הפער הדיגיטלי

e-magine

New member
../images/Emo10.gif הפער הדיגיטלי

קודם כל הנתונים: רק ב 50% מהבתים יש מחשבים. אינטרנט יש רק ב 23% מהבתים. כמובן שתלו הרבה תקוות באינטרנט כמקרב ומבטל פערים. בזמן האחרון מסתבר שלא רק שזה לא מבטל, אלא הופיע פער חדש והוא הפער הדיגיטלי. אני לא התעמקתי אך לפי מה שקראתי, הפרוייקט הקרוי מחשב לכל ילד היה רחוק מהצלחה. הקבוצה של 77% בלי אינטרנט בבתים כוללת כמובן בתוכה קבוצת אוכלוסיה שלא מעוניינת ואפילו מחרימה את האינטרנט, אך גם קבוצות אחרות ובינהם קבוצה של מעמד בינוני נמוך שקודם היה לה אינטרנט אך בגלל המצב הכלכלי נאלצה לנתק. כמובן שהחשיפה לאינטרנט לא נעשית רק בבתי אלא גם בבתי ספר, באוניברסיטאות, במקומות עבודה ובמקומות בתשלום, כמו למשל אולמות האינטרנט הגדולים בתל אביב. אז חשבתי שכאשר אנחנו מתלבתים בשאלות כמו לאיזה ספק להתחבר, מה לשדרג ומה להוסיף למחשב/ים, וכיו"ב שנחשוב גם על האילה שבכלל אין להם. אולי פעם נעשה עם זה משהו ולא רק נחשוב. מה דעתכם?

אכן, זה עצוב

וגם אני חושבת על זה לפעמים כשאני מוטרדת מבעיות של כלכלה ופרנסה של עצמי, אני אחר כך מסתכלת על הדירה הקטנה שלי ורואה מחשב וחושבת שיש אנשים שבאמת היו מגחכים אם היו רואים את המחשב אצלי ובמקביל שומעים אותי מדברת על בעיות של פרנסה... כפי שכבר כתבתי כאן בעבר, האינטרנט הוא זן חדש יחסית בעידן הנוכחי ואלה שלא מתחברים, לאו דווקא נמנעים מזה בגלל קושי כלכלי אלא גם בגלל הפחד משינוי וממשהו חדש. אבל זה נכון שיש כאן גם את ההיבט הכלכלי והפער החברתי שזה יוצר. לצערי אני לא מצליחה לחשוב על פתרון. אני רק חושבת שעם השנים והתקדמות הטכנולוגיה, מחשב ואינטרנט יהיו דברים שיהיו בכל בית כמו טלוויזיה (נו, טוב, לא במקרה שלי
) או כמו פלאפון. אבל עד אז יהיה שכלול חדש, המצאה חדשה שתפרוץ אל התודעה ושאותה יוכלו לנצל רק בעלי האמצעים.. כך שפער חברתי-כלכלי, תמיד יהיה לדעתי עם כל הצער שבזה.

