..

Continuum

New member
..

לפני כמה ימים היה בום שהרעיד את כל איזור החוף לפי מה שהבנתי. למישהו יש מושג מה זה היה?

נכון שזה נשמע נורא חכם?

לא יאמן איך מטעים פה ת'אנשים. למי שלא מתעסק במטאורולוגיה ההסבר ישמע מאוד הגיוני ואפילו מלומד מאוד, אבל האמת היא שאינברסיה משבשת קרני אור ולא גלי קול. עוד דבר- בקיץ האינברסיות באטמוספירה הרבה יותר דומיננטיות ועדיין אין תופעות כמו אלה שהתרחשו השבוע. בקיצור, שיפסיקו למכור פה שקרים לאנשים ולהאכיל אותנו בבולשיט. שינויי טמפרטורה באזורים מסויימים ובאחרים לא, אינברסיות, תנאי מזג אוויר חריגים...איזה גיבוב של אינפורמציה מוטעית בזדון. שינויי טמפרטורה יש תמיד. גם אינברסיות יש תמיד [ושוב, בעיקר בקיץ ובעיקר באטמוספירה הישראלית], ושום תנאי מזג אוויר חריגים לא שררו בישראל בימים האחרונים. אם רוצים להרגיע את האזרחים מומלץ להפסיק לשקר להם במצח נחושה קודם.

Continuum

New member
אתה לא חושב

שצה"ל יכל להמציא שקר יותר אמין אם הוא היה רוצה?

Continuum

New member
ובכלל

צה"ל בהכרח נתפס לא מוכן עם העניין הזה, יעידו התגובה המאוחרת והמבולבלת. אם משהו באחריות צה"ל באמת היה קורה הם היו מגיבים בתוך מספר שעות מקסימום, עם הסבר מניח את הדעת.

אני חושב שהבחור הביא פה הסבר

משכנע, אני חייב להודות שאני לא מבין במז"א כלום, אבל כל מה שאתה הוספת, היה התעלמות מדבריו והצדקת עיוורת של תגובה דו"צ

Continuum

New member
העניין עם מז"א

זה שאף אחד לא מבין בו מספיק. ההסבר של "מטייל עם סנאים" לא שיכנע אותי, גם בגלל שלא הבנתי מילה ממה שהוא אמר - אבל גם בגלל שמה שהוא אמר לא היה נשמע מוחלט מספיק. מהטון של דבריו אני מסיק שההסבר של ישראל הוא "לא סביר, מעורפל ומבולבל מאוד", ולא "לא הגיוני לחלוטין".

Continuum

New member
חוץ מזה

אני נתתי הסבר משכנע, לדעתי, לטענה ההפוכה. ככה שמה ש*אתה* עשית היה הצדקה עיוורת של הטענה השניה.

שטויות. אני לומד מטאורולוגיה מספיק

זמן כדי להגיד לך שהתירוץ עם האינברסיה הוא שטות מוחלטת. אתה מוזמן גם להכנס לאתר שבחתימה שלי ולקרוא את המאמר שכתבתי על הקיץ בישראל- מוקדש שם נתח דיי רציני לעניין האינברסיה בקיץ. צה"ל לוקח בחשבון שרוב תושבי המדינה בורים מוחלטים בנושא. לראיה אתר וואינט, שלקח אדם שהוא אמנם חובב גדול של מזג אוויר אבל אין לו השכלה פורמלית בתחום, והזמין אותו להציג את תחזיותיו כתחזיות האתר הרשמיות. ואני לא בא לבקר את רמתו חלילה, אבל זה רק מעיד על כמה שהתחום פרוץ לכל אחד...תראה גם כמה טעויות יש בתחזית (מבטיחים שמש מקבלים גשם, מבטיחים גשם מקבלים שמש..) והעובדה שזה לא מעניין אף אחד ומתעלמים מזה, והרי לך אחד התחומים הפרוצים בארץ, וסיכויים סבירים עד גבוהים שאף אחד לא ישים לב שההסבר הצה"לי הוא עלבון וזלזול באזרחי המדינה. העניין פשוט מאוד. צה"ל טוען שהגורם ל"בומים" הוא מצב הקרוי אינברסיה, שכבה יציבה באטמוספירה שמונעת מאוויר לעלות מעלה. הטענה המופרכת הייתה שגל הקול פגע באינברסיה, חזר לקרקע, פגע בה ואז חזר שוב לאטמוספירה עד ששוב נתקל באינברסיה וכן הלאה...מעין פינג-פונג כזה. לטענה הזו אני מציג מספר עובדות פרובלמטיות שחייבים לתת עליהן את הדעת- א. למה בימי הקיץ בהם האינברסיה הרבה יותר נפוצה- אין בומים על-קוליים עם כל תקיפה של מטוסי קרב? ב. למה צה"ל הכחיש בתחילה שהוא האחראי, אח"כ עבר למצב של בלבול וגמגום, ולבסוף החליט להסביר את התופעה? ג. אינברסיה לא יכולה להחזיר את גלי הקול לקרקע, היא פשוט לא יכולה. היא לא קיר. ד. אם אינברסיות היו מחזירות כל בום חזק לקרקע העולם היה הרבה יותר רועש והתופעה הייתה מוכרת וידועה בספרות המקצועית. קראתי כמה ספרי מטאורולוגיה וכמה עשרות מאמרים בימי חיי [וכמה מהם אפילו עסקו בתעופה..] ועד עכשיו לא נתקלתי בתיאור תופעה כזו- אני אשמח אם יוצג בפני הציבור מאמר או הסבר מפי איש מקצוע. בעיתון גם התפרסם שהשירות המטאורולוגי הישראלי הגיב על ההסבר הצה"לי כ"חסר כל בסיס". וזהו.

