ריטלין בשילוב עם ציפרלקס
ד"ר אילן טל שלום רב,
אשמח לשמוע את דעתך, ואני שמחה לשמוע שאתה מתמחה בקשר בין חרדה להפרעת קשב וריכוז. ("הכינותי מראש" הפרעת חרדה עם הפרעת קשב וריכוז
)
אני נוטלת ריטלין מזה שנה וחצי.
הבנתי בדיעבד שריטלין מקצין חרדות עם תסמינים גופניים, ועל כן החלטתי לנסות גם ציפרלקס במקביל.
מחד אני יודעת שזהו שילוב "קלאסי" ומומלץ, לסובלים מחרדה והפרעת קשב, מאידך, אני מבינה שיש פה פעולה של נטרול הדדי.
כשהעלתי מינון מ - 10 ל 15 מ"ג ציפרלקס חשתי ירידה חדה בריכוז (הבנתי שציפרלקס מוריד את רמת הדופמין במוח), ואז נכנסתי ל"מעגל" - העלתי את הקונצרטה מ 18 ל 36, מה שעשה לי ריכוז מצוין ודפיקות לב ואז שוב העלתי, כדי לנטרל את החרדה שיוצרת קונצרטה 36, ל 20 מ"ג ציפרלקס, רק כדי להגיד דקה אחרי כן "אאוץ'" ו"אופס, מה עשיתי". כי נזכרתי שהעלאת מינון ציפרלקס גורמת לעליה זמנית של החרדות.
כמו פולניה שאומרת לעצמה "אמרתי לך", מאז שעליתי ל 36 קונצרטה ו 20 מ"ג ציפרלקס, אני מתקשה לישון, קצת עצבנית, ובדריכות מסוימת.
אני יודעת שזה סמפטום זמני של ציפרלקס ושלאחר 3 שבועות במינון הסופי כל זה עובר, וזה בערך מה שמחזיק אותי בעקצוץ הנפש הלא נוח בעליל הזה, אבל ליתר בטחון רציתי לדעת, אם כל האי שקט הזמני הזה עשוי להתחלף תוך 3 שבועות בשלוות נצח, לאור מנגנון העבודה של ציפרלקס של "גאולה דרך הביבים" ו"ירידה לצורך עליה".
כמו אנשי הדרום שמוכנים לסבול פאג'רים חודשים, העיקר שיהיה פעם אחת שקט ולתמיד, כך אני:
אני מוכנה להשלים ברצון עם התגברות זמנית של החרדה שאני חווה עכשיו, בידיעה שעוד 3 שבועות יושם לכל זה קץ. האם מתוך נסיונך הקליני לאחר 3 שבועות של העלאת מינון ציפרלקס, נעלמת העצבנות וזוכים לשלווה ולשקט המיוחלים?
אני חייבת לציין כי על 10 מ"ג ציפרלקס (בשילוב עם 18 מ"ג קונצרטה) לא חשתי כל חרדות, אלא שיפור מדהים בכל מישורי החיים, ומה שגרם להגברה זמנית של החרדה (אני מקווה שזמנית) זה העליה ל- 20. אשמח לקבל תקווה כל שהיא שהקסאמים הפנימיים שלי עומדים לחלוף תוך 3 שבועות. כשהייתי על 10 מ"ג ציפרלקס ו 18 מ"ג קונצרטה, הייתי אפילו ישנונית מידי, וקצת נמנמית, עם דגש על חוסר ריכוז... זאת הסיבה שהעלתי את שני התכשירים בדרגה.
ושאלה נוספת על ציפרלקס - האם כל המרבה הרי זה משובח?
כשרק התחלתי ליטול ציפרלקס (10 מ"ג) בתוספת לריטלין, חשתי תוך כמה ימים שיפור עצום במספר מישורי חיים.
לא שיפור LIGHT, שיפור ממשי ומורגש בכמה מישורי חיים משמעותיים. מדובר בכל מיני תופעות שאת חלקן ייחסתי להפרעת הקשב, ומסתבר שהן היו משויכות להפרעת החרדה (והקשב יחדיו). לדוגמא לשבת ולעבוד הרבה שעות ברציפות בלי לקום (אני בעלת מקצוע חופשי העובדת מן הבית וזה מאד חיוני לי להיות מסוגלת לשבת שעות ברציפות כי אין לי "בוס" על הראש).
ואז נוצר בי הלך מחשבה כזה: אם ציפרלקס שיפר כה הרבה מישורים בחיי, שלא ידעתי שהם קשורים לחרדה ולא בהכרח להפרעת קשב, מי יודע אילו עוד שיפורים שלא דימיינתי בחיי אוכל לחוות עם עוד ציפרלקס, ומתוך מחשבה זו, שישנם "אי שם מעבר לאופק" שיפורים בתחומי חיים שונים שאני לא מדמיינת כרגע, החלטתי שאם אגיע ל 20 מ"ג ציפרלקס, אוכל לחוש שיפורים בעוד תחומי חיים, שרק בדיעבד אבין שהיו קשורים למחסור בסרוטנין. (מה גם שהבנתי ש 10 מ"ג ציפרלקס מיועד יותר לדיכאון ו 20 מ"ג זה יותר לחרדה).
כרגע, בתגובה להעלאת מינון ציפרלקס ל 20 מ"ג (והעלאת קונצרטה ל 36) כל מה שקיבלתי זה "בוץ עזתי". החרדות מוגברות (אני מקווה שבאופן זמני), ואני במצוקה כעת, כי יש משהו לא נעים בתחושת עקצוץ פנימית בנפש של איזה מערכת עצבית רגיזה. אני רוצה לקוות שעוד 3 שבועות זה ישתפר.
האם הפרדיגמה שלי שאם טוב לי ב 10 מ"ג ציפרלקס, יהיה לי טוב כפליים ב 20 מ"ג ציפרלקס, נכונה? או שמא כל המוסיף גורע ואולי אני צריכה לרדת חזרה במינון ל 15 או אפילו 10 אם היה לי סביר שם? אני מקווה שלא נספחתי יותר מידי עם הגעה למינון המקסימלי של ציפרלקס, ואני עוד אקטוף את הפירות שלו....
המון המון תודה מראש
נ.ב. אתה בטח שואל למה אני עושה את הניסוי לבד ולא הולכת לפסיכיאטר. הייתי זמן מה, אבל כרגע מסיבות תקציביות, אני לא יכולה להרשות לעצמי את הפריבילגיה של מעקב כל חודש או שבועיים. הלוואי ויכולתי. רופאי משפחה רושמים ציפרלקס וריטלין, ואני משתדלת להיות בטווחים המותרים ולקרוא כל פיסת מידע על השילוב, ולהיות עם יד על הדופק של עצמי כדי להגיע לאופטימום...