אינטרנט כלכלה וחינוך

תמיד היה פער וככל הנראה תמיד יהיה גם, זה כנראה דרכו של עולם, אימג'ין הזכיר שחשבו שהרשת יכולה לצמצם פערים או לפחות להגדיל את ההזדמנות לצאת מהמצוקה, הרי בסך הכל בעולם של היום יש לכל אחד גישה למקורות מידע, לא צריך לקנות ספרים או לעשות מנוי בבית אריאלה בשביל לקרוא הכל, הכל (כמעט) נמצא כאן ורחוק רק לחיצת כפתור אחד, המחשבה מאחורי התפישה לפיה האינטרנט יתן הזדמנות למחוסרי יכולת לטפס במדרג החברתי נבעה מכך שלכאורה נשבר, לראשונה בתולדות האדם המונופול על הידע. מה שקרה במציאות הוא שהמחשב והאינטרנט הפכו לכלי עבודה שאי אפשר להסתדר בלעדיו במרבית המקצועות שמאפשרים מוביליות חברתית. והפער בין מי שיש לו מחשב, או לפחות שליטה במיומנויות מחשב למי שאין לו מיומנויות כאלו הולך וגדל. כאן אמורה להכנס מערכת החינוך לפעולה ולצמצם את הפער הזה, תוכנית "מחשב לכל ילד" הייתה מראש טריק תקשורתי (כמו מכונית לכל פועל שלושים שנה קודם) ומעולם לא נעשה ניסיון ממשי לקימו, מעבר לזה עצם המצאותו של מחשב בבית עדיין לא מבטיחה שבני הבית יודעים מה לעשות איתו (מעבר למשחקי פריסל זאת אומרת). מערכת החינוך אמורה להיות הגשר שבין חסרי האמצעים לבין הידע שייתן להם אמצעים, כאשר, מערכת זו לא מתפקדת ואינה מסוגלת או רוצה, להקים את הגשר הזה הפער רק הולך וגדל. לפני כמה עשרות שנים מספיק היה לגמור את לימודי החובה עם תעודת בגרות, בכדי שתוכל להתקבל לעבודה סבירה שתתן לך משכורת סבירה, היום גם אם יש לך MA אבל אתה לא מסוגל לעבוד עם מעבד תמלילים אפילו פקיד בבנק לא תיהיה (ולא שיש משהו רע בלהיות פקיד בנק, מרביתם מרוויחים יותר ממני), לצערי אגב להיות מורה לא תיהיה לך בעיה. לבעלי יכולת השליטה הבסיסית במחשב(שהם אלו שהוריהם היו מספיק עשירים לקנות להם מחשב כילדים) יש גישה לכמות בילתי נגמרת של מידע, ומאידך כמות המידע שנגיש למי שאינו שולט ביישומי מחשב בסיסיים הולכת ופוחתת, ואם אמרנו שידע הוא (והוא אכן כזה) למי שיש יותר כסף יש יותר גישה לידע ומכאן יותר כח (וכסף) ולמי שיש פחות כסף יש פחות גישה לידע ומכאן פחות כוח (וכסף) וחוזר חלילה וכך במקום להקטין את הפער הגדלנו אותו. איזה חברה מקסימה יש לנו

lady_anne

New member
לא מחשב לכל ילד, אבל ה"נפיצוּת" של

מחשבים היום היא די גדולה, אם אני לא טועה. לילדים יש נגישות למחשב גם בבית הספר, במתנ"ס, בספריה העירונית ועוד, ולכן הכוח והידע לא ימצאו רק ברשות אלה שיש להם מחשב בבית. נכון שיש פער, ואלה שיש להם מחשב צמוד ירכשו מיומנות גדולה יותר בשימוש בכלי זה, אבל אני לא חושבת שהפער גדל. גילוי נאות: אני חיה בבועה די מוגנת, שהיא שכונה של המעמד הבינוני+ בתל-אביב. יכול להיות שבערים וביישובים אחרים בארץ המצב שונה, וסביר להניח שלניבלונגים, מהיותו איש חינוך המעורה במערכת, יש תמונת מצב קצת שונה.

