זה מביא אותי למחשבה
שאולי צריך לסווג את תכניות הראליטי בחלוקה בכלל אחרת, ואני מתכוון לתכנית הסקר של רון. אני באופן אישי לא סובל את כל סדרות ה "wanna be " האלה כמו איידול, הדוגמניות, הקומיקאי האחרון וכל המקבילות שלהם גם בישראל. כל הז'אנר הזה שבו אנשים מנסים למצא לעצמם קריירה בשואו ביזנס דרך השואו ביזנס, זאת בעיני הצצה מביכה ורדודה לעולם הרדוד ממילא שלהם. אנשים שרוצים להתפרסם בכל מחיר ולא מסוגלים לעשות את זה בדרך המקובלת (מוסיקאים- כתיבת חומר מקורי, הופעות במקומות קטנים, חרישה של הארץ, שליחת חומרים לחברות תקליטים, נסיון להשיג חוזה בזכות איכות.. כנ"ל קומיקאים על במות קטנות, ככה התחילו כל הגדולים) הוא "כוכב אינסטנט", בד"כ רק מבצע, בלי שום חומר מקורי ובלי שום עומק. אני חושב שמי שמוכן לעשות הכל בשביל להופיע בפסטיגלים ושאר הצגות חנוכה בארץ ובעולם.. זה לא זה, בקיצור. בכלל, כל קונספט ה SMS.. עזבו. אני מוציא מהכלל את "השוליה", שהיא אמנם סוג של תכנית "wanna be " אבל עם סוג שונה של אנשים, גם המתחרים וגם השיפוט. כמובן שהתוכן הוא אחר ולכן יש בזה יותר עניין לדעתי, אם כי הקונספט הצפוי, שמשאיר את ההפתעות במוחו הקודח של אדם אחד הוא חלש יותר מבסדרות מהסוג השני, שאגע בו בהמשך. הסוג השני, והמועדף עלי, הם הסדרות דוגמת האח הגדול והישרדות. המשותף לסדרות האלה ומה שמכניס אותן לאותה קטגוריה היא העובדה שהעלילה האמיתית נוצרת ע"י המתחרים עצמם ולא ע"י ההפקה. ההפקה קובעת את הגבולות, תחרויות וכל מני שטיקים וטוויסטים אבל הבריתות, המניפולציות, ההדחות.. הכל בידי המשתתפים. זה הופך אותן לבלתי צפויות, מעניינות יותר ומחדשות יותר, למרות שהקונספט נשאר קבוע, בהשואה לסוג השלישי. הסוג השלישי הוא סדרות דוגמת המרוץ למליון. סידרה טובה מאוד לכל הדעות אך נופלת לדעתי מסדרות הסוג השני בכך שכל עונה דומה מאוד לקודמתה והאימפקט הקטן יחסית של המשתתפים על הסידרה עצמה. הפורמט נשאר זהה מבחינת ההפקה כמו בסדרות סוג 1 ו2 אבל כמו בסוג 1 ובניגוד לסוג 2, למתחרים אין השפעה על מה שקורה מבחינת בריתות והדחה. הכלל היחידי הוא שצריך לעשות כל דבר הכי מהר שאפשר והאחרון מודח. החשיבות של בריתות זניחה יחסית ואנחנו נשארים עם הקטע ה"צהוב" של היחסים בתוך ובין הזוגות שמהווה חדירה לפרטיות אבל לא מפתל את הסדרה. סדרות סוג 4 הן סדרות צהובות כשתן, דוגמת פרדייז ועדן, סדרות נטולות טקטיקה מאחר והחוקים משתנים מיום ליום ולכן אי אפשר לקרא לזה משחק. זה נראה שההפקה ממציאה את החוקים לפי הצורך תך כדי ההתרחשות כי ממילא האנשים נבובים ומתעסקים בשטויות. אני יכול להרחיב רבות בעניין הזה על פרדייז הוטל שיצא לי לראות, בכל מקרה אלה סדרות ברמה של אופרת סבון שנועדו לעורר הורמונים של מתבגרים תוך תקוה שהזקפה התמידית לא תסתיר להם את המסך. חבורה של צעירים ששום מכללה לא רצתה לקבל שיושבים כל היום על יד בריכה, אוכלים גורמה ומשזפים חלקי גוף אבל משחקים אותה כאילו הם נמצאים בביצות ויאטנם. בקיצור רון, לדעתי זאת חלוקה יותר נכונה של הז'אנר. אולי יש עוד קטגוריות אבל אלה הסדרות שאני מכיר, פחות או יותר.