1984

Gal-Mo0D

New member
1984

George Orwell. קניתי את הספר אתמול כי שמעתי שהוא מנבא את העתיד, האם יש כאן עוד אנשים שאהבו את הספר ? או לא אהבו. אשמח לשמוע תגובות.

יונדאלי

New member
אורוול

1984 לא ממש מנבא את העתיד, אלא מציע אפשרות שדומה (עם שכלולים מסויימים) לברה"מ הסובייטית, רק שזה בכל העולם (בערך). מדובר בספר מאוד מעורר מחשבה על האופי האנושי ועד כמה ניתן לשעבד אנשים.

זה יותר בחוות החיות

אמנם 1984 מושפע בהרבה מברה"מ הקומוניסטית ומהמגמה של אורוול להוכיח לאנגלים העיוורים שסטלין הוא לא בדיוק בן ברית, אבל הוא לא כמו חוות החיות שהוא ביקורת טהורה על הקומוניזם ועל המהפכה שאכלה את בניה, 1984 הוא ספר הרבה יותר עמוק נרחב פילוסופי ומשוכלל שמדבר על הרבה נושאים. דווקא הנבואה כן היתה מוצלחת בהתחשב בכך שבשנת 1984 אכן העולם היה שרוי במן מלחמה בין-גושית. בקשר לשאר אני לא חושב שאורוול עצמו חשב שככה יהיה העולם.. הוא לא בא על תקן של נוסטרדמוס, אלא סופר שמציג את רעיונותיו בספר מדע בדיוני. המטרה של מדע בדיוני היא להעביר רעיון עכשווי כלשהו בשימוש באמצעים עתידניים ומשוכללים שיקצינו ויעבירו את הרעיון הרבה יותר טוב.

john111

New member
אהבו?

אהבו זה לא כל כך מתאים בהקשרו של 1984. זה ספר שהוא מעבר ללאהוב. זו יצירת מופת. ספר מדהים, מרתק, מקורי, ותמיד עכשיווי. עשית קניה טובה.

כשאורוול כתב את הספר, ב - 1949

שנת 1984 נראתה לו כעתיד הרחוק......הוא חזה מין עולם מנוכר, ללא מקום לרגשות, כש"האח הגדול" - קרי, השלטון, צופה בך על כל צעד ושעל. חלקה הראשון של התחזית הקודרת, לא התגשם, להיפך, היום אנו רואים נטייה הולכת וגוברת של החברה לכיוון ההתחברות לעולם הרגשי וההגשמה העצמית כפרט ולא כחברה. חלקה השני של התחזית, דווקא הולך ומתגשם, המדינה יכולה כיום לדעת כל שביב מידע,על כל אחד מאזרחיה (וזאת הודות למחשבים ומאגרי המידע המצויים בכל תחום). בכל אופן, הספר הוא ספר טוב, קריא ומעניין, בזכות החלון שהוא פותח,להבנת החשש הגדול מהקומוניזם, ששרר אז. (מזכיר לי קצת את סרטי ג´ימס בונד, הנלחם ברוסיה הרשעה, שהיום נראים קצת נלעגים בהקשר זה.....)

ספר מצוין !

דרך אגב - השם 1984 (שזו שנת 84) לא נבחר במקרה. זה התאריך הגרוגוריאני של שנת תשמ"ד היהודית שהיא על פי המיסטיקה שנת מלחמת גוג-ומגוג (שמה לעשות לא בדיוק התרחשה)

מעניין ..

אני לא בטוחה שאורוול היה כל כך מודע לצירוף המקרים מעורר ההשראה הזה. הפתיחה לגרסה הלא מתורגמת שנכתבה על ידי העורך, גורסת כי אורוול רצה להוציא את הספר זמן רב לפני שהוא הוציאו למעשה והדבר נדחה בגלל מחלותיו ושיבושים ארעיים אחרים. הוא רצה לבחור בשנה שתהיה מספיק רחוקה (בתחילה הוא חשב על שנות ה-70 המאוחרות, כמדומני) ועל כן, שינה את שמו של הספר ל"1984". בנוגע לספר עצמו, לא מסכימה כל כך עם מי שטען כי לא ניתן להגדירו במונחים של "לאהוב או לא לאהוב". רק ספר של לאהוב. ספר מטורף. ספר שגורם לך לסובב את הראש ברחוב בפרנויה ולתהות מי מאזין לך ולחשוב איך החיים הפרטיים שלך היו יכולים להתקיים בתנאים המדוברים הנ"ל ואיך אתה היית מתמודד עם מערכת הייסורים הזאת. ספר שגורם לך להטיח את הראש בתקרה, שוב ושוב (שוב בקיצוניות מה) ולתהות איך לעזאזל ולמה. וכדרך אגב, חוות החיות מחוויר עד מוות לעומתו.