את צודקת אבל

אכן מרבית הילדים "נחשפים" למחשבים במערכת החינוך, אבל אני רוצה לספר סיפור בהקשר הזה. בבית ספר שאני עובד בו עובד גם טכנאי רשת (מכל מיני סיבות ובכל מיני דרכים שאין זה המקום לפרטן, הצלחנו לבנות רשת די גדולה שמשתמשים בה המון תלמידים ומורים מה שמצריך טכנאי, ובאופן מוזר אפילו קיבלנו תקן לאחד), בכל אופן, אישתו של אותו אותו טכנאי עובדת בתור מזכירה בבית ספר אחר, ובאחד הפעמים כשהוא בא לבקר אותה, הוא רצה (כדרכם המוזרה של אנשים מחשבים) לראות את מעבדות המחשבים של הבית ספר. הוא אומר שהוא ראה כיתה מאוד שקטה מלאה בתלמידים, שלכאורה עבדו בשקט, ומורה שישבה מול עמדת מחשב שלה, בלי לתקשר עם התלמידים באופן מילולי, בהתחלה הוא חשב שמדובר בהצלחה אדירה של לימוד מרחוק, למעשה כל התלמידים (18 במספר) היו או באתר סקס, או בצ'אטים או סתם שיחקו פריסל (איש איש לפי יכולתו רצונו ומשיכתו המינית), גם המורה למקרה שתהיתם, קראה מאמר ב ynet ולא ממש התעניינה בנעשה בכיתה. הדוגמא הזו לצערי היא דוגמא טיפוסית, בתי הספר על פי רוב לא ערוכים ללמד מיומנויות מחשב ולהוציא כיתות תקן (תלמידי מגמות מחשבים שונות) שצריכות ללמוד במעבדה (מדעי המחשב, תכנות וכו'...) היחס של בית ספר למעבדת המחשבים דומה ליחס למגרש הכדורגל, כשאין מורה מחליף נותנים מעבדה עם לבורנט ואומרים לתלמידים לעשות ככל העולה על רוחם (כשאני הייתי תלמיד היו נותנים לנו כדורגל ואומרים: שחקו במגרש). אז כן התלמידים מיעוטי היכולת, רואים מחשבים במערכת החינוך ויוצאים עם הידע המופלא המאפשר להם לשוחח בצ'אט, לשחק פריסל ולהוריד סרטי פורנו, לא ממש משהו שיקדם אותם בחיים (וזה אגב במקומות בהם יש מעבדות פעילות, לא בכל בתי הספר יש כאלה)

lady_anne

New member
יאוצ' ../images/Emo5.gif

די מזעזע הסיפור הזה, ניבלונגים, אך נשאלת השאלה האם זה שהמורה היתה עסוקה בענייניה והתלמידים בענייניהם נובע מכך שמדובר באוכלוסיה מעוטת-יכולת? האם לא יכול לקרות כזה מצב בבית ספר ברמת אביב ג', למשל, כתוצאה מסתם אי מתן תשומת לב מספקת למתרחש בכיתה? ושאלה אינפורמטיבית לי אליך: האם בבתי ספר שמחוברים לאינטרנט אין מסנן הגנה מפני אתרי פורנו וכד'? אני יודעת שאפשרות כזו קיימת מבחינה טכנית, אז מדוע משרד החינוך לא מחייב שימוש באמצעי הזה במחשבים בבתי הספר?

חומות הגנה

קודם כל הבית הספר שאני מדבר עליו, הוא בית ספר מאוד נחשב באזור השרון, כך שכן, זה יכול, וגם קורה בהרבה בתי ספר אחרים, נכון הוא, שככל שבית הספר נמצא באיזור חזק יותר, סביר שתבוא דרישה לשימוש נכון במחשבים ושילובם במערכת הלימודים (לימוד מרחוק) שיטוט קצר באתרים של בתי ספר יעלה שזה אכן המצב. בקשר לתוכנות סינון למינהן, משרד החינוך אינו מחייב זאת, אני לא ממש יודע למה (אולי כי בירושלים יודעים שלא בכל בית ספר יש מי שיעשה זאת), בבית ספר שלי, שבו אנחנו משתמשים במחשבים שימוש מלא ואם אני יכול להעיד על עיסתי גם שימוש נכון, לא התקנו תוכנה כזו עד עכשיו, משתי סיבות מרכזיות: ראשית זה מפריע לגלישה, ושנית אין גדר שאי אפשר לעבור אותה, כשהתקנו בעבר תוכנה שכזו לקח לתלמידים שבועים שלושה לפרוץ אותה. במקום זאת אנחנו מעדיפים להקפיד בזמן השעורים ולדאוג למלא אותם בתוכן, באופן מוזר כאשר התלמידים עסוקים יש להם פחות פנאי להכנס לאתרים, לא כ"כ חינוכיים. מעבר לזה המעקב אחר התלמידים בזמן השיעור, מצריך עבודה קשה ועקבית ללא חריגים והקפדה כלל בית ספרית (ע"י כל המורים) על מערכת חוקים אחידה, ביותר מידיי בתי הספר זו דרישה מוגזמת. הצרות של מערכת החינוך הציבורית בארץ הם רבות מספור, כפי שהדגים יפה אימג'ין, הבעיות בנושא המחישוב נובעת חלקן מחוסר תיחזוק של המחשבים, כך יש מעבדות מלאות בבית ספר, אבל מרבית המחשבים אינם עובדים וחלקם מחוסר הבנה של תפקיד המחשב בבית הספר, כשבית הספר מתיחס למחשב כדרך להעביר את הזמן, גם התלמידים מתיחסים אליו כך. יש לי המון להגיד על מערכת החינוך, אני חושב שכדאי שאפסיק כאן.

