מוגג

New member
סגינהור

זה סומא בלשון סגינהור. סגי נהור = רב אור. יש פירושים אחרים שמנסים לטעון אחרת אבל זו המשמעות המקובלת.

shellyland

New member
מה הפירושים האחרים?

כי מרצה שלי ניסתה לטעון שאחד מהם רואה (או לא רואה) רק בעין אחת. נכון שהיא טועה?

נכון

"בטהובן היה חירש כל היום היה חירש באוזן אחת הוא לא שמע בשניה היה חירש" הסומא לא רואה בשתי עיניו, לסגי נהור אין אור בשתי עיניו.

אלי ו.

New member
אפשר להיות סומא בעין אחת

כמו שאפשר להיות עיוור בעין אחת. אי אפשר להיות סגי נהור בעין אחת. כשאומרים סתם סומא הכוונה היא לעיוור בשתי עיניו.

ואם יותר לי לפרשן אותך

כי נדמה לי שלא כל כך הובנת "אפשר ואי אפשר" - זה מצוי ולא מצוי, נכון? הביטוי סומא בעין אחת מופיע בתלמוד*. אבל עצם העובדה שאומרים סומא בעין אחת מעידה על כך שסומא סתם הוא סומא בשתי עיניו. סגי נהור לא מופיע, כמדומני, כסגי נהור בעין אחת. בבלי, חגיגה, ב, ע"א: סומא באחת מעיניו פטור מן הראייה שנאמר (שמות כג) יראה יראה כדרך שבא לראות כך בא ליראות מה לראות בשתי עיניו אף ליראות בשתי עיניו

בדרויאנוב מצינו

סיפור על ר' יהודי שיושב ומספר עם חברו, ומגיע לעניין ממון. פייבל, אומר הוא, מטרוניתא אחת ביקשה לתת לי הון גדול ובלבד שתסתכל בי. ואתה, פתי, משיב לו ידידו, לא הסמת? ודאי שהסכמתי, עונה הר', אלא - היא היתה סומית בשתי עיניה. אמור מעתה, שסומא סתם יכול להיות פיקח.

nutmeg

New member
נדמה לי

שבשימוש בשתי המילים בשפה, הדוברים "עשו" את ההבדל ביניהם ע"י כך שסומא נשער עוור קונקרטי - יענו, איש שלא רואה. בעוד סגי נהור הפך לביטוי אבסטרקטי עמו אפשר להשתמש כשלא מדובר רק על מאור עיניים אלא גם עם הבנה. לדוברים הידד!

סיפור שקרה באמת:

בשבת עברתי ליד בניין שתלוי עליו שלט ענק "משפחה אחת". עבר שם ילד קרא את השלט ושאל: מה זה? זו פנימיה??

YoreShmaNa

New member
במחילה מהמגיבים מעלי

לדעניותי יש בסיס לדעתה של המרצה להבדל בין סומא לסגי נהור. בבראשית רבה ל' ט' מצאנו: "בשוק סמייא צווחין לעווירא - סגי נהור" ובתרגום לעברית: "בשוק של סומים קוראים לעיוור (בעין אחת) - רב האור".

למעלה