2010

Gleichman

New member
2010

((ספויילר למי שלא ראה עונה רביעית)) אוקי סיימתי עכשיו לראות את הפרק 2010 בעונה הרביעית. מישהו יכול ליישב לי את הפרדוקס?! אם אני לא טועה, סם היתה זו שהעלתה אותו בעצמה בפרק שבו חזרו לשנות השישים... הרי אם הם שינו את המציאות בשנת 2000, איך הם ידעו לשלוח שוב את הפתק בשנת 2010?! זה כמו שאדם לא יכול לחזור בזמן ולרצוח את אבא שלו כשהוא ילד, כי אז הוא בכלל לא יוולד (אלא אם כן הוא בעצם מהשכן)... בפרק של שנות השישים הפרדוקס מיושב בזה שהאמונד שולח את הפתק והמשימה מסתיימת בהצלחה. שם הכל חלק מרצף הזמן. אבל הפרק הזה... כאילו דא כזה יוהו שיוהו?! חבל. אני מאוכזב.

Tollan

New member
זה פרדוקס ידוע...

קודם כל... אתה מאוכזב?? זה אחד הפרקים הכי טובים שהיו בסידרה... הוא כל כך מעניין ומקורי. לגבי הפרדוקס, הוא ידוע ברבים בשם, "פרדוקס הסבא", ואני לא חושב שמישהו פה, או בכל מקום אחר יכול ליישב לך אותו... פשוט תהנה מהפרק וב1969 זה גם לא מיושב בדיוק... יש את העניין עם הפתק, שהוא גם גרסה של פרדוקס מוכר במסע בזמן, ויש נבואה שמגשימה את עצמה (העניין עם קסנדרה). בכלל, מסע בזמן זה תחום עם הרבה פרדוקסים...

subatoi

New member
ואם יורשה לי לצטט מסדרה אחרת:

בפרק Timeless של וויאג'ר, קים מנסה להבין איך כל פרדוקסי המסע בזמן מתיישבים עם מה שעבר עליו. ג'ינוויי אומרת לו משהו בסגנון "מהניסיון שלי, אל תנסה להבין דברים כאלה". זה לא ציטוט מדויק, אבל זו רוח הדברים. אפילו הם התיאשו מלנסות להסביר דברים

Gleichman

New member
אני לא חושב

שזה פרק טוב. אם הייתי מדרג אותו באיזה סולם הערכת פרקים... הוא היה בן המקומות הנמוכים. אבל הוא מקורי, זה נכון. דרך אגב, לא ביקשתי שמישהו יישב לי את פרדוקס 'מבצע סבתא' (
), אלא פשוט העלתי אותו כי אין לו מענה בפרק. מילא לא היה לו מענה והיה אפשר להשאיר את זה ככה, אבל ב1969 הם מעלים את הפרדוקס הזה, אז כבר אי אפשר להתעלם. ואני אסביר: ברמה הפילוסופית 1969 דוקא יכול להתיישב מצוין, אם מסתכלים על רצף הזמן כאחד, שאין בו סטיות ולמעשה אי אפשר לחזור אחורה בזמן במלוא המשמעות אלא - חזרה בזמן (ספציפית של מישהו) היא חלק מהרצף. יותר מזה - נדמה היה לי שלזה יוצרי הסדרה התכוונו ב1969. ולכן הופתעתי ב2010, כי זה לא התיישב עם התיאוריה הזו.

Tollan

New member
תשמע...

קודם כל, שוב פעם, אני ממש לא מבין איך אפשר לא לאהוב את הפרק הזה, אבל אוקיי, שיהיה. ודרך אגב, כן ביקשת שיישבו לך את הפרדוקס, זה נמצא בהודעה :) ב1969 לא זכור לי שהם מעלים את פרדוקס הסבא... אבל יכול להיות שאני טועה. וב1969, זה באמת מתיישב יותר טוב מ2010 מבחינת הגיון. אגב, אם אתה באמת רוצה, אפשר למצוא גם הצדקה כלשהי ל2010... נגיד שהם אמנם שלחו את הפתק, אבל בעוד שהפתק גרם ל"אדווה" קטנה בעבר, קו הזמן בכלליות ישמר, ויביא לזה שב2010 הפתק ישלח עוד פעם... לא סביר בעליל, אבל גם משהו.

Gleichman

New member
בעליל

(נכון לפעמים קשה להחליט מה יהיה הנושא של ההודעה?) כן, מילולית באמת ביקשתי שיישבו לי את הפרדוקס, צודק. התכוונתי שיתנו לי איזו תשובה כמו שנתת עכשיו (הקטע עם "האדווה" בזמן), ולא שיישבו לי את הפרדוקס עצמו, כי אי אפשר ליישב אותו. איך איש חכם אחד אמר לי פעם... הכל עניין של משחק מילים. בכל אופן, באמת ההסבר הזה לא סביר בעליל. לדעתי זה חבל. אבל חשבתי על רעיון / פתרון: נניח שהצוות יחליט לעשות מה שהאמונד עשה בפרק של 1969. הם ישלחו לעצמם פתק לעבר (לשנת 2000), וזה יכול להיות אפילו אותו פתק מקורי, מבלי שהם יודעים בדיוק למה אסור להגיע לאותו כוכב מסוים. הבעיה היא שהם צריכים לחזות מתי תהיה התפרצות שמש כזו, ואת זה יוכלו לעשות רק כשהטכנולוגיה תאפשר זאת... ו...לך תדע מתי זה יקרה. במובן מסוים... זה יתכן...

Echelon

New member
אולי זה יקומים מקבילים

כמו שנראו בחלק מהפרקים בסאטרגייט.

Chelnak

New member
לפי דעתי:

אני חושבת שההסבר המתאים כאן הוא מציאות חלופית, כמו שהרעיון מופיע בטריולוגיה הנהדרת של "בחזרה לעתיד": ברגע שחוזרים בזמן ומשנים משהו, נוצרת מציאות מקבילה/חלופית בה השינוי שנוצר מתקיים. אפשר לדמיין את זה כמו קו שמתפצל ל"מזלגות", כשכל פיצול הוא שינוי שיצר מציאות חלופית. השינוי לא חייב להתבצע על-ידי מסע בזמן - כל החלטה שאנו מקבלים יוצרת הסתעפות כזאת. כך נוצרים גם כל היקומים המקבילים שהכרנו ממראת הקוונטים בסטארגייט - המראה מראה יקומים בהם הדמויות קיבלו החלטות שונות בחייהן. (אגב, פרדוקס הסבא באמת מופיע מפורשות ב-1969, כשקרטר מסבירה לשאר הצוות בזמן שהם נמצאים בתא המעצר למה אסור להם לשנות את ההסטוריה).

למעלה