Flexible propeller shaft couplung

zina71955

New member
Flexible propeller shaft couplung

On the 8th morning i sailed from Yesilkoy Liman in rain and light airs. After 2 hours the sun was shining and i could dry the rain suit. Suddenly i heard a strange noise, continuous knocks from the shaft aft. Hell i said to myself, the cutlass bearing and the shaft are brand new, alignment was made in a very precise way before and after lift off, using also a caliper beside the feeler gauge . What could have happened? Upon checking the connection between the engine and the shaft i found a broken piece of the flexible couplung on the floor of the engine bed . However, the whole element was still working. Taking the engine out of gear i found that it was a piece from the after couplung plate. I have a simple Volvo couplung comprised of 2 flanges, 2 plates and 4 rubber cushions with studs in between. One cushion was torn off with the broken piece. To dismantle the whole thing i had to be in a marina or a very safe anchorage , not on anchor, for safety. In open sea it can be done in calm weather only (thinking of alignment). Luckily i had a nice S,ly wind and i headed for Karacaoren anchorge south of Gemiler island where fixed moorings are laid. Well the couplung was dismantled and amazingly i saw that the plate was sheared to a few pieces leaving only 2 cushions intact. The intermediate solution was to connect the shaft with it's rigid couplung to the engine flange . The elignment made in the docking was so precise that the 2 flanges came together, (after checking the alignment, "like butter" and no further alignment was necessary. After a phone consultation with Mancho i'll continue that way until coming home and than the question will be flexible? or rigiod? I'll be delighted to here from you. Again Flexible? or Rigid? Shabat Shalom

דרך הים1

New member
קופלונג

מניסיון בספינות בי"ס (הרבה קדימה אחורה)קופלונג גמיש מציל את הגיר. ככל הנראה עלית על חבל או ניילוןוהמחבר הגמיש עשה את עבודתו ונקרע. מומלץ מאוד ובחום לא לוותר על הקופלונג הגמיש שככל הנראה הציל את הגיר שלך וחסך לך גיר חדש.

קופלונג

הוא אביזר חובה. הוא מגן על הגיר ממכות השילובים ובמיוחד במקרים של תפיסת משהו על המדחף. לא מומלץ לוותר עליו.

Alex33

New member
בסירתי הקודמת התקנתי flexible

coupling device לאחר בדיקת התאמה של נתוני המנוע/ציר והקופלונג הגמיש,תוצרת חברה אמריקאית ידוע.שלי היה בצורת דיסקית חומר פלסטי מעט גמיש בצבע כתום ובעובי אינצ' שממוקם בין שני חלקי המתכת ומחובר אליהם ב 4 ברגים עבים -ושונים בכל צד. זה שימש אותי 6 שנים ללא בעיה כל שהיא.רוב היצרנים וגם בספרות התקנה כזו מומלצת . מה שכן, קיצרתי בהתאמה את אורך הציר באשר האורך שלו הבולט מאחורי ה Cutless bearing חייב להיות מינימלי מסיבות מכניות מובנות למניעת בלאי ורעידות. כיום יש לי S-Drive וזה לא רלוונטי.

olahav

New member
ויש גם את השיטה ללא הגומי

למי שלא אוהב את השימוש בגומי (אני יודע על מה אתם חושבים !!!) ישנה שיטה לחיבור עם שתי דיסקיות מתכתשמשתלבות אחת בשניה. בי השילובים ושנת חריצים עם קפיצים שבבולמים את זעזועי המנוע ומרככים את המקות על הגיר ומאמצי הפיתול על הציר. הרבה מחברים כך מנוע לתשלובת.

ronibenyosef

New member
מצמד גומי

לפרטים נוספים ניתן לפנות גם ליצרן הבא:- WWW.RANDDMARINE מדובר ביצרן בריטי, המיצר מצמדים המתאימים לכול סוגי כלי השיט הארופאים ויש לו סוכן בתורכיה. מחיר מצמד כזה באנגליה כ-40 פאונד.

Efraim

New member
מידע נוסף בנושא מחברים...

