אפשר לתת זווית אחרת?
אני רוצה להציע כיוון מחשבה אחר, מקווה שלא תראי את דברי כביקורת. אני קוראת הרבה בדברייך שהיא בוחנת אותך, מתנה לך תנאים, עוברת על חוקים ועוד ועוד ונשמע לי שיש מאבקי כח בינכן. מאבקי כח זה לא טוב, זה רע מאד בין הורים לילדים ובגיל הזה הרבה מכח הניטרול בידיים שלנו. כשאני הבנתי כאם שהילד שלי לא בוחן אותי, לא מתנה לי תנאים והקשיים שלו לאו דווקא נסובים סביבי וסביב בחינות שהוא עורך לי וליכולת שלי להציב לו גבולות (או לאלו של אבא שלו), התחלתי לראות את ההתמודדיות שלו עם הקשיים שלו. ילדים בגיל הבת שלך עוברים הרבה שינויים גם בלי מעבר לארץ אחרת, יש להם קושי להכיל את הקשיים שלהם בנוקודות מסויימות והם מתפרצים, מתפרקים ומאבדים עשתנות. לרב, זה לא קשור אלינו ובהחלט בסדר ונורמטיבי. הם ילדים, הם עדיין לא יודעים בגילם לעבד רגשות כמונו ולוסת אותם, מה גם שקל לטעות בילדה ורבלית עם יכולת הבנה נהדרת כמו ביתך, ולשכוח שלמרות כל היכולות שלה, היא עדיין פיצק'לה בת ארבע וחצי שרוכשת כלים להתמודד ולעבד את כל הגירויים סביבה. זה בסדר כשהם מתפרקים, בוכים, משתטחים, זו דרך שלהם לפרק אנרגיות מצטברות ולאט לאט הם לומדים לוסת את ההתנהגות הזו. אני מבינה את ההסברים שאת מעניקה לה אבל חושבת שיכול מאד להיות שלא צריך להרבות בהם, צריך למצוא דרך להשאר עניינים אבל לא לחפור להם בלי סוף מאחר וזה מאבד מהאפקטיביות. נסי גם לבדוק אם יש הרבה מוקדים בהם אתן מתנגשות והורידי את חלקם על ידי סינון, כלומר לא על הכל צריך להעיר ובהחלט אפשר להעלים עין לפעמים. מודה שאני למדתי על בשרי ששימוש יתר במילה "לא" מאבד לגמרי המאפקטיביות שלו ואני משתמשת בו רק במקרים קיצוניים ועדין לא מקבלים אצלי הכל, רחוק מזה. לסיום, את מה שכתבתי על שימוש היתר במילה "לא" אני קושרת גם לשימוש יתר בענישה. אני מבינה שישנם אנשים שאצלם זה אפקטיבי אבל בעיני ענישה היא הדרך הקלה והפחות יעילה כי לא רק שלא תמיד יש קשר בין העונש למעשה, הרבה פעמים אין הבנה אמיתית והפנמה של מה שהיה עלי אסור לעשות. ואפרופו קישקוש על השטיח, אני יודעת שזה מבאס מאד אבל זה סופר יצרתי, לא? כשהבן שלי לקח טושים וצייר על קיר שלם וגדול בבית פרצופים (בגיל ארבע וחצי בדיוק) חשבתי שאני מתפלצת אבל למדתי שהציור הגדול והתנועות הסיבוביות הגדולות בציור הן תנועה שילדים בגיל הזה צריכים והם בטח לא עושים את זה כדי להעניש או להרע לנו, זה צורך חזק מהם. אני לא חושבת שהייתי מענישה ילדה יצרתית כמו ביתך בלקיחת זכויות היצירה שלה. הייתי מדברת ואומרת באופן חד משמעי שאסור לצייר על שטיח וריהטים ומספקת אלטירנטיבות גדולות, נייר גדול, ענק עליו אפשר לצייר, אולי אפילו לעשות ביחד שטיח ולקשט אותו. (זוכרת את עצמי בתור ילדה מציירת על הארון החדש דנדש של הורי, זוכרת לגמרי שחשבתי שאני מקשטת להם אותו ואימא שלי כל כך תשמח כשתראה איך שידרגתי לה אותו, תארי לך את האכזבה של ילד כשההורה שלו חושב שהוא עשה משהו בכוונה זדונית כי היה אמור לדעת מה מותר ומה אסור בזמן שאצל הילד היתה כוונה אחרת לגמרי ובקיצור, לא תמיד זה סביבנו והפרשנות הבוגרת שלנו...)