900,000 איש בגיל העבודה אינם עובדים

טל קר

New member
900,000 איש בגיל העבודה אינם עובדים

נתונים מתוך מגזין ממון של ידיעות (השכן גנב לנו את מעריב...) בעוד שיעור הלא עובדים מכלל האוכלוסיה של בני 15+ יציב פחות או יותר על פני השנים ונע בין 49.2 ל53.4, שיעור הגברים שלא עובדים מכלל הגברים בני 15+ הולך וגדל, מ25.5 בשנת 55 ל44.4 בשנת אלפים, שיעור הנשים שלא עובדות מכלל הנשים בנות 15+ יריד מ75.6 בשנת 55, ל 56.3 בשנת 2000. שתי סיבות מרכזיות נותן הכותב להתליך שצוין - האחת קשורה לקשר השלילי שבין השכלה לבין אי עבודה. מכיון שכברכמה שנים יש יותר נשים משכילות מגברים משכילים הן יצליחו יותר בשוק העבודה. סיבה נוספת קשורה להתפתחות הכלכלית הענפית. הענפים שבהם קיים ריכוז גבוה של גברים למשל ענף התעשייה מצויים בירידה לעומת זאת הענפים שבהם ישנו ריכוז גבוה של נשים למשל רפואה מצויים בתהליך של עליה. "זהו גם הבסיס לטענה שבשוק העבודה העתידי יש לנשים סיכוי עדיף על פני הגברים תהליך שיזיז עוד ועוד גברים לחלק הלא עובד של האוכלוסיה. יש הטוענים שההתפתחות הזאת עלולה להביא להגברת האלימות החברתית, שכן גברים, שלא כמו נשים, מתקשרים להסתגל למציאות החדשה" הסיבות לאי עבודה בין ה900 אלף שלא עובדים (באחוזים) 2.2 חיפשתי ולא מצאתי . 20.0 עקרת בית. 23.0 לימודים 26.0 גמלאות 17.0 אחר. נשים וגברים בני 25 שלא עובדים: הסיבות: אבטלה: 24 אחוז מהגברים 12 אחוז מהנשים. טיפול בילדים: 0 גברים (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא מצאה אפילו גבר אחד כזה) 53% מהנשים. לימודים 3% מהנשים 15% מהגברים. גימלאות או מחלה 36% מהגברים 23% מהנשים. "אם כך מדוע שיעור הנשים הלא עובדות גבוה בהרבה משיעור הגברים הלא עובדים? זה מביא אותנו להגדרה של עבודה. כ50% מהנשים הלא עובדות השיבו כי הן מטפלות במשק ביתן ובילדים. יש הטוענים כי זו עבודה לכל דבר וענין למעט העבודה המצערת שהיאר נעשית ללא תשלום. לו היו רושמים שכר לנשים האלה כך הטענה כפי שרושמים שכר דירה לבעלי דירות לצורך חישובו של מדד המחירים לצרכן או אז היה מתברר כי שיעור הנשים הלא עובדות היה יורד מתחת לשיעור הגברים הלא עובדים. על פי הגרסא הזאת הנשים כבר השיגו ניצחון מוחץ בשוק העבודה אבל הוא טרם נרשם באופן רשמי. בענין הזה כדאי לשים לב שלא נמצא ולו גבר אחד שהצהיר כי הוא לא עבד משום שהוא מטפל בבית ובילדים" בנוסף הסטטיסטיקה מצביעה על הבדל משמעותי בין נשים יהודיות ולא יהודיות. בעוד שבין הגברים שיעור הלא עובדים של יהודים דומה מאוד לזה של הלא יהודים הרי בין הנשים יש פער משמעותי. 80% מהנשים הלא יהודיות אינן עובדות. הכתבה מדברת על חשיבות ההשכלה, עם יוצא דופן נפרד שהוא אוף טופיק - הקבוצה בעלת שנות הלימוד הגדול ביותר היא קבוצת הגברים החרדים שהשכלתם נרכשת בישיבות. 65% מהגברים בגילאי 25-64 שלמדו בישיבה - לא עובדים. האחוז המקביל בקהילה החרדית בטורנטו ובניו יורק - 6% מקור המידע - הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בקרב 26,000 אנשים.

