שאלה לגבי ההסטוריה של אירלנד

../images/Emo142.gifשאלה לגבי ההסטוריה של אירלנד

מהו בדיוק מחזור הפיאנות (FIANNA) ומי בדיוק היה בריאן בורו (BRIAN BORU), למישהו יש שמץ..
 

קוכולין

New member
איזה כיף שמישהו שואל על אירלנד

1. מחזור הפיאנות הוא אחד מספרי המיתולוגיה האירית (המסודרת במחזורים). הוא עוסק בחבורה עליזה ואמיצת לב של גיבורים, הנקראת הפיאנה, על שם מייסדה ומנהיגה הבלתי מעורער פין מק-קואל. בעיקרון נלחמה הפיאנה עבור כל מלכי אירלנד כנגד אויבים מבחוץ, וקיבלה שכר עבור שירותיה. במחזור הפיאנה עלילות גבורה, מלחמה, אהבה וקסם- על פין מק-קואל, בנו אושין, אהובתו ועוד רבים וטובים מגיבורי הפיאנה. אחד הסיפורים הידועים ביותר הוא "אושין בארץ הנעורים", המספר את תולדותיו של אושין שנכנס לארץ הפיות, ועל חזרתו לאירלנד בשעה שהנצרות כבר השתלטה על המדינה. בסופו של דבר נתפזרה הפיאנה, כי כל מלכי אירלנד התאחדו נגדה ומאסו בשלטונה. לאחר מכן הפכה לארגון חברתי גרידא, שהלך והתפוגג. במהלך השנים הפך פין מק-קואל לסמל נוסף למורדים האיריים. אגדה מפורסמת אומרת כי הוא וחבריו ישנים במערה עתיקה, ולידם מונח שופר. פעם אחת הגיע חוטב עצים למערה, ראה את השופר ותקע בו פעם אחת. גיבורי הפיאנה זעו. הוא תקע בו פעם שנייה, והם התחילו לקום- ואז הוא ברח. אם היה תוקע בשופר פעם שלישית, אזי היתה הפיאנה מתעוררת ומשחררת את אירלנד. מכאן המיתוס שמי שימצא את השופר ויתקע בו פעם שלישית- יעורר את הפיאנה. וודאי ידוע לך שג'יימס ג'ויס, הסופר האירי המפורסם, כתב ספר בשם Finneagan's wake. הספר כתוב בשפת קוד שמעטים הצליחו לפענח אותה. אחדים מחוקרי ג'ויס טוענים כי מדובר במשחק מילים, שפירושו Finn again is awake- היינו- הפיאנה התעוררה. הפיאנה כל כך פופולרית באירלנד עד היום, עד ששתי המפלגות העיקריות באירלנד המודרנית נקראות "פיאנה גייל" ו-"פיאנה פייל" (מפלגת השלטון כיום). 2. בריאן בורו- גיבור לאומי אירי. מנהיג קלטי שהצליח לאחד את כל השבטים כנגד הפולש הויקינגי, ושבר את כוח הויקינגים באירלנד. אני לא זוכר בדיוק באיזו תקופה זה היה. בניגוד לפין מק-קואל, בריאן בורו הוא דמות היסטורית ולא מיתולוגית (לא ידוע לנו אם פין היה קיים או לא, אבל בטוח שבורו היה קיים). בריאן בורו שבר את הויקינגים ככוח צבאי ממשי והציל את אירלנד מכיבוש ויקינגי, אבל רבים מהאזרחים הויקינגים נשארו באירלנד והפכו לאירים לכל דבר (מבחינה אתנית ותרבותית), ואין להבדיל כיום ביניהם לבין האירים האחרים. ב-Trinity College, האוניברסיטה העתיקה והמפורסמת של דבלין, ישנו (בין אוצרות אחרים, כמו ספר קלס העתיק, אחד מכתבי היד המאויירים היפים והעתיקים באירופה) נבל עתיק מאד- אחד העתיקים שקיימים כיום באירלנד. האמונה הפופולרית אומרת שמדובר בנבלו של בריאן בורו, אף כי ככל הנראה אין זה נכון.
 