e-magine

New member
בכיתה של הבת שלי

בתחילת השנה נאמר להורים שלרשות הכיתה יש 5 מחשבים. מה שלא אמרו לנו ושמענו אחר כך מהילדה שלפחות שניים מהמחשבים בכלל לא תקינים. כאשר שאלנו איך יכול היות שב 1/9 מתחילים את שנת הלימודים עם מחשבים לא תקינים ולמה לא תיקנו אותם בקיץ, התשובה היתה שזו מערכת החינוך הציבורית וזה מה שהיא יכולה להציע. מצד שני, מה יש להתפלא, אני רואה שלאחר שנה וחצי של לימוד אנגלית, למעשה לא למדו כלום. מיותר לציין את חשיבותה של השפה הזאת לשם רכישת ידע והשכלה בכלל ובמחשבים בפרט. ההשקפה של מערכת החינוך שלנו היא שבכיתות ג' מתחילים ללמוד אנגלית, אך למעשה הלימוד הוא כאילו, שכן אסור ממש ללמד וכל מה שעושים זה "להתרגל לשפה" ואילו בכיתות ד' כשציפיתי שיתחילו סופסוף ללמד את השפה, המורה אמרה שאי אפשר ישר ללמד שפה חדשה, צריך קודם להתרגל אליה!

cardo

New member
אולי גם למחשבים צריך להתרגל../images/Emo8.gif

כמו לאנגלית... קודם לשבת שנה על יד מחשב לא תקין, רק אחר כך להדליק?

מחשבה יפה ... ../images/Emo3.gif

תראה, מהקצבה שלי (כ- 1200 ש"ח בחודש) אני לא יכולה לממן דיור, אז אני חיה אצל ההורים שלי, או מה שנשאר מהם. מכיוון שאין לי דיור גם אין לי חשבונות חשמל, גז, מים וארנונה לשלם. טיפולי שיניים ומותרות אחרים מן הטיפוס הזה אני לא יכולה לממן, לצאת למקומות שגובים כסף אני גם לא יכולה, אז גם לא צריך בגדים, על האוכל שלי אבא שלי משלם בלי להרגיש (יש לי איזו הפרעת אכילה). כך שבסופו של חשבון נשאר לי מספיק כסף להדביק את הפער הדיגיטלי... אבל אני הומלס דה-לוקס! לרוב אין כזה מזל. לפני כמה שנים ראיתי איזה סרט תעודה עם תחזית קודרת למדי ביחס לפער הדיגיטלי. המבנה החברתי העתידי תואר שם כמעין אפרטהייד כלכלי עם הפרדה מוחלטת בין המיעוט העשיר והממוחשב לבין הרוב העני שבהיעדר גישה למחשבים נמנעת ממנו לדורותיו גישה לכל מוקדי הכוח, ולפיכך הדרך היחידה הפתוחה בפניו היא האלימות. התעשיה המשגשגת בעולם העתידי הזה היא תעשית אמצעי המיגון, שהממוחשבים השליטים מסתגרים מאחריהם מפני זעמו של ההמון. אז אולי החזון האפוקליפטי הזה קצת מוגזם, אבל בתכלס, נדמה לי שאנשים לא מודעים לתוצאות מעשיהם או היעדרם. גם מי שתורם חושב שהוא עושה טובה למישהו ולא שהוא מונע את השואה שלו. זה נכון לגבי אינדיבידואלים, זה נכון לגבי קולקטיבים וזה נכון לגבי מדינות. למשל, המערב רק מתחיל לשלם את מחיר האדישות שלו למה שהוא קורא "המדינות המתפתחות". אולי כדאי ללמוד משהו מהמקרו.

למעלה