אתה שוב מדבר על בריה"מ
כאילו חוץ מסטאלין אף אחד לא שלט בה. אבל היה את חרושוב, היה את ברז'נב, היה את אנדרופוב [לא כמות הזמן חשובה אלא האיכות!]. ואתה לא יכול להכחיש שהמשטר של סטאלין לא היה המשטר של ברז'נב. גם כי איליץ' לא היה סטאלין וגם כי יש הבדל של בערך 40-50 שנה בין תקופות ה"מלכות" של כל אחד מהם. וגם כי תכלס לא אתה ולא אני לא ממש יכולים להכחיש כלום, כי לא שממש היינו בתכנון בתקופת סטאלין

. לא יודעת מה מי עבר שטיפות מוח בתקופה של סטאלין, לא חייתי אז וגם לא הוריי, את סבתא אני לא מרבה לשאול שאלות כאלה כי אני לא כ"כ אוהבת להזכיר לה את כל מה שמתקשר לתקופת המלחמה [למרות שבעיקרון אין לה בעיה לדבר על זה]. אבל שמעתי לא מעט עדויות על מה שהיה בתקופתו של ניקיטה וגם לא מעט עדויות על מה שהיה בתקופתו של איליץ', אנדרופוב וכו'. והאנשים אמנם חיו בתוך התעמולה הסובייטית והכל אבל זה מתון יותר, והאנשים התייחסו לזה פחות, לא היו מחוברים לקטע כל כך, חיו את החיים שלהם בשקט, תחת המשטר הסוציאליסטי [לא היה קומוניזם בבריה"מ, הם רק ניסו להתקדם לכיוונו], ואמנם קראו כל פעם על עד כמה נפלא היה פועלו של סבא לנין, אבל בכל זאת חיו את חייהם, כי גם לא הפריעו להם יותר מדי לחיות את חייהם בנוחות ושלווה. ועל זה בדיוק אני מדברת - על זה שהאנשים הפשוטים יכלו לחיות בשקט ולהנות מהחיים [כמובן שאני לא אומרת שהגישו להם הכל מגש זהב מעוטר אבל הכוונה ברורה], וזו עובדה! ואף אחד לא הכניס למוחם של הוריי למשל [סתם דוגמא, יש עוד הרבה כמוהם], באמצעות תעמולה אגרסיבית שבתקופה הסובייטית הם לא נאלצו לשבור את הראש בשביל לסגור את החודש, ולאחר נפילת המשטר הם נאלצו אפילו לעזוב את מקום מגוריהם כי פשוט לא היה עם מה לסגור את השבועיים...... דרך אגב, אותה הסבתא, שנולדה ב-1927, חיה בתוך המשטר הזה את ה-60 מתוך 70 שנות קיומו [בערך], לא אוהבת במיוחד את סטאלין [בלשון המעטה], כי היא יודעת בדיוק מיהו ומהו, אבל אוהבת את המשטר הסובייטי ולא תהסס לרגע להחזיר אותו. לא כי סטאלין הוא שמש העמים ולא היה טוב ממנו, כאמור, אלא כי שוב אותן העובדות, פשוט היה נוח וטוב לחיות במשטר הזה. ואם בחורה שבגיל 21, אחרי המלחמה, חזרה לסיים כיתה ו', הצליחה עוד לקבל תואר אוניברסיטאי, ולהסתדר יופי בחיים תודות למאמצים שלה, גם אחרים יכלו וכנראה גם לאחרים לא היה כל כך גרוע. יצא מבולבל, אם תבין משהו קבל
, אני סתם עייפה...