Continuum

New member
אוקיי.

שיכנעת אותי. אבל עכשיו אני חייב להגיד שאני מאוכזב מאוד מצה"ל, שהיה צריך ואמור להגיב *הרבה* יותר מהר, בתקיפות ולתת תירוצים יותר טובים (למצוא כאלה זה ממש ממש לא בעיה יחסית). דוברות צה"ל אמורה להיות מצויינת. אפשר אולי עדיין להסיק שהדוברות בעצמה לא ידעה מראש שמשהו כזה יקרה.

Transc3ndent

New member
אולי מטאורולוגיה אתה יודע היטב

אך נראה שפיסיקה אינו התחום החזק שלך. הנה הסבר קצר, באנגלית: A temperature inversion is when the temperature is coolest right next to the ground and warmer as you increase in height above the ground. Since the temperature increases with height, the speed of sound also increases with height. This means that for a sound wave traveling close to the ground, the part of the wave closest to the ground is traveling the slowest, and the part of the wave farthest above the ground is traveling the fastest. As a result, the wave changes direction and bends downwards. Temperature inversions most often happen at night after the sun goes down when the ground (or water in a lake) cools off quickly, while the air above the ground remains warm. This downward refraction of sound is why you can hear the conversations of campers across the lake, when otherwise you should not be able to hear them. (remember that they can probably hear you too!) הסבר נוסף ניתן לראות כאן: http://users.lmi.net/moc/inversion.html למעשה אף נתקלתי בדיון באחד מפורומי abovetopsecret.com, בו אדם מאוסטרליה (או משהו בסגנון) סיפר (ב-2004) אודות מקרה דומה לזה הקרה אצלינו, וההסבר הרשמי היה למעשה זהה.

כמה דברים

ההסבר שנתת לחלוטין לא מספק. אני אולי לא בקיא בהשתנות המדוייקת של מהירות הקול כפונקציה של טמפ', אבל אני יכול להבטיח לך שבאינברסיות טמפרטורה ההשתנות היא של מעלה עד שלוש מעלות לכל היותר, וכך או כך, הקרקע אף פעם לא יותר קרה מהרום בו נוצר גל הקול. אינברסיית הטמפרטורה לרוב גם משתרעת על פני שטח של כמה מאות מטרים לכל היותר כך שהיא לעולם איננה כלל אטמוספירית, זאת אומרת שלעולם לא תמצא מצב של עלית טמפ' עם הגובה מהקרקע ועד תקרת האטמוספירה. אינברסיות לילה כפי שתוארו בקטע הן דקיקות מאוד [כמה עשרות מטרים עד מאות בודדות], ונמוכות מאוד [נמצאות בטווח של כמה מאות מטרים מעל הקרקע] ככה שאין בהן שום הסבר לגלי הקול האלה ולהתפשטותם למרחקים. למעשה, קטע הטקסט שהבאת מאוד מעניין אבל כלל אינו עונה על הטענה- הטענה של צה"ל הייתה שקולות הנפץ "נישאו" ע"י מזג האוויר למרחקים באמצעות תופעה שנקראת אינברסיה במעין תופעת פינג פונג, ואתה רק מסביר מדוע אינברסיה תגביר את מהירות גל הקול. זה גם לא מספק תשובה לשאלה מדוע בקיץ, בימים שבהם האינברסיות הרבה יותר חזקות ונפוצות, אין תופעות כאלה. ובוודאי שההסברים הרשמיים של השלטונות יהיו דומים בשני המקרים- הרי בשני המקרים אין שום תירוץ מניח את הדעת לבומים המוזרים האלה ובשני המקרים השלטונות יודעים שרוב האוכלוסיה אינה בקיאה דיה ברזי המטאורולוגיה בשביל לקלוט שעובדים עליה.

