CBT

מ י w ה י

New member
CBT

שלום לחברי הפורום, מניחה שיש פה מי שזוכרים אותי.

אני סובלת מפוסט טראומה מורחב בעקבות ריבוי טראומות (אני נוהגת לומר שהחיים שלי הם רצף של טראומות), עברתי מספר ניסיונות לקבל טיפול שכללו רצף של חוסר מזל, נפלתי כל פעם על מטפלות שמסיבות שונות לא ביצעו את הטיפול ברוב המקרים, ובחלק נכבד מהמקרים יצרו טראומות נוספות לצד הזנת הקיימות.

היות שהגעתי למצב של ייאוש כללי, לצד הקושי הכלכלי לממן את כל העסק הזה, נשארתי עם התחושות הקשות. לאחרונה נתקלתי באופציה לקבל טיפול CBT בעלות מופחתת, ואני תוהה אם כדאי לי לנסות את זה - הלבטים נובעים לא רק מהחשש שוב ליפול על מטפלת שתוביל לנזקים, אלא גם כי אני לא יודעת עד כמה CBT יוכל לסייע במקרה שלי.

האמת שאני לא סגורה בכלל מה זה CBT, בעבר ניסיתי לקבל CBT אבל המטפלת שהייתי אצלה לא ביצעה שום דבר וגם לא נתנה לי שום הסברים, והפגישות שלנו כללו בעיקר בשיחות מעגליות ללא שום כיוון וללא שום אלמנט טיפולי.

יש פה מישהו שקיבל טיפול CBT ויכול לספר לי מה זה כולל ואיך זה יכול לסייע? אני לא במצב שאני יכולה לעשות על עצמי ניסויים, גם אם זה לא יעלה לי כסף הפעם.

תודה
 
9 דברים שחשוב לדעת על סיביטי

• בסיביטי מתערבים ב4 ממדים: הרגש, המחשבה, ההתנהגות והגוף.

. סיביטי מטפל במצוקות העכשוויות, בסימפטומים, ומתייחס לחוויות העבר לפי הצורך הטיפולי (למשל בחוויות טראומטיות או באירועים שהתחילו את החרדה).

• סיביטי איננו מחפש גורמים לא מודעים, איננו עוסק ב"ארכיאולוגיה".

• יש להתאים את הטיפול ליכולות של המטופל.

• סיביטי הוא טיפול אקטיבי, עם יעילות גבוהה יותר כאשר המטופל מבצע משימות שגובשו בשיתוף פעולה אתו.

• טיפול בחשיפה (בדמיון, המציאות) הוא מאוד יעיל, אך דורש יכולת ונכונות של המטופל להתמודד בצורה ישירה עם החרדה.

• כאשר היכולת להתעמת עם החרדה איננה קיימת, יש תחילה לחזק יכולת זו.

• תנאי הכרחי (אך לא מספיק) ליעילות הטיפול הוא קשר טוב בין המטפל למטופל.


http://www.articles.co.il/article/150172
 

מ י w ה י

New member
תודה רבה על התגובה

היות שאני לא סובלת מחרדות ומעולם לא סבלתי מכאלו, אני מבינה שטיפול כזה אינו רלוונטי עבורי. בנוסף, הזכרת חשיפה - אני מניחה שהכוונה לPE, במקרה שלי זה גם לא פרקטי וגם בלתי אפשרי (מדובר בריבוי טראומות מסוגים שונים, לכן EMDR נראה בתור אופציה מתאימה, ואכן הקל חלקית בתקופה הקצרה שבוצע).

שאלה מסקרנות: האם לא נוהגים לטפל בCBT גם במקרים אחרים שאינם חרדות? במקור זה הומלץ לי לטיפול בפוסט טראומה שלי, ע"י רופא שידע מצוין שמעולם לא סבלתי מחרדות, גם המטפלת שפניתי אליה הבינה על ההתחלה שאני לא סובלת מחרדות וזה לא גרם לה להגיד לי שאני לא במקום הנכון (מהצד השני, היא לא עשתה שום דבר שקשור לטיפול CBT).
 
5 שיטות

ל מ י w ה י שלום,,
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי החל אמנם בטיפול בחרדות ובפחדים ופוביות, אבל הוא כלל איננו מוגבל להן.
למעשה אפשר לרשום בכל מקום במקום המילה "חרדה" למשל את המילה "דיכאון" , או "חוסר בטחון", או "הפרעת אכילה" ועוד.
אם את סובלת ממצב פוסט טראומטי, יש בו חרדה או מתח.
באנגלית זה נקרא PTSD שזה ראשי תיבות של
Post traumatic Stress Disorder .

