associate professor

Tangirl

New member
associate professor

היי,
משהו יודע איך מתרגמים את המושג לעברית? או איזה תפקיד באוניברסיטאות בארץ אקויולנטי או הכי קרוב ל- associate professor?

תודה

FPNH

New member
לא בדיוק אבל בערך - פרופסור חבר

בארץ יש ארבע דרגות אקדמיות ובארה״ב יש שלוש אז קצת קשה להשוות.
בארץ יש מרצה, מרצה בכיר, פרופסור חבר, פרופסור מן המניין. מאחר ו associate זאת הדרגה האמצעית, אז זה כאילו משהו בין מרצה בכיר לפרופסור חבר (ביניים, אבל יותר דומה לפרופסור חבר).

Tangirl

New member
תודה

מורפיקס אמר לי פרופסור חבר וזה היה נשמע לי המצאה מורפיקסית שנובעת מתרגום מילולי.. על מרצה בכיר חשבתי אבל לא ידעתי שזה "נמוך" יותר.
תודה!

Gidi Shemer

New member
מה הדרגה אותה מקבלים בארץ עם קבלת הקביעות?

בזמנו זה היה שונה בין אוניברסיטאות, אבל אני חושב שזה כבר די דומה

FPNH

New member
קבלת קביעות לא מוצמדת לעלייה בדרגה

אפשר להתקבל למשרה בדרגת מרצה או בדרגת מרצה בכיר. ברוב המקרים (שאני מכיר) אנשים מגיעים לדרגת מרצה בכיר לפני קבלת הקביעות, ואין בעייה לקבל קביעות ועדיין להשאר בדרגה הזאת. מצד שני, כמעט ולא קורה שיש מישהו שהוא פרופסור חבר ובלי קביעות.

Gidi Shemer

New member
זה כבר תלוי מוסד

אני יודע שבטכניון (אלא אם השתנה משהו בשנים האחרונות), שילבו בין השניים (החל משנות ה- 2000 המוקדמות) והקידום הגיע ביחד עם הקביעות. מה שלא זכרתי זה האם מדובר בקידום לפרופסור חבר (כך אני חושב שאני זוכר) או למרצה בכיר, אבל הזכרת לי ואכן גם אצלנו זה היה לפרופסור חבר.
מצד שני, אולי הכל כבר השתנה. לא לוקח אחריות על זה...

Gidi Shemer

New member

מרצה בכיר

מרצה זה assistant prof ומרצה בכיר היא לרוב (גם אם לא תמיד) הדרגה של הקביעות. פרופסור זה כבר professor of... ובארה"ב יש גם פרופסורים שיש להם גם chair שזה יותר נחשב.

FPNH

New member
בכל המקרים שאני מכיר

אנשים קיבלו מרצה בכיר כמה שנים לפני הקביעות. הרבה מהם קיבלו את המשרה וישר התחילו עם דרגה של מרצה בכיר.
(וזה די הרבה מקרים לאורך יותר מ 10 שנים)

אכן, אין בהכרח קשר בין השניים

לרוב (גם בחו"ל) כשחוקר בדרגת ממרצה מקבל קביעות זה בא גם עם קידום ממרצה למרצה בכיר (או בארה"ב/קנדה מ Assistant ל Associate Professor). זה התהליךשאני עברתי (בקנדה).

ההיפך לא בהכרח נכון: אפשר להתחיל בדרגת מרצה בכיר או Assoc. Prof ולקבל את הקביעות אח"כ- ואז הרבה פעמים יש הליך מקוצר לקביעות שלוקח פחות זמן ממה שלוקח התהליך של קביעות+קידום (אצלנו בין שנתיים לשלוש לעומת שש בתהליך הקודם שתיארתי). זה נכון במיוחד כשמדובר באנשים עם נסיון קודם ורקורד חזק- בין אם בתעשייה רלוונטית או כאלו שהתחילו באוניברסיטה אחרת.

לגמרי לא מדוייק

כפי שהוזכר קודם, Associate Professor היא דרגת הביניים. הדרגה האחרונה (בד"כ) היא Full Professor, או בדירוג הישראלי פרופסור מן המניין. מעולם לא נתקלתי בשימוש ב Professor of כדרגה אלא רק כתיאור תחום העיסוק וזה משמש באופן ליברלי ביותר בכל הדרגות החל מ Assistant Professor ואף במקרים של אנשים שמלמדים באוניברסיטה ואינם במסלול קביעות (בצפון אמריקה המלה פרופסור משמשת ככינוי לכל מי שמלמד באוניברסיטה, גם אם הוא מורה מן החוץ). יש אוניברסיטאות שבהן יש גם דרגה רביעית University Professor אבל זו ניתנת רק לאנשים בודדים שתרמו תרומה מאד משמעותית למחקר.

