שכר ועונש, ועולם הבא בתנ"ך.
אין בתורה פרוט ברור אודות העולם הבא, היות והמצוות ניתנו שלא על מנת לקבל שכר. הדברים מפורשים כאשר ה' אומר למשה להגיד לבני ישראל שאם ישמרו את התורה יהיו "ממלכת כהנים וגוי קדוש", "והייתם לי סגולה כי לי כל הארץ". ומדגיש ה' "אלה הדברים אשר תדבר לבני ישראל." דהיינו לא לדבר על שכר ועונש. אולם עצם קיומו של שכר ועונש וחיי נצח די מפורש בתורה: על הצדיקים נאמר "ויאסף אל עמיו" ועל רשעים "ונכרתה הנפש ההיא מקרב עמיה" מיתתו של חנוך מופיעה בכנוי "כי לקח אותו האלוקים" דהיינו נמצא ליד ה'. כמו כן אנו מצווים לתת תרומה בארץ ישראל לאהרון הכהן, משתמע שיקום לתחיה, שהרי נפטר לפני שנכנסו לא"י. ונאמר "אני אמית ואחייה" (=קודם אמית את האדם ואח"כ אחיה אותו) ונאמר "לטוב לנו כל הימים לחיותנו כהיום הזה". יש גם לעיין במעשה גן העדן לפני החטא ובתפקידו של "עץ החיים". הדברים ארוכים ונאריך לפי דרישה. בקצרה רק נזכיר שעץ החיים של גן העדן הפך להיות רוחני והוא מוחבא בתורה (בעיקר במשכן) ודרכו זוכים לחיי נצח. בנביאים ובכתובים יש פסוקים מפורשים על העולם הבא או תחית המתים: בדניאל-"ורבים מישני עפר יקומו", ואף רוחו של שמואל עלתה מארץ המתים. ונאמר בתהילים "מה רב טובך אשר צפנת ליראיך" לסכום-אין פרוט אודות מהות העולם הבא, אך עצם הקיום של שכר ועונש בעולם הבא ותחיית המתים מפורש בתנ"ך.