2 שאלות

assafy1000

New member
2 שאלות

1. קראתי במקרה (אני יודע אין דבר כזה מקרה כי מקרה הם אותיות רק מה') בפרשת השבוע של אחד מהספרים ובהלכות הוזכר שאסור לברך על אוכל כשאוכל עם סכין ומזלג עשויים מתכת כיוון שהברכה היא החיים והסכין ההיפך, קוטל חיים. אלא יברך או עם כף מתכת או סכו"מ ח"פ שאיתו אין בעיה. עד שקראתי זאת לא ידעתי ותמיד שהייתי אוכל במסעדה (כשרה כמובן) הייתי מברך עם הסכין מזלג רגיל על דג או בשר או לא משנה מה. ואחרי שקראתי את זה שמתי לב שבזמן האחרון לא נכשלתי בזה (אולי בעיקר שאני קונה בזמן האחרון יותר פיתה שווארמה/פלאפל או שבמקרה יוצא ככה, שוב חזרנו ל"מקרה".
עכשיו שאלתי את עצמי עד כמה חשוב הדבר אולי זה לא קריטי אבל מצד שני אמרו חכמים "אל תזלזל בשכרן של מצוות שאינך יודע שכר מצווה קלה כבחמורה" נ.ב: לא זכרתי במדיוק את הציטוט ותוך כדי ההקלדה השם הזכיר לי בלי לבדוק בגוגל (עוד נס)
אז אם בזמן האחרון לא יוצא לי לברך עם סכין ומזלג מתכת זה סימן שצריך להקפיד על זה או שאני סתם נשחף.
תודה

manew

New member
אני לא מכיר הלכה כזאת - אלא משהו דומה

הגמ' אומרת שאסור לברך ברכת המזון כשיש סכין על השולחן.
והסיבה שהגמ' מביאה היא שבגלל שיש בברכת המזון את ברכת "בונה ירושלים", יכול אדם להיזכר בצער החורבן ומרוב צער לקחת את הסכין ולפגוע בעצמו (ואומרת הגמ' שכבר היו דברים מעולם)

יוצא מפה ש:
1) מדובר רק על ברכת המזון ולא על הברכות שלפני האוכל - ואפילו לא על ברכת מעין שלוש.
2) מדובר רק על סכין (אולי הוא הוסיף מזלג כי אפשר להיפצע גם ממזלג)

ויותר מזה - כשמברכים לפני האוכל צריך להחזיק את הלחם בשני ידיים (בעשר אצבעות) וגם שאר המאכלים צריכים להיות אצלו בידיים או במזלג או משהו - ויש לזה שתי סיבות.
1) אתה מברך על האוכל - צריך שהואכל יהיה אצלך
2) כדי שלא יהיה הפסק בין הברכה לאכילה צריך שהאוכל יהיה זמין לאכילה.

אז אם זה לחם - תחזיק בשתי ידיים, ואם זה משהו שאוכלים עם מזלג אז צריך שהוא יהיה חתוך ונעוץ במזלג, ועדיף להחזיק את המזלג ביד - כי אם אחרי הברכה תתחיל להתעסק בלחתוך את האוכל ולשים אותו במזלג ורק אז לאכול זה יכול להיות כבר הפסק וברכה לבטלה וכו'.

סיכום
בברכת המזון - אסור שיהיה סכין על השולחן (ואולי גם מזלג)
בברכה לפני האכילה - צריך שהאוכל יהיה זמין לאכילה - ואם זה משהו שאוכלים עם מזלג - שיהיה מוכן במזלג והמזלג ביד.

שבת שלום
חיים

אופירA

New member
מנהל
אין הלכה כזו בשולחן ערוך

ולא צריך לאכול עם כף או עם סכו"ם חד פעמי. אפשר בהחלט לאכול עם סכו"ם מתכת, ולברך על הנאכל.
כך שזה לא קריטי ולא חשוב, אלא פשוט לא קיים בהלכה, ואין מנהג כזה בפועל.
וכמובן שאין לך שום סימן לכך.
אין צורך כלל להקפיד על כך.

golan heights

New member
שיעור בנושא מפי הרה"ג בן ציון מוצפי שליט"א

הלכות סעודה - כיסוי הסכין בשעת ברכה

ולהוסיף, מה שהרב אומר בשיעור זה שבשעת ברכת המזון צריך, לפי ההלכה, להוריד מהשולחן את כל הדברים החדים שיכולים לפצוע ולהרוג, קרי סכין מזלג ולא חד פעמי. ואז שאל אחד הלומדים: ובקידוש גם? והרב ענה שכדאי, ואכן רואים היום שאנשים עורכים שולחן שבת שמים צלחות כוסות ומפיות אבל לא שמים סכו"ם אלא לאחרי הקידוש.

למעלה