שאלות על RT/Embedded

../images/Emo177.gifשאלות על RT/Embedded

בהמשך לדיון מלפני כמה ימים שלא קופת יותר יש לי כמה שאלות: 1. שכתבת " להבין איך רכיבים עובדים, למשל זיכרון מסוג Flash או ממיר A/D וכדומה" - התכוונת למשל שרמה של מי שלמד באוניברסיטה קורסים כמו ארכיטקטורת מחשבים? אני למדתי קורס כזה (שזה קורס המשך למבנה מחשבים) ולמדנו בו בפירוט איך עובד המעבד, זיכרונות שונים וכד' גם ברמה הלוגית וגם ברמה הפיזית. 2. למה הכוונה ב"לוח פיתוח" - הכוונה ללוח אלקטרוני רגיל שיש עליו מעבד כלשהו שאפשר להריץ עליו ניסויים? האם יש צורך גם בצורב כרטיסים או שניתן להסתפק בלוחות שמגיעים עם ממשק שמתחבר למחשב? 3. Embedded Linux - גם חברות גדולות עובדות עם זה או שהן נתקעות עם הVxWorks?

® רן

New member
תשובות

1. גם במערכות Embedded, חלק מצוות הפיתוח עובד בשכבות הנמוכות יותר, יותר קרוב לחומרה ולמעגלים וחלק עובד בשכבות גבוהות יותר של פרוטוקולים, אלגוריתמים או אפילו ממשק משתמש. ככל שעובדים יותר "נמוך" צריך יותר ידע והבנה בחומרה, אבל רמה של קורס אוניברסיטאי או שניים בהחלט יכולה להיות כרטיס כניסה לתחום, לדעתי (במיוחד אם גם הבנת את הקורס והצלחת בו, ולא העתקת בבחינה...). כמובן, ידע בפיסיקה לא יזיק, אבל גם אינו חיוני. ככל שעולים יותר בשכבות, התלות בחומרה יורדת. 2. הכוונה אכן ללוח שיש עליו מעבד ואולי גם רכיבים נוספים - ממשק רשת, Bluetooth אולי, זכרונות מסוגים שונים ושאר רכיבי חומרה שאפשר "לשחק" איתם. האמת, לא נתקלתי אף פעם בלוח פיתוח "כללי". כל אלה שאני ראיתי היו לוחות שמטרתם היתה להדגים רכיב מסוים של חברה, למשל מעבד PowerQUICC 2 של מוטורולה, מתג את'רנט של ברודקום או מודם ADSL של גלובספן (למשל) - כל אחד מאלה מגיע עם "לוח פיתוח" משל עצמו. 3. Embedded Linux נכנס יותר חזק ככל שעובר הזמן, בכל סוגי החברות. יש לו יתרונות וחסרונות מול VxWorks, אבל זה בהחלט הופך להיות שחקן דומיננטי.

הפיסטוס

New member
דעה שונה ../images/Emo98.gif

1. מניסיוני בתחום, ראיתי מעט מאוד אנשים שעברו קורס ספציפי או שניים באוניברסיטה והתקבלו לעבודה ב-Embedded. למעשה (אולי זה במקרה?) כל מתכנתי ה-Embedded שאני מכיר הם בעלי השכלה כזו או אחרת בתחום האלקטרוניקה (לאו דווקא תואר, אבל יש להם רקע בתחום). 2. "לוח פיתוח" - זהו לוח כללי המאפשר פיתוח של אב-טיפוס של מערכות Embedded. חברת WindRiver למשל מוכרת כאלו (פיתוח של מוטורולה כמדומני). הלוח מכיל חיבורי קלט-פלט מגוונים וקונפיגורציות שונות של זיכרונות RAM ו-FLASH. אגב, אני רוצה להבהיר משהו למקרה שזה לא ברור - הלוח פיתוח הזה (Developement board) זה לא בדיוק "לוח ניסויים" שאפשר לקנות הביתה, זוהי למעשה ערכת פיתוח שלמה, יקרה למדי, שמגיעה עם דקומנטציה וצריך הכרות מסויימת עם התחום כדי להתחיל ולעבוד, זה לא Plug & Play ! אגב, בקורסים של WindRiver (ברעננה) הם עושים שימוש בלוחות דומים לצורך לימוד ה-VxWorks. 3. בקשר ל-Linux Embedded, ככל שאני יודע, החברות לא ממהרות לעבור לסביבת הפיתוח הזו אלא מעדיפות סביבות יותר "בשלות" אשר מציעות דקומנטציה ותמיכה (בתשלום..) אני חושב שניתן להוריד גירסה של סביבת הפיתוח הזו בחינם ולהתנסות בה, אבל בלי חומרה לעבוד מולה, אני לא בטוח עד כמה זה יעיל ללימוד Embedded.