סאטיר #3

New member
שימי לב כיצד המדינה חוסכת בכסף

על גבן של נשים ומפזרת אותו. לו הוגדרה עבודת האישה במשק הבית כהוצאה מוכרת, לו גם היו מכמתים אותה לצורך חישוב שכר (נניח, נניח - 4000 ש"ח) הרי שיעורי המס שגברים היו משלמים היו פוחתים להפליא, ואז מי היה משלם לאותם בוגרי ישיבות שלא עובדים כסף?

augustus

New member
אני די מתנגדת

להגדרת עקרת בית כאישה עובדת לצרכי המס. ראשית כל, בעיניי זה לא צודק, אבל באספקט הזה לא אתמקד כי הוא פחות חשוב בעיניי. מה שכן חשוב, שזה מאוד לא יעיל. כל הטבה כספית מחזקת או יוצרת מגמה, ובמצב הנוכחי אסור לעודד נשים להיות עקרות בית, כי זה מגדיל את האי-שיוויון החברתי והכלכלי הקיים בין גברים לנשים (הרי אי אפשר להתקדם מקצועית, חברתית או כלכלית בתור עקרת בית). לגרום לנשים עוול כזה, ועוד על חשבוני? לא תודה.

לצ´פר את מי שעובד ומשקיע מאמץ

מוכח, ואינו מצליח להגיע להגדרת חיי-רווחה. זה פיתרון שקרוב מאד לליבי ורחוק מאד מהמושג החולה והצולע של "מדינת רווחה". להפסיק לשלם לטפילים ולמי שאינם עובדים. להתחיל לתמוך במי שעובדים קשה מאד ומתקשים לקיים את משפחתם בכבוד, בייחוד הרוב של חד-הוריות. למסות את המוצרים הדרגתית, לפי מחיריהם והצורך בהם, ולחדול ממיסוי הפרט, מיסוי האדם העובד היא שליחת יד גסה לכיסו הפרטי שלנו ומגבירה את הכעס, את חוסר החשק לעבוד ולייצר ואת הניסיונות להשאיר כמה שיותר בכיס וע"י כך לרמות את המדינה.

augustus

New member
חולה על ההודעות של אורין

את דיברת על האספקט של הצדק שאני בהתחלה חשבתי לדלג עליו. עכשיו, בעקבותיך, אחזור אף לאספקט הזה. תחזוקת משק בית, הכוללת לעיתים תכופות גידול ילדים, היא פעולה שעושה כל משפחה (כולל משפחת יחיד). חלק מהאנשים משלבים את הפעולה הזאת עם היציאה לשוק העבודה, וחלק לא. אני חושבת שצודק יהיה אם דווקא אלה שעובדים יותר קשה (גם מייצרים, גם מתחזקים משק בית) יקבלו עידוד כלשהו, אם בכלל... צר לי שאנחנו לא יודעים לגמול לאדם עובד. אני מתלבטת אם לשלב כאן את סיפורי האישי, אולי בהודעה אחרת.

augustus

New member
קיבלתי עידוד!

אני אם חד הורית, ומעבר לכך, אני בת להורים דלי אמצעים. כתוצאה מכך, כל חיי אני עובדת, ולרוב מצליחה, יש לציין, להתפרנס די סביר. בכל זאת, היה לי חשוב (וחשוב לי עדיין) לרכוש השכלה שתאפשר לי לפרוץ את מעגל המצוקה אשר בו נולדתי, הן בשבילי והן בשביל בתי (כשכתבתי "להתפרנס די סביר", התכוונתי שהצלחתי להרוויח קצת מעל הממוצע, אבל מה זה כשיש לי ילדה, ואני גרה בתל אביב, וחוץ מזה הממוצע בימינו מספיק כדי להתקיים, לא כדי לפרוץ). הלכתי ללמוד לתואר ראשון (כלכלה ומ"ע). לא יכולתי להרשות לעצמי לעשות מערכת שעות מלאה, בגלל ההכרח לעבוד. איכשהו קיבלתי ציונים טובים. אולם, גיליתי שלא מגיע לי לקבל מלגת הצטיינות, כוון שמערכת השעות שלי חלקית (זה החוק), ולא הצלחתי לקבל גם מלגת מחייה כוון שאני עובדת (ועוד משרה מלאה כמעט, אלא מה, יכולתי אחרת?). ומי כן מקבל את כל המלגות? הילדים של אמא ואבא, שחיים על חשבונם, אז לצורך העניין אין להם כסף ומעודדים אותם באמצעות המלגות. השילוב בין הלימודים לעבודה במשרה מלאה היה קשה כל כך, שעזבתי את האקדמיה אחרי התואר הראשון להרבה זמן. תואר ראשון בכלכלה ומ"ע אינו מהווה, הודות לאינפלציה של ההשכלה האקדמית בימינו, קרש קפיצה רציני. היום אני בת שלושים, בעוד כשנה וחצי, אחרי כל מיני השלמות, אגש כנראה ללימודים לתואר שני. יש לי חברים שבגיל הזה כבר עשו דוקטורט. היה לי רצון לא פחות משלהם, אבל לא היו לנו תנאי פתיחה שווים. ואף אחד לא דאג, ועדיין לא ממש דואג, לעשות אותם שווים טיפה יותר.