יש בטיפול בפוסט טראומה 5 שיטות של סיביטי שנמצאו יעילות, לא רק PE, שבו החשיפה היא הכי ברורה וישירה.יש שיטות "רכות" יותר.

אכתוב כאן את 5 השיטות ותוכלי לחפש ולראות מה מתאים לך, ואז לחפש את המטפל המתאים:
1. Prolonged Exposure - שראשי התיבות שלה הן PE
2. Cognitive Processing Therapy - שראשי התיבות הן CPT
3. EMDR
4. Somatic Experience - שראשי התיבות SE
5. Meta Cognitive Therapy for PTSD (האיש המרכזי שפיתח את השיטה Adrian Wells )
יש מקרים שבהם לפני שבאים לטפל בטראומה יש צורך לבסס חיים יותר יציבים ויותר ויסות רגשי, ואת זה ניתן לעשות בעזרת DBT.

עד כאן להפעם.
 

מ י w ה י

New member
תודה רבה על התגובה וההתייחסות


אבל התגובה שלך לא עוזרת לי. שאלתי במפורש לגבי CBT בגלל שכפי שציינתי, הזדמנה לי אפשרות לקבל טיפול CBT בעלות מופחתת, בלי אפשרות לבחור ולחפש מטפל מתאים. בעבר סיפרתי בפורום בפירוט רב על הקשיים שנתקלתי בהם כשניסיתי לקבל טיפול בשנים האחרונות, כפי שציינתי גם בהודעה הפותחת בדיון הנוכחי, לחפש מטפל מתאים זה משהו שגיליתי שהוא מסוכן מאוד, עד כה בעיקר צברתי טראומות מהמטפלות שהייתי אצלן, שרובן המוחלט לא עשו שום דבר שקשור לטיפול.

כפי שכתבתי וגם מזה התעלמת, ברור לי שהטיפול שהכי מתאים למקרה שלי זה EMDR, ולכן ניסיתי במשך מעל ל-3 שנים לקבל אותו, מה שלא צלח בידי. בכל מקרה, לא נשאר לי כסף לטיפול בתשלום, גם אם תוכל להבטיח לי שהפעם זה יהיה אחרת והמטפלת כן תבצע את הטיפול ולא תגרום לי לנזקים, אין לי איך לממן את זה.

וסתם לידיעה כללית - למרות שאני פוסט טראומתית, אני ממש לא סובלת מחרדה, גם כשהטראומות משתלטות עלי וגם בתקופות שמצבי היה ממש קשה והייתי ממש מתוסכלת שאין לי את האפשרות להתאבד ולגמור עם זה, חרדה ומתח לא הורגשו אפילו מעט.
 
סיביטי זה לא דבר אחד

מצטער אם לא מצליח לענות לשאלתך, אבל סיביטי זה לא דבר אחד.
כמו שכתבתי בתשובתי הקודמת - כל 5 השיטות שמניתי הם סוגים של סיביטי.
לדעתי כדאי שתבררי האם למטפל המיועד יש ניסיון בטיפול באנשים עם פוסט טראומה.
 

מ י w ה י

New member
אם ככה, אולי תוכל להסביר מה הפרוצדורה בטיפולים?

וזה מעניין מה שאתה אומר, כי למעשה המשמעות של העובדה שאין טיפול כזה CBT בפני עצמו אלא שזה שם כולל ל-5 שיטות אומר שהמטפלת שפניתי אליה במטרה לקבל טיפול CBT הונתה אותי אפילו יותר ממה שחשבתי, היא לא עשתה שום דבר שכולל אלמנט טיפולי וגם לא נתנה לי שום הסבר, ובטח שלא סיפרה לי על כך שיש 5 אפשרויות. היא כן סיפרה לי על טיפול בחשיפה, למרות שמה שאמרה סותר כמעט לגמרי את מה שקראתי על השיטה, כולל דברים שאתה הסברת, וכשאמרתי לה שזה לא מתאים לי היא המשיכה הלאה לקשקושים לא רלוונטיים שנמשכו עד שנגמר לי הכסף.