® רן

New member
נסיוני מעט שונה

1. עבדתי כבר בשתי חברות (בגודל בינוני) עם מחלקות פיתוח של RT/Embedded. אולי ל 10% מצוות המתכנתים היתה השכלה פורמלית באלקטרוניקה - השאר היו פשוט אנשים מוכשרים שנמשכו לתחום והתמקצעו בו (אם כי לרובם המכריע היה תואר במדעי המחשב מאחת האוניברסיטאות הגדולות). כמובן, אני לא מתכוון לצוותי החומרה שעבדו על אותן מערכות - שם רקע אקדמי באלקטרוניקה הוא חובה. 2. למוטורולה יש מספר לוחות פיתוח שעובדים עם VxWorks, עם מעבדים שונים (PowerQUICC 1, PowerQUICC 2 ועוד). יש גם לוחות פיתוח למעבדי ARM, ל Network Processors ולעוד המון רכיבים שונים. בד"כ חברה שרוצה להרים פרוייקט תבחר לוח פיתוח שקרוב עד כמה שניתן לארכיטקטורה של המוצר הסופי שלה. אני מסכים שזה לא דבר שקונים הביתה בד"כ - המחירים יכולים להגיע גם ל $10000 לחלק מהלוחות. 3. Embedded Linux הוא מגמה. הוא לא מוביל (עדיין?), אבל בהחלט יש תזוזה בכיוונו. האם הוא יתפוס או לא, זה ניתן לוויכוח. בינתיים, זה הצליח להלחיץ קצת את WindRiver והם שינו את מבנה התעריפים שלהם והם גם נותנים היום הרבה יותר קוד מקור (source) ממה שנתנו בעבר, במאמץ לעצור את הסחף. שמעתי שמועות שלקוחות שאיימו על WindRiver שהם יעברו ללינוקס קיבלו הצעות מפתות מאוד כדי להישאר (דומה קצת לחברות הסלולר או הטלויזיה בכבלים).

אז יש לי עוד כמה שאלות קטנות../images/Emo181.gif

1. איזה רקע בתחום האלקטרוניקה נראה לך נחשב כהשכלה מספקת? הנדסאי? טכנאי? רקע צבאי? אני פשוט לא מצליח להבין מאיפה כל העובדים בתחום רכשו את הניסיון. אני מניח שצריך בתור התחלה תואר במדמ"ח שזה כבר לפחות 3 שנים ואז עוד ניסיון/ידע באלקטרוניקה שזה לפחות עוד שנה (לא?). אני הבנתי שהרבה מאד מהעובדים בתחום פשוט הגיעו משירות צבאי רלוונטי... 2. ראיתי עכשיו את המחירים של הלוחות הללו - בין 2500 ל5000 דולר ויותר. באמת לא משהו לקנות הביתה רק בשביל ללמוד ולהתאמן... :( בקיצור אפשר לעבור ישר לשאלת השאלות - מה הכי כדאי לי לעשות כדי להצליח לעבור הסבה לתחום? קורס של windRiver? תעודת הנדסאי? לחזור לצבא?

הפיסטוס

New member
תשובות קטנות ../images/Emo13.gif

ש: "איזה רקע בתחום האלקטרוניקה נראה לך נחשב כהשכלה מספקת?" ת: זו שאלה שאין לה תשובה חד-משמעית, אני מניח שלכל מעסיק יש העדפות שונות (ראה גם בתשובה של רן לעיל). מההיכרות שלי עם התחום, די עוזר להיות גם הנדסאי אלקטרוניקה וגם בעל תואר במדמ"ח. ניסיון צבאי רלבנטי יכול לעזור מאוד, בעיקר אם הוא מאחד החילות "היוקרתיים" (אני מקווה שאני לא מעליב אף-אחד) שהם אוויר, ים, מודיעין ואולי גם חיל-קשר. ש: "מה הכי כדאי לי לעשות כדי להצליח לעבור הסבה לתחום?" ת: זו שאלה קשה, כי קשה לי לחשוב על פעולה "פשוטה" מצידך אשר תבטיח את כניסתך לעולם ה-Embedded אם אתה לא קרוב אליו כבר עכשיו. אתה יכול אולי לשקול קורס Embedded באחת המכללות המתאימות. ללמוד הנדסאות (שנתיים) נראית לי כמו השקעה גדולה מדי בהתחשב בזה שאף-אחד לא מבטיח לך כלום.

codec

New member
קצת תשובות

עברתי כאן במקרה והחלטתי להגיב, כי התחום מאוד קרוב לליבי... הצבא קצת בעייתי, כי העבודה עם EMBEDDED מאוד מצומצמת שם. יש מעט מקומות שעושים עבודה כזאת (מטעמי ביטחון שדה וכאלה...), והשאר מוציאים את זה לחברות אזרחיות. אני אישית לומד כרגע את שני הנושאים (embedded linux, vxworks) - דבר איתי במסר, אולי יש לי דרך לעזור...

למעלה