../images/Emo32.gif כל החברה

בישראל בנויה על ההנחה שההורים צריכים להמשיך לתמוך בך עד גיל 100. כשאת בצבא נותנים לך משכורת זעומה שיענו אמורה להספיק לכל מה שאת צריכה. המדינה סומכת על זה שתחזרי לאבא ואמא כל חופשה, ורק אם יש לך תעודות שאתם לא מדברים או שהם ממש עניים אז אולי יעשו משהו למענך. לא שואלים אף פעם את ההורים אם הם מעונינים. בשביל ללמוד תואר ראשון ולהצטיין, את לא יכולה להחזיק במשרה מלאה. בשביל לממן תואר ראשון ומגורים, את חייבת להחזיק לפחות במשרה מלאה. שוב, או שאת קורעת את התחת וזה לוקח לך הרבה יותר שנים ללמוד, כמו שתיארת (ואצל רב האנשים זה יפגע בהחלט בציונים), או שההורים שלך לוקחים על עצמם לממן לפחות אספקט אחד - מגורים, שכר לימוד, חשבונות - משהו. אחרי זה כמובן אם את מתחתנת יש משכנתא וארנונה ומוצרי חשמל ועוד דברים שאו שאת מסתדרת בקושי, או שאת פונה שוב לאבאמא לעזרה. לך לא היתה ברירה אז עשית מה שהיית צריכה, אבל גם כשיש ברירה, זה ממש לא נעים, להיות בסוף שנות ה-20 לחיי ועדיין כל כך תלויה בהורים שלי. אז כן, אני מהילדים של אבא ואמא שהזכרת, ואפילו קיבלתי את המלגות שהזכרת, ואני מודה מאד גם למזל שלי שיש לי הורים שמסוגלים לעמוד בזה וגם להם אישית, על זה שהם משקיעים בי ככה (יש לי חברות עם הורים שבהחלט מסוגלים לעמוד בזה כלכלית אבל הם קמצנים או לא אכפת להם), אבל הייתי מאד שמחה אם המדינה לא היתה מכריחה אנשים שרוצים ללמוד לקרוע את עצמם או להתעלק על ההורים שלהם ככה. במיוחד כשאני שומעת איך במדינות כגון גרמניה, אוסטריה, הולנד ועוד כמה מדינות אירופאיות, המדינה כמעט משלמת לך בשביל שתלכי ללמוד.

אמיר.

New member
גם לי עדין עוזרים...

ואני עברתי את ה 30... בקשר להשכלה הכללית - שתיכן צודקות. צריך ליצור יותר אפשרויות לאנשים ללמוד תוך כדי עבודה (באמת, באוניברסיטה העברית יש לימודים בשעות מוטרפות לגמרי ליד 2000 )... הרבה אנשים שאני מכיר, לומדים בתורנות.. היא עושה תואר, אחר כך הוא עושה, אחר כך היא חוזרת ל MA וכו´.. וזה קשה מאד גם ככה. בייחוד כשיש לך משפחה. -----------
וכל הכבוד לאוג´..

אפרת_ח

New member
היית צריכה לבוא לטכניון

סטודנט שעובד משפר את זכאותו למעונות - הטבה כספית רצינית ביותר (אם כי דורשת פשרות ברמת החיים).

Guff

New member
אולי תתפלאי

ואני למשל מברכת על גילי המופלג שבגללו נחסכה ממני הדילמה הנוראית ואולי הטעות הנוראית עוד יותר. אבל מסתבר שלפחות בתחומי המדע (וההנדסה בעיקר) צה"ל פצח בתכניות עתודה אקדמית חדשות בהן אם אינני טועה כל העתודאים במקצועות ה"נכונים" מקבלים מימון של חלק ניכר משכר הלימוד אם לא את כולו, ועתודאים מקריטריון מסויים (הבנתי שהדגש הוא על הגרים בעיירות פיתוח) מקבלים מימון רציני יותר. עד כמה שאני יודעת אין מדיניות העדפה לגברים או נשים כך שכל מי שהתקבל\ה לעתודה על סמך ציוניו\ה י\תקבל את המילגה. אז יש רבים שקשירת השכלתם האקדמאית עם צה"ל אינה מתאימה להשקפת עולמם או סתם לתכניותיהם לעתיד. אבל למספר לא מבוטל של אנשים זו הזדמנות מדהימה לסיים תואר ויחסית בקלות (מבחינה כלכלית לפחות). לא נראה לי שמדובר כ"כ בשוויון הזדמנויות כמו בחוסר משווע בעתודאים אבל זה גם משהו.

Guff

New member
מובן שזה קשור

הם יעבדו אח"כ.. לטובת הארגון שמימן אותם.. עבודה לימודים - שהחלט קשור לTHREAD רק שתדעו

אמיר.