דוגמא לאינברסיית טמפרטורה לילית

טיפוסית- הגובה--|--הטמפרטורה ___________________ קרקע | 15 100 | 17 500 | 18 1000 | 16 2000 | 3 3000 | 2- 4000 | 10- 5000 | 16- הגובה במטרים, הטמפרטורה בצלזיוס. זה מצב טיפוסי של אינברסיית לילה [נקראת בשפה המקצועית אינברסיית קרקע קרינתית] והטמפרטורה עולה מעט במאות המטרים הראשונות שמעל הקרקע, אבל אז שוב חוזרת למצב הטבעי ויורדת בהדרגה ככל שעולים בגובה. בגובה רב, בכל אופן, הטמפרטורה תהיה שלילית וממש לא חמה יותר מהטמפרטורה בשכבות הנמוכות.

Continuum

New member
..

אתה מעלה כמה שאלות מעניינות אבל אף אחת מהן לא סותרת לחלוטין את ההסבר של צה"ל (קודם אמרת שאינברסיה בכלל לא יכולה לגרום לתופעה כזאת, מה שהתברר כלא נכון בכלל), ואף אחד כאן עוד לא אמר לי איך זה יכול להיות שמערכת ההסברה המפותחת של צה"ל נכשלה ככה.

איפה זה התברר כלא נכון?

אני עדיין לא חושב שאינברסיה יכולה להוות מעין קיר לגלי קול. זה שהטמפרטורה מגדילה או מקטינה את מהירות הגלים- סבבה. השאלה היא בכמה הפרש של 3 מעלות יגביר את מהירותם [משהו זניח ביותר] וגם אז- איך ההגברה הזו גורמת לגל הקול לחזור לקרקע? אנחנו רק יודעים שמהירותו מואצת!

Continuum

New member
..

אמרתי לך, זו תופעה פיזיקלית. בבית הספר לא מתיימרים להסביר אותה (אם בכלל מישהו בעולם מתיימר להסביר אותה), אבל היא נכונה. הגלים יכולים לחזור לקרקע. בוא נגיד שההסבר הוא הרבה מעבר לתפיסתינו. אגב, שאלתי אנשים ואמרו לי שפעילות שגרתית לא הייתה שם כי אם הפצצות ראווה בשטחים מתים ובומים על קוליים מכוונים מעל עזה, כל זאת לשם לוחמה פסיכולוגית.

Continuum

New member
..

" הטענה של צה"ל הייתה שקולות הנפץ "נישאו" ע"י מזג האוויר למרחקים באמצעות תופעה שנקראת אינברסיה במעין תופעת פינג פונג, ואתה רק מסביר מדוע אינברסיה תגביר את מהירות גל הקול." למדת גלים בפיזיקה? כאשר קרן אור למשל, פוגעת בזכוכית - שבתוכה האור זורם יותר לאט - בזווית מסויימת, קרן האור תישבר וחלק ממנה או כולה יוחזר בזווית. ככה, בין שכבות שבהן גלים (אור או קול או כל דבר אחר, גם גלי מים במעבר מעמוק לרדוד) זזים במהירות שונה, יכול להיווצר אפקט פינג פונג שכזה. על העיקרון הזה בנוי סיב אופטי, למשל.

Continuum

New member
..

"ובוודאי שההסברים הרשמיים של השלטונות יהיו דומים בשני המקרים- הרי בשני המקרים אין שום תירוץ מניח את הדעת לבומים המוזרים האלה ובשני המקרים השלטונות יודעים שרוב האוכלוסיה אינה בקיאה דיה ברזי המטאורולוגיה בשביל לקלוט שעובדים עליה." אין שום הסבר מניח את הדעת? יש אלפים. מה עם אימון מיוחד של חיל האויר? כל כך קשה להגיד דבר כזה? זה מינימום סיכון, וכל מה שצריך להגיד לקבוצה מצומצמת מאוד של אנשים בחיל האויר זה שלא יפצו פה. מה עם אימון מיוחד של איזו מדינה אחרת, כמו ארה"ב? אימון מיוחד של חיל הים? כל אלה מניחים את הדעת הרבה יותר מההסבר הצולע שאף אחד לא יכול להבין על אינברסיה, בעיקר אם הם ניתנים מיד לאחר התקרית ולא כמה ימים אחרי ובצורה מבולבלת.

למעלה