ADHD ודיסלקציה

מוטרד 19

New member
ADHD ודיסלקציה

שבוע טוב!!! רציתי לשאול האם ידוע לכם על קשר בין הפרעות קשו``ר לדיסלקציה האם מי שדיסלקט בהכרח שהוא גם לוקה בהפרעת קשו``ר ? אשמח לכל מידע. (שאלה של חבר).

זה תלוי במודל (או בחסרונו).

למרבה הבושה, הדיעה הרובחת בין החוקרים לא יודעת להסביר למה יש כל כך הרבה מקרים של ADHD ודיסלקציה בו זמנית. דיעות פחות מקובלות טוענות שאלה שתי קבוצות סימפטומים אפשריים של אותה בעיה והמודל שלהם מראה בקוים כלליים יותר או פחות למה אותו מנגנון פתולוגי יכול לחולל את שתי התופעות. ההסבר שלהם עדין זקוק גילוי של פרטים נוספים אבל הוא מפורט בהרבה מה'ספק מודל' של האחרים. למרבה הבושה, אילה שיש להם הסבר אומנם הוכיחו אותו אבל לא הוכיחו אותו מספיק. שלא ישאר לך ספק לגבי דעתי. אני אומנם חסיד של אחת הקבוצות אבל כועס על שתיהן. אנחנו, כצרכני בריאות, צריכים לדרוש מהחוקרים יותר ולא לשתוק נוכח הסבריהם הלוקים בחסר או נוכח הוכחותיהם הלוקות בחסר.

מוטרד 19

New member
היי בוקר טוב . ראשית תודה על תגובתך

אולם אשמח אם תוכל להסביר לי בצורה יותר עממית שאבין ואוכל להסביר לחברי הטוב ששאל אותי את השאלה הזאת. תודה מראש

לנוירולוגית שמתארחת פה, למשל, אין

מודל רציני. היא טוענת שמה שהופך אדם לדיסלקט או ללקוי ריכוז הוא שינויים מינימליים בגודל של איברים מוחיים מסויימים. היא לא יודעת מה השינויים האלה (שספק אם הם משמעותיים סטטיסטית או ביולוגית) עושים ומה הקשר ביניהם לבין הסימפטומים. היא לא יודעת להסביר מה הקשר בין דיסלקציה לADHD ורוב החוקרים שותפים ל(חוסר) דעתה. לעומתם יש אסכולות אחרות. הרופא שלי נמנה עם אחת מהן: האסכולה הצרבלית. הרופא שלי משכנע הרבה אנשים, ביניהם אותי ששתי הבעיות הן בעיות קואורדינציה. תוכל לקרוא על זה באתר שלו וגם בספרים ובמאמרים המדעיים שלו ושל אחרים מהאבכולה. אבל לרוע המזל, הם לא טורחים לתת הוכחות חזקות מספיק שישכנעו את כלל האוכלוסיה. הרופא שלי, למשל, עשה שתי בדיקות עיוורות כפולות שלא פורסמו. הוא טיען שהן לא פורסמו בגלל קנוניה (ראה ספרו: Dyslexia the scientific watergate. אבל בינייו, אם הוא כן היה מצליח לפרסם, ואני בטוח שהבדיקות היו מוצלחות, אזי כל רופא היה מיישם את שיטתו ואנשים כמוני היו מפסיקים לנהור למרפאתו מכל העולם. בקיצור...מסריח פה. אולי המכנה המשותף החשוב ביתר ללקויות כתיבה וללקויות ריכוז הוא שהלוקים בהן פראיירים.

chavakeynan

New member
הפתרון יבוא מאלו הסובלים

הפתרון לתופעה יבוא ממחקרים של אנשים שחשוב להם לעזור לכולם ללא כוונת רווח הבעיה היא שאין כאלה אנשים בעולם יותר. עדו, אתה אימתת מה שאני אומרת כבר שנים: כל אחד שמתקרב לתופעה נותן הסבר משלו. לנוירולוגים הסבר ולפסיכיאטרים הסבר. הפסיכולוגים בטוחים שהם יודעים מה לעשות שלא נדבר על מורות בית הספר שהרי אין כמוהן שיודעות מה צריך להיעשות. רוקחי שיקויים, מגלי עתידות, הקוקראים בקפה והסיינטולוגים, ההומאופתים והטיבטוניים ועוד כהנה וכהנה... היות ורוב הצרכנים של ההסברים הללו אינם דוקטורים, ולא יודעים להבחין בין הסבר קביל להסבר לא קבילמתקבל מצב בו כל ההסברים מתעופפים בין כולם ללא מפריע, ללא שליטה, באנרכיה גמורה, ואז אתה רואה הורה אחד שמנסה כך והורה אחר שמנסה בדיוק להיפך ... ועוד מקרה של הורה שמאס בשיטה שהוא ניסה ועבר לשיטה אחרת..וכן הלאה.

לא בהרכח

הספרות מראה שסטטיסטת ל 65% מלקוי הקשב, הבנים יש גם דיסלקציה שהינה כתחלואה נלוות וב 30% מהדיסלקטים הם גם לקויי קשב. אצל בנות קיימת שכיחות גבוהה בין הטיפוס הלא-קשוב של התסמונת (בעבר ADD) עם לקות למידה מתמטית. דיסלקציה והפרעות רקשב הם שתי תופעות מאובחנות שונות אחת מהשניה, המייצגות בעיות נוירולוגים שונות. יש מאפיינים רבים של לקויות קשב שמשותפים גם לדיסלקציה בתחומים האקדמיים. יום נפלא גיל

אבל לפי תשובתך, מי שיש לו אחת

הבעיות, יש לו סיכוי גבוהה באופן משמעותי משל האוכלוסיה הכללית ללקות גם בבעיה השניה. איך זה מתיישב לך עם ההנחה שהבעיות שונות לחלוטין ולא קשורות? אם הבעיות היו לא קשורות, הסיכוי לקבל אחת מהן כשיש לך את השניה אמור להיות שווה לסיכוי של האוכלוסיה הכללית. כל כך עצוב לשמוע שגיאה כל כך בסיסית מאיש מקצוע.

