GBS מה קורה על הפקק הרירי...

אם פי 3

New member
כשהייתי בהרצאה/הדרכה

של המיילדת קורנליה אאנינג, היא טענה, שאם יוצא משטח חיובי, כדאי לעשות בדיקת CRP (שקיעת דם?), ורק אם התוצאה שם מראה דלקת פעילה אז לטפל (והיא מעדיפה לטפל בשיטות אלטרנטיביות, ולא באנטיביוטיקה). אחרת, לטענתה, אין צורך לטפל, וזה דווקא מועיל להתפתחות חיידקים ידידותיים במערכת העיכול של התינוק. הרפואה הקונב' טוענת ש-1:200 נשאיות ללא גורמי סיכון נוספים (בעיקר ירידת מים ממושכת, מעל 18 ש' ופגות) יחלה. מבחינתה, זה אקראי (ועדיין, 1:200 זה הסיכון להפלה לא-יזומה בעקבות בדיקת מי שפיר...).

lowprofile

New member
קצת מהנסיון שלי לגבי GBS

אני תמיד קוראת את התגובות שלך לשאלות על GBS, ומסכימה איתך כמעט בכל מילה. בעצם עד כמעט הלידה, אין טעם לעשות את משטח ה GBS. לא בגלל הפחד מתשובה חיובית אלא כי תשובה שלילית בעצם לא אומרת שום דבר. הלידה הראשונה שלי התחילה בירידת מים אחרי תקופה ארוכה של החלשת הגוף. ירידת המים בשבוע 30 נבעה בסופו של דבר מזיהום במי השפיר ע"י GBS. אני משוכנעת שה GBS התפרץ אצלי בצורה כזו בגלל החלשת הגוף ע"י תרופות לעצירת צירים, חוסר שינה בבית חולים, דיכאון - פרסולט, אינדומד, אדלט, אוטוסיבן, ולסיום שבוע וחצי של מגנזיום. כך שהיו שם באמת מספיק גורמי סיכון. הילדה חלתה ב GBS, וקיבלה 3 שבועות של אנטיביוטיקה בכמות עצומה. בהרבה מזל היא יצאה מזה ולא מעט בזכות זה שהרופאים ידעו לצפות להתפרצות של GBS ונתנו טיפול בהנחה שיש GBS גם לפני שזה זוהה בוודאות. בהריון השני עשיתי כל כמה זמן את המשטח. החל משבוע 20. בעצם בכל פעם כשהיתה "התקפת צירים". בכל פעם שהיו צירים חזקים בשבועות המוקדמים המשטח יצא חיובי. ואחרי טיפול אנטיביוטי הצירים התרחקו קצת. כמובן שאי אפשר להגיד שהטיפול האנטיביוטי בלבד עזר, אבל היום יש יותר מחקרים שקושרים בין GBS ללידה מוקדמת. בכל אופן, היה לי חשוב להגיע ללידה כשבסבירות גבוהה אין GBS. גם בלידה רגילה, בזמן וללא גורמי הסיכון, יש עדיין סיכוי של 1:200 כפי שאת אומרת להידבקות. וזה המון. אמנם עוקבים אחרי התינוק אחרי לידה אבל אם תינוק נדבק כשעולים על זה יכול להיות מאוחר מדי. לצערי אני מכירה, 2 נשים שחזרו הביתה בידים ריקות, אחרי היריון תקין, לידה בזמן, ותינוק שהן זכו לחבק ב 24 שעות הראשונות שלו, לפני שה GBS הכניע אותו.

לא הצלחתי להבין

את בעד להבדק במהלך ההריון, או לא? ואם מגלים ממש סמוך ללידה שנדבקים- מה לעשות? זה אחד הנושאים שמעולם לא הייתי מודעת לו (למרות חמישה הריונות וחמישה ילדים) ושאני לא מבינה בו כלום. יש חומר עזר בנושא (בעברית)?