New member
ומה עם המובטלים/ות ???

שהמפעלים שלהם נסגרו ? שהמעסיקים הקפיטלסטיים העדיפו להביא לכאן כח אדם זול מקרוב או מרחוק ? או שהעבירו את המפעל כולו לחו"ל ?

לא מתיימרת לפתור את כל בעיות העולם

אחר הייתי בממשלה. אני בעד לתמוך במובטלים, עד נקודה מסויימת ובהחלט פחות מחצי שנה. יש מובטלים שהם אקדמאיים, ולא בגלל הסיבות שהזכרת. כמ"כ יש מובטלם כתוצאה מצימצום כוח אדם או סגירת חברות, כתוצאה ממצב השוק. אבל אם כבר אדם מובטל ומקבל קיצבה, למה מפסיקים לו את התשלומים כשהוא נרשם ללימודים שמנפק משרד העבודה? איפה ההיגיון? והאם ידוע לך שמובטל יהיה זכאי לקצבה רק אם אין ברשותו רכוש? (לא דירת מגוריו). מובטל אינו זכאי לקיצבה אם יש מכונית על שמו. ז"א שימכור את המכונית ויתחיל להתרוצץ ברגל למצוא עבודה. המון היגיון. מה שהרוב עושה, זה לרשום את המכונית ע"ש מישהו אחר במשפחה, כמו ילד בן חמש או משהו כזה. הטפשות שבשיטה מובילה לרמאות ולאובדן הכנסה למדינה ולפרט.

סאטיר #3

New member
ועל מנת לכפות על נשים לצאת לעבודה

עבודתן כעקרות בית תיחשב "כְּלֹא עבודה"? נדמה לי שנשים רבות מאוד יוצאות לעבודה ואז חוזרות לעבודה השניה, בביתן. נדמה לי, שאחת הטענות המרכזיות כנגד המורות במערכת החינוך היא, שהן מצאו בדיוק את הסידור המוצלח לשתי מְשָרות. מהיכן שתביטי על זה הנשים נושאות בנטל, אם כך, מדוע שלא להכיר בעובדה שנשים מחזיקות משק-בית הן נשים עובדות?

אני דוקא מסכימה אתך.

חלקית. כלומר - לא בהכרח צריכה עבודת נשים בבית להיות מתוגמלת בשכר אבל כן להיות מתוגמלת בהטבות מס וביטוח לאומי לתא המשפחתי כולו. יתרה מכך, אין די בהטבה שניתנת לנשים שיוצאות לעבודה - ועם כל הכבוד לגברים שוחרי שוויון שרוצים את נקודות הזכות גם לעצמם (ראה ערך "הורות שווה" למשל...
) - הייתי מגדילה משמעותית ובאופן מדורג על פי שכר את ההטבות לנשים כך שלא יקרה מצב לפיו אישה תרוויח פחות מכפול מעלות מטפלת / משפחתון. אולי אפילו דרוג לפי גיל הילדים, מספרם ועלות הטיפול בהם. זה יהווה עידוד אמיתי ליציאה לעבודה. רוצים עוד משהו למען השוויון ? אולי הטבה כלשהי לשכר הבעל כששני בני הזוג עובדים...להעלות את המוטיבציה לביטול האפלייה בתוך המשפחה. לגבי חד הוריות - מצבה של אוגוסטוס, בדומה למצבי, מעלה עוד סוגיה - בעוד שהשתכרות סבירה מעל לממוצע היא דבר נהדר אך מספיקה לקיום בסיסי בלבד, הרי שהשתכרות כזו היא אפילו לא כדאית לנו כחד הוריות במובנים מסויימים - שכן רוב ההטבות לחד הוריות לא חלות עלינו יותר. יוצא שבמשכורת קיומית ובסיסית אחת יש לפרנס משפחה בעלויות של משפחה רגילה שיש בה שתי משכורות.

augustus

New member
כבר אמרתי מדוע

כי זה יעודד **עוד** נשים להפוך לעקרות בית. במצב החברתי הקיים, מדובר במגמה מזיקה. העבודה בבית היא עבודה שעושים כולם, ואין דרך להימנע ממנה. מה עם הנשים והגברים שעושים את העבודה הזאת בנוסף לעבודתם העיקרית? נכיר להם בעבודה נוספת? הדבר הנכון שצריך לעשות במצב הנוכחי, הם הסברה וחינוך שיגרמו לחלוקת עבודת שיוויונית בין נשים לגברים, גם בבית. ולא - אולי אני אבקש שיכירו לי בגידול החתולים שלי העבודה לכל דבר?

augustus

New member
רק ../images/Emo54.gif ../images/Emo54.gif

חנה את לא זוכרת את החתולים שלי??? יש לי שני חתולים שחורים בבית, את ראית אותם!

למעלה