השקיה בשילוב ראשי מערכת:מים אפורים ורגילים

פיטנגו4

New member
השקיה בשילוב ראשי מערכת:מים אפורים ורגילים

אני יודעת איך עושים את זה בפועל בכמה גינות, וזה לא מוצא חן בעיני בכלל.
גם הנחיות שמצאתי בכל מיני עלונים שמקורם בחברות המיצרות מערכות כאלה - גבלו בחוסר הבנה בהשקיה במקרה הטוב, ובהנחיות פושעות ונמהרות במקרה היותר נפוץ.

אשמח אם מישהו יפנה אותי למאמר (עברית או אנגלית) או שרטוט שמראה איך צריך(!!) לעשות את זה?
איך משלבים בין שני ראשי המערכת? מה עושים עם עודפים וחוסרים באפורים?
 
חזרתי לפני חצי שעה מיום עיון שין היתר הרצה

בו אחד ה- מומחים לשימוש במים מושבים בחקלאות. הוא דיבר רק על המורכבות הכימית, לא הגיע כלל למורכבות הביולוגית.דיבר על הצורך לניטור כבוע של איכות המים להרכבם ועל הסכנות הרבות להרס בלתי חוזר של קרקע. במיוחד כאשר עוברים יותר ויותר למים מותפלים החסרים מגנזיום וסידן לניטרול הנתרן או האשלגן (כן עודף אשלגן הורס קרקע בדיוק כמו עודף נתרן) על מחסור של דו-פחמה במים שהיא הכרחים ליציבות ה PH שלהם. ועוד ועוד סכנות מוחשיות שכבר הרסו שטחים רבים.
בחקלאות לפחות מנטרים באופן רציף ומתקנים בהתאם
 

פיטנגו4

New member
שיהיה ברור: אני נגד

ובכלל לא צריך לשכנע אותי... אני זו שמשכנעת אנשים לא להתקין מערכות כאלה...

אבל רציתי לדעת איך עושים את זה.
נגיד בגן ציבורי , יש מים אפורים עם מערכת איכותית שעוברת ניטור והיא מוציאה מים באיכות של כמעט-שתיה.
איך מבצעים את זה? אם 2 ראשי מערכת שונים, אחד למתוקים ואחד לאפורים - איך מתבצע התיאום ביניהם כשיש חוסר באפורים? או שכל חלק של הגן מושקה בסוג אחר של מים? ומה קורה כשאין מספיק מים אפורים, איך משקים?
 
בגן עצמו יש מערכת השקיה אחת מנותקת אויר

ממערכת מי-השתייה עם מתקן כלורינציה ובקר בקצה המערכת שמנטר האם נשאר מינימום כלור, כלומר כל החומר האורגני טופל.
במצב שיש להשקות במים שפירים מנתקים קטה מהצנרת ומחברים לקטע מתאים של המים השפירים ואז המערכת של מים מושבים מנותקת אויר(מדובר בקטע של כ- 1 מ' צינור.
אם רוצים להשקות בגן בשני סוגי המים יש מפרט מיוחד המבטיח העדר אפשרות של הצלבה בין המערכות. במפרט מגוון רחב של פתרונות לא יקרים במיוחד
 

פיטנגו4

New member
תודה! כלומר, התיאום הוא ידני?

ואיפה אני מוצאת את המפרט שהזכרת?
 

פיטנגו4

New member
תודה אבל אני מחפשת שרטוט

והסבר מפורט על ראש מערכת כזה. לא משהו כללי.
 

ziteli

New member
שמוליק, הלא משתמשים באשלגן כלורי כדשן לצמחים

אז איך יכול מעט האשלגן (נניח מסבון נוזלי) לפגוע בצמחים?
 
ziteli שבת שלום. נכון החליפו הנתרן באשלגן

אבל מסתבר שהאשלגן בדיוק כמו הנתרן גורם לדיספרסיה של תלכידי הקרקע !
זו פעולה איטית עד שמתטבר הרבה אשלגן, כמובן בקרקע חולית אין בעיה ובקרקע עם הרבה סידן גם שם הבעיה פחותה.
 

