אני רוצה להעלות נושא, בעקבות סיפור אולמרט (http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4253413,00.html). למעשה, זה נושא שמטריד אותי כבר זמן רב.
מה דעתכם על פרסום חקירות, כתבי אישום וכל הקשור בזה לפני שיודעים האם האדם אשם או לא?
אמנם זכות הציבור לדעת, אבל זה לא מצדיק את זה. לפני שבכלל בודקים אם האדם עשה מה שאומרים שהוא עשה, כל הציבור יודע מה קרה. הסיפור הזה הטיל על אולמרט אות קלון. הדברים האלה לא נמחקים. וזה ממש מכעיס אותי (לא כי זה אולמרט, אלא כי זה אדם שככל הנראה לא אשם. וזה לא משנה מי זה).
וזה לא רק אצל פוליטיקאים-
בשנה שעברה הוגשה תלונה על הטרדה מינית נגד אחד ממתמודדי העבר של כוכב נולד. פורסמו פרטים כלליים ותמונות מטושטשות שלא השאירו מקום לספק- לכולם היה ברור במי מדובר. הטשטוש בתמונות לא עזר (וספק אם היה אמור לעזור, או נעשה רק כי החוק מחייב), והפרטים (המועטים, אמנם, אך מספיקים) הראו במי מדובר.
אני לא יודעת מה קרה בסוף, אבל אני מניחה שהעניין נסגר. ובכל זאת, על אף שאני מניחה שזה לא נכון (כי אם זה היה נכון- זה לא היה נגמר בצורה כזו), עדיין- אני תמיד אראה בו "זה שהוגשה נגדו תלונה על הטרדה מינית". לא כי זה נכון, לא כי הוא באמת עשה את זה, לא כי הוא אשם ולא כי אני רוצה לחשוב ככה. אני אזכור את זה, על אף שאני חושבת שהוא לא עשה את זה, ובעיקר כי אני רק חושבת שהוא לא עשה את זה, ולא יודעת בוודאות.
וזה מכעיס אותי. כי אם הוא אכן לא עשה כלום- למה הוא צריך לסבול מזה? למה הוא צריך את הרכילות ואת השמועות ואת השנאה והכעס? למה פרסמו פרטים, ולא השאירו את הפרשה חסויה לחלוטין עד שיתבהר מה בדיוק קרה?
למה אנחנו יודעים כל תלונה שמוגשת נגד אנשים שכל חטאם היה ללכת לכיוון של פרסום (מכל סוג שהוא)? כאשר האדם אכן אשם- זה עניין אחר. אבל כשהוא לא אשם? כשהוא לא עשה שום דבר?
וזה מה שקרה עם אולמרט, וזה מה שקרה עם ההוא מכוכב, וזה מה שקורה עם כ"כ הרבה אנשים נוספים.
לפני כמה שנים, בשיעור אזרחות, המורה שלי סיפר שפעם פורסם בעיתון סיפור המאשים מישהו ממקום המגורים שלו באיזו עבירה על החוק בעניין כספי. במשך תקופה כולם דיברו על זה, ובסופו של דבר התברר שהוא בכלל לא אשם. אפילו לא מעט. זה עניין מישהו? ממש לא. בעיתון פורסמה מודעה קטנה שהם מצטערים על עוגמת הנפש או שקר כלשהו דומה, אבל לא הרבה אנשים ראו אותה, ואחרי כל הרעש שהסיפור עשה, היה קשה להשתיק אותו (בטח שלא בעזרת מודעה כה קטנה בעיתון).
אותו האיש-הלא-אשם סבל מהעניין רבות. אני לא יודעת מה קורה איתו היום, אך אני בטוחה שאנשים רבים עדיין זוכרים את זה וכועסים עליו. ואני בטוחה שלא קל לו.
בקיצור, רע.
זה רע שמפרסמים בתקשורת כל תלונה או משהו קרוב לזה שמוגשת נגד אנשים, בלי שידוע אם הם אשמים או לא.
זה רע שבמקרים מסוימים מפרסמים גם את רוב פרטי החקירה. נכון, זכות הציבור לדעת, אבל ישנה גם זכות לאדם לקבל פרטיות. גם אם הוא בחר במקצוע שבד"כ לא מקנה לו פרטיות, כן מגיעה לו פרטיות כשמדובר בדברים כאלה (ולדעתי מגיעה לו פרטיות באופן כללי, אבל זה כבר עניין אחר).
זה יכול להרוס חיים של בן אדם.
אז מה אתם חושבים?
(מתנצלת על החפירה, הייתי חייבת לפרוק