2 שאלות קטנות...

רן88

New member
2 שאלות קטנות...

1. שׁדרה או שׂדרה (במובן של רחוב)? 2. עיצבנו מֵחדש או עיצבנו מִחדש? האם זה תמיד בחיריק או תמיד בצירה/סגול/שווא (בחרו את הנכון)? תודה מראש לעונים.

uriozmor

New member
הרי

1. שׂדרה, בשי"ן שמאלית. שמעתי פעם סיפור נחמד על זה ומאז אין לי בעיה. אולי זה יעזור גם לך. אני לא זוכר את כל הפרטים, אבל זה היה משהו כזה: בימים הראשונים של המדינה החליט אחד מראשי העם לבדוק את העברית שבפי תושבי הארץ ולשאול עוברים ושבים אם אומרים "שׁדרות" או "שׂדרות". הוא הלך ושאל, וכולם נתנו לו תשובה שגויה, כלומר בשי"ן ימנית. בסוף הוא פגש ילד קטן ומתוך ייאוש שאל גם אותו, ולהפתעתו הגדולה הילד הקטן אמר "שׂדרות" כראוי. אותו איש מראשי העם שמח מאוד, ליטף את ראשו של הילד (אז עוד היה מותר) ושאל אותו מאיפה הוא, והילד ענה: מבאר סבע". זהו. 2. כללי ניקודה של מ"ם השימוש פשוטים מאוד: - בדרך כלל המ"ם תנוקד בחיריק והאות שאחריה בדגש: מִכָּאן. - לפני הגרוניות יחול תשלום דגש, כלומר המ"ם תנוקד בצירי ולא יבוא דגש: מֵחדש. - לפני שלוש המילים "חוט", "חוץ", "היות" לא יחול תשלום דגש, למרות הכלל הקודם, והחיריק יישאר: מִחוץ, מִהְיות.

mucool2

New member
אני מכיר גרסה אחרת של הסיפור

על ביאליק ששאל ילדים בשדרות ח"ן (ושמו של הילד שענה נכון היה "מוֹסֶה").

dorgad

New member
נראה לי שמקור הבלבול הוא בכך ש...

עמוד/חוט-שדרה הוא ב-ש' ימנית. שדרות רוטשילד - ש' שמאלית, חסרי-שדרה - ש' ימנית. דור

למעלה