ערב טוב עידו,

לא הבנתי מה לא מסתדר לך, סימכתה את הדברים. דיסלקציה ו ADHD הן שתי תופעות שונות, אולם סטטיסטת רואים שהם מופיעות ביחד בשכיחות גבוהה. הן שתי תופעות שונות, אולם קירבה אורגנית בין אוזאי ויסות השפה ואיזורי ויסות ההתנהגות (סטירטרום והפיתול הזוותי) יכולים להיות קשורים בינם וגם ללקות נוספת איטרות, בגלל הקירבה הפיזית לאוזורי הייצוב בסנסו-מוטוריים של הידיים. זה הקשר. ההסתברות לא יכולה להיות שווה, היות שאורגנית שהמוח נפגע ולו בצורה המזערית קיימות השלכות על תפקודים רבים, ועל אזורים סמוכים. אולם אין להסיק מפגיעה אחת הכרח פגיעה נוספת.

אז למה אין יותר אפילפטים בין לקויי

הלמידה והריכוז? אם כל בעיה מזערית במוח מגבירה את הסיכוי לבעיות מוח אחרות, במיוחד באיזורי מוח קרובים, הייתה מצפה שיהיו גם יותר אפילפטים בין לקויי הלמידה והריכוז, ובמיוחד אפילפטים שהמרכז האפילפטי שלהם קרוב לאיזורים שאתם חושדים בהם כאחראים להפרעה. חוץ מזה, איתור איזר מוח משוער כאחראי לבעיה זה עדיין לא מודל. אין לכם מודל. רופא יכול להסביר מדוע תופעות מסויימות גורמות לסימפטומים מסויימים ואיך שתי בעיות שונות באותו מקום בגוף יכולות לגרום לסיפטומים שונים. מומחים יכולים לחכות את הסימפטומים אלה עם חיות מודל בעזרת גרימה מכוונת של אותה בעיה וגם להציע תרופות על סמך המודל. שום דבר שיש לנוירולוגים בעלי הדיעה המקובלת לומר על ליקויי למידה וריכוז לא הוביל לניסוי מוצלח של תרופות חדשות. התרופות היחידות שיש נמצאו במקרה והוסברו ברישול ובדיעבד. ושוב אחזור ואדגיש שאני מאוכזב גם מהנוירולוגים בעלי הדיעות האחרות אבל מסיבה אחרת.

על ADHD וחקירה מדעית

יש יותר אפילטפים מקרב לקויי הקשב, כ- 5%- 8% לעומת כ2% האוכלוסיה הרגילה. אפילפטים רבים סובלים מלקויות קשב וריכוז שמאופיינות כ ADHD _כ 15% מהם). אבל במדעי המוח קשה מאוד להוכיל סיבתיות. כולם יסכימו שחקר המוח עדיין חיתולים. יש המון ידע לגבי מבנה המוח ותפקודו הפיזי, אבל ברור שהמדע לא יכול לבחון בכלים העומדים לראשותו את הרוח שבפעילות המוח. בגלל משבצת כה חשובה זו, אין מנחים סיבתיות בין תמונת תפקוד מוחי מסויימת להתנהגות, אלא ציון התפקוד ששכיח בתופעה נידונה ברמת מתאם - קשר. כדי להוכי סיבתיות נשרד מחקר יסודי ומקיף שישלול כל צורת מעורבות אחרת למעט זו הנחקרת וברור גם לחוקרים שעוסקים בבני אדם ובתפקודים נוירולוגים של המוח שזה פשוט בלתי אפשרי. לעניות דעתי, לא ניתן להסיק את צפקוד נוירולוגי של התהליכים הגבוהיים כמו קשב וריכוז שהוא תהליך קוגניטיבי ומטא-קוגנטיבי מבעלי חיים שאין להם היכול ליצור סוג עיבוד מידע כזה. הטיפול התרופותי הוא אסטרטגי. נותנים טיפול לתופעה. זהו עקרון הסיווג והטיפול שמבוסס על ניתוח סימפטומים והקלה בהם. עליה מבוססות כל הרפואה המערבית. תרצה טיפול שמייחס אליך כאורגניזם ולא כפרט בלהקה האנושית, תפנה לרפואה משלימה- הוליסטית כמו הומאופטיה או הולינג. גיל

הגיע הזמן שתבדוק את דיעותיהם של

חוקרים עם שיעה לא מקובלת. להם יש מודל ומהמודל הם כן מסיכים מסקנות על תרופות. הם גם רופאים מערביים בני זמנינו. מלבד זאת, יש בעיות מוחיות עם חוית מודל. כולל בעיות שפוגעות בתפקודים גבוהים.

ronenscha

New member
קשב וקריאה

אחד ההסברים ששמעתי הנו שבעיית קשב יכולה להפריע לקריאה מכיוון שקריאה מצריכה משאבי קשב מרובים. זאת הסיבה גם לקשיי כתיבה של אנשים עם בעיית קשב. אבל כמובן שבעיות כאלה יכולות להופיע גם בנפרד. אבל מאחר שכל מקרה הנו מיוחד במינו יש צורך באבחון מקיף לפני שקובעים החלטות. רונן

למעלה