אם פי 3

New member
אני חושבת שצריך לשקול היטב היטב

האם בכלל רוצים לבצע את הבדיקה (במצב רגיל, לא של פרופילנמוך, שנמצאת בקבוצת סיכון משמעותית בגלל עברה - ילוד חולה). לאחר ביצוע הבדיקה, הגמישות בבחירה מה לעשות עם התוצאות היא די נמוכה, למרות שלא בטוח שהבחירה האוטומטית היא הטובה ביותר. בישראל, כמו בבריטניה ומדינות נוספות, הנוהל הוא טיפול מונע ל-GBS (מכיוון שבאמת כשמגלים לילוד זה כבר שלב מאוחר, ולא תמיד ניתן להציל) על סמך גורמי סיכון, ולא על סמך נשאות. כלומר - אם מישהי עושה משטח ומתגלה נשאות, יתנו לה אנטיביוטיקה בלידה, אבל הנוהל הוא לא לבצע בדיקה שגרתית, אלא לתת אנטיביוטיקה לכל מי שיש לה ירידת מים ממושכת, או כשמתחילה לידת פג (אלא אם יש תוצאות משטח GBS שלילי). לשתי הגישות יש חסרונות, ובשתי הגישות נותנים אנטיביוטיקה מיותרת (כלומר, שגם ללא נתינתה, לא היה קורה כלום), ונראה שאין ברירה אחרת (בגלל הסיבה שכשיודעים שהאנטיביוטיקה לא מיותרת, זה כבר מאוחר מדי) אבל נראה לי שבניהול הסיכונים, הגישה הישראלית/בריטית "מנצחת". הגישה האמריקאית, משום מה, מריחה לי יותר מדי כסת"ח, ויותר נזק. כאמור, אפשר לשלב גם שיטות אלטרנטיביות להפחתת הסיכון (למרות שברור שהיעילות שלהן קטנה יותר מאשר של אנטיביוטיקה במהלך הלידה, אבל גם הסיכונים). (ושוב, אני לא מתייחסת לפרופילנמוך, שאצלה זה סיפור אחר ומורכב יותר, אלא ליולדת המצויה, שלא ילדה בעבר תינוק שחלה ב-GBS, כמו כן, שלא אותר GBS בשתן, דבר שמהווה "נשאות כבדה").

nulichi

New member
רגע, לא הבנתי משהו

לגבי הגישה האמריקאית- למה כסת"ח? בדיוק אתמול (אני בארה"ב) המיילדת לקחה משטח והסבירה שאם אני חיובית, אקבל אנטיביוטיקה במהלך הלידה, אני חושבת שאחרי שפקעו המים (אבל לא בטוחה). היא עצמה אמרה שראתה תינוקות מתים מזה. אגב, מדובר במיילדת פרטית אבל בבית חולים. מיילדות בית לרוב לא מתעסקות בכלל עם ה GBS. בכל מקרה, אם נמצא שיש את החיידק ויש סיכוי שהתינוק ידבק (ו-1 -200 נשמע לי סיכוי לא קטן בכלל), למה לא לקחת את האנטיביוטיקה ופשוט למנוע מראש כל סיכון?

מיילדות בית בארה"ב ועוד איך בודקות GBS

וגם נותנות אנטיביוטיקה בבית אם צריך, ומביאות איתן עירוי. גם אני, אם היו מוצאים אצלי את החיידק, הייתי מעדיפה לקבל אנט' בלידה. כנראה שזה עניין של הערכת סיכונים שכל אחת לוקחת על עצמה - כמו שאחת לא רוצה לעשות מי שפיר כי יש סיכון של 1:200 לאבד את העובר או לחטוף זיהום או השד יודע מה, חברתה דווקא רוצה לעשות מי שפיר כי יש סיכון של 1:??? שהעובר שלה יהיה לקוי. כל אחת והעדפותיה.

אום נטע

New member
מה שהמיילדת שלי בקליפורניה אמרה

זה שאם חס וחלילה הלידה מועברת לבית החולים מאיזו סיבה שלא תהיה, או שיש צורך באישפוז התינוק, ואת באה בלי בדיקת GBS אז הם מראש מניחים שאת חיובית ומכניסים את התינוק למעקב צמוד (בתינוקיה כמובן) וסדרת בדיקות פולשניות כמו דם וניקור נוזל שדרה. רק בשביל לודא שלא נדבק בכלום. עדיף כבר להבדק ולקוות לשלילי.

