הפרדת הדת מהמד(ע)ינה
אני חושב שלעניין הדוגמטיות, ההפרדה בין האמונה הכנסייתית (או המוסלמית והיהודית) לעיסוק המדעי-פילוסופי מוצדקת על אף היות כל האינטלקטואלים האירופאים (למעט היהודים) בעלי מעמד כנסייתי. האוניברסטיאות (שהיו רובן כפופות לכנסיה מבחינה מנהלתית), ובמידה רבה גם בבתי הספר שליד הקתדרלות מהם התפתחו, היה מונהג חופש אקדמי יחסי (לא ללא מלחמות מפעם לפעם). כל עוד דעות לא יצאו מתחום הדיון המלומד ופלשו לפוליטיקה הכנסייתית, או הביאו לתופעות של כפירה המונית, ככלל לא היתה מניעה להשמיעם. זאת ועוד - אחת משיטות הלימוד הסכולסטיות, זו של הקוואסטיו, חייבה העלאת תיזות סותרות למחשבה המקובלת - וכך אנו מוצאים בימי הביניים תיזות אלטרנטיביות, של תנועת הארץ, שנותרו תלויות ללא הפרכה. כאשר הכנסיה היתה מגנה דעה מסויימת, לרוב נעשה הדבר לאחר עיון ולימוד מעמיק של אותן דיעות, דבר שחייב דיון רציני באלטרנטיבות פילוסופיות ומדעיות (רציני הרבה יותר מפמפלטים של מדענים בני ימנו, הפוסלים בקלות אולי רבה מדי אמונות טפלות למיניהן). כך, למשל, אחד הטקסטים המסכמים בצורה בהירה ביותר עמדות פילוסופיות של המאה ה- 13 היא רשימה מפורטת של תיזות אסורות שהוציא בישוף פריז ב- 1227 (אם אני לא טועה בתאריך). האמת הסופית אמנם היתה זו של הכנסיה. אך אמת זו לא היתה סופית כלל ועיקר, וחוסר במטפיזיקה כנסייתית סדורה עד המאה ה- 16 (רק אז אומצו באופן רשמי אספקטים מהמטפיסיקה של אריסטו, בתיווך של הוגים נוצרים, ע"י הכס הקדוש) אפשר חופש "מחקר" די גדול (רעיון הניסוי המבוקר הופיע מאוחר יותר, רק עם פרנסיס בייקון) . מעבר לכך, האמת של הכנסיה לא נתפשה תמיד כאמת היחידה, והתפתחו תפישות שדגלו בקיום אמת פילוסופית נפרדת בצידה (מעיין סכיזופרניה אינטלקטואלית - זו היתה עמדתם של האברואיסטים הלטניים של פריז, למשל). כך ניתן למצוא אנשים בעמדה כנסייתית בכירה, המבטאים עמדות שיוקעו לאחר מכן (בתחילת העת החדשה) ככפירות. ההבדל המרכזי, לדעתי, בין ימה"ב לתקופתנו הוא, אם כבר, מידת האלימות הפיזית שהיתה נהוגה בין אנשים - שלא פחתה גם כאשר היה מדובר במחלוקות אינטלקטואליות. כשכוח פיזי הוא דרך נפוצה לפתרון סכסוכים, אין להתפלא שאדם ידאג לכך שיריבו האקדמאי יירדף, רכושו יבזז וספריו ישרפו (ובכל המקרים שאני מכיר אפשר לאתר סכסוכים פוליטיים מאחורי גינויים אלימים של דעות). אלימות זו רק גברה ככל שהתגבר האיום על מעמדה של הכנסיה בתחילת העת החדשה, עם פרוץ הרפורמציה (יחד עם תופעות המוניות של שריפת מכשפות, למשל).