לגבי קומוס
אני קניתי לא מזמן את האוסף של הלהקה שנקרא "Song to Comus", ולאוסף מצורפת חוברת המכילה ביוגרפיה נחמדה של הלהקה. אני לא נמצא בבית כרגע, אבל אני אנסה לשלוף מהזיכרון פרטים מהביוגרפיה. גרעין הלהקה מורכב מ-2 אנשים :רוג'ר ווטון (Wooton), בעל הקול המוזר והמטורף (שתמיד אומרים שהוא מזכיר את רוג'ר צ'פמן מלהקת Family, רק שאני לא יודע מי זה), שגם מנגן על גיטרה אקוסטית, וגלן גורינג, שמנגן בעיקר על גיטרות אקוסטיות של 6 ו-12 מיתרים. הם ציינו שהלהקה שהשפיעה עליהם הכי הרבה הייתה וולווט אנדרגראונד, משהו שאי-אפשר להגיד על הרבה להקות פרוג/פולק/פסיכדליה. הם ניגנו בבארים את "Venus in Furs" פי 10 יותר מהיר מהמקור. מאוחר יותר הם הקימו את הלהקה, צירפו אנשים נוספים והקליטו את יצירת המופת First Utterance. הלהקה הצליחה לעשות אלבום מפחיד, מטריד וקודר כמעט בלי שימוש בכלים חשמליים - כלי הנגינה העיקריים הם 2 גיטרות אקוסטיות, כינור, חליל, גיטרת באס, ותופי יד. בובי ווטסון מוסיפה את הקול הנפלא שלה לויבראטו של רוג'ר ווטון. הליריקה, כפי שציינת, מאוד מצמררת, והיא מתבססת בחלקה על הפואמה "קומוס" שכתב מילטון, משורר בן המאה ה-17. 3 שירים באלבום עוסקים באיבוד התומה - הטוהר של הבתולה, כאשר היא נאנסת ע"י יצור אכזר - קומוס בעצמו. שיר נוסף מדבר על נוצרי המוצא להורג ועוד אחד על איש הלוקה בשיגעון. אפשר להתרשם מהליריקה של האלבום כאן:
http://artrock.rinet.ru/review/advanced/comus/first_utterance.htm האלבום לא זכה להצחלה מסחרית. קומוס הופיעו ברחבי בריטניה בשנים 71-72. בביוגרפיה מסופר על הופעה אחת מתוך סיבוב הופעות בהן קומוס חיממה את בארקלי ג'יימס הארבסט. באותה ההופעה הייתה הפסקת חשמל, אבל קומוס היו המשיכו לנגן בלי בעייה כי כאמור הם משתמשים בכלים אקוסטיים בעיקר. הקהל התלהב, BJH פחות, וקומוס לא הופיעו איתם יותר. ב-72 ללהקה היה תכנון להקליט אלבום שני - מדובר היה על אלבום שמכיל שיר של 15 דקות ושיר של 20 דקות, והקונספט שלו היה אמור להתבסס על הטרילוגיה של שר הטבעות. הלהקה באה למנג'ר שלה עם הרעיון, הוא אמר שאם מתוך זה אפשר להוציא סינגל של 3 דקות, הוא יסכים להפיק את האלבום. הלהקה סירבה, כמובן, כ"כ חבל שפרויקט כזה לא יצא לפועל. קומוס פיטרו את המנג'ר שלהם, אבל אף אחד אחר לא רצה להסתכן עם להקה כ"כ קיצונית, לא היה ללהקה מנג'ר ולא היו הופעות, והלהקה התפרקה מהר מאוד - בשנת 72. שנתיים מאוחר יותר, חברת וירג'ין (שבדיוק התעשרו מאוד מהאלבום "פעמונים צינוריים" שמכר מיליונים) פנו לרוג'ר ווטון בבקשה להקליט אלבום נוסף. הוא לא רצה לעשות את זה בהתחלה, כי הלהקה כבר לא הייתה קיימת זמן רב, אבל בסוף הוא התרצה. האלבום השני של הלהקה, בהרכב שונה במקצת, הוקלט בשנת 74,ושמו הוא "To keep from crying". אני חייב להגיד, שלמרות שיש לי כבר כמה שבועות את האוסף שמכיל גם את האלבום הזה, לא יצא לי לשמוע אותו עדיין. אבל ממה שאני מבין, אין בו את האווירה שאפיינה את האלבום הראשון של הלהקה, ורוג'ר ווטון בעצמו אמר שהאלבום גרוע. גם האלבום הזה לא הצליח מסחרית, והלהקה התפרקה במהירות בפעם השנייה, הפעם לתמיד. רוב האנשים בלהקה לא המשיכו בתחום המוזיקה, חוץ מרוג'ר ווטון ניסה להוציא סינגל פופ שלא הצליח כעבור כמה שנים, ואחד מחברי הלהקה שהצטרף להנרי קאו. לדעתי האלבום הראשון של קומוס, First Utternace, הוא יצירת מופת גם בתחום המוזיקלי וגם בתחום הלירי, וכל חובב פרוג/פולק/פסיכדליה או סתם מוזיקה טובה חייב להכיר את הלהקה הזאת. מקוה שעזרתי.