אם פי 3

New member
למה כסת"ח

יש שתי שיטות מקובלות (ואני מדברת כרגע על שיטות קונבנציונליות, שמומלצות על ידי ארגוני גניקולוגים, לא על שיטות אלטרנטיביות או קיקיוניות) להתייחס ל-GBS: 1. (מקובל בארץ, בבריטניה ומן הסתם במדינות נוספות): על פי גורמי סיכון. לא בודקים נשאות באופן שגרתי. נותנים אנטביוטיקה, כאשר ישנה נשאות "כבדה" (כמו חיידק שמתגלה בבדיקת שתן), או כשישנם גורמי סיכון - ירידת מים ממושכת (מעל 18 שעות), פגות ועוד מספר גורמי סיכון שכיחים פחות. אם בכל זאת נעשה משטח, נוהגים כמו בשיטה 2 (לפחות לגבי תוצאה חיובית). 2. (מקובל בארה"ב ומן הסתם במדינות נוספות): על פי נשאות. כל ההריוניות נבדקות באופן שגרתי. אלו שהתוצאה שלילית, לא מקבלות אנטיביוטיקה בכלל, גם אם ישנם גורמי סיכון (לפחות לא בגלל GBS). אלו שהתוצאה חיובית, מקבלות אנטיביוטיקה תמיד, ללא קשר לגורמי סיכון. אם מסיבה כלשהי לא נעשה משטח, נוהגים כמו בשיטה 1. בשתי השיטות, ישנם מקרים שבהם נותנים אנטיביוטיקה מיותרת, וישנם מקרים שבהם לא ניתנת אנטיביוטיקה, והתינוק חולה (גם אם יצא משטח שלילי!). למה אני קוראת לשיטה האמריקאית כסת"ח? כי כשבודקים את כל הנשים, ופועלים לפי התוצאה, קשה יותר לתבוע אותך. מעבר לכך - לא ברור בכלל, שהתוצאות בשיטה הזאת טובות יותר. למשל - מסתבר, שבשיטה הזו, אמנם התחלואה ב-GBS ירדה משמעותית (וזה מבורך, מכיוון ש-GBS היא בהחלט מחלה קשה ומסוכנת לילוד), אבל סך כל תחלואת ותמותת הילודים, לא השתנתה - מכיוון שמתן האנטיביוטיקה בלידה, מעלה את הסיכון לזיהומים אחרים, עמידים לאנטיביוטיקה... כשגם כאן, הפגיעים ביותר, הם כמובן הפגים
כך שלמעשה, הסיכון לילד ספציפי, לא השתנה (כשתינוק נפטר, חו"ח, זה ממש לא משנה איך קוראים לחיידק שגרם את זה), אבל הסיכון לסביבה, עולה. (זו גם תשובה לשאלה "למה לא לקחת את האנטיביוטיקה ולמנוע כל סיכון" - את לא מונעת את הסיכון. רק מחליפה אותו.). בנוסף, מסתבר, שהסיכון לתמותה מ-GBS הוא 3-5:10,000 בעוד הסיכון לתמותה בגלל תגובה אלרגית חמורה לאנטיביוטיקה עומד על שיעור דומה של 1:10,000.... מצרפת קישור, למאמר (באנגלית קריאה) של ארגון הגניקולוגים הבריטי, שמסביר קצת על השיטה, ההגיון שבה, ומצבי ביניים (למשל - כבר לא נכון שאיתור GBS בהריון אחד, אומר טיפול בכל ההריונות שלאחריו. ילוד חולה - כן). http://www.rcog.org.uk/index.asp?PageID=1400

nulichi

New member
הבנתי, תודה על ההסבר. אז לפי הדברים האלו

בלי קשר לשיטת הבדיקה, נניח ונמצאתי חיובית ל-GBS, מהם בעצם אותם גורמי סיכון שאם הם קיימים אז מתן האנטיביוטיקה הוא הכרחי. או יותר נכון, איך אישה יכולה מצד אחד למזער סיכון ליילוד עם GBS ומצד שני לא לקחת אנטיביוטיקה שלא לצורך? האם ישנן בדיקות נוספות שאפשר לעשות?

