2 שאלות מענינות לטעמי

• פותח הנושא asw
  • פורסם בתאריך

asw

New member
2 שאלות מענינות לטעמי

שתי שאלות: יש לי בעיה. אם כללי הדיגוש אינם תקפים למלים לועזיות מדוע הניקוד כן? האם במשפט " מוסר ופוליטיקה" עליי לשים דגש בפ'? ע"פ הנאמר כאן התשובה היא לא. לעו"ז עליי לומר ופוליטיקה כאשר בו' יש שורוק ולא שווא. ועוד שאלה: לפי ידיעתי האקדמיה החליטה שהיכן שיש מילה לועזית שבמרכזה יש v אזי בעברית ייכתב בשני ווים ולא בב' (אקטיוויות, נורמטיווי, סקנדינוויה וכו'). האם ידועים לכם מהם החריגים (אוניברסיטה) והאם זה לגיטימי להתעלם מהתווית דרך זו (בהנחה ואני רוצה לשמור על עברית תקנית). לשון אחר, האם יש הבדל בין דיגוש נכון לבין שימוש קנאי בשני הווים ?

rhbe

New member
אני אתן לך את התשובה שלי

אבל כדאי שתשמע עוד תשובות כי אני חושב שאין כאן "נכון" ו"לא נכון". לגבי המילים הלועזיות, נהוג לשמור על ההגיה הלועזית, כלומר פ"א דגושה תשמר, גם אם זה בניגוד לחוקי הניקוד. למשל, אף אחד לא יאמר פּנטסטי בפ"א דגושה אפילו שזה סותר את חוקי בג"ד כפ"ת בתחילת מילה. העניין הוא שככל שמילה קיימת יותר זמן בעברית, חוקי העברית אמורים לגבור על ההגיה הלועזית שלה, ולכן הנטיה הטבעית שלנו תהיה לשכוח את ההגיה המקורית ול-"עברת" את המילה. במקרה כזה, צפוי שנתחיל לומר לטלפּן (P) ולא לטלפן, בפריז (F) וגם בפולין (F). אבל בעיני אין מה למהר עם זה. מי שזה בא לו טבעי שיגיד ככה, ומי שלא, לא. צריך לתת לזמן לעשות את שלו. לגבי התעתיק של שמות לועזיים יש בלאגן רציני, מכיוון שבמשך השנים שינו את ההחלטות לגביו, ואני לא בטוח שנישאר לתמיד גם עם הכתיב הנוכחי. את כל המילים שציינת נהגו פעם לכתוב בבי"ת, והיום אמורים לכתוב אותם עם וו. במילים שכיחות כמו אוניברסיטה נדמה לי שגם האקדמיה לא טוענת שצריך לכתוב אוניוורסיטה, כי זה מגוחך וגם יעלה כמה מיליוני ש"ח להחליף את כל ניירות המכתבים באוניברסיטאות. במילים יותר נדירות, השינוי קורה, אבל באיטיות. במילים שאין להם כתיב מקובל, יש כמובן ללכת לפי קביעת האקדמיה. כלומר אני חושב שהתשובה תלויה בצורך שלך להצמד לגמרי להחלטות האקדמיה. אם אתה מחוייב להן לחלוטין, נדמה לי שהם באמת שינו את הכתיב ועליך ללכת לפי הכתיב המודרני (האתר שלהם לא נגיש כרגע אז אני לא בטוח איך הם ניסחו את ההחלטה). אם אתה לא ממש חייב לדקדק, אלא רק רוצה להיות בסדר, לדעתי מספיק אם תחליט לפי מילון טוב (למשל אבן שושן), ואם שם תמצא כתיב של מילה בבי"ת, לדעתי זה אישור מספיק לכתוב כך.

asw

New member
אכן תשובה מקיפה אבל

האם יש אותיות בומ"פ בפוליטיקה? לא הבנתי זאת מתשובתך.

dorgad

New member
בפוליטיקה אפשר למצוא הכול, לא הכל

סתם התעלקתי על ההזדמנות, דור

אבל סתרת את עצמך.

אם באמת אפשר למצוא שם את הכול, אז בהכרח אפשר למצוא שם גם "הכל". אם אי אפשר למצוא שם "הכל" אז המסקנה היא שאי אפשר למצוא שם את הכול.

dorgad

New member
יוסריאן, יקיר, התכוונתי, כמובן, ל..

לאיות המילה. אפשר למצוא שם את הכול, לעומת אפשר למצוא שם את כל ה... דור

rhbe

New member
לדעתי הפ"א צריכה להיות דגושה

אבל לגבי הו"ו אני לא יודע (שווא או שורוק).

למעלה