Boojie

New member
ומה שאני שמעתי,

זה שהספר נכתב ב48, ו84 זה פשוט היפוך השנה.

קראתי בזמנו ראיון שהיה בחו"ל

עם הסופר והוא היה מודע גם מודע לשנה והצהיר גם שהוא מתענין במיסטיקה קבלית.

הספר האהוב עלי!

אמנם קראתי רק חומר מאוד מאוד בסיסי דוגמת התפסן בשדה השיפון בעל זבוב ודומיו, אבל הספר האהוב עלי מכולם היה 1984! ספר עצום! מצטיין בכל הפרמטרים!

*GormE*

New member
אתה?? וינסטון סמית? הספר האהוב עליך

??? לא הייתי עולה על זה בחיים... מעניין אם השם "הולדן" היה הולם אותך

ANTiADi

New member
מה שאני חושב...

רובכם טועים בנוגע למשהו אחד - האויב הוא לא דווקא ברית המועצות הסובייטית (לדעתי לפחות). אני חושב שהביקורת פה היא דווקא על העולם החופשי, כביכול. לא כל ביקורת על חברה טוטאליטרית, עם משטרת מחשבות וכו´ היא בנוגע לברית המועצות. מה שיפה, או מפחיד, הוא שזה יכול גם להתאים לחברת השפע של היום.

כשאורוול כתב את הספר ,

בשנת 1949, היה זה בדיוק בתקופת ציד המכשפות בארה"ב , תקופת המקארתיזם. העולם החפשי ראה בקומוניזם את הסכנה הגדולה ביותר, ועל רקע זה נכתב הספר. כמו שכתבתי למעלה, הוא יכול להיות אקטואלי גם היום,ללא קשר לקומוניזם, כשבהנף אצבע,ותקתוק על המקלדת, יכול השלטון לדעת כל פרט מידע על כל אחד מהאזרחים.

יש כמה סברות ..

סברה אחרת גורסת כי בכלל מדובר בקונפליקט פנימי. שמשטרת המחשבות אינה אלא מערכת המוסר (ה"סופר אגו") ווינסנט, האדם הקטן, מגלם את מערכת הרצונות והדחפים של האדם. מבחינה אובייקטיבית, קשה לי להאמין שאורוול ראה את הקונפליקט הזה בצלילות, או בכלל כיוון אליו. אבל הרעיון מעולה, פרוידיאני משהו.

TimBuck2

New member
המממ...

אולי זה בגלל שהייתי חייבת לקרוא את הספר בפרק זמן מאוד מוגבל (שלושה ימים) בכדי להשלים עבודה בספרות, אבל לא ממש נהנתי מהספר הזה. היו הרבה קטעים מייגעים (הנספח של התקנון, או החוקים). באופן השוואתי, נהנתי מחוות החיות הרבה יותר (אפילו שקראתי את הלז באנגלית, שפה מייגעת בהרבה). לאור מה שכתוב פה, אולי כדאי לקרוא את הספר פעם נוספת? טוב, מאוחר יותר.

אכן לא מדובר רק על ברית המועצות

את הביקורת על ברית המועצות כתב אורוול בחוות החיות כפי שהזכרתי קודם, אורוול גם מוסיף בסוף חוות החיות שהוא לא יכול לסבול את היחס הפייסני של בריטניה וארה"ב כלפי ברה"מ של סטאלין בד בבד עם מדיניות הדמוקרטיזציה של העולם, וניסה לחשוף את פניו של סטאלין כאחד שהרג יותר מהיטלר. ב1984, הוא כבר התפתח להרבה יותר מזה, משהו פילוסופי על היצר האנושי, על הרצון לשלוט, על החופש, המוסר, אפילו על הסוליפסיזם והרעיונות של דקארט שאי אפשר להיות בטוחים בכלום, ועל האם יש אמת אחת (למשל כשאובריאן מבטל את חוק הגרביטציה). אבל הבסיס הוא עדין ברה"מ, יש הרבה מוטיבים דומים ב1984 וחוות החיות (שינוי העבר למשל).

Major Thom

New member
ספר גאוני.

הוא רומן אוטופי (אני חושבת).. מנבא את העתיד הוא לא (למזלנו..). הוא יותר מצייר תמונה של ההווה (או בעצם כבר עבר) כמו שאורוול ראה אותו ב-1949. אחד הספרים היותר טובים שיצא לי לקרוא. וגם עזר לי (למרות שזה לגמרי לא קשור) ללמוד על משטרים טוטאליטריים לבגרות בהסטוריה
. פשוט תקרא אותו.

למעלה