לברר אם למטפל המיועד יש ניסיון בטיפול באנשים בפוסט טראומה זה משהו שלא צריך להיות עם דוקטורט בשביל להבין שזה הדבר הראשון שעושים, זה גם לא רק לדעתך, זה היגיון בסיסי, אבל זה לא עזר לי עד כה - פניתי ל-3 מטפלות שונות דרך מכונים שמתמחים בטיפול בפוסט טראומה, למטפלת אחרת הופניתי ע"י פסיכיאטר שמתמחה בפוסט טראומה, למטפלת נוספת הופניתי ע"י מטפלת אחרת - למעט אחת שהייתה ממש טריה בתחום כולן היו מנוסות, ובכל זאת לא ביצעו את הטיפול וגרמו לי לטראומות נוספות לצד חיזוק והזנת הקיימות. כשמטפל לא רוצה לעשות את העבודה שלו, או שהוא חושב שיודע יותר טוב מהמטופל שלו מה הוא מרגיש, העובדה שהוא מנוסה לא תעזור, ככה לפחות מוכיח הניסיון שלי.

אני תוהה גם למה באותו מקום שהתעניינתי באפשרות טיפול אצלו, ענו לי שיש אצלם מטפלי CBT לפוסט טראומה, הרי לפי מה שאתה אומר זה מונח כללי והיו צריכים להגיד לי מהן כלל האפשרויות. או שאולי זה אומר שיש אצלם הכל כולל EMDR?
 
ניתוח התיאור של טיפול סיביטי בפוסט טראומה

ל מ י w ה י שלום,
מהאתר שנתת אליו קישור, העתקתי לכאן מה שנכתב על טיפול קוגניטיבי התנהגותי בפוסט טראומה.

"טיפול CBT נמצא יעיל במיוחד בטיפול בהפרעת פוסט טראומה, כאשר במסגרת הטיפול מתבצעת חשיפה ובנייה - שתי פעולות המאפשרות למטופל להתמודד ולפתור באופן יעיל את תגובותיו לזכרון הטראומה ולמעשה לקבל שליטה על התנהלותו ועל חייו. תהליך החשיפה נעשה באופנים שונים, כאשר בדרך כלל מדובר על חשיפה הדרגתית, ישירה או עקיפה, לאירוע הטראומטי. במהלך החשיפה, המטופל מייצר כושר הסתגלות ובכך קיצוניות תגובתו יורדת. בשלב השני של הטיפול הקוגנטבי התנהגותי להפרעת פוסט טראומה יהיה בנייה של מערכת תגובות חדשה שתסייע למטופל להגיב בצורה שונה לזכרון הטראומה בהמשך חייו"

הקטע איננו מתייחס לשיטה מסוימת(מ 5 השיטות המובילות שמניתי) אלא מדבר על סיביטי בכלל.

המשפט הפותח הוא "טיפול CBT נמצא יעיל במיוחד בטיפול בהפרעת פוסט טראומה".
זה נכון למיטב הבנתי, אלא שהמחקרים הבודקים יעילות בד"כ בונים מערך מחקר המבוסס על אחת מהשיטות המוגדרות.

ייתכן שמי שמדבר על סיביטי ללא פרוט, מתכוון לעשות טיפול שמשתמש בכלים שונים שאימץ מהפרוטוקולים המוגדרים. התאמת הטיפול למטופל יכולה להיות גישה טובה ומועילה למטופל הספציפי.

בהמשך הפסקה מדובר על שיטות חשיפה שונות ובניית מערכת תגובות חדשה, מה שלי מזכיר יותר מכל את החשיפה בדמיון ואת החשיפה במציאות של "חשיפה ממושכת" (PE).

אולי תלכי לפגישת הכרות שבה תוכלי להתרשם מהמטפל ולשמוע ממנו מה הוא מתכוון לעשות בטיפול, ואז תחליטי אם זה מתאים לך.
 

מ י w ה י

New member
אני חוזרת על שאלתי - אשמח לקבל מענה

אם יש פה מישהו שקיבל טיפול CBT ויכול להסביר לי מה כולל הטיפול, מה הפרוצדורה ואיך זה יכול לסייע במקרה של פוסט טראומה, בדגש על פוסט מורכב, אודה על כך מאוד. אני יודעת לחפש בגוגל, אבל בכוונה שאלתי פה בפורום כי אני חושבת שהסברים מצד אנשים שמכירים את הטיפולים, משני הצדדים, יהיו יעילים יותר מאשר ערך בגוגל.

תודה רבה
 
למעלה