חותכים את שיני השום לפרוסות ותוקעים אותם ברצועות השפונדרה.
מערבבים היטב את כל חומרי המרינדה, ומשרים את רצועות השפונדרה במרינדה למשך לילה שלם במקרר. בתבנית מרופדת בנייר אפיה, מחממים תנור לחום מקסימלי מראש ומכניסים את רצועות השפונדרה ל-10-15 דקות צליה. מוציאים לרגע מהתנור, מכסים ברדיד אלומינים ומחזירים
לתנור לאפיה בחום של 120 מעלות כשלוש שעות או עד שבודקים עם מזלג את רכות הבשר.
.. טעמו משובח...אני כמעט בת בית שם, זה מלון קטן ומאוד ביתי, ממוקם ליד הקניון החדש.
קילו בשר בקר מ”ס 2 [ליד הצלעות] לקוביות .
3 בצלים - חתוכים גס
4-5 שיני שום
כף גדושה פפריקה מתוקה [אפשר גם חריפה ]
פלפל שחור גרוס טרי
גרידה מלימון אחד
1/2 כפית קימל - שלם
1/2 כוס יין אדום יבש
1-2 עלי דפנה
1/2 כפית אב’ פלפל אנגלי
כף אב’ מרק בקר
2-3 כפות רסק עגבניות
מטגנים את קוביות הבשר עד להשחמתם.
בסיר בנפרד מזהיבים את הבצל בשמן משחימים אך לא לשרוף, מוסיפים שום, מעט מים, פפריקה מתוקה ומעט חריפה, פלפל שחור טרי, גרידת לימון, קימל, יין, עליי דפנה, פלפל אנגלי, מעט אב’ מרק בקר, מוסיפים את קוביות הבשר המושחמות לרוטב, מוסיפים רסק עגבניות מעט, מכסים את הסיר, עדיף לאפות בתנור ב-180 מעלות שעה וחצי עד שעתיים.....יוצא חום שוקולד וטעים להטריף....[ ניסיתי ויצא מעולה]
לאחר שעתיים בתנור (אני גילה הוספתי):
2 תפוחי אדמה חתיכות
בטטה אחת חתוכה
גזר אחד גדול
כוס אפונה קפואה..
המשכתי לבשל בתנור כשעה ועוד שעה על הגז לריכוך הירקות..יצא מעדן...
תהנו.... גילה
צלי בקר עם פיטריות וחצילים – של יהודית ל.צ. עם שידרוגים שלי.. גילה
נתח בקר מס' 4 או 5 (אפשר גם אחר)בשלמותו
(גילה אני משתמשת עם צלי כתף מס' -5 או 6 לפעמים נתח שריר)
סלסילת פיטריות שמפיניון – פרוסות (גילה – משתמשת עם פיטריות טריות, ולפעמים מוסיפה 2-3 פיטריות פורטובלו)
כוס קוביות קטנות של חציל קלוף (גילה – לא חובה, לא תמיד ממשת, לעיתים מוסיפה חציל קלוי קצוץ, בפעם האחרונה הוספתי חצי קופסת חצילים"על האש" קנויה ויצא טעים מאוד)
רכיבים:
בצל גדול – רצועות – להזהיב
עצם שתים טובות
כוס יין אדום יבש
מים רותחים לכיסוי התבשיל (או מיי בישול הבשר מסוננים)
2-3 שיני שום מעוכות וחתוכות גס
מלח גס, פלפל גרוס טרי, מעט פלפל אנגלי
כפית גדושה פפריקה מתוקה ומעט חריפה
כפית שטוחה אבקת גריל עוף
כף גדושה אב. מרק בצל
כף גדושה אב. מרק עוף
כ-1/4 כוס רכז רימונים
2-3 כפות סילאן
חציל קלוי או 1/2-3/4 קופסת חצילים קנויה (על האש)
ולהכנה:
אני מניחה את נתח הבשר בסיר לחץ, מכסה אותו במים ומוסיפה, בצל קלוף בינוני, גזר לא גדול קלוף, 2-3 עלי דפנה ו-2-3 גרגרי פלפל אנגלי שלם, שן שום, להביא לרתיחה להנמיך להבה ולבשל על נמוך 50 דקות..מוציאה את הנתח ומקררת..לאחר מכן למקרר בקופסא למשך כמה שעות או לילה(לממהרים אפשר שעה בהקפאה זה כמו 8 שעות במקרר) את נוזלי הבישול מסננים ומשאירים במקרר...השומן במידה ויש מתקרש למעלה וניתן להשליכו...אם נשאר מיי בישול ניתן להוסיפו לכל תבשיל אחר במקום מים.
למחרת:
בסיר רחב להזהיב בצל גדול קצוץ גס או לרצועות ולהוסיף:
פרוסות פיטריות וקוביות חצילים, להמשיך בהזהבה כ-8 דקות
פורסים לפרוסות את נתח הבשר ומניחים מעל הפיטריות
מסננים מעל את נוזלי המישרה ומוסיפים כוס יין אדום ותבלינים ומביאים לרתיחה, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים על אש נמוכה כ-3/4 שעה או עד שרך, אם מצטמצם הרוטב יש להוסיף מים רותחים כדי כיסוי... שפרו תיבול ותהנו.