ziteli

New member
שמוליק תודה על ההענות, אולם

לא ברור לי בדיוק עניין הדיספרסיה. אם אני מבינה נכון את המילה, הרי שהיא ההפך מהתלכדות וזה דווקא צריך להיות דבר טוב לקרקע כבדה (ופחות לקרקע חולית). בנוסף: איך האשלגן עושה זאת (הלא צריך להיות תלוי באיזו תרכובת הוא קשור)?. באשלגן שמוסף כדשן (למשל מים המלח) - הוא מופיע ככלוריד ויתכן שהכלוריד עצמו מזיק. בסבוני אשלגן, יון האשלגן קשור לשרשרת פחמימנית של חומצה שומנית ולכן הכל פריק ביולוגית.
לאותו עניין: כמה סידן (קלציום) זה מספיק כדי שלא תהיה בעיה? יש לך פרטים כתובים על ההרצאה ועל המרצה שתוכל להעביר?
תודה
 
ziteli כדאי לך לקרוא קצת בנושא תורת הקרקע

בקרקע כבדה היא מאווררת כאשר יש תלכידים ברגע שנוצרת דיספרסיה התלכידים נהרסים וכל מרכיבי הקרקע מתרבדים בצורה אטומה.
בנתרן והאשלגן הם יומים קטנים הם מנטרלים את המינוס של החרסית וכך נוצרת הדיספרסיה הסידן יש לו ++ בהשוואה ל נתרן ואשלגן שיש רק + אחד והוא דוחה את האחרונים אבל בגלל גודלו הוא לא גורם לדיספרסיה (מורכב להסביר זאת כאן)
אינני בקיע בחישוב כמה סידן דרוש אבל זה מותנה בקרקע ובכמות הנתרן או אשלגן.

אין פרטים על ההרצאה היא הייתה לבעלי מקצוע ברמזים שמספיקים ליודעי ח"ן
 

ziteli

New member
שוב תודה, שמוליק ושוב - אשמח לקבל ממך

סימוך (reference) למקור כלשהוא שבו אוכל לקרוא יותר על העניין, או שם של החוקר שפירסם את העובדות.
אתה חושב שדוקטורט בכימיה יספיק לי כדי להבין את העניין?
המילה דיספרסיה קצת מבלבלת, מישום שבפיסיקה - משמעותה נפיצה - הפרדת האור לאורכי הגל שלו. כלומר: הפרדה ולא הלכדה.
כל הנושא נראה לי מאד מוזר לאור העובדה שממש מוסיפים אשלגן כדשן לקרקע. ראה, למשל, במצ"ב.
 
ziteli תסלח לי אבל אין לי סבלנות וזמן

לאסוף עבורך סימוכין ומאמרים בנושא תורת הקרקע. או ללמדך כאן. דיספרסיה הכוונה היא בהחלט פרוק תלכידי קרקע למרכיביהם ואז במקום שיהיו תלכידים גדולים שבניהם אויר ומים ינועו בחופשיות, הם יתפרקו למרכיביהם ויתרבדו אחד בתוך האחר למבנה אטום כמו בטון.
אולי כאן בקישור הזה פתח המצגת ואולאי היא קצת תסביר יותר

ועוד דבר עליך ללמוד שהכל שאלה של מינון
ה LD50 (= מדד לרעילות חומרים ככל שהמספר נמוך החומר רעיל יותר) של אספירין תרופה מצילת חיים הוא נמוך משל הרבה חומרי הדברה אסורים בשימוש בחקלאות ובכל זאת הוא מועיל לאדם ולא הורגו וזה מהסיבה הפשוטה המינון הנמוך בו משתמשים.

אוקסין בצמח במינון נמוך מעוד מעודד גידול במינון גבוה יותר משמש לקודקוד הצמח לעקב גידול ענפים צדדיים בצמח. במינון עוד גדול מזה הוא הרבציד רק לרחבי עלים, במינון עוד גבוה מזה מחסל גם רחבי עלים.
כך האשלגן דרוש לצמח וחסר ויש להוסיפו אבל הוספה מוגזמת יהרוס את מבנה הקרקע. כן באזור מסויים מפעל גדול החליף נתרן באשלגן בתהליך הייצור בכדי לעזור לחקלאי האזור להשתמש במי הביוב שלו. אבל אז התברר ששימוש מוגבר במים מושבים אלו המכילים הרבה אשלגן הרסו הרס בלתי הפיך את הקרקע לחקלאי מסכן
 

ziteli

New member
שמוליק, רב תודות על האינפורמציה. האם תוכל

לנקוב בשם המפעל שעודד חקלאים להשתמש במי הביוב (עם האשלגן) שלו?
שוב תודה
 
ziteli שים לב זה רן פאוקר ולא שמוליק. שנית

לצורך הדיון מה זה משנה איזה מפעל. במיוחד שהחקלאים מעוניינים בשימוש במים לא פחות מהמפעל שצריך להיפתר מהם נכון. למיטב ידיעתי הדיון עם המפעל הוא ברצון טוב של שני הצדדים.
 

ziteli

New member
קודם כל - באמת סליחה על שכניתי אותך שמוליק...