אם פי 3

New member
אם כבר עשית את המשטח ונמצאת חיובית

אז על פי הרפואה הקונבנצינלית, תקבלי אנטיביוטיקה, בלי קשר לגישה העקרונית הנהוגה באותה מדינה. גורמי הסיכון - כתבתי כבר, ויש פירוט נרחב יותר, במאמר שקישרתי. אפשרויות נוספות, ברמות אישוש מחקרי מגוונות: * שטיפות בכלורהקסדין (גאני, ככה קוראים לזה?) בלידה. תוצאות מוכחות. * טיפול בשום בסוף ההריון (חפשי GARLIC GBS ותגיעי למאמר של ג'ודי סלום כהן הישראלית בנושא). לדעתי, זו שיטה שדומה למתן אנטיביוטיקה לפני הלידה (לא במהלכה) - כלומר, לא מספיק יעילה בפני עצמה. יחד עם זאת, זה עשוי לצמצם את אוכלוסיית החיידקים, ומכיוון שיש קשר בין גודל האוכלוסיה לסיכון התחלואה, אז זה תורם. נראה לי שהשיטה יעילה יותר כגיבוי אם לא עושים משטח, מאשר כשיש משטח חיובי (אבל זו דעה בלתי מבוססת שלי). * בדיקת CRP (שקיעת דם?) המזהה אם יש כרגע דלקת פעילה בגוף. אם התוצאה שלילית, על פי המיילדת קורנליה אאנינג, אין צורך לטפל בכלל, וה-GBS הוא אפילו יתרון, כי תורם להיווצרות חיידקים ידידותיים במערכת העיכול של התינוק. אם התוצאה חיובית, כדאי לטפל - כשהשיטה של קורנליה אאנינג היא טיפול באנזימים - אין לי פרטים לגבי הטיפול, וגם לא מצאתי שום מקור אחר (לא חיפשתי הרבה) שמציין את השיטה הזו לאבחנה וטיפול. מצד שני, מדובר על מיילדת מנוסה מאד, עם רקורד וידע מרשימים בהחלט. נדמה לי שאלו האפשרויות שאני מכירה.

nulichi

New member
אמפי, תודה תודה על התשובות המושקעות

מדהים כמה אני לומדת פה כל פעם מחדש. נותר לי לחכות לתוצאות ולראות מה הלאה (נקווה שכלום
)

g a n i

New member
../images/Emo127.gif501111111111102222222

נו, הכותרת היא מתנה מהגורה... היא בשלב הזה שיש להם מה לאמר על כל דבר
רציתי לקשר לך כבר אתמול, אבל עד שעשיתי קופי פייסט - התחרבש ה
וצעקו עלי ללכת ללמוד
תודה על המאמר של RCOG, שומרת לי לימים פנויים יותר

מאי261

New member
GBS

יכול להיות שהסיכוי להידבק במצב של נשאות הוא 1:200, אבל אני הבנתי ש-GBS הוא גורם מספר אחד למות יילודים (בעולם המתועש כמובן). לא יודעת אם זה נכון או לא ומאיפה הנתון הזה. קראתי אותך בעבר אם.פי, ומכבדת את גישתך, אבל אני לא רציתי לקחת את הסיכון. אכן, יש סיכון במתן אנטיביוטיקה סתם, אבל לפי הבנתי זה סיכון שמתפזר על פני האוכלוסיה כולה ואילו הסיכון לתינוק של אם נשאית הוא סיכון ממוקד לתינוק שלה. במקרה זה (ובמקרים אחרים) אני מעדיפה לעשות את השיקול הפרטי שלי מאשר את שיקול בריאות הציבור, אם כי אני מבינה שהמערכת פועלת אחרת, ולכן אין לי עמדה לגבי מה עדיף ככלל - הגישה האמריקאית או הגישה הישראלית.

g a n i

New member
../images/Emo63.gifמצרפת לך בכ"ז מאמר באנגלית

(זה מה שמצאתי) ידידותי מהבחינה שהוא מחולק למקטעים קצרים ובהירים, ואפשר לקרוא רק מה שמעניין http://www.dhpe.org/infect/strepb.html ומזכירה (כרגיל
) שיש שיטות נוספות לטפל במהלך הלידה אם התגלתה נשאות, למשל שטיפות כלורקסהדין לנרתיק לפני יציאת התינוק. יש לי מאמר, אבל ארוך וקצת מייגע, אם מישהי מעוניינת

g a n i

New member
המאמר "זז", זו ההודעה שמתקבלת:

http://216.239.59.104/search?q=cache:549bhbTtI_YJ:www.birthwithlove.com/pdf/GBS/pdf/GBSCHLOR.pdf+chlorhexidine+for+gbs&hl=en&ct=clnk&cd=2 אפשר אולי לחפש בתוך האתר birthwithlove אבל אם תעשי חיפוש בגוגל סקולר על chlorhexidine for gbs יעלו המון תוצאות. המאמר המפורסם והגדול ביותר הוא דני, אז זה נראה לי זה http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=3910791&dopt=Citation
וסליחה שלא עזרתי באופן יסודי יותר

אם פי 3

New member
אה ../images/Emo2.gif עוררת בי תקוות שווא..

חשבתי שזה האתר של BIRTHLOVE ז"ל....

למעלה