לגבי קתדרה (Chair)- זה לרוב קשור למימון שניתן לחוקר, בין עם על-ידי קרן שנותנת endowment עבור זה או מתורמים פרטיים. אין בהכרח קשר בין זה לבין הדרגה האקדמית. נכון שלרוב Chairs הם אנשים בכירים יחסית אבל גם Assistant או Associate Professor יכול להיות Chair- במיוחד כשמדובר בסכום קטן של endowment (כשהסכום נמוך מהמשכורת שאותו אדם מקבל אין סיבה מיוחדת לאנשים בכירים להגיש מועמדות).

(כבר ענו, אבל הרחבה) זה משתנה מאוניברסיטה לאוניברסיטה בארץ

את התשובה כבר נתנו לך אבל אולי קצת הסברים ממה שאני יודעת. כיום אנחנו משתדלים לקבל את כל חברי הסגל החדשים בדרגת מרצה בכיר. בטכניון שונה שמה של הדרגה והוא נקרא "פרופסור משנה" בתרגום ישיר מאנגלית. כאמור, זו דרגה מס' 2 מתוך 4, כאשר 4 היא הגבוהה ביותר. היו מקרים שאנשים הגיעו מחו"ל וקיבלו כבר דרגת פרופסור חבר אך ללא קביעות (תלוי במשרה שעזבו שם ובדרגתם שם), ויש כאלה שהגיעו ארצה וקיבלו גם קביעות עוד לפני שהגיעו ארצה, שוב כתלות במשרה שעזבו. כמובן שבדרך כלל לא מדובר על אנשים שסיימו פוסט דוקטורט שם אלא רק כאלה שכבר היו משולבים במשרה והם בדרך כלל יותר מוכרים ומבוגרים.
&nbsp
אני יודעת שבמדעי הרוח והחברה יש מרצים המתקבלים בדרגת מרצה, אבל בטבע והנדסה לא נתקלתי במקרה כזה בשנים האחרונות בכלל.
&nbsp
בתהליך הקידום יש שוני בין האוניברסיטאות. בדרך כלל הקידום מלווה בקביעות ולהפך, אבל יש מקרים יוצאי דופן שבהם זה לא מתקיים מכל מיני סיבות. ה"מרחקים" בין הדרגות גם אינם שווים מבחינת כמות המאמרים ומה נדרש בכל דרגה. יחסית קל לעבור ממרצה למרצה בכיר, יותר קשה להמשיך לפרופסור חבר והמעבר לפרופסור מלא דורש יותר. מבחינת המשכורת שכל אחד מקבל ההפרש הופך פחות משמעותי עם הדרגות, לדעתי. ההפרש העיקרי הוא בקק"מ.
&nbsp
ישנם תפקידים מסוימים באוניברסיטה שיכולים למלא רק חברי סגל בדרגות מסוימות ומעלה, אז יש משמעות לדרגות מבחינת מחלקה והיכולת שלה לשלוח אנשים לתפקידים בתוך הארגון, אבל זה יחסית שולי. מכל הבחינות האחרות שקשורות במחקר, לא ראיתי הבדל. אין לזה משמעות בגרנטים או בארגון כנסים.
&nbsp
מבחינה אישית, אני יכולה להעיד שחברי סגל מאד מחשיבים את הקידום שלהם גם בדרגות הגבוהות והלכאורה לא חשובות (אחרי הקידום שהגיע עם הקביעות שלהם). אני עוד לא שם בעצמי, אבל מסביב ובמוסדות אחרים אני רואה אנשים שממש כואבים שהקידום לפרופסור מלא היה מאוחר בשנה ממה שחשבו שמגיע להם. אחת הבעיות היא שהקידום הוא משהו שנעשה בחלקו ביוזמת הקולגות מהמחלקה ולא ביוזמת "בוסים" עלומים במערכת.

Tangirl

New member
תודה לכולם

אני שאלתי מתוך צורך תרגומי נטו, אבל למדתי כמה דברים על ההירארכיה האקדמית: )

למעלה