כאשר נכנסים לעניני ספינות נראה שנדרש ידע עצום בנושאים רבים וחלק מהם בכלל לא קשור לספנות. לפני שבנינו את עליזה לא הייתי מכונאי דיזל, לא הייתי שרברב או חשמלאי, לא הייתי בקי בנושר חימום קירור (מיזוג אוויר) והידע של לגבי מקררים היה להחליף את המנורה או לבדוק את המפסק כאשר האור לא נדלק... אין ספק שכיום אני יכל לתת מספר עצות בנושאים הנ"ל ומספר נושאים נוספים כמו ניווט, הישרדות, שיוט חובק עולם,(או בשם אחר "תיקון ספינות במקומות אקזוטיים"
) תקשורת עם אנשים במצבי לחץ
... ובטח יש עוד כמה שלא הזכרתי. בנושא המחבר (קופלונג) הגמיש (לרוב) שתפקידו הוא לשכך (DAMPER) זעזועים ונמצא בן ציר המנוע לתיבת ההילוכים במנועים ימיים עלי להודות שהלימוד לא מושלם. (אני יכל רק לדבר על המנוע שלי ללא נסיון בדגמים אחרים) אני כותב מניסיון אישי בתוספת מידע של יצרנים.עדיין לא וידעתי לפחות פעמיים נוספות כפי שהייתי רוצה לעשות לפני מתן עצות לאחרים. (בעבר כתבתי על הנושא בפורום ואף צירפתי את התמונות. הפעם אנסה להוסיף תמונות והסברים). קיימים גם מחברים חיצוניים בן תיבת ההילוכים לציר הפרופלור אבל תפקידם שונה ועל כך במאמר אחר (במידה ויהיה ענין). באתר המצורף יש קישור למשכך חיצוני ולמשכך פנימי ויש שם מידע נוסף על תפקידם. לפי תאורו של אילן (מחבר בן המנוע לציר הפרופלור) מדובר על מחבר חיצוני שאכן יש אפשרות להשתמש במחבר גמיש או קשיח. מטרת ההסבר שלי הוא להוסיף מידע לחברי הפורום
על העובדה שקיים מחבר גמיש בתוך המנוע בן המנוע לתיבת ההילוכים (דבר שלא היה ידוע לי לפני התקלה המתוארת פה) ויש לבדוק את מצבו מדי פעם אחרת עלולים לגרום לנזקים.
(לאלקס33 – לדעתי המשכך קיים בכל מנוע וגם ב SEA DRIVE שלך) לבתיה ואלון – אולי כדאי לפתוח מדור תיקון בעיות שיעזור לחברי הפורום ללמוד מנסיונם של אחרים... אז הסיפור די פשוט: בנסיעה לאקפולקו תיבת ההילוכים התחממה והפסיקה לעבוד. הזמנתי חלקים ותיקנתי אותה תיקון זמני עד שהגענו לקליפורניה. בקליפורניה פירקנו את התיבת הילוכים ואז גילינו את התמונה המצורפת – המחבר נראה לא כל כך טוב (בלשון המעטה). היות וחוק מספר אחד על עליזה אומר – לא עוזבים נמל מוגן עם בעיה ידועה ולא פתורה.
נדרשה פעולת תיקון. בשיחה טלפונית
עם היצרן של המחבר הגמיש (משכך זעזועים) הסתבר (לפי דבריו) שלמחבר אורך חיים מסויים של נספר שנים שתלוי במספר שעות המנוע (לחץ על המחבר) וכניסה או הוצעה מהילוך (החלפת הילוך מפעילה לחצים נוספים על המחבר). יש לבדוק את המחבר ולזהות סימני בלאי
. אין תחזוקה מונעת
ואין אפשרות לתקן חלקים (גומיות) ההחלפה היא בדרגה של מכלול שלם. כמו כן יש לזהות באופן מדויק את סוג המחבר המומלץ ע"י יצרן המנוע ותיבת ההילוכים (תלוי בקוטר הציר, מספר ברגי החיבור. מיקומם, וקוטרם, וכמובן כוח המנוע) אני החלטתי לעלות דרגה ולהזמין מחבר עומס גבוה (HEAVY DUTY) בתיקווה שהוא יתן לנו יותר שרות. (כמובן שהוא עולה יותר כסף). היות ולא רציתי יותר נפילות של המחבר קניתי אחד נוסף לפי התאוריה הידועה שכל חלק שקיים במערכת לא נופל (מתקלקל) ברגע שקיים חלק נוסף באיכסון (SPARE). אז על עליזה קיים מחבר נוסף
וכמובן שהדבר הבטיח שלא היו לנו תקלות בנושא בהפלגה מקליפורניה לישראל. אני אצרף מספר תמונות נוספות על מנת שחברי הפורום יוכלו להנות מניסיוננו, לזהות את הבעיה ולעשות את העבודה לבד. (מספר שעות עבודה של אדם אחד בתנאי שיש לו עזרה בהורדת תיבת ההילוכים) לענין עצתו של ראובן שיש להסתכל על גיל המנוע כולו, ההיסתברות שהגיל עשה את שלו, ועכשיו יפלו מערכות ורכיבים נוספים. אני תמיד חושב שיש להסתכל על מכלול ישן ולא "לזרוק כסף טוב על השקעה גרועה" (בערך תירגום מפתגם באנגלית – (Do not trough good money after bad אז זו עצה טובה!
במיקרה מיוחד זה דעתי היא שאורך חיי המחבר קצר בהרבה מחיי המנוע (זה רק מבוסס על נסיון אישי ודיברי היצרן) אז על עליזה אני מקווה להחליף את המחבר עוד מספר פעמים לפני שאחליף את כל המכלול של מנוע ותיבת הילוכים. לאילן,
בתיקון

Efraim

New member
הבעיה בגדול....

