סביבון חנוכה

rachelea

New member
../images/Emo138.gif סביבון חנוכה

מקורו של הסביבון היהודי סביבונים ופורפרות נמצאו כבר בעת העתיקה. במצרים, יוון, רומי, בסין ובמדינות דרום אמריקה. בחפירות במצרים נמצאה פורפרה, נמצאו כדי חרס יווניים מעוטרים ובהם דמויות המשחקות בסביבון. בציורים סיניים ניתן לראות כי גם בסין שיחקו בסביבונים ופורפרות נמצאו בחפירות שנערכו בדרום אמריקה. הסביבון היה כלי משחק במדינות אירופה בתקופת ימי הבינים. גם הוא, כקוביה, שימש להימורים. מוכרים סביבונים מרובעים, משושים ומתומנים העשויים מעץ או מעצם חיה. ניתן למצוא סביבונים שנכתבו בהם אותיות המורות לשחקן לשלם לאחרים, לגרוף הקופה וכו' או סביבונים שבפאותיהם נרשמו מספרים: בסביבון משושה ממספר 1 ועד 6, במתומן 1-8. הסביבון לחנוכה, המוכר לנו, שצורתו: ארבע פאות, קנה-אחיזה וקודקוד, מושאל מגרמניה. בחג המולד, הנחגג בדצמבר, נהגו ילדי גרמניה לשחק בסביבון תמורת אגוזים. מאחר והסביבון היה המשחק הנפוץ בסמיכות לחג החנוכה הפך למשחק המאפיין את החג. יהודי פולין אימצו את המשחק ומכאן עבר לארץ-ישראל ולקהילות יהודיות אחרות ברחבי העולם. ראיה להשפעה הגרמנית על סביבוננו אנו מוצאים באותיות הטבועות בו. N, G, H, S היו אותיות בגרמנית שהורו: N = Nichts – מאום, כלום G = Ganz - הכל, גרוף הכל H = Halb - חצי, קח חצי S = Stell ein – שים אחד במהלך "ייהוד" הסביבון הוסבו הנוטריקונים נ' ג' ה' ש' וקיבלו משמעות חדשה: נס גדול היה שם (שם, בארץ ישראל). כשהובא הסביבון לארץ, שינו את ה-ש' ל-פ' שקיבלה את המשמעות פה דהיינו: נס גדול היה פה, בארץ-ישראל. הנוטריקונים שהופיעו באיטליה, סרדיניה, אנגליה ספרד ובמדינות שונות אחרות היו באותיות שונות מאלו שבגרמניה ואוסטריה. זאת משום שמילות ההוראה בשפות אלו מתחילות באותיות שונות. לדוגמא: ברומא הופיעו האותיות P, O, M, N N = Nihil - אפס, כלום O = Omne - הכל M = Medium- חצי, אמצע P = Pone - שים. ועל משמעויות שונות שניתנו לנוטריקונים שבסביבון, על סיבות נוספות למשחק ונושאים נוספים הקשורים ל-
- בפעם הבאה. חג אורים שמח!!

meytar

New member
מאמר מעניין מאוד!!

היה נחמד להחכים, ולדעת על קורות הסביבון היהודי! ומה עם בייבלייד? מאיפה זה הגיע?

python 4

New member
../images/Emo45.gifאחלה מאמר!

ואני תמיד חשבתי שהסביבון זה המצאה שלנו..

powo

New member
ממה שאני זוכר

ממשפחה פולנית שדיברו באידיש.ובכלל חנוכה הוא היה חג שכל המשפחה היתה כמעט מכורה להימורים.והסדר היה כך .נון היה לוקח הכל מהמילה באידיש נהם זאת אומרת קח.גימל אומר גייב זאת אומרת תן.הה אומר חצי מהמילה אלף. פה אומר שהפסדתה תור.מהמילה פשפיל.זה מה שאני זוכר ממשחק הסביבון. ודבר נוסף בבית הספר העממי זה היה חג שמותר להמר.חג שמח אברהם

גם יפה גם מעניין../images/Emo140.gif

מצחיק כמה דברים כאילו מובנים מעליהם בעצם אנחנו לא יודעים עליהם כלום. גם אצלנו היה לפי האידיש כמו אצל פויו, לא יעתי שהמקור הוא גויי, אבל למעשה גם הסופגניה מאותו מקור. אז חנוכה שמח
והלואי שיהיה פעם לבן

powo

New member
אם כבר באידיש

ואני מקווה שהכתוב את זה נכון .מפני שבאידיש הם משתמשים בהמון.א.ה.ע. אז יש את הסופגניה.שבאידיש זה פונצקה.ויש את הלביבה שזה לאטקה.בתאבון אברהם

ובכן, גם מנצל"ש וגם אוכל.

