ADHD וויסות תחושתי

chavakeynan

New member
ADHD וויסות תחושתי

מה הקשר בין ADHD לוויסות תחושתי :רגישות יתר או תת רגישות למגע/רעש/ריח/שיווי משקל וכד' יכול להיות שנוירולוג יטעה באיבחון בין קשיים בוויסות תחושתי ל ADHD? יתכן שילד עם קשיים בוויסות יאובחן כזקוק לריטלין כשבעצם יש לו בעיה כלשהיא בוויסות תחושתי יתכן שהמנעות מלחשוף אותו לגורם המציק לו יגרום להיעלמות (באורח פלא) של הפרעות הקשב והריכוז? יכול להיות שנתינת ריטלין גורמת להיעלמות הרגישות? ואולי נטילת ריטלין רק מסתירה את הקושי? משהו בסיגנון: "טיפול בסימפטום ולא בבעיה" אם מניעה של חשיפת הילד לגירוי שמציק לו תעזור לילד לתפקד, האם אין זה פיתרון עדיף? אילו עוד אנשי מקצוע מתיימרים לאבחן מה הבעיה של הילד? נוירולוג, פסיכולוג (מאיזה סוג?) מי עוד? כמה גישות יש לאיבחון בעיות מהסוג הזה שאנו רואים אצל ילדינו? ועוד משהו, לא מעט מיקרים אנו מכירים של ילדים שאובחנו כמפגרים או כסובלים ממחלה נפשית כזו או אחרת ורק אחרי שנים של טיפולים פתאות מתברר שהם היו בדיכאון בזמן האיבחון או שבעצם משהו אחר לגמרי הוא שגרם לבעיה שלהם. איפה קיים גוף כזה שלא ידחוף אותנו לתרופות לפני שישלח אותנו לכל אנשי המקצוע הידועים כדי שיאמרו מה דעתם על התסמינים.

סירוקית

New member
קושי בוויסות תחושתי:

אני כותבת מנסיון אישי שיש לי עם בתי. קשיים בוויסות תחושתי אכן יכולים לדמות הפרעת קשב. כשגירויים שסובבים אותנו מציקים ומפריעים באופן קבוע - הקשב שלנו מוסח. על אחת כמה וכמה אצל ילדים. במקרה כזה חשוב לערוך אבחנה מבדלת, כדי להפריד בין הפרעת קשב "טהורה" לבין הפרעה שמקורה בקשיים בוויסות. גם נויורולוגים מודעים לבעייתיות הזו. אנחנו נעזרנו באבחנה של מרפאה בעיסוק. בעזרת שאלונים מפורטים היא בודדה את הגורמים המפריעים, והאבחנה שלה יחד עם אבחנה של נוירולוג ובדיקת TOVA היתה מדוייקת למדי. אינני יודעת לומר לך אם ריטלין עוזר גם לבעיית הוויסות התחושתי. לנו הריטלין עזר לריכוז, אבל הקושי בוויסות הוא רק חלק מה ADHD. הטיפול בקושי בוויסות הוא תחושתי, ע"י מרפאה בעיסוק או טיפול בתרפיות שונות. גם טיפול זה לא יכול להעלים את הבעיה אלא להקל. אני מסכימה איתך שחשוב לעשות אבחנה מבדלת. אני מאמינה שאפשר לראות מיד אם ריטלין לא עוזר. ואם הוא עוזר לבעית הוויסות ומקל על הילד - הרי זה משובח.

chavakeynan

New member
ADHD ללא הפרעות בוויסות

תודה, סירוקית האם ADHD יכול להופיע ללא הפרעות בוויסות תחושתי? אנחנו פנינו למרפאה בעיסוק שלא גילתה, בזמנו, שום דבר ( אולי היא לא ידעה לאבחן?) נוירולוג, מיותר לציין, הסתמך על שאלון קצר ומעורר גיחוך, ואמר ש"כנראה מה שאמרה מחנכת הכיתה ( שהיא בעצמה לא קשורה לרפואה בשום צורה) הוא נכון" בימים אלו אנו פונים לפסיכולוגית התפתחותית חינוכית. האם היא תדע לעשות את האיבחון המבדל? מרגיזה אותי הקלות הבלתי נסבלת בה אנשים לוקחים לעצמם את הרשות לאבחן משהו שאין להם את הידע או ההכשרה לאבחן וכדי להוסיף חטא על פשע, מסתמכים אנשי מקצוע אחרים על אבחנות אלו בלי לבדוק לעומק

shekef

New member
ADHD יכול להופיע עם או בלי הפרעה

בוויסות תחושתי, ויכול להופיע עם/בלי הפרעות נוספות אחרות. אם יש לך חשד - פני למרפאה בעיסוק אחרת, תקבלי ממנה שאלון ארוך ומפורט מאד, שבודק בצורה מפורטת תפיסה תחושתית. עפ"י המידע שתמסרי בשאלון ייתכן שהיא לא אבחנה היטב וגם ייתכן שההפרעה היא מסוג אחר. לא הייתי ממליצה לפנות לנוירולוג בנושא הזה. לדעתי, מרפאה בעיסוק או רופאת התפתחות תדע יותר. אם אתם בדרך לאבחון אצל פסיכולוגית התפתחותית - חשוב להביא אליה את הדו"ח מהמרפאה בעיסוק. זה הכרחי כדי שתוכל לעשות את האבחנה המבדלת. אפשר כמובן להגיע לפסיכולוגית קודם ולראות מה היא תבקש. אפשר לפנות למרפאה בעיסוק דרך קופ"ח, אבל זה לוקח זמן. ADHD קשור פעמים רבות להפרעות נוספות, ולפעמים אנו ההורים צריכים לקשר בין הגורמים השונים כדי להגיע לאבחון המלא והמדוייק ביותר. לדוגמא, אנחנו קישרנו בעצמנו בין מרפאה בעיסוק, נוירולוג ומאבחנת דידקטית. אגב, אם יש קושי בוויסות תחושתי וגם ADHD - חשוב לטפל במקביל להפרעת הקשב גם בויסות התחושתי.

chavakeynan

New member
תודה לך על תשובתך

אנו "לקחנו לידיים שלנו" את האיבחון של הילד לפני כ 5 שנים ואז אכן קישרנו בין הגורמים. התוצאות היו טובות לאחרונה עברנו דירה והקשרים נעלמו. מה גם שאנחנו איבדנו אחיזה התגובה שלך החזירה אותי אל הקרקע תודה לך חוה

שריד

New member
ויסות תחושתי וADHD

שאלה מצויינת השאלה הזו והיא בכלל לא פשוטה. נוירולוג אכן יכול לא לאבחן נכון ולמעשה האבחנה מאוד מורכבת ונחקרת על ידי ד"ר אביבה יוכמן וד"ר שולה פרוש בבית הספר לריפוי בעיסוק באוניברסיטת ירושלים. מי שיכול לתת תמונה מדוייקת בנושא ויסות חושי היא מרפאה בעיסוק המומחית בתחום. אגב, בהחלט יתכן שיהיו שתי התופעות במקביל ואין סתירה בין הטיפולים השונים. ריטלין אגב, יכול לווסת את התגובה ההתנהגותית שנובעת מקשיים בויסות חושי. למשל אם הילד טקטילי והוא מגיב התנהגותית בעוצמה ובמהירות למגע, התגובה האימפולסיבית לא קשורה בהכרח לויסות החושי אלא למנגנוני הבקרה באונה הפרונטלית. כך שיכול להיות גם וגם...

למעלה