טעות לעולם חוזרת
.
שנית - זה משנה, כי באמת מעניין לדעת את הכמויות האבסולוטיות ואת הפרטים של התופעה הספציפית (באיזו קרקע, כמה זמן לקח, איך נטרלו וכיוצ"ב..).
לצורך העניין - אני די חקרתי (בתיאוריה) את ההרכבים של סבונים ודטרגנטים לצורך השימוש במים מושבים. מלבד העניין של מבנה הקרקע והאגלומרציה, יש, כמובן גם את עניין ההמלחה. מבחינה זו - האשלגן עדיף על הנתרן. קיימים היום סבוני רחצה טובים שבהם האשלגן מחליף את הנתרן ופותר בעייה זו. כמו כן קיימים שמפואים וחומרי ניקוי (נוזלי כביסה וכלים) המבוססים על סוכרים במקום על יונים של מלחים ושם, כמובן, אין בכלל בעייה. צריך מאד לשים לב שלא הוספו לסבון / חומר הניקוי כל מלחים נוספים (כמו SLS, בוראקס וכיוצ"ב) כי חלק גדול מהחומרים שקוראים לעצמם אקולוגיים לא עומדים בדרישה הזו. לגבי הבוראקס - הוא עלול, להזיק מאד לצמחים במינונים גבוהים
בקיצור: ככל הנראה, אמנם קיימים סבונים וחומרי ניקוי שלא יפגעו בקרקע, בשימוש במים מושבים.
 

jeshu

New member
הספר "יסודות מדע הקרקע" הוא מקום טוב להתחיל אין פה שום בעיה עם הדיספרסיה. זה אכן פיזור גם בהקשר הזה - חלקיקי הקרקע אינם מאוזנים מבחינת מטענם החשמלי עקב תהליך גיאולוגי רב שנים הידוע כ"חילוף איזומורפי". עקב כך חלקיקי הקרקע שהם בעלי מטען שלילי עודף (ברוב שטחם, יש גם מקומות עם מטען חיובי עודף) מאוזנים בעזרת יונים חיוביים - סידגן, מגנזיון, אשלגן ונתרן הם ארבעת היונים הנפוצים ביותר בקרקע. יונים דו-ערכיים הם מאזנים יעילים יותר. כמו כן, יונים שלהם רדיוס ממויים גדול יותר תופסים מקום רב יותר ולכן מאזנים טובים פחות (כי הם דוחקים החוצה יונים אחרים). חלקיקי הקרקע נמצאים בשווי משקל עם תמיסת הקרקע המכילהנ את היונים במצב מומס (בניגוד למצב ספוח על גבי הקרקע). כאשר מוסיפים נתרן או אשלגן לתמיסה, אז מגיעים עם הזמן למצב שיותר נתרן\אשלגן ספוחים על חלקיקי הקרקע על חשבון היונים הדו-ערכיים וזהו מצב של "ניתרון קרקע". במצב זה כבר כוחות הדחייה בין חלקיקי הקרקע לא מאוזנים והקרקע בסכנת דיספרסיה. מניסיוני הצנוע וגם בספרות המדעית, ניתן לראות שהדיספרסיה בפני השטח תקרה לרוב כשבנוסף לחוסר האיזון החשמלי ייתווסף לה כוח מכאני כגון מכת טיפות הגשם.

לצורך שטיפת מלחים מהקרקע ושיקום מצבה הבעייתי, לא ניתן סתם כך להשקות ולשטוף מלחים. אם נוסיף לה מים מזוקקים שיידחקו תמיסת קרקע מלוחה יחסית, ייצאו יונים מהקומפלקס הסופח של חלקיקי הקרקע ויווצרו כוחות דחייה בין החלקיקים ולכן דיספרסיה. לכן, יש לשטוף במי השקיה בדרגת מליחות יורדת, בהדרגה. המלחים במי השטיפה צריכים להיות מלחי סידן - היון היעיל יותר באיזון חלקיקי הקרקע, כך יישטף החוצה נתרן.
 
למעלה