ואם ביידיש - אז הנה. היום אחה"צ עמדתי והכנתי כארבעים פונצ'יקעס, מבצק שמרים, יצאו מצויין. מי שרוצה מתכון שיגיד. אחותי הכינה לאטקעס מתפ"א, ואמא שלנו הכינה חרעמזלאך, שזה סוג אחר של לביבות. אם צריך שעה ללכת כדי להוריד סופגניה, אז להתראות לכולם עד יום שישי הבא, אני צריך ללכת שבוע. ולרחל יש לי הפתעה גדולה: אצל אמא שלי יש לי אוסף גדול של מחזיקי מפתחות, משנות השישים העליזות. ביניהם זכרתי שיש סביבון אחד, והיום פתחתי את הקופסא שהיתה סגורה לדעתי 25 שנים. אכן, חברת דלק הוציאה מחזיק מפתחות בצורת סביבון אדום, כשעל כל צד שלו כתוב שם של מוצר אחר שלהם. השלל בידי, ויועבר לרחל בפגישתנו הקרובה. גם לאלונה יש לי משהו: מחזיק מפתחות של אגד, ממתכת, עם .... עליו! (ואברהם - יידיש זה פשוט. א' משמשת לציון הברה של קמץ או פתח, וע' לציון הברה של סגול או צרה. זה אומר שלביבה ביידיש זה לאטקע. אהבתי מאוד את דמי החנוכה הוירטואליים! קבל חזרה.)

שַׁי

New member
לא לשכוח פונקציה נוספת של ה אל"ף

ה- א' יכולה לשמש גם בתור קמץ קטן או חולם (חסר). בקיצור - פראָפֿעסאר.

powo

New member
חג שמח שי

אז באידיש איך כותבים טרקטור.ולא רק להוסיף את הא בתחילת המילה אברהם

שַׁי

New member
../images/Emo3.gif אברהם, לא להיסחף...

אמנם יש לי שורשים אידישיסטים; אבל מכאן ועד טרקטורים - המרחק גדול... מה שאני יכול להבטיח הוא, שעוד אכיר את האידיש על בוריה. עד אז, תיאלץ להסתפק בחידודים מהסוג הנ"ל עם מבינים גדולים ממני
חג שמח!

rachelea

New member
מחכה בכליון עיניים למחזיק המפתחות

הסביבון שבמחזיק מסקרן אותי מאוד. תודה.

בּני

New member
מדהים

רחל - יופי של מאמר סדרת לנו לנר ראשון, מחכה לשני ושלישי ו.... בני

שַׁי

New member
../images/Emo138.gif כמה אושר וסיפוק, נותנת

ההרגשה, שהחג הנוכחי, שכולם מודעים לקיומו, הוא במידה רבה - שלך. ובכלל, רובנו היינו נשארים הדיוטות מוחלטים בנושא הסביבונים, אולי גם לא היינו מצליחים להגיע אל האינפורמציה הנ"ל, שאני משוכנע, שהיא תוצאה של מחקר מעמיק ושנים של למידה ונסיון. ובקיצור - תודה, הפכת את החג ליותר שלי.

דרךארץ

New member
מרתק

אין כמו הסיפורים שמאחורי הדברים שנראים לנו כמובנים מאליהם.

ronmerav

New member
בכל נושא שתעלו על דעתכם

רב הנסתר על הגלוי, עד שלומדים אותו לעומק. כשאנשים מרימים גבה על המקצוע שלי (מדביר, זוכרים?) אני מגחך לעצמי וחושב: לו רק ידעו כמה זה מעניין וכמה אפשר ללמוד פה. כשהייתי צעיר (אחרי הצבא) חלמתי לעבוד בכל מיני עבודות מענינות, למשך שנה בכל עבודה, רק כדי להכיר וללמוד: דפוס, גננות, וכו' וכו'. רק שהחיים זה לא בדיוק מה שאתה רוצה... בכל אופן, מאמרים כמו של רחל הם שעושים את חיינו כל כך מעניינים! יישר כוח!

התכרכר לו ישר לרשימת המאמרים.

וכל פעם שיתווסף לו אח קטן, אוסיף גם אותם, כך שבסופו של דבר יהיה מאמר מושלם ומקיף. ומה נעשה בשנה הבאה?...

למעלה