מ ז ל ט ו ב

../images/Emo102.gif מ ז ל ט ו ב ../images/Emo102.gif

אני נרגש לראות את הפורום הזה, וואלה איך לא חשבתי שצריך פורום כזה.... אז ככה: נתחיל בכך שאני חובב כליזמר ויש לי מעל 4 ג"ב של מוסיקת כליזמר!!! כתבתי עבודה באיזה קורס באוניברסיטה על הכליזמרים במזרח אירופה, אני אעלה את זה בהזדמנות לרשת. אז, יאללה, אני מאוד שמח לראות את הפורום הזה. אני גם חובב של מוסיקה ביידיש אבל זה כבר מסיפור אחר.

leahle

New member
יידישיסט

למה שלא תפתח פורום כזה או לפחות פורום תרבות יידיש כמו שיש עברית? וברוך הבא לפורום!! (איש, זה בסדר שלקחתי ת´תפקיד?
)

את פורצת לדלת פתוחה

הייתי מאוד שמח אם היה פורום "תרבות יידיש" והצעתי לנהל אותו בתפוז. ההנהלה הסכימה אבל אני לא רציתי לנהל אותו לבדו והבחורה שהיתה אמורה לנהל אותו איתי פרשה מהמירוץ... כך נשארו הסוסים רעבים. אַ גוטן טאָג

leahle

New member
מאוד!!!!../images/Emo70.gif

במיוחד אחרי שגילו לי כמה קיבלתי בבגרות....

מני*

New member
נו אז היה

שווה המאמץ לילמוד יידיש? אז ככה אם המיון שקבלת הוא טוב אז תשלמי
למי שלימד אותך ואם לא אז תתני
לזה שלימד אותך.

ברוך הבא יידישיסט!

כמובן שאתה מוזמן להצטרף:)))) הפורום נפתח לפני כמה ימים יש כמובן מקום גם פה למוזיקה ביידיש וזה לא סיפור אחר
יש קשר בין מוסיקת כליזמרים לשירים ביידיש ואתה יכול לכתוב על זה גם כאן. יש לי המון סבלנות, אני יודע שלמצוא אנשים שאוהבים את הסגנון היחודי של מוסיקת הכליזמרים זה קצת יותר קשה מאשר להקים קהילה שחובבת מוזיקת רוק
אבל אני חושב שזה מגיע לנו! ובכוחות משותפים נעשה ונצליח

שני מובנים ב"כליזמר"

אפשר לראות את זה במובן הרחב של המילה - "כל מוזיקה יהודית באשר היא", ואז אני מכניס לתוך ההגדרה את המוסיקה החסידית לדורותיה את השירה ביידיש, את המנגינות של ליל הסדר, את "כל נדרי", את מוסיקת החתונות, את מוסיקת ל"ג בעומר. אבל כאן מתעוררת שאלה: מה עם מוסיקה יהודית שמקורה אינה במזרח אירופה ? מה עושים עם השירה הספרדית ? עם המנגינות והמאוואלים (כך כותבים את זה בעברית ?) ? אפשר כמובן להגיד שמוסיקת כליזמר היא מוסיקה יהודית ממזרח אירופה, נו, מה עושים עם שיינברג ? מה עושים עם מלחינים יהודים מודרנים אחרים ? אם כן נגיד שכליזמר זה רק מוסיקה יהודית מסורתית מהשטעטל, אם כן היידיש אינו בפנים כי השירים ביידיש התפתחו דווקא בעידן המודרני כאשר היהודים יצאו מהשטעטל. בקיצער, עניין לא פשוט. אני מגדיר כליזמר כמוסיקה אינסטרומנטלית שמנוגנת בחתונות ובשמחות יהודיות אחרות. וזה ממש על קצה המזלג... כאשר אעלה כאן את העבודה שלי תראו הגדרה יותר מדויקת. כמובן שאני לא חושב שהפורום הזה מוגבל לכליזמר כפי שהגדרתי אותו אלא לכלל ה"מוסיקה היהודית המזרח-אירופאית". זיַיַט געזונט

ראשית ../images/Emo13.gif

נשמח לקרוא את המאמר שלך
שנית אם יורשה לי להעיר שאמנם שמור אצלי מקום של כבוד לכליזמר הארופאי אבל הייתה וקיימת מסורת של מוזיקת הכליזמר הארצישראלי כבן למשפחה ותיקה בעיר הקודש צפת שמעתי וגם הכרתי את ר´ אברהם סגל ז"ל שהיה ידוע בכינוי "אברום קלרינטר" הוא היה במקור מחיפה והוא נפטר בשיבה טובה לפני כמה שנים הוא הוביל בגאון את מסורת הכליזמר הארצישראלי בניגונים ששולב בהם מזרח ומערב גם יחד לפניו היה ר´ אליהו קלרינטר (ככה כינו אותו) שהיה בן למשפחה צפתית שאביו עוד היה קלרניטן בארץ ישראל ,אלי כאן המקום להזכיר את העיתונאי מנחם כהן ז"ל שהקדיש פינה שבועית לסיפורי צפת וגם לסיפורי כליזמרים במקומון הצפתי "קול העיר" בעתיד אולי נביא כאן קטעים ממה שהוא כתב .עלה בי גם רעיון לארח כאן את אחד מבני משפחתו שזוכר סיפורי כליזמרים ולהקדיש כמה שעות בפורום לזכרו של מנחם כהן ז"ל. אנחנו בתחילת הדרך
הפורום זה עתה נפתח וכל הזמן שבעולם עומד לרשותינו:))))