../images/Emo140.gifואיזה כיף שמישהו עונה על אירלנד

אחרי הקריאה של תגובתך, יהיו לי מלא שאלות, כבר יש לי האמת, אבל אני חייבת לזוז.. אז אכתוב כשאחזור. בינתיים,
לך
 
לצלול

לא כולנו מומחים לאירלנד אני והייסטניג שייכים למזה"ת ולי יש עוד כמה הנאות בחיים כמו היסטוריה של התעופה והחלל ועוד כמה שתיקים במוח .... מסורתי הוא מתעסק בעיקר עם המזרח הקדום וכמעט לכל אחד פה יש איזה מספר תחומים וככה אנחנו לומדים אחד מן השני
אז ברוך בואך לפורום ומקווה שנראה אותך יותר
 
../images/Emo39.gifתודה אייל

נחמד שיש כאן אנשים מכל תפוצות ההתמחות
אני באמת מאוד מתעניינת בהיסטוריה העתיקה של אירלנד והעם הקלטי, בהיסטוריה של אירופה וארה"ב במאה ה-20 ובפילוסופיה של מז' אסיה. למרות שלמדתי מעט בחוג להיסטוריה באונ' ת"א, (במסגרת לימודי בי אי כללי) לא נראה לי שאני מגיעה לאותה דרגת ידע שיש כאן, אולם אשמח לקרוא ולהשכיל
. אני בתקופה הקרובה אמורה לעבור דירה לכן אינני יודעת אם אהיה כאן הרבה בשבוע הקרוב, אך מקוה שאבקר פעמים יותר תכופות לאחר המעבר.
 

קוכולין

New member
את מוזמנת לכתוב

איזה כיף- סוף סוף דיון שופע על אירלנד בפורום! את בטח משערת כבר כמה אני אוהב את המדינה הזאת (חזרתי מאירלנד לפני כחודש וחצי).
 
../images/Emo39.gif../images/Emo13.gifברוך השב מאירלנד

או קי אז לגבי תגובתך המדהימה, המעשירה והמחכימה, שכפי הנראה אני אשמור אותה במחשב, יש לי מספר שאלות: ראשית, האם בפיאנות נלחמו גם נשים או רק גברים? שנית, כיצד מאויית השם אושין (בנו של מקקואל) באנגלית והיכן עוד ניתן לקרוא עליו? שאלה שלישית הקשורה בעקיפין, לפני כמה זמן הורדתי שיר על בריאן בורו, אך לצערי הוא בקלטית, וולשית או גאלית. יש לך מושג אולי האם יש באינטרנט אתר שיש בו מילון שיכול לפרש את המילים? חיפשתי וחיפשתי ולא מצאתי..
 

קוכולין

New member
תשובות מהירות

כרגיל כיף לענות לשאלות שלך- אושין כתוב בלועזית Oisin, כרגיל בגאלית לא כותבים איך ששומעים באנגלית. מידע על השיחות של אושין עם סט. פטריק (לא סט. קולומבה כמו שכתבתי קודם) אפשר למצוא כאן: http://mockingbird.creighton.edu/english/micsun/IrishResources/oisinpat.htm כדאי לך לקרוא את הספר "המיתולוגיה האירית" בעריכת לבנה ויהודה ליטני- שם תמצאי את תמצית הסיפור. לדעתי כל הקלדה של השם Oisin במנוע חיפוש תביא תוצאות דומות. בהצלחה!
 

hastings

New member
חצי OT בנושאי מיתולוגיות שונות

האתר הבא: http://www.pantheon.org/areas/mythology הוא האתר של האנציקלופדיה מיתיקה. ניתן למצוא שם ריכוז של ערכים התוך מיתולוגיות שונות ברחבי העולם. את ה finna למשל אפשר למצוא תחת "אירופה" ושם במיתלוגיה הקלטית תחת האות F.
 

donatela

New member
ואם כבר במילונים עסקינן

זה לא קשור לנושא אבל אני מחפשת בנרות מילון עברי-צרפתי-עברי, משהו באינטרנט בדומה למורפיקס, יש רעיונות?
 

hastings

New member
שתי הצעות

לבדיקת מילים מפעם לפעם, נסי להיכנס לאתר של בבילון. מעבר לזה, לתשובה מקיפה יותר, נסי לשאול בפורום תרגום ועריכה של נענע. זהו פורום התרגום הישראלי הרציני ביותר שאני מכיר. אולי שם יהיה מישהו שיוכל לתת לך קישור.
 

donatela

New member
תודה ושאלה

האם באתר של בבילון אין דרישה להוריד את התוכנה?
 

hastings

New member
ממש לא

בפינה הימנית למעלה של האתר, יש אפשרות לכניס מילה, ולבחור את השפה שאליה את רוצה שהיא תתורגם. אני לא בטוח, אבל אני מניח שאולי מגוון הדקויות של תרום המילה הוא קטן יותר מאשר אם מורידים את התוכנה.
 

אמנון כ

New member
תודה על הדיון המרתק!

אני מסתובב כאן לא מעט (בעיקר כצופה מן הצד), ורק רציתי להגיד תודה על הדיון הזה- מחר אני טס לאירלנד, ובהחלט נתתם לי חומר למחשבה
 
למעלה