CVA - התחלת טיפול

ליסיטה

New member
CVA - התחלת טיפול

שלום. לא מזמן סיימתי את לימודיי בחוג וקיבלתי את התואר. כרגע אני נמצאת בחו"ל זה מספר חודשים. יצרתי קשר טוב עם משפחה כשאחד מבני המשפחה לקה לא מזמן בCVA. הבנתי כי בקרוב הוא עומד להשתחרר לביתו ללא כל קבלת טיפול שיקומי. לכן משפיתו בקשה ממני לעזור, לעשות את מה שאני יודעת בעקבות לימודיי. טרם פגשתי באותו בן משפחה, אך למיטב הבנתי הוא משותק בפלג גופו הימני, כלומר LT.CVA, מונשם ע"י טרוכיאוסטומיה, לא מדבר כנראה בשל כך, אך מבין ומגיב כשמדברים אליו. שאלתי היא: כיצד אני מתחילה טיפול? אני יודעת היטב כיצד לעבוד פאסיבית על שימור טווחים, אך טרם התנסיתי בתחילת טיפול ובהערכה של חולה CVA ואינני רוצה שטיפולי יתמקד רק בחלק הפיזי והפאסיבי של המגבלה, בעיקר כאשר נעדרים שאר המקצועות שיחד תורמים לטיפול כולל. אשמח לקבל מגוון תשובות והצעות. ליסיטה

אנדימן1

New member
טיפה בים...

לא ברור, האם אותו בן משפחה נמצא בארץ, בן כמה הוא, מה הוא עשה לפני הפגיעה? ניתן להפנות את המשפחה לבקש טיפול במוסד שיקומי. בנוסף, אם את רוצה באופן אישי לעזור לו, הייתי מציעה לך מספר דברים: 1. קודם ספרות מקצועית - קראי קצת בנושא, במיוחד תנסי להגיע לתאורי מקרים, בהם היתה פגיעה דומה.תראי מהם כלי ההערכה בהם השתמשו באותם מקרים, הם יכולים להיות כלי הערכה מדידים/לא מדידים, אובייקטיבים/סובייטיביים, ראיון, שאלון וכדומה.בדקי גם ציפיות המשפחה ואם אפשר המטופל, ושימי לב לא לקחת על עצמך דברים שאין ביכולתך/נסיונך/תפקידך - זה די טריקי, טיפול בקרובי משפחה. 2. תנסי למצוא מרכז שיקומי המטפל במקרים דומים, ותבקשי לצפות, אולי יתנו לך... 3. במידה והאדם בארץ, כתבי באיזה אזור הוא גר, ושאלי את הפורום על מרפאות בעיסוק בתחום, המתגוררות באזור זה, ואולי תוכלי לקנות הדרכה לצורך לימוד וטיפול באיש משפחתך. בהצלחה....

ליסיטה

New member
ללא נושא

תודה על התשובה המהירה... העניין הוא שאני נמצאת בחו"ל וכן אותו בן משפחה. הוא בן 62 ויש לו כמה עסקים. בעיירה בה הוא נמצא לא קיים מוסד שיקומי ולכן חשוב לי לתת לו את כל מה שהמקצוע יכול לתת. כיוון שאני בחו"ל כל החומר המקצועי הכתוב לא נמצא עימי אך התחלתי לחפש באינטרנט מאמרים מקצועיים... ובעצם בין הדברים שחשוב לי לדעת זה למשל איך אני עושה הערכה כוללנית למצבו, להבין את כל השלכות הפגיעה שלו . פיזית, מנטלית, קוגנטיבית..זה דבר שעוד טרם עשיתי כיוון שטרם עבדתי עם אוכלוסיית CVA...ונוסף כאן הנדבך של ציפיות המשפחה שבוודאי יהיה זה מלחיץ לנסות לעמוד בציפיותיה...

אנדימן1

New member
המשך טיפ טיפה טיפים

קודם כל תנסי לקרוא בסיכום מבי"ח, באיזה אזור במוח הפגיעה (פרונטלי/פריאטלי...) וכך תוכלי לכוון עצמך בקריאת חומר מקצועי. דבר שני, אני יכולה להציע לך לשוחח עם המשפחה והמטופל ביחד, ולבדוק עמם מה כרגע המוגבלויות הכי "בוערות" מבחינתם, ובעצם לקבל מהם איזה כיוון לטיפול, כיוון שאינך יכולה, ללא כל נסיון לטפל בכל ההשלכות של הפגיעה, ולכן ברגע שתקבלי את הכיוון מהם, אולי אנסה קצת לכוון אותך. לדוגמא: הם ישבו ויגידו לך שכרגע הכי מפריע להם או לו, שבשל הפגיעה אינו יכול לעשות שום פעולה, תשאלי איזה פעולה היה רוצה לעשות, ונגיד ויאמר לך - "משעמם לי כל היום לשבת בכסא גלגלים", זה יכול לתת כיוון לטיפול במציאת פעולות פנאי המתאימות למצבו, ונאמר שאת מתרשמת שפגיעתו הקוגניטיבית אינה מאפשרת לו לבצע פעולות פנאי, התערבותך יכולה להיות בתחום הקוגניטיבי הפגוע וכן הלאה.....

