עניין סובייקטיבי, אבל...
אני רוצה להתחיל, שוב, בכך שהערכה למשחק היא סובייקטיבית לחלוטין ולכן אין כאן צודק או לא צודק. חלק נהנים מזה וחלק מההוא וזה נחמד ומגוון.
אבל הייתי רוצה להוסיף עוד קצת מידע. כמעט כל משחק של GtR שונה מקודמו בצורה מספיק משמעותית כדי שמשחק אחד לא באמת יספק הערכה טובה מדי. גם לי יצא לשחק עם אנשים חדשים, אבל מנוסים מספיק במשחקים אחרים בשביל להבין קומבואים ואת רוח המשחק, והם ניצחו. וזה בסדר וגם היה כיף לראות איך מישהו חדש בונה צירוף קטלני שלא ראית עד כה ומנצח.
בנוגע לאקראיות, לא שיחקתי ב-Innovation, אולם קראתי המון ביקורות שמשוות בין המשחקים. הרוב המכריע קובע (ואני יודע שזו קביעה סובייקטיבית) ש-GtR הרבה יותר אסטרטגי וקצת פחות מופרע (עדיין מופרע, אבל לא באופן כה קיצוני) מאשר Innovation. ב-GtR אתה בונה מבנים שנשארים לרוב עד סוף המשחק. ב-Innovation הטכנולוגיות שלך מתחלפות כל הזמן, וזה הופך אותו לטקטי הרבה יותר מאשר אסטרטגי.
מניסיוני הרב עם GtR, הניצחון רחוק מלהיות אקראי, בעיקר עם השינויים (שעולים $5 כולל משלוח) ובעיקר עם אנשים מנוסים שקוראים נכון את המפה. ראיתי קרבות יפים על תזמון הסיום במשחק, כאשר מישהו הצליח לבנות מנוע נקודות מפואר והשחקן במקום השני פעל ללא לאות להביא לסיום המשחק לפני שהמנוע ינוצל מספיק פעמים לניצחון. ראיתי קרבות שבהם לא ברור מי מוביל, וכל אחד מנסה להרוויח עוד נקודה-שתיים ע"י דחיית הסיום בעוד סיבוב. ראיתי משחקים שנגמרו תוך דקות בודדות, עם ניקוד נמוך ביותר, לאחר שהשחקן המוביל בנה את הקטקומבות בסיבוב אחד (מפתיע, אבל מתוכנן היטב).
חיזוקים לטענותי לגבי אקראיות ואסטרגטיה מול טקטיקה אפשר למצוא בביקורת הבאה:
http://www.boardgamegeek.com/thread/528778/so-youre-wondering-about-the-innovative-new-card-g
ובעיקר בחלק הסופי שלה, תחת הכותרת: "How does it compare to Glory to Rome?" שמסכמת לא רק את דעת הכותב, אלא דעתם של מבקרים אחרים גם כן.
זה לא אומר שלא הייתי רוצה לשחק ב-Innovation. הייתי שמח לנסות, אבל גם לא הייתי פוסל את GtR אחרי משחק אחד בלבד.
ונקודה אחרונה בחפירה הזו: ביקורות זה יופי, אבל בגלל האופי הסובייקטיבי של אהבהת משחק זה או אחר, עד שלא תשחק בו לא תדע אם הוא טוב בעיניך או לא. כבר קניתי משחקים על סמך ביקורות שהלהיבו אותי, ומכרתי אותם אחרי משחק אחד. גם ניסיתי משחקים שהביקורות לא הלהיבו אותי, ומצאתי שהם מהנים מאוד בעיני.