כמובן כמובן

לא התכוונתי לגרוע מהכליזמר הארצישראלי. הוא ההמשך הישיר לכליזמר המזרח-אירופאי. אני חושב שהכליזמר האותנטי היחיד בעולם אינו בכליזמרים בארה"ב ובאירופה בכל מיני מדינות שונות אלא הכליזמר בישראל. מעניין שלכליזמר בישראל נוספו ה"דבקה" הערבי והניגונים הטורקיים. כמובן שגם הביצוע של הכליזמרים בישראל שונה מכיוון שיש להם אוריינטציה מזרחית. אפרופו צפת: איך התפתח המרכז הזה ? למה דווקא בצפת ? מתי התחילה מסורת הכליזמר בצפת ? הרי צפת היתה תמיד מיושבת עם יהודים שבאו מצפון אפריקה וממדינות ערב שונות ולא מיהודים אשכנזיים, איך קרה שדווקא המוסיקה שהיא אשכנזית במהותה נתמסדה במקום ואילו המוסיקה הספרדית נשארה בשוליים.

למה דווקא בצפת?

למעשה בדורות הקודמים הערים המרכזיות בארץ ישראל שבהם היה ריכוז גבוה של יהודים שאיך נקרא לזה?...שהובילו את המסורת של עם ישראל ובתוך זה גם את מוסיקת הכליזמרים היו ירושלים טבריה וצפת בירושלים היה ריכוז יותר גדול של תלמידי חכמים טבריה התבלטה בריכוז גדול של חסידים ובצפת היה ריכוז של סוחרים ואנשים שעסקו בכל מיני מלאכות ע"מ להתפרנס,הסוחרים שגרו בצפת היו נוסעים להרבה מקומות ,מביאים סחורה ומתפרנסים,בדרך הם הביאו איתם ניגונים גם
בצפת היה גם ריכוז אשכנזי גדול וגם ריכוז של יהודים ספרדים שחיו בשלום ובשלווה יחד עם אחיהם האשכנזים דוגמא להרמוניה ששררה בין הספרדים לאשכנזים ניתן היה לראות בתהלוכת ספר התורה שהייתה יוצאת מידי שנה מ"בית עבו" בערב ל"ג בעומר למירון דרך אגב התהלוכה יוצאת עד היום הזה והיא קיימת כבר 160 שנה! בראש צועדת תזמורת כליזמרים שמנגנת ניגונים רומניים ניגוני דבקה וסתם ניגוני שמחה וקרוב קרוב עוד תזמורת שבה מנגן כנר ניגונים מזרחיים
ובאמצע היו רוקדים אשכנזים וספרדים ביחד עם הספר תורה,סבי זצ"ל היה מוביל את התהלוכה בשירה ובריקודים הוא..הוא היה לובש את השטריימל שלו ואת הקפטן לכבוד התהלוכה! ופה..ופה יידישיסט חביב תחזיק חזק
היו באים גם דרוזים מבית ג´אן והיו מצטרפים לתהלוכה ורוקדים עם כולם!!! המוזיקה הספרדית לא נותרה בשוליים, נהפוך הוא! היא השתלבה יחד עם מוסיקת הכליזמר הארצישראלי ונוצר שילוב נפלא של מזרח ומערב ניגון שהגיע מטורקיה והיה מזרחי לחלוטין קראו לו "סטנבול טאנץ"
יש לי הרבה מנגינות מהסוג הזה יש גם ניגון שנקרא "קווקאז טאנץ" ה"דויינא" שזה מוואל כליזמרי מזכיר מאוד את המוואל המזרחי ניגון "תחית המתים" שמתחיל ביבבה של הקלרינט ומסתיים בריקוד שמח גם מזכיר מאוד את הרעיון של המוזיקה הספרדית. מסורת הכליזמר הצפתי היא עתיקה מאוד בהמשך עוד נוסיף כהנה וכהנה
אני קורא לצפתיים טבריינים ירושלמים ולכל מי שמתעניין בנושא היחודי הזה להצטרף אלינו! כפי שכבר כתבתי בעבר אין עוד פורום בישראל שעוסק בנושא שלנו וכאן ניתנת ההזדמנות לכל אחד ואחת לחלוק סיפורים חוויות ניגונים ותמונות ועוד ועוד

למעלה