zebrra

New member
לגמרי על קצה המזלג

אני מסכימה עם הכותבות הקודמות שיעצו לך לבקש הדרכה קונקרטית ממרכזי שיקום באזור, לעיתים חשוב יותר לדעת לומר מה אני איני יודעת לא פחות מבמה אני כן יכולה לעזור. אנסה לפרוס לך כאן את הנקודות העיקריות החשובות להתייחסות כדי להבהיר כמה רחב הטיפול בנפגעי CVA. באופן מאד רחב ההיבטים עליהם יש צורך לתת את הדעת בהערכה ובטיפול הם- סנסומוטורי- טווחי תנועה פסיביים ואקטיביים, טונוס, קואורדינציה, תחושה על סוגיה השונים, איכויות תנועה- הפרדת תנועות, תבניתיות... קוגניטיבי- עוררות, תפיסה חזותית ומרחבית, אירגון ותכנון, שיפוט, אוריינטציה שכוללת מודעות לעצמו (מה קרה ומה ההשלכות), התמצאות בזמן ובמקום; מוטיבציה, יזימה, מידת התייחסות למרחב הפגוע, מידת שימוש ספונטני באיברים החלשים... הערה לעניין הקושי בדיבור - אפזיות אופייניות לפגיעה באזורי הדיבור בהמיספרה הדומיננטית (בד"כ שמאל) ולכן אין בטחון בכך שהקושי בדיבור נובע רק בגלל הטרכאוסטומי. וכסיכום לכל המרכיבים הנ"ל - מידת העצמאות ב- ADL על סוגיו השונים, תירגול, הדרכות, וחשיבה על דרכים להקל. אין לי ספק ששכחתי דברים חשובים בפריסה המהירה והכוללנית הזו. השיטה הטיפולית עליה מתבססים עקרונות הטיפול היא שיטת הטיפול של Bobath ואני ממליצה לך להשיג חומר תאורטי שנותן רקע תאורטי ומעשי על הטיפול.

ליסיטה

New member
ושוב תודה

על ההיענות.. לגבי מה שכתבת לי יעל - כן זו באמת נקודה שחשבתי עליה שזה בן משפחה (לא שלי אלא של המשפחה שיצרתי איתה פה קשר..) אבל לא נראה לי שאני יכולה להתעלם ממה שלמדתי וממה שאני מסוגלת לתת בעקבות זה בעיקר כשאני יודעת שהאדם הזה לא יקבל את הטיפול שהוא צריך ולzebrra - התשובה שלך מאוד עזרה לי. מן הסתם כשיצאתי לטיול לא הצטיידתי בחומר הלימודים וגם לא תיארתי לעצמי שאזדקק לו.. בכל מקרה אני כנראה אצטרך למצוא על הרשת פורמטים של אבחונים. אם יש לכם מושג/מכירים אתרים שאפשר להשיג שם משהו כזה זה יעזור.. ואני יודעת שאני שואלת המון, אבל זה באמת חשוב..איך אני אדע למה לצפות? בתור דוגמא, נגיד שבאתי, נתתי הערכה ונאמר שגיליתי שגפה עליונה ימנית לא מסוגלת לייצר מינימום של תנועה..למה אני יכולה לצפות אם בכלל? ושוב תודה...

כתבתי לך בעדינות

כדי שתשקלי אם את לא מסתכנת וחושפת את עצמך לתביעת mal practice.

zebrra

New member
גפה עליונה ימנית ללא תנועה

לא אומרת כלום לגבי הצפי של השיקום. התאוששות נוירולוגית יכולה לקחת חודשים ארוכים ואפילו שנים. אין יכולת לצפות מראש מה ואיך יהיה. ראיתי אנשים עם פגיעה מינימלית שנראה כאילו שבוע שבועיים והם חוזרים לתפקוד מלא שלא השתפרו במאום מאז הפגיעה, ולעומתם אנשים שנפגעו מאד מאד ונראה כאילו לא יוכלו להשתקם לעולם חזרו לתפקוד יפהפה. אבל עכשיו אני אבלבל אותך עוד יותר- חזרה של תנועות אינה מדד בלעדי לשיקום. עקב העובדה ש CVA יכל לכלול מרכיבים רבים מאד של תיפקוד, החשיבות היא בתמונה השלמה של כל המרכיבים ביחד. יש אנשים שללא כל חזרה של תנועה בצד הפלגי יכלו לחזור לתפקוד מלא, ולעומתם אנשים עם חזרה יפה של תנועות נשארו סיעודיים. בקיצור, זה תחום מאד מורכב.

למעלה