"תרגיע "

argamon

Member
"תרגיע "

שלום לכם: רציתי לדעת מה צורת הדיבור הזו בשנים האחרונות "תרגיע" ?
> אני שומע עכשיו בראיון ברדיו את יושב ראש הכנסת המציע לכל חברי הכנסת "להרגיע" כיוון שבצורה רגועה הכל נעשה יותר טוב
> אני שומע לא פעם בתכנית שיחות עם מאזינים ברדיו מאזין כועס ונסער, אשר מדבר בכעס ואז שדרן התכנית אומר לו "תרגיע , תשתה משהו. אי אפשר לדבר איתך כשאתה כועס כל כך".
השאלה שלי בעניין: לפי הבנתי ולפי נוסח הדיבור איתו גדלתי, כאשר מבקשים ממישהו להרגע אז אומרים לו "תרגע" ( teraga )
> לפי הבנתי אני יכול להגיד למישהו "תרגיע בבקשה את משה, הוא מאד כועס" אבל ניראה לי לא הגיוני להגיד למישהו "תרגיע, אתה מאד כועס וזה לא בריא" , אלא "תרגע ,אתה מאד כועס,,,," וכ"ו.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא ממש בשנים האחרונות, קיים בעברית כבר יותר מעשרים שנה

פגשתי בזה לראשונה בטירונות, כשהמפקדת אמרה לאחת החיילות "תרגיעי" ולא הבנתי למה היא לא אומרת לה "תירגעי". זה די שעשע אותי, אבל התרגלתי (כמו לכל הז'רגון והסלנג הצבאי).

אני חושבת שזה מגיע מ"תרגיע את עצמך" בדומה ל"תשתלט על עצמך" או "curb your enthusiasm" באנגלית (אגב, התוכנית של לארי דיויד עלתה לשידור שנים לאחר מכן, ותורגמה בעברית ל"תרגיע" באופן טבעי ומתבקש
).

חיפשתי עכשיו בגוגל התייחסות של רוביק רוזנטל לנושא, ומתברר שיש, כמובן (מ-2004) וכיוונתי לדעת גדולים:
תרגיע. מוצר לשוני חביב אף כי מבלבל: תרגיע, אבל את עצמך. מפיץ ראשי: צביקה הדר, אולי עקב געגועיו לימי הלשון העליזים של ז'וז'ו חלסטרה. מוצר נלווה: התוכנית של לארי דיוויד, בעברית "תרגיע", במקור בנוסח המלא: Curb Your Enthusiasm, רסן את התלהבותך.
http://www.nrg.co.il/online/1/ART/783/520.html

אכן, לבקש מאדם עצבני להירגע משיג בד"כ את התגובה ההפוכה, אבל זה כבר דיון נפרד בפסיכולוגיה האנושית ולא ניכנס אליו כאן.

argamon

Member
הסבר מעולה trilliane

תודה trilliane הסבר מושקע ומעולה ולדעתי את צודקת והתשובה היא שזה הגיע בבסיסו כמו שאת כותבת: " אני חושבת שזה מגיע מ"תרגיע את עצמך" בדומה ל"תשתלט על עצמך "
> זה ממש הגיוני: "תרגיע" =תרגיע את עצמך.

משכוכי

New member
כמה הרהורים פטפטניים בעקבות שאלתך-הערתך

א. זוהי צורה בלתי רשמית, שהתפשטה כמֵם (meme), ולא חלים עליה (?), לפיכך, חוקי השפה הנוקשים.
ב. לקולא, אפשר לפרש: תרגיע את עצמך, תרגיע את האווירה - אף שגם אלו צורות שאינן ממש תקינות
ג. כהמשך של (א.) - לעיתים קרובות מתפשטות כאש צורות מוזרות או אף "לא הגיוניות", מגניבות (כן, זו דוגמה), כמו חבל-על-הזמן או עזוב אותך משטויות.
יש לי תחושה כי לפחות חלק מהממים הללו נולדו בצה"ל, אבל אין לי ולו בדל ביסוס לכך.

וּבַגּוֹיִם הָהֵם לֹא תַרְגִּיעַ

וּבַגּוֹיִם הָהֵם לֹא תַרְגִּיעַ וְלֹא יִהְיֶה מָנוֹחַ לְכַף רַגְלֶךָ.
להרגיע - למצוא מרגוע.
אז מסתבר שיש לסלנג המודרני הזה אילנות גדולים להיתלות בהם.

משכוכי

New member
הרהור פטפטני דרגה 2: אחרי שהמודל ההליוצנטרי של קופרניקוס

וגלילאו הפך, הודות לשיטות מדעיות, לאבן יסוד בקוסמולוגיה, התברר כי אריסטרכוס (Ἀρίσταρχος) איש סאמוס הציע מודל הליוצנטרי כבר במאות הרביעית-שלישית לפנה"ס; אחרי שג'ון דלטון שיכנע בטיעונים מדעיים כי החומר בנוי מאטומים, נזכרו כולם כי דמוקריטוס, הוא ולא אחר, דיבר על אטומים כבר במאות החמישית-רביעית לפנה"ס.
מבחינת התפתחות המדע אלה הם קוריוזים, ענפים גדועים; הם לא הובילו למודל האטומים ולמודל ההליוצנטרי המודרניים.
כמה שנות עברית יש לנו? - כשלושת-אלפים? סביר שנמצא לאורכן שפע של צורות, שכיום היו מכשילות נבחן ב"בגרות".
סתם הרהור, ללא תכלית. תחליט כיצד להתייחס אליו.

למעלה