תהנו...גילה
פטנט להכנת בשר בקר - פילה מדומה (בעיקר) או כתף – רך
בעבר הכנתי בסיר לחץ אבל מאז שגיליתי את הפטנט הזה אני משתמשת בו והוא יעיל כמו בסיר לחץ
- גלגלי את נתח הבשר באבקת מרק בצל (ללא כל תבלין נוסף) הכניסי לשקית קוקי, בתוך תבנית פיירקס או חד פעמי ואפי כמו עוגה ב-180 מעלות צלסיוס (350 פרנהייט) חוררי את שקית הקוקי ואפי שעה וחצי.
- פירסי לפרוסות לאחר שהנתח מתקרר ובשלי בכל רוטב שאת רוצה עוד כחצי שעה, (לרוטב שאת מכינה הוסיפי מעט מאד מלח)...בתאבון...........
ניתחי אוסובוקו כבש טרי/או צלעות טלה בפירות יבשים חגיגי ביותר וטעים שיגעון..10 דק’ הכנה.... גילה
המתכון הזוכה בערוץ 22 בתוכנית של גיל חובב ב-(תמי 4)
כ2-11/2 ק”ג קוביות ביינוניות של אוסובוקו כבש או פרוסות צלעות טלה, [רצוי יותר, כי זה טעים והאורחים יגמרו את התבשיל מהר.... ]
3 בצלים גדולים חתוכים לרצועות
12 משמשים יבשים
12 שזיפים יבשים שחורים
12 תמרים יבשים - רכים מהזן הטוב
תבלינים: אב’ פלפל אנגלי, פפריקה,אב’ גריל עוף, אב’ מרק בצל, פלפל שחור גרוס טרי, מעט מלח...שני ראשי שום חצויים.
אפשר להוסיף גזר גמדי, תפו”א קטנים, ואפשר לערבב עם נתחי אסאדו [לבחור אותם בלי הרבה שומן] קוביות ולערבב עם האוסובוקו [זה הרבה יותר זול].
להכנה עצמה....:
בתבנית הגשה גבוהה[שמתאימה גם לתנור] מניחים בתחתית מחצית כמות רצועות הבצל, מתבלים באופן חופשי מכל התבלינים היבשים, מפזרים מחצית פירות יבשים, מפזרים ראש שום חצוי ברוחבו, ומזליפים מעל הכל שמן זית כ-1/4 כוס, מסדרים את קוביות הבשר ומעליהם שוב שיכבת בצל, פירות יבשים שום תבלינים ושמן זית, מכסים עם נייר כסף מכניסים לתנור חם, למשך חצי שעה בחום גבוה 200מ’, ומורידים ל-160 מ’ עוד כ3-4 שעות.....ו...ללקק את האצבעות...ראו הוזהרתם...!!!
שעועית לבנה יבשה עם קוביות בשר ותוספת.....נהדרת של חביבה ז"ל גילה
21/2 כוסות שעועית לבנה יבשה שהושרתה במים למשך הלילה עם קמצוץ סודה לשתיה [לא חייב], [למחרת להרתיח פעמים תוך כדי החלפת המים, וזאת להוצאת רוב הגזים ולשטוף הייטב
(אם שכחנו להשרות במים את השעועית, ניתן לשים בסיר עם מים, להביא לרתיחה, לכסות ולהשהות שעה = ללילה השריה)
בצל ביינוני קצוץ דק - להזהיב בסיר הבישול ולהוסיף:
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית כורכום - להוסיף התבלינים לבצל ולבחוש קלות, מוסיפים גרונות עוף/הודו, קוביות הודו נקבה או בשר בקר [עצם אחת ביינונית] מאדים הכל יחד תוך עירבוב, עד שהבשר משנה גוון, ומוסיפים את השעועית ו-3 כוסות מים רותחים ולערבב, להביא לרתיחה ראשונה ולהוסיף: מלח, כף שטוחה אב’ מרק עוף...
שוב: 3 כוסות מים רותחים...כדי כיסוי תכולת הסיר וטיפה יותר ...
2-3 כפות רסק עגבניות + 1/2 כפית סוכר או דאייט טיפ כמה טיפות.
2-3 ת”א קוביות גדולות
תפוח אדמה קטן מגורר דק, להסמכה [טוב יותר מהוספת קמח/קורנפלור]
גזר פרוסות ודלעת קוביות גדולות [את הדלעת יש להוסיף בשעת הבישול האחרונה]
*אפשר ורצוי להוסיף בייצים קשות ]שבושלו תחילה לחוד]
לשפר תיבול לפני הוספת הבייצים [הבייצים יוצאות חומות ונהדרות בטעמן]
לאחר רתיחה, מכסה את הסיר על ידיותיו בנייר כסף וממשיכה בבישול איטי בתנור למשך ארבע שעות ויותר....על 160 מעלות..אפשר גם 5-6 שעות מתי שחוזרים מהעבודה.....טעים.........!!![בהוצאת הסיר מהתנור יש לבדוק