בתמונה זו אפשר לראות מבט צד של המחבר – מצד שמאל רואים את חלקי המתכת לאחר שהגומי נפל וכמובן שכאשר משלבים מהלך המתכת לא בולמת זעזועים וכל הזעזועים מועברים לתיבת ההילכים ויגמרו אותה. בנוסף לכך הרי שהמחבר גם לא מאוזן ויגרום לזעזועים בעצמו במהירות סיבוב גבוהה. (להשוואה מחיר מחבר חדש (ל250 כ"ס) כמאה וחמישים דולר ומחיר תיבת הילוכים כאלפיים וחמש מאות דולר)

Efraim

New member
והגומי שנקרע

בתמונה זו רואים את הגומיה בולמת הזעזועים ואפשר להבין מדוע המחבר נגמר לאחר זמן מסויים. למי ששואל למה אי אפשר להחליף את הגומיה הרי שהתשובה היא כפולה: 1) תהליך היצור מבוסס על סימרור של המחבר ללא שימוש בברגים דבר שמאפשר להם ליצר מכלול לספציפיקציות מדויקות ולעומסים ידועים (הם בטח מפחדים לתת למכונאי לכוון את המומנט ואת האיזון של חלק שמסתובב במהירות של 2500 סל"ד) 2) הם יכולים לדרוש יותר כסף עבור המכלול (כ150$) ורק דולרים בודדים עבור הגומיה – מה שנקרא בעסקים הגדלת הערך המוסף....

שיטה מיושנת מול שיטה מודרנית

הספינה של אילן מצוידת במנוע VOLVO PENTA שלשה דורות אחורה, הגיר הוא חלק אינטגרלי של המנוע (גלגל תנופה חיצוני בקידמת במנוע), לפלנטץ' של הגיר יש קופלונג גומי השיטה ישנה וסביר שכבר עבר זמנו (הוא בן 30 לפחות). במנועים היותר חדשים משני הדורות האחרונים התמסורת (גיר) מתחברת לדיסקה גמישה (כמו הדיסק בקלטץ' של מכונית) היושבת על גלגל התנופה הנימצא באחחורי המנוע. עם פיתוח של חומרים גמישים במנועים מודרנים מחליפים את הדיסקה עם הקפיצים בדיסקה עם גומי מיוחד עם גמישות גבוהה יותר. בנוסף לאלו בין הפלנטץ' של התמסורת לפלנטץ' של הציר מוסיפים קופלונג מחומר פלסטי גמיש או גומי מיוחד לספיגה מוגברת של עומס פיתאומי על המדחף. היצרנים החליפו את השיטה הישנה הנפוצה במנועי VOLVO PENTA משנות השישים לשיטה חדשה, למרות שזה מיקר את היצור, לא מאהבת הצאכנים אלה עקב בעיותיות השיטה הישנה (למרות שהמנועים היו טובים) בעומסי פתע על המדחף (העברה פתאוצית מאחורה קדימה ולהפך - עקב טעות או פגיעת המדחף בעצם לא מזוהה).

dov98

New member
אכן יש לך כמעט ------------>

בוודאות COUPLING גמיש בין המנוע לגיר ולכן ובמידה והציר נתמך ע"י מיסב גומי יחיד אין לך צורך בכלל בCOUPLING החיצון, גם לא במקרה של תפיסת חבל (לכל היותר המנוע ידמים). בכל מקרה עולות לי כאן מספר תהיות: 1. אם המנוע יושב על משככים והציר נתמך ע"י מיסב יחיד, לא סביר שעשית ALIGNMENT מושלם מהסיבה שהציר חייב לשבת על 2 מיסבים לפחות בכדי להגיע לכזה. 2. האם הדקת את ברגי החיבור בין המנוע לגיר? אם לא, זה הזמן לעשות זאת ולבדוק שוב "ALIGNMENT" עד כמה שניתן לאחר מעשה. אגב אם מצאת חופש בברגים, פרק אותם אחד-אחד, מרח עליהם LOCTITE והדק בהצלבה כמו בגלגל של רכב.

dov98

New member
גם במוצגים כאלה ---------->

יש DAMPER בין המנוע לגיר לרוב, ובאם נקבל את נתוני המנוע והגיר נוכל אולי להיות יותר חכמים.

למעלה