CFניקים ניסתרים

• פותח הנושא orii
  • פורסם בתאריך

orii

New member
מה שחשוב זה האם נבדקו

אם זה לפני הלידה או אחריה - זה לא הנקודה בהקשר זה. מבחינתי אם הייתה בדיקה גנטית לפני הלידה זה אומר שיש אח/ות שנבדקו.

orii

New member
אני לא יודע אם זה נהוג

אם זה לא נהוג אז נראה שמאוד כדאי שזה יתחיל להיות כך. השאלה היא אם "נהוג" - זה תלוי ברופא או שזה נוהל מחייב. מתוך 3 המצביעים בסקר עד כה כבר יש מקרה שלא נבדק. אני משער שאין נוהל מחייב ושיש רופאים שימליצו על בדיקות ויש כאלו שלא. מעניין אם ניתן לקבל תשובה מוסמכת בנושא?

אצלינו במשפחה

בדקו שניים ראשונים ואח"כ המשפחה לא ראתה צורך לבדוק את שאר הילדים

orii

New member
CFניקים ניסתרים

עוד מחקר מהכנס ה-CF הארופאי (ECFS 20008) והפעם מה הסיכוי שכשמגלים ילד חולה CF אחד מהאחים/אחיות הגדולים שלו חולים - אך לא אובחנו? הממצאים מפתיעים (התקציר מצורף). בהרבה מדינות כיום מתבצע אבחון גנטי שיטתי לילודים (Cystic fibrosis newborn screening ) - כל מי שנולד עובר סדרה של בדיקות גנטיות ובראשם ל CF. החוקרים הצרפתיים בדקו את המשפחות של 214 חולי CF שאובחנו בדרך זו. הם עשו תבחיני זיעה כדי לדעת האם יש לרך שרק אובחן אח/ות גדולים יותר החולים ב- CF. כמובן אצל חלק מההמשפחות 8.4% כבר הייתה אבחנה של CF אצל אח/ות גדולים. מה שמדהים הוא שאצל 8% מהמשפחות היה אח/ות חולים בCF שלא אובחנו! |סדגש |אצל חלק מהחולים האלו היו סימנים שהיו אמורים להוביל לאיבחון (כמו בעיות בנשימה ובעיכול) אולם אצל 35% מהחולים האלו לא היה שום סימן מחשיד. מסקנת החוקרים היא שכדאי לעשות תבחיני זיעה לכל הילדים במשפחות עם CFניק מאובחן.

orii

New member
הצבעת בסקר?

אין כזו אפשרות של גם נבדקו וגם לא נבדקו. לענינו חשוב לדעת כמה לא נבדקו לכן אשמח אם תצביעי כך - יש בן משפחה שלא נבדק.

sporTV

New member
אני מתנצל מראש על חוסר בתשובות

להבא אתייעץ לפני פרסום הסקר.

orii

New member
עד כה מתוך 8 מצביעים 3 בני משפחה שלא נבדקו

מעט מאוד מצביעים בסקר עד כה - אבל הכיוון הכללי מראה שיש לכאורה בעיה. שני אחים יכולים להיות עם מחלת CF שונה מאוד. אולי הראשון הראה סימנים כבר בימים הראשונים של החיים ואצל האח השני המחלה תתפתח רק בגיל 5. בגלל שהמשפחה כאילו יודעת מה זה CF היא לא תחשוד שהאח השני אני מקווה שעוד משפחות יצביעו ושהמסקנות תהינה מבוססות קצת יותר. אבל גם אם לא אני כבר מבין שאין מדיניות כלל ארצית שיטתית לבדיקת בני מישפחה. הסיכוי לבן משפחה להיות חולה הוא 25% סיכוי ענק. אם לא נבדקים לא ניתן לאתר חולים שמפתחים סמפטומים מאוחר. ולא מטפלים בהם בזמן - מצב, שיש עליו הסכמה רחבה, שאינו טוב רפואית. אני חושב שכדאי לשקול יוזמה של האיגוד לבדיקה שיטתית של בני המשפחה.

orii

New member
סליחה על מסר מקוטע

התחלתי לספר דוגמא למה אח/ות חולה לא יאובחן ע"י בני המשפחה, בחלק מהמקרים, ולמה חשוב לבצע בדיקות אפילו אם לא נראה שהאח/ות חולה. שני אחים יכולים להיות עם מחלת CF שונה מאוד. אולי הראשון הראה סימנים כבר בימים הראשונים של חיו אולם אצל האח השני המחלה תתחיל לתתפתח רק בגיל 5. בגלל שהמשפחה כאילו יודעת מה זה CF היא לא תחשוד שהאח השני חולה ותאבד הרבה שנים של טיפול שבטווח הארוך היו משפרים את מצבו. והערה סטטסטית, אם יש משפחה עם ארבעה אחים שלושה כבר מאובחנים כ- CFניקים מה הסיכוי של האח הרביעי לקבל CF? בדיוק 25%! העובדה שכבר יש אחים חולים לא מורידה את הסיכוי הגבוה - הוא נשאר 25%.

orii

New member
תודה. האם הצבעת בסקר?

רק כדי שנדע איך לספור את ה"לא בדוקים"

orii

New member
הם לא מדומים הם רק ישנים

אלו מקרים שרובם יתגלו בגיל יותר מאוחר ולכן כדאי לאבחן אותם קודם. חלק קטן מהם אולי לעולם לא יפתחו מחלה - או שיפתחו רק מחלה מאוד מאוד קלה שלא דורשת טיפול. לגביהם כנראה שהאבחון יכול רק להרוס. כמובן אי אפשר לדעת מראש איך תתפתח המחלה (המוטציות לא מנבאות זאת)...

orii

New member
הצעה לסקר בפורום והצעה קונקרטית

האם יש ילדים במשפחה של CFניק שלא נבדקו ל CF. על פי המחקר אם 13 ילדים ממשפחות של CFניקים שלא נבדקו עד היום יעברו תבחין זיעה - אחד מהם יתגלה כחולה CF. המספר הזה מתבסס על 8% של חולי CF לא מאותרים. זה כמובן מתבסס על הסטטיסטיקה הצרפתית שנמצאה במחקר.היא תהיה נכונה אם אין הבדל רלוונטי בין המצב בצרפת לארץ - ההבדל הכי משמעותי שיכול להשפיע הוא כמובן איכות הדיאגנוזה של הרופאים בשתי המדינות. אם הרופאים בארץ מאתרים יותר ילדים החשודים כחולים האחוז יכול להיות קטן מ- 8. לחליפין, הוא גם יכול להיות יותר גבוה. SporTV אתה מרים את הכפפה - סקר בפורום? בכל מקרה המסר הקונקרטי הוא שיתכן ובמשפחות CF יש עוד אחים או אחיות עם CF - לא מאובחנים. המספר הזה גבוה באופן מפחיד - נראה שכדאי למי שזה רלוונטי עבורו להבדק (לעבור תבחין זיעה).

sporTV

New member
חדש חדש חדש - סקר!

תהנו ותענו בהמוניכם! + יש טאגליין לנושא!

sporTV

New member
שכחתי להוסיף אפשרות לתשובה

"אין לנו עוד ילדים מלבד הילד המאובחן" לא ניתן להוסיף שאלות לאחר פרסום הסקר אז אני מראש מתנצל ומבקש ממי שיש ברשותו
ילד אחד, לא להשתתף. פיצוי מובטח בסקר הבא.

orii

New member
אני לא מבין לגמרי את האפשרויות

אני חושב שחשוב להתמקד רק במשפחות שכבר יש להם ילד מאובחן ואז לשאול לגבי האם שאר הילדים נבדקו ל CF. אם הילדים הנוספים נבדקו גנטית או ע"י תבחין זיעה זה למעשה כמעט אותו דבר - הם נבדקו. קצת בילבל אותי הניסוח הנוכחי... השאלות על הנשאות לא רלוונטיות לדעתי ומבלבלות - אתה מתכוון לנשאות של ההורים או של הילדים?

orii

New member
ברשותך, אני מציע גרסה יותר פשוטה

ילדכם אובחן כסיאפניק, האם גם אחייו ואחיותייו עברו בדיקת זיעה או בדיקות גנטיות לאבחון המחלה? א. כן, ונמצא/ה בריא/ה ב. כן, ונמצא/ה חולה ג. לא נערכו כל בדיקות (אם תהינה מספיק תשובות ג זה אומר שאולי צריך ליזום פעילות ברמה הארצית)

sporTV

New member
הניסוח אומנם היה מבלבל

אבל התייחס במדוייק לאחים של סיאפניקים ולאיבחונם. הסקר החדש עודכן! הרבה יותר ברור ומובן בזכותך.

למעלה