". נכון הוא שבעבר החברה הדתית גם לא היתה מעוניינת להיכנס לתקשורת, מתוך ראייתה כמקצוע פחות מכובד. אבל כבר לפחות עשור או שניים הדתיים נאבקים בשיניים כדי לפלס דרך לתוך התקשורת, והם נתקלים